Inför Fjällmaraton 100K 2020

0

Åre Fjällmaraton är den första deltävlingen som arrangeras i den nya Spartan Trail World Championship. Den speciella tid vi lever i har förstås minskat antalet internationella deltagare. Likväl, på den nya distansen Fjällmaraton 100K får vi bland annat se de spanska världsstjärnorna Pau Capell och Azara Garcia ställas mot några av Sveriges bästa ultratrail-löpare.

Spartan är en organisation som är mest känd för sina OCR-tävlingar. Under varumärket Spartan Trail har de i år skapat en global tävlingsserie, med en kortare distans på 21-43 km och en längre ultradistans i varje deltävling. Med Lavaredo Trail Ultra i Italien inställd för en månad sedan blir Fjällmaraton alltså den första deltävlingen i denna nya serie. Även tävlingen i Costa Rica är inställd, så övriga deltävlingar är Kodiak Big Bear i USA och Patagonia Run i Argentina, innan det i februari är dags för finalen i samband med Transgrancanaria.

Just Transgrancanaria vanns i år för fjärde året i rad (om än delat i år) av Pau Capell, som i princip har vunnit allt han har ställt upp i  under 2019 och 2020, inklusive UTMB. Pau är ambassadör för Spartan Trail och förgyller startfältet i Fjällmaraton 100K. Även Azara Garcia de los Salmones Marcano är Spartan-ambassadör, hon var trea i årets Transgrancanaria och tvåa på OCC under UTMB-veckan.

Spartan Trail lockar med vad som i ultralöpningssammanhang är ovanligt stora prispengar. KIA Fjällmaraton 43K ingår i Trail Run Championship, där vinnaren på både dam- och herrsidan får motsvarande 17 500 kr. Den nya distansen Fjällmaraton 100K, som är den vi går in på här, ingår i Trail Ultra Championship och där belönas vinnarna med hela 3 500 USD, drygt 30 000 kr, med en fallande skala ner till 300 USD för femte plats.

Normalt skulle detta förstås ha lockat ett ännu starkare internationellt startfält. Men vi har även ett stort antal riktigt duktiga svenska ultralöpare som blir spännande att följa på lördag.

Damer

Favorit

På damsidan hade vi sett fram emot att få se Mimmi Kotka, som bor i Frankrike, på ett ovanligt Sverigebesök. Hon springer dock istället EDF Cenis Tour i Frankrike. Nämnda 37-åriga spanjorskan Azara Garcia de los Salmones Marcano (ITRA-rankingpoäng: 785) blir därmed stor huvudfavorit.

Azara Garcia.

– De har varit några tuffa månader under Covid-19 pandemin.Det var först i mitten av maj som jag kunde springa i bergen igen på grund av lock-down. Det tog mig ett tag att komma tillbaka till det normala i träningen, men den senaste månaden har jag jobbat väldigt bra, jag har fått in många kilometer och kunnat springa lite fler höjdmeter. Jag tror att jag kommer i ganska bra form, men framförallt också mycket motiverad, säger Azara, som ska ge allt hon kan för att vinna.

Tre svenska utmanare

Tre svenska tjejer lär vilja utmana, men rår de inte på Azara kommer de åtminstone att göra upp om de övriga pallplatserna. 

Anna Carlsson (ITRA: 690), 34-åringen som bor i Abisko, vet vi vad hon går för vid det här laget. Totalseger i Swedish Alpine Ultra 2019, fyra på TDS samma år och 45 varv på Torneträsks is under Quarantine Backyard Ultra är meriter som ändå inte fullt ut har visat på Annas fulla kapacitet. Som vanligt tonar hon dock själv ner förväntningarna:

Anna Carlsson.

– Formen känns ok men det svårt att sia då 100 km är i kortaste laget. Så ambitionerna är att fokusera på mig själv och förhoppningsvis göra en stabil insats. Vad det slutar med i form av placering är svårt att sia om då det finns många betydligt snabbare löpare än jag med i startfältet, säger Anna.

En annan som gillar de längre ultradistanserna är Sofia Smedman (ITRA: 676), 32. Hon fick lite av sitt efterlängtade genombrott när hon krigade sig till en seger och total fjärdeplats på Kullamannen 100 miles förra året. För några veckor sedan var det tänkt att hon skulle hänga med sina kollegor i Team Billingen X-trail på Bergslagsleden. Men en skada strax innan tvingade henne istället till löpuppehåll. 

Sofia Smedman. Foto: Kullamannen.

– Alltså, jag hoppas ju att benet är okej men har ju inte sprungit så långt och hållit igen på mängden. Mina ambitioner, ja de är ju ganska låga med tanke på förutsättningarna. Hoppas så klart på ett bra resultat men det viktiga är att jag inte får problem med benet så får anpassa mig efter det, säger Sofia.

Lena Trillelv (ITRA: 686), 34-åring från Varberg som tävlar för Team Salomon, var tvåa i Tour De Fjällmaraton förra året, men det var först när hon utklassade allt motsånd, damer som herrar, i Kullamannen Sprint Ultra 109 km förra året som hon visade sin stora styrka på lite längre ultradistanser. Hon var visserligen 20 minuter efter Sofia Smedman, som då alltså hade 12 timmar kvar att springa.

Lena Trillelv. Foto: Kullamannen.

– Jag tycker det är häftigt att få springa en så lång bana i mina hemtrakter som @fjällmaraton har ordnat. Sen har jag varken tävlat mig i form i år eller fått in så många höjdmetrar, men jag har många mil i benen. Jag ska ha en fin dag på fjället så får vi se hur långt det bär, säger Lena.

En brasklapp är dock att Lena i skrivande stund inte finns med i elitheatet.

Edit: Myriam Guillot-Boisset (ITRA: 708) har tillkommit i sista stund. Den 41-åriga fransyskan – som inte springer så många ultralopp och ännu mer sällan så här långt – blir därmed en stark medaljkandidat. Hon har bland annat en andraplats från Royal Ultra Sky Marathon 2019 och två segrar i Kina 2017 (China 100 Mountain Cross 50 km och Zhangye Qilian Mountain 50 km Trail Challenge).

Tre kämpar om den sista prisplatsen

Nämnda fyra lär med stor sannolikhet göra upp om de tre medaljerna. Om de 300 dollarna som femteplatsen ger tror vi att två, kanske tre, löpare lär göra upp, även om de alla har blygsamma ambitioner.

Frida Christiansson (ITRA: 619), 28-åring från Bromma, vann Tjörnarparen 50 miles i februari och har sedan tidigare bland annat en seger i High Coast Ultra 129 km från 2018. Hon är i skrivande stund dock inte anmäld i elitheatet.

– Har egentligen inga jätteambitioner mer än att jag tänkte ha en kul dag och njuta av vacker natur. Loppet blev väldigt spontant inbokat för mig då jag inte har sprungit så mycket under våren på grund av en irriterad ischiasnerv, men ser det som ett utmärkt träningstillfälle inför Kullamannen i höst, säger Frida.

Zara Lundgren (ITRA: 606), 32-åring som tävlar för Nordanstigs Friidrott, har aldrig sprungit så här långt, annat i en backyardtävling. Men hennes fjärdeplats i Tour De Fjällmaraton, andraplats i UKA Pain 50 km förra året och seger i Björnfrossa Ultramaraton är resultat som vittnar om hennes kapacitet.

– Ambitionen är att ta mig igenom och att göra det så bra som möjligt för dagen, men också att se till att njuta lite av fjället, säger Zara.

