Ultraaktuellt 16 mars 2020

0

Ingen lär ha undgått effekterna av Coronaviruset även på löptävlingar. Över hela världens ställs evenemang in eller flyttas till hösten. Det påverkar både löpare och arrangörer, som är beroende av dessa intäkter för sitt levebröd eller föreningsutveckling. I lördags hann dock Elov Olsson med att sätta nytt banrekord när han vann Antelope Canyon 50 miles i Arizona, USA.

Ultraaktuellt som podd

Lyssna på Ultraaktuellt som podd! Inklusive intervju med Anna Carlsson om the Barkley Marathons. Du kan nu även prenumerera på podden via bl.a. iTunes, Spotify och andra poddspelare. Sprid den gärna till fler!

Inställda och inte inställda ultratävlingar

Inställda tävlingar i Sverige

Den gångna helgen skulle Edsvidsveden Trailrun ha ägt rum i Trollhättan. Bland annat stod en ny ultradistans på programmet, 56 km med 60 anmälda. Tillsammans med de båda kortare distanserna var det dock totalt 500 deltagare. Preliminärt kommer den tävlingen nu istället att ske 20 september.

– Folk är medvetna och förstår läget. Några var frågande men visste inte att vi hade så många anmälda. Loppet flyttas till 20 september och alla anmälda flyttas automatiskt. Om man inte kan det datumet får man flytta sin start till nästa år, säger Martin Länje Temmes från arrangören Aktiv Öresjö.

Andra inställda ultratävlingar i Sverige i skrivande stund är Österlen Spring Trail och Runneby Backyard Ultra 18 april. Runneby Backyard Ultra planeras istället att gå av stapeln 19 september.

Ej inställda tävlingar

I dagsläget har följande ultratävlingar de kommande fem veckorna inte aviserat att de ställer in, utan i skrivande stund är de planerade att genomföras:

  • 21 mars: Ursvik Ultra
  • 4 april: Kalmar Backyard Ultra (inställt 17 mars, genomförs ev. vid senare tillfälle) och Löparkalaset Göteborg 
  • 10 april: Highvalley50
  • 17-18 april: Täby Extreme Challenge, Åda Wild Boar Race och Herrestad Fjällmaraton
  • 25 april: Aktivitus Trailrace (inkl. riksmästerskapet i ultra-trail) och Munkastigen Trailrun

Inget Barkley för Anna och Johan

Internationellt är det bara ett fåtal tävlingar som kommer att äga rum den kommande månaden. Efter den amerikanska smittskyddsmyndighetens senaste råd om sammankomster med högst 50 deltagare ser det även ut som att The Barkley Marathons inte blir av. Sedan tidigare stod det klart att inga europeiska deltagare skulle få flyga till USA, däribland Johan Steene och Anna Carlsson.

Anna Carlsson och hennes hund Scout funderar på vad som väntar härnäst, när det inte blir Barkley Marathons. Foto: privat.

I poddversionen av Ultraaktuellt kan du lyssna på Anna Carlssons tankar om att inte få springa The Barkley Marathons i år och eventuella kommande mål.

Fler inställda tävlingar internationellt

I Danmark ställdes Whiteover Ultra in, den tävling där både Sebastian Pokorny och Petra Skiöld Alricsson hade hoppats att kvala in till VM på 100 km. Även nordiska mästerskapen i 6-timmars i Danmark i april är inställt.

Ett flertal tävlingar i Ultra-Trail World Tour är inställda eller framflyttade till efter sommaren: Gaoligong by UTMB i Kina, Patagonia Run i Argentina, 100 Miles of Istria i Kroatien, Penyagolosa Trails HG i Spanien, Ultra-Trail Mount Fiji i Japan, Madeira Island Ultra-Trail och Whaler’s Great Route Ultra-Trail i Portugal. Samma sak gäller etapploppet Marathon des Sables och en av världens största ultratävlingar, Two Oceans Marathon i Sydafrika.

Elov Olsson krossade banrekord i USA

För 1,5 vecka sedan reste Elov Olsson och Johan Lantz direkt från träningsläget med Hoka Hoka One på Mallorca till USA för att träna i fyra veckor, tillsammans med de Flagstaff-baserade världsstjärnorna i Coconino Cowboys: Jim Walmsley, Tim Freriks, Jared Hazen, Eric Senseman och Cody Reed. Tanken var inte att springa någon tävling, men med Jared Hazen som support och Johan Lantz som pacer ställde Elov Olsson ändå upp i Antelope Canyon Ultra 50 miles i lördags.

Och som han gjorde det! Han krossade Ian Sharmans banrekord från förra året med 53 minuter och vann tävlingen med 1 timme och åtta minuter. 

Elov Olsson krossade banrekordet i Antelope Canyon.

– En av de coolaste platserna som jag har sprungit på. Hade en fantastisk känsla i kroppen hela loppet och lyckades vinna på banrekordtiden 6:04, skriver Elov Olsson.

Johan Lantz stukade foten några dagar tidigare, men sprang med Elov de sista 28 kilometerna. Om nu inte de nya riktlinjerna på sammankomster med högst 50 deltagare sätter stopp verkar även Johan sugen på att tävla.

Johan Lantz pacade Elov Olsson i Antelope Canyon. Foto: privat.

– Foten känns ganska bra så jag kanske försöker hitta något lopp här också innan vi åker hem! Några förslag? skrev Johan Lantz på Instagram, strax innan de nya riktlinjerna kom från den amerikanska smittskyddsmyndigheten.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar