Segerintervju med Sebastian Pokorny, herrsegrare i TEC 100 miles 2019

0

Han far fram som ett höghastighetståg i löparspåret. För Sebastian Pokorny, som jobbar som hydrogeolog just med den framtida höghastighetsjärnvägen, verkar varken distans eller underlag hindra. I sina 100-milesdebut vann han Täby Extreme Challenge i överlägsen stil.

Trots att det var hans debut på sträckan så var Sebastian Pokorny favorit på förhand. När dessutom ett av de starkaste hoten, Dan Välitalo, gav upp sin traildebut efter 57,5 km (då han redan var 13 minuter efter Sebastian), då var det inget snack om saken.

Sebastian Pokorny fyller snart 33 år. Som nybliven 30-åring gjorde han sin första ultratävling när han 2016 blev fyra i Borås Ultra Marathon 45 km. Sedan dess har han vunnit eller varit tvåa i samtliga ultralopp som han har ställt upp i, utom Ultravasan90 2018 då han blev 13:e man (14:e totalt). I november 2017 var han med och skapade embryot till det som kom att bli löparklubben Uptown Runners i hemstaden Uppsala.

Medaljsviten i ultralopp förlängde han i och med segern på TEC, även om det lär finnas betydligt mer i kroppen än den tid på 15:13 som det till slut blev. Tiden är tre minuter långsammare än vad Johanna Bygdell sprang på den nya banan 2017.

Om andraplatsen var det en hård kamp in i det sista. Christian Malmström låg länge tvåa, med Black River Run-segraren Stellan Fries skuggande ett par minuter bakom. Efter 12 varv, med 23 km kvar att springa, kom Stellan ifatt och förbi. Det triggade Christians tävlingsinstinkt och han ökade tempot de sista två varven. I mål var han 4,5 minuter före Stellan Fries och med 15:53 respektive 15:57 tog sig båda under 16 timmar.

Om Christians upplevelser kan du läsa på hans blogg. Vi tog ett snack med segraren Sebastian Pokorny, som sa så här:

Foto: Oscar Söderlund.

ultramarathon.se: Stort grattis till en imponerande, om än inte oväntad, seger på TEC!

Sebastian Pokorny: Tack så mycket Daniel! Du hade ju lagt lite press på mig så det var ju inte mycket annat att göra än att springa på ????

ultramarathon.se: Haha, den pressen hade du säkert redan inifrån också?

Sebastian Pokorny: Ja det hade jag såklart, men alltid roligt att lägga på lite extra.

ultramarathon.se: Vad kan du säga om genomförandet?

Sebastian Pokorny: Oj, det finns så mycket att säga om det. Det var både det värsta och det roligaste jag gjort.

Eftersom jag inte visste riktigt vad jag hade att vänta så gick jag ut i ett tempo som kändes lugnt och avslappnat. Märkte dock snabbt att jag inte riktigt var beredd på temperaturen ocb att det gick åt väldigt mycket mer vätska än jag hade planerat för, så sakta men säkert trappades tempot ned. Allt kändes bra halvvägs där jag passerade strax under 7 timmar.

Sedan började det sakta dala, lyckades kanske hålla ihop två varv till hyfsat. När det sedan var 5 varv kvar och jag äntligen fick hjälp av pacers kändes det som att det tog tvärstopp och det snarare blev en kamp för att över huvdtaget ta sig i mål.

På något märkligt sätt, mycket tack vare pacers från klubben (Uptown Runners), support i varvning (Sofia) och alla underbara människor på och vid banan lyckades jag beta av de sista varven och komma i mål

ultramarathon.se: Ja, du såg ganska trött ut när du gick i mål… Men du hade ju god marginal. Var målet bara att vinna eller att slå någon viss tid?

Foto: Jacob Zocherman

Sebastian Pokorny: Ja, jag var verkligen helt slut när jag kom i mål. Målet var egentligen bara att springa så snabbt som möjligt. Det var därför jag gick ut i ett för hårt tempo för att se hur långt det skulle hålla. Gjorde ju samma sak på SM förra året så jag börjar se ett mönster ????

ultramarathon.se: Det är så man testar sina gränser…

Sebastian Pokorny: Ja, och jag kan ändå vara nöjd trots att det säkert är en bit ifrån vad jag skulle kunna presterat i den bästa av världar. Det ger motivation till att fortsätta jaga.

ultramarathon.se: Det var din första 100 milestävling. Vad tar du med dig för lärdomar förutom att inte gå ut för hårt och att dricka mer i värme?

Sebastian Pokorny: Frågan är om jag verkligen tar med mig den första lärdomen. Finns nog risk för att jag gör det igen, även om jag säkert letar mig närmare rätt utgångsfart.

Sedan tar jag med mig hur viktigt det är med alla människor runt om. Det hade varit så mycket svårare att göra det på egen hand, jag vet inte ens om jag hade klarat det.

Min energiplan kändes också mitt i prick. Hade inga problem att få i mig det jag hade planerat. Så den kommer jag jobba vidare på och försöka optimera ytterligare. Två bars var den enda fasta födan under hela tävlingen ????

ultramarathon.se: Vad tog du för energi i övrigt?

Sebastian Pokorny: Två skopor Umara och en gel per varv, dvs ~110 gram kolhydrater per varv. Det blev väl lite snålt mot slutet eftersom varven tog längre tid, så lite förbättringspotential finns det allt.

ultramarathon.se: Var du någon gång orolig för dem där bakom?

Sebastian Pokorny: Sista varven fick jag uppdateringar från varvning. Jag var orolig efter mitt första riktigt långsamma varv, men då fick jag höra att jag inte hade tappat något så då fick jag lite ny energi.

ultramarathon.se: Nu när du har provat både 100  km på asfalt, olika trailultror och nu ditt första 100 miles, vad vill du satsa på härnäst?

Sebastian Pokorny: Bra fråga, tror att jag vill hinna med SM, Ultravasan och en till 100 miles i år, sen om det blir BRR, Kullamannen eller någon helt annan får vi se. Sen hoppas jag springa både nya och gamla trailultror som träning mellan de längre loppen.

ultramarathon.se: Och med SM menar du 100 km?

Sebastian Pokorny: Yes! Måste försöka putsa till tiden där.

ultramarathon.se: Kan du berätta lite mer om vem Sebastian Pokorny är? ????

Sebastian Pokorny: Hehe vilken svår fråga. Bor två kilometer från Ursviksskogen tillsammans med min flickvän. Jag jobbar som hydrogeolog på Trafikverket med den framtida höghastighetsjärnvägen. Jag är ursprungligen från Uppsala och tillsammans med några vänner därifrån har jag startat löpklubben Uptown Runners. Nu är det dock bara namnet som kopplar oss till Uppsala, de flesta medlemmarna bor annanstans.

Började sent med löpning efter att min pappa började springa marathon i 60-årsåldern och motiverade mig till att testa. Nu tränar jag mig själv och hjälper lite folk med träningsupplägg.

ultramarathon.se: Och drömtävlingen är Western States? Nu har du ju en biljett till lotteriet.

Sebastian Pokorny: Ja det är en av dom. Ska såklart försöka med lotteriet men hoppas inte på för mycket. Sen ser jag inte fram emot all träning i värme som det kräver, det är en akilleshäl.

Share.

About Author

Instagram: @ultrawestis

Leave A Reply