Förberedelser för GAX 100 miles

0

Ingemar Wikman gästbloggar på ultramarathon.se om resan mot sitt första 100 miles lopp. Ingemar är erfaren i löparskorna, men distanser som 100 miles (16 mil) har han inte varit i närheten av. Följ hans träning och förberedelser här!

Hur gör man om man får för sig att springa ett lopp på 100 miles, och aldrig har sprungit så långt förut? Jag bestämde mig för att ta fram ett eget upplägg, jag har ju hållit på med löpning i så många år och anser mig själv vara något av en ciceron inom löpning ???? Dessutom har jag haft de flesta kända och några mindre kända löparskador. Jag har kommit tillbaka efter ett helt förstört knä, artros i ankeln och senast (2014) bruten lårbenshals. Så jag om någon borde ju veta hur jag ska göra för att förbereda mig på 100 miles!

Det är ju också så att det är individuellt – och med min skadebakgrund vet jag inte riktigt om jag vågar följa någon annans program. Dessutom är jag lite envis av mig och gör helst saker på mitt eget vis.

Vad krävs då? Googlade runt lite, synkade med egna erfarenheter, och kom fram till följande tre punkter:

  • VARFÖR: Undersök målet och varför du ska göra detta riktigt ordentligt. Ifrågasätt både en och två gånger. Prata med dig själv, men även med din familj. Det är mycket av din tid och energi som kommer att gå åt att förbereda dig för att springa 100 miles. Du måste vara dedikerad, engagerad och verkligen veta varför!
    Varför gör då jag det? Stor nyfikenhet och ödmjukhet inför uppgiften! Undersöka eller utmana mina eventuella begränsningar. Och faktiskt få uppleva en stor del av Skåne där jag kommer ifrån. Så en upplevelse och ett äventyr och en möjlighet att lära mig något nytt om mig själv och om ultralöpning. Fått tummen upp av min kära familj också – bara inte träningen inkräktar alltför mycket på gemensam familjetid. Check på denna punkten.
  • PANNBEN och STÅLMAGE: Som jag förstått det handlar ultralöpning, och framförallt de långa distanserna om just pannben och stålmage. Båda går att träna upp, men det är ju betydligt enklare om du har ”talang” inom dessa två discipliner. Det har jag! Mental träning och mentala strategier har intresserat mig under många år och jag har sedan jag var en liten grabb fått höra om vilket pannben jag har. Sen kan jag i princip äta vad som helst, när som helst och hur som helst utan några problem. Har aldrig haft en mage som krånglat och har inte varit med om att inte få ut energi under ett lopp eller träning. Så check på denna punkten också.
  • TRÄNINGSPLAN: Jag har ju skapat en mängd egna träningsplaner och planer åt andra för att springa ett maraton, och det finns ju hur många sådana planer som helst på nätet. Men när man söker på träningsprogram för 50 miles, 100 km eller 100 miles så hittar man betydligt färre. En annan sak är att de ser ganska så rejält olika ut. Min egen slutsats är att jag behöver komma upp till runt 100 km/vecka en och gärna två månader innan loppet, samt gärna köra någon vecka med ända upp till 160+ km. Sakta bygga upp till denna volymen, och möjligen periodisera träningen något också. Nyckelpassen kommer att vara långpassen på helgerna, och gärna variera med något dubbelpass (back-to-back) samt spränga in raska promenader i dessa pass. Lite annan träning med cykling (till jobbet) och ett eller två core/styrke/rehab/yoga träningspass. Sen lite kryddat med intervall eller andra former av kvalitetspass under en vecka. Läste om något jag måste testa, köra lååånga utförslöpningar på löparband! Ja, sen ska man ju äta vettigt och försöka sova så mycket man hinner med också.

Jamendåså!! Då är det mesta på plats! Ska bara ta fram en träningsplan som jag får in så smidigt som möjligt i vardagen och som inte påverkar familjetid alltför mycket. Och sen börja följa den och lyssna på kroppen! Första helgen här på det nya året var det några vänner som skulle köra ”årets första långpass i Hammarbybacken” och jag hakade på. Min tänkta plan var att köra ca 2 timmar, möjligen upp mot 3 timmar då det var så pass mycket promenad uppför backen. Det blev 5:21… och dagen därpå hade jag lätt inflammation i ett muskelfäste i knäet. Har man en plan ska man följa den! Vet man att man måste låta sin gamla kropp långsamt vänja sig vid den nya belastningen, då ska den få göra det också. Gör om och gör rätt!

Nästa gång så delar jag med mig av min ”GAX 100 miles training plan”!
Vi hörs! Spring försiktigt!

/Ingemar

Nästa inlägg: 100 miles träningsplan

Dela.

Om författaren

Lämna en kommentar