Kan dåliga blodvärden ge sämre prestation?

0

Artikeln är ett samarbete med Medisera, skriven av Jënni Jalonen, ultralöpare, äventyrare och en del av teamet Pace on Earth.

Våren 2021 kände jag att det var något i min kropp som inte riktigt stämde. Jag var ovanligt trött och sliten och orkade inte bibehålla min vanliga träningsmängd. Dessutom var motivationen till att träna låg och återhämtningen mellan passen tog bra mycket längre tid än normalt.

Jag bestämde mig för att ta reda på vad det var som skedde i kroppen och hörde av mig till Medisera för att få hjälp med en hälsokontroll via blodprov. Såklart hade jag kunnat gå till vårdcentralen också men många gånger upplever jag att läkare där bara rynkar på näsan när jag säger att jag är ultralöpare och slänger ur sig något i stil med “Ja, men om du inte springer så långt så kommer du inte känna dig lika sliten!” eller “Du kanske borde vila lite mer!”. Och visst, vila är säkert bra det med — men jag känner min kropp och där och då visste jag att det var något mer som inte stämde. Min känsla av att vara sliten konstant behövde andra åtgärder än bara några dagars vila.

Medisera är ett företag som erbjuder olika typer av hälsokontroller baserade på dina önskemål och behov, och jag valde att göra “Stora Prestationstestet”. Redan inom ett par dagar fick jag provsvaret tillsammans med ett läkarutlåtande och det visade sig att jag hade järnbrist. Tillsammans med läkarutlåtandet fick jag också ett recept på järntabletter i hög dosering för att få ordning på järnbristen. Idag är mina värden tillbaka inom referensramen.

I höst bär det av på expedition till Nepal, och för mig är det viktigt att kroppen är så stark och frisk som möjligt när jag åker dit,  för den expeditionen kommer verkligen innebära en enorm fysisk belastning. Så nu är det snart dags för en uppföljning med Stora Prestationstestet igen, för att se till att kroppen är redo att ta sig an denna tuffa utmaning!

STORA PRESTATIONSTESTET –  ETT BRA ALTERNATIV FÖR ULTRALÖPAREN

Mediseras hälsokontroll Stora Prestationstestet är ett grymt alternativ för dig som är ultralöpare – kanske tränar du mycket liksom jag och vill kunna prestera på en hög nivå. Men även för dig som inte har några särskilda prestationsmål är det här testet vara värdefullt för att se till att dina blodvärden ligger på en bra nivå så att du på lång sikt orkar träna på ett hållbart och hälsosamt sätt.

Stora Prestationstestet mäter, förutom de vanliga blodvärderna, även sådana som är relaterade till bl.a. syreupptagning, ämnesomsättning, muskeluppbyggnad och återhämtning. För kvinnor ingår också ett av sköldkörtelns hormoner som kallas fritt T3, samt vitamin B9 (folsyra). För män ingår PSA – ett värde som för att hitta eventuella sjukdomar i prostata och testosteron.

För dig som är intresserad av en mer generell (ej idrottsspecifik) och noggrann analys av dina blodvärden så rekommenderar jag testet Hälsokontroll Stor. Här får du möjligheten att jämföra upp till 36 olika blodvärden med referensvärden och på så sätt kunna identifiera om du befinner dig i riskzonen för någon sjukdom eller lider av brist på viktiga vitaminer eller mineraler.

SÅ HÄR FUNKAR EN HÄLSOKONTROLL HOS MEDISERA

Processen för att göra en hälsokontroll hos Medisera är superenkel, snabb och smidig! Så här går det till:

  1. Välj och beställ din önskade hälsokontroll på www.medisera.se. På hemsidan hittar du ett stort utbud av hälsokontroller, välj ett som passar dig..
  2. Gå till ditt utvalda dropin-ställe för att göra ett blodprov. Medisera erbjuder över 100 provtagningsställen runtom i Sverige, från Umeå till Malmö.
  3. Inom två till sex dagar efter provtagningen kan du ta del av resultatet i din digitala journal tillsammans med ett läkarutlåtande och rekommendationer för vidare åtgärder om det visar sig att det är något som inte stämmer.

FÖRDELAR MED ATT BESTÄLLA BLODPROV PRIVAT

Inom primärvården brukar du oftast prata med din läkare om dina problem eller symtom, och sen är det läkaren som avgör om och vilka eventuella blodprover som behöver tas. De flesta vårdcentraler erbjuder inte blodprov enbart i ett förebyggande syfte – något som är viktigt för många av oss som tränar mycket och vill ta itu med bristfälliga värden innan det gått för långt.

Om du beställer en hälsokontroll privat så är det du själv som bestämmer vilka prover som ska tas och när. Du får också ett läkarutlåtande tillsammans med provsvaret, och en annan fördel är att om du gör regelbundna kontroller hos Medisera så jämförs dina resultat med de tidigare provtagningarna för att avgöra om dina blodvärden ändrats över tid.

Hitta en hälsokontroll som passar dig och beställ provtagning på https://medisera.se/!

Dela.

Om författaren

Lämna en kommentar