En outsider i det här sammanhanget är Patrizia Strandman (ITRA: 597), 44 år tävlandes för Västerås LK. Hon skulle bara jogga Black River Run 100 miles förra året som uppladdning inför Kullamannen. Det blev en imponerande seger och total tredjeplats, som följdes av ambulans till sjukhuset med symptom som föranledde löpförbud i ett par månader. Nu är hon tillbaka, men även om hon känner sig i bra form är hon osäker på om hon kommer våga “tävla”, med tanke på hälsobakgrunden. I vanliga fall hade hon fajtats med Frida och Zara om femteplatsen.

– Jag kommer att ta det lugnt och min enda målsättning är att efter målgång (för jag tvivlar inte ett dugg på min kapacitet att ta mig i mål (om inte oförutsett händer)) må bra och undvika ambulansåkande. Så till skillnad mot hur jag brukar så ska jag mer satsa på bottom 10 än topp 10, säger Patrizia.

– Det jag är nervös för är det jag inte kan påverka, och som gör att jag måste/bör/vill/tvingas ta det lugnt – jag måste må bra även efteråt. Segern för mig är att genomföra och att må bra sedan. Allt annat är underordnat.

Inte heller Patrizia står i skrivande stund med i elitheatet.

Två bubblare

Två bubblare i elitfältet är Ellen Forsberg (ITRA: 547), 43-åring tävlandes för Östermalms IF, som var femma på fjolårets Tour De Fjällmaraton och tvåa i Lundhags Fjällmaraton Öppet Fjäll (ej med i elitheatet), och Linda Wiese, 37-årig stockholmare som tävlar för Spajdergrrl, vars enda noterade ultraresultat är en andraplats i premiären av November Ultra-Trail Södertörn (NUTS) förra året.

Herrar

Favorit

Det är förstås svårt att inte utmåla Pau Capell (ITRA: 924) till storfavorit. Fyra raka segrar i Transgrancanaria, seger i UTMB 2019 och i de flesta andra lopp han ställde upp i under 2019 och 2020 och tvåfaldig vinnare i Ultra-Trail World Tour. Nu kommer han som ambassadör för Spartan, men med nummerlapp på bröstet lär han inte vilja släppa någon förbi sig.

Pau Capell.

Han anlände till Åre på onsdagen, i en specialstrajpad bil med bland annat texten “Pau Capell. No. 1 World Ultra Runner”.

Fyra utmanare

Vi kan se fyra huvudutmanare, men som troligare lär göra upp om de övriga två pallplatserna och i normala fall lägger beslag på de resterande prispengarna (topp fem).

Två av dessa är svenskar. 44-årige Carl Johan Sörman (ITRA: 869) var tillsammans med Petter Restorp Sveriges bäste ultralöpare på de längre ultradistanserna förra året, framför allt när det handlade om berg. När han nu för första gången tävlar i de svenska fjällen är hans största farhåga att det är för platt…

– Jag har haft svårt att träna under pandemin då mina vanliga rutiner har pulveriserats. Har ont om långa veckor och likaså har jag inte haft många ordentliga långpass. Dessutom har jag aldrig sprungit i fjällen, så jag vet inte riktigt vad jag har att vänta mig. Det är lite för få höjdmeter för att passa just mig, berättar Carl Johan, som bor intill bergen i Italien.

Carl-Johan Sörman.

Då han normalt tävlar väldigt frekvent har också den aspekten i hans träning uteblivit de senaste månaderna, varför Carl Johan själv ser sig som en underdog.

– Kommer jag topp 5 så kommer jag absolut att vara nöjd.

En som det kanske är dags för att äntligen få se stiga upp på pallen i en internationell ultratävling är Johan Lantz (ITRA: 841), 30-åringen från Ockelbo. På Ultravasan förra året var han fyra, med bland annat brorsan Joacim före sig. Den här tävlingen har han tränat länge för, men som så ofta är det skadebekymmer som är orosmomentet.

– Träningen har gått helt ok sedan jag började trappa upp igen efter en liten paus i våras efter massa strul med stukade fötter och knäont efter att ha slagit det i styret på cykeln.  Men  när jag började springa igen så ökade jag stadigt tills jag låg på 160km/vecka och låg där några veckor. Fick dock sedan lite känningar i en höft så fick ta det lite lugnt igen, och det är väl det som ställt till det lite nu mot slutet. Att inte ha kunnat stannat på den nivån tills det vara dags att trappa ner igen, säger Johan, som har lite av hemmaplan efter många fjällmaratonveckor.

Johan Lantz.

Han värmde upp med en fjärdeplats i Salomon 27K i lördags. 

– Kroppen kändes stark med skulle behövt mer träning på de tekniska partierna. Fjällmaraton 100K på lördag är dock det loppet som jag satsar mest på och tränat specifikt inför, så jag har ambitionen att ta en pallplats!

De båda internationella utmanarna om pallplatserna är spanjoren Jordi Gamito (ITRA: 870), 39 och rumänen Robert Hajnal (ITRA: 837), 31.

Jordi är en duktig bergslöpare och har bland annat vinster i Sky Gran Canaria 2019 och 64 km-loppet under Le Grand Raid De La Réunion 2018 och han var trea på Ultra Pirineu 2018 och Eiger Ultra-Trail 2017. I mars var han tvåa på den lite kortare Advanced-distansen under Transgrancanaria. 2018 var han för övrigt trea på UTMB.

– Min ambition är bara att börja igen och försöka pusha mig själv. Jag är glad om jag fullföljer min första ultra sedan länge, säger Jordi.

Robert Hajnal vann så sent som i början av juli Salewa Olympus Mythical Trail på Mount Olympys i Grekland. Förra året var han fyra på Madeira Island Ultra-Trail (Miut) och han har en finfin andraplats från UTMB 2018, samma år som han var 15:e på trail-VM.

Fler utmanare

Om någon av de fem nämnda inte når upp till vanlig standard, finns det framför allt tre som gärna vill åt en plats bland de fem bästa.

Simon Bloss (ITRA: 783), tidigare med efternamnet Karlsson, skulle egentligen ha tävlat i Stranda Fjord Trail Race, som blev inställt. 31-åringen som springer för Ärla IF tror att bana och underlag passar honom bra och hoppas på en topp fem-placering.

– Jag har haft en del skadeproblem under senvåren/sommaren och inte kunnat springa så mycket som önskat, men jag har kompletterat med mycket cykling, och senaste veckorna har känts bra löpmässigt, säger Simon.

Simen Hjalmar Wästlund (ITRA: 782) är en 26-årig svensk orienterare som bor i Norge och tävlar för Bækkelaget SK orientering. Han har tidigare sprungit 57 km som längst, men vann förra året både Stranda Fjord Trail Race och Norefjell Sky Ultra.

35-årige Stefan Ehrin (ITRA: 677, men utan årets Transgrancanaria inräknad), som tävlar för Gävle och tränar en del med Ockelbomaffian, tror vi också har kapacitet att kämpa om en placering runt 5-8. Det vittnar inte minst hans 17:e-plats från Transgrancanaria i mars om, karriärens hittills bästa lopp, trots segrar i bland annat Gotlands Ultra Maraton och Björnfrossa Ultramaraton och en 22:a-plats i Ultravasan 90 förra året.

– Mina ambitioner är som vanligt att göra att så bra lopp som möjligt. Hur min placering blir beror nog snarare på hur löparna i det främre ledet klarar av utmaningen. Det ska i alla fall bli riktigt kul att få sätta på sig en riktig nummerlapp och försöka ta sig fort fram bland berg igen, säger Stefan.

Edit: Schweizaren Rémi Français (ITRA: 786) har tillkommit i startlistan och vill säkert vara med och kämpa om en bra placering. Han har vana från Fjällmaraton genom en 8:e-plats i Salomon 27K föra året och har sina främsta prestationer från kortare distanser. Men han var även 2:a i Humani’trail Trail Du Tigre (55 km) 2018 och i Ultra Trail Du Barlatay (85 km) 2018, även om det blev DNF både på UTMB och Marathon Du Mont-Blanc förra året.

Övriga

Det finns gott om fler duktiga löpare, som i de flesta andra svenska ultratävlingar skulle ha tillhört toppfavoriterna. Här får de nöja sig med omnämnande, med förhoppningar om en topp tio-placering. Några av dessa är dock i skrivande stund inte anmälda till elitheatet.

Björn Morén (ITRA: 741), 33, IK Akele. En bra dag kan Björn definitivt fajtas med några av ovan nämnda. 11:a på KIA Fjällmaraton 43K 2019, 1:a Tjörnarparen 50 miles 2018, 4:a Grand Trail De La Vallée D’ossau 2018, 5:a Gran Trail Courmayeur 2019.

Daniel Fagerlund (ITRA: 712), 32, Rödöns SK. 7:a i Tour De Fjällmaraton 2019, 22:a KIA Fjällmaraton 2018, 2:a UKA Pain 2019. 

William Englund (ITRA: 747), 26, La Sportiva / Separett AB. 7:a KIA Fjällmaraton 43K 2018 och 9:a 2019. Men verkar inte ha sprungit längre än så.

Sami Vaihoja (ITRA: 708), 37, Altra Team Red. 8:a Tour De Fjällmaraton 2019, 5:a Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 2019, 7:a 2018.

Jonas Johansson (ITRA: 698), 41, Järfälla. Seger och banrekord Swedish Alpine Ultra 2018 (och vinst även 2015 och 2017), 4:a Angeles Crest 100 Mile Endurance Run 2019.

Fernando Gonzalez Diaz (ITRA: 710), 45, Arista, Spanien. 5:a Circular De Tejeda 2018, 68:a UTMB OCC 2017, 8:a Sky Gran Canaria 2018.

Fredrik Sätter (ITRA: 708), 48, Mattmar SK. 10:a Ultravasan 90 2017, 15:e 2018. 14:e Axa Fjällmaraton 43K 2016. Första ultratävlingen på två år.

Rasmus Persson (ITRA: 686), 29, Team Billingen X-trail. 4:a Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 2019, 29:a KIA Fjällmaraton 2019, 2:a Ursvik Ultra 2019.

Viktor Stenqvist (ITRA: 684), 31, Team Billingen X-trail. 7:a Idre Fjällmaraton 2018, 2:a Silverleden på en dag 2019.

Mikael Öhman (ITRA: 675), 40, Gotland Trail Run, 24:a Ultravasan 90 2019, 2:a Black River Run 100 Miles 2019.

Fler duktiga löpare som inte har anmält sig till elitheatet

André Vollan Johansson (ITRA: 731), 40, Ammarnäs. Vann Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 2018 och 2019, 4:a Laugavegur Ultra Marathon 2017, 41:a Salomon Ultra Pirineu 2019, 68:a Transvulcania Ultramarathon La Palma Islan 2017. Skulle mycket väl kunna kämpa om en topp tio-placering om han sprang i elitfältet.

Erik Eng (ITRA: 697), 42, Åkersberga Spring. 2:a Kullamannen 100 Miles 2017 (7:a 2019), 1:a i High Coast Ultra 2018 och 2:a 2017, 2019 och 3:a 2015 och 2016. 

Morgan Pilley (ITRA: 689), 34, MJO Race Team, Australien. 3:a Ascoli Xtreme Trail 2019, 1:a Pale Ultra Trail 2019.

Tomas Nordlöf (ITRA: 668), 34. 28:a Ultravasan 90 2019, 3:a High Coast Ultra 2018 och 2019.

Robie Islam (ITRA: 653), 29, Fjellpuls. 18:e Tour De Fjällmaraton 2019.

Conny Forne (ITRA: 665), 37, Strömsund. 25:a Ultravasan 90 2018. 2:a EcoTrail Stockholm 80K 2019.

Starten för elitfältet i Fjällmaraton 100K går klockan 05.00 på lördag morgon.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar