Ultraaktuellt 13 april 2020

0

Långfredagens Highvalley50 på tre toppar i stockholmska Högdalen var en av få ultratävlingar som inte blev inställd. I Västerås kunde man springa ett tufft 6-timmars för välgörenhet. Och så gör vi en genomgång av FKT, Fastest Known Time.

Ultraaktuellt som podd

Du kan lyssna och prenumerera via Apple PodcastSpotifyTuneInStitcher mm. Lämna gärna en recension!

Hållpunkter

  • 01:09 Highvalley50
  • 05:15 Peter Schröder berättar om Highvalley50
  • 06:59 6 Hour Sacrifice Run
  • 07:21 Kommande ultratävlingar
  • 10:25 FKT
  • 16:40 Intervju med Max Själin om FKT på Kungsleden

Highvalley50

Highvalley50 skapades för att ge ultralöpare med förkärlek till backlöpning möjlighet att träna inför andra lopp med många höjdmeter. Tre överväxta kullar i Högdalen, bildade av dumpade rivningsmassor efter bland annat tunnelbanenätet i Stockholm, fick ge namn till arrangören Ultratrail Tre Toppar, med Thomas Nindjja Gottlind i spetsen.

Tävlingen hålls på långfredagen, med start exakt vid soluppgången, vilket i år var kl. 05:48. För att bli en “finisher” behövde man klara de 23 varven innan solnedgången kl. 19:53. De som klarade det före midnatt kallas “Survivors”.

Peter Schröder. Foto: Louise Gottlind.

27 löpare kom till start, 25 män och 2 kvinnor. 6 av dessa blev “finishers”, med ytterligare 5 som klarade hela banan under maxtiden 18 timmar.

Peter Schröder, en 42-årig stockholmare utan några meriter som sticker ut (var bl.a. 39:a på Kullamannen 100 Miles 2019) tog hem både spurtpriserna efter både sex och åtta varv och vann hela tävlingen på 11:28:30, 42 minuter före mer meriterade Michal Frankowski och Claes Christensson, som var ytterligare 13 minuter bakom.

Clara Viklund Borg var enda kvinna att ta sig hela distansen, på tiden 17:58.

Clara Viklund Borg. Foto: Louise Gottlind.

– Kul att det finns fjällöpning i Stockholm, så man slipper åka upp. Hammarbybacken i all ära, men det blir ganska monotont. Här har man tre toppar, det blir ganska kul, sa Peter Schröder till arrangören efter att ha belönats med medaljer och segerkrans.

I podden Ultraaktuellt kan du höra Peter Schröder berätta mer om tävlingen.

En film om Highvalley50 2020, av Anton Levein.

Resultat Highvalley50

Herrar

  1. Peter Schröder, 11:28:30
  2. Michal Frankowski, 12:10:25
  3. Claes Christensson, 12:”3:25

Damer

  1. Clara Viklund Borg, 17:58:00

Samtliga resultat

6 Hour Sacrifice Run

Westeros Trail Running Society stod på långfredagen värd för 6 Hour Sacrifice Run. Det är en 6-timmarstävling på en 1,6 km lång bana, där varje varv inbegriper hela 110 höjdmeter med mycket grus och sand. Det är inte en tävling i första hand och ingen segrare koras.

Ett 40-tal löpare sprang 6 Hour Sacrifice Run. Foto: Rodde Vera/Westeros Trail Running Society.

– Varje deltagare väljer ett ändamål att kämpa för. Det kan vara en sambo som gått bort i cancer, en god vän som tagit sitt liv eller något annat som man vill kämpa för. Det viktiga är att springa för något större och viktigare än sig själv, berättar Martin Larsson, som har skapat konceptet tillsammans med Erik Källberg.

Patrizia Strandman gav pengar till Suicide Zero för varje varv hon sprang under 6 Hour Sacrifice Run. Foto: Rodde Vera/Westeros Trail Running Society.

Ett 40-tal löpare kom till start. Ingen klarade de 26 varv som skulle ha inneburit maratondistans (med 2 800 höjdmeter).

FKT – Fastest Known Time

I podden Ultraaktuellt diskuterar vi mer om det allt mer populära konceptet FKT, Fastest Known Time. Det handlar om att springa en rutt, ofta en led, på snabbast kända tid.

Vi kommer även att gå in på djupet kring FKT i ett par blogginlägg under veckan.

I podden kan du även lyssna på Max Själin, som förra året slog Emelie Forsbergs omtalade FKT på Kungsleden.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar