Ultraaktuellt 23 mars 2020

0

I helgen gick den 21:a upplagan av Sveriges äldsta, ännu aktiva ultratävling, Ursvik Ultra. Det var rekord i antal anmälda, även om den rådande situationen gjorde att många valde att stanna hemma. Vi tar även upp effekterna av coronaviruset för ultralöpare och tävlingsarrangörer och virtuella löptävlingar. Och så berättar vi om en unik virtuell backyard ultra-tävling.

Ultraaktuellt som podd

Lyssna på Ultraaktuellt som podd, där vi ger dig det senaste inom ultralöpning i Sverige och världen, varje måndag! Förutom en del av det vi skriver om nedan får du i den här veckans avsnitt höra intervju med Carl Johan Sörman från karantänen i Italien, röster från Ursvik Ultra och tankar kring coronakrisens effekter för tävlingsarrangörer.

Du kan nu även prenumerera på podden via bl.a. iTunes, Spotify och andra poddspelare. Sprid den gärna till fler!

Du kan lyssna och prenumerera via Apple Podcast, Spotify, TuneIn, Stitcher mm. Lämna gärna en recension!

Ursvik Ultra

År 2000 hölls den första upplagan av Ursvik Ultra, efter en idé av Kristian Berglin och Johan Andersson. Sveriges ultrapionjär Rune Larsson vann den första upplagan på en tid som gällde som banrekord ända fram till 2009.

2005 togs tävlingen över av Stockholm Multisport, från 2016 tillsammans med Ulvsjö Multisportklubb. 2017 skedde en banförändring (liksom en mindre 2019), varför tiderna därefter inte kan jämföras med tidigare banrekord. Sebastian Pokorny, som vann den längsta distansen, 75 km, tre år i rad 2017-2019, har därför gällande banrekord på 6:14:15, medan Sofia Smedman, som vann 2017 och 2019, har banrekordet för damer på 7:25:14.

Årets upplaga hade totalt 232 anmälda på de tre distanserna 15 km, 45 km och 75 km, varav hälften på den längsta distansen. Dock kom många inte till start, bland annat förhandsfavoriterna Simon Karlsson och Frida Christiansson.

Lettisk herrseger på 75 km

På herrsidan, med 62 startande, tog lettländaren Ainārs Kumpiņš kommandot direkt, även om Claes Christensson, Team Durus, hängde på det första varvet. Ainārs hade glömt sina gels hemma, men trots att han gick tom på energi under den andra halvan höll  han undan och vann på 6:46:44.

– Det var mer utmanande än jag hade förväntat mig, eftersom jag glömde mina energigels hemma och fick springa med väldigt begränsat näringsintag. Men jag hade inte gett bort förstaplatsen. Hade kunnat pusha mig själv hårdare om det hade funnits anledning till det, säger Ainārs, som flyttade till Sverige bland annat för att få springa på de fina svenska stigarna.

Ainārs Kumpiņš vann Ursvik Ultra 75 km. Foto: Ellen Westfelt.

Tvåa genom hela tävlingen låg Claes Christensson, som gjorde sin bästa ultratävling hittills. Han har tidigare bland annat varit 7:a på High Coast Ultra och 18:e på Kullamannen 100 miles 2018 och 12:a på TEC 100 miles 2019.

– Jag är supernöjd över resultatet. Tävlingen för mig såg ut ungefär som det brukar göra, med en ganska aggressiv inledning. Två ganska snabba varv inledningsvis, ville ta tillvara lite på dagsljuset och kunna släppa på i utförslöporna, berättar Claes, som hoppas kunna springa Highvalley50 som nästa tävling om tre veckor.

Claes Christensson blev tvåa i Ursvik Ultra 75 km. Foto: Ellen Westfelt.

Mikael Näslund och James Pratt kämpade länge om bronsplatsen. Men Mikael avslutade med det snabbaste mörkervarvet av samtliga löpare och var till slut bara 10 minuter efter Claes och 20 minuter före James på fjärde plats.

Gunilla vann utan att veta om det

På damsidan, med 11 startande, var det Försvarsmaktens Malin Hjalmarsson som tog en övertygande ledning direkt, med Anneli Dahlin som tvåa. Malin har banrekordet på den gamla banan från 2016 med 7:05:02 och vann Ursvik Ultra 45 km förra året. Men det är multisport, eller adventure racing, som är hennes huvudsport.

Efter tre varv, då Malin låg totalfemma, tvingades hon dock bryta på grund av stukad fot. 

– Trampade snett varv ett och sedan en andra gång varv tre. Så därför blev det bara tre varv tyvärr. Lite synd för formen kändes bra, säger Malin, som hade som mål att springa under 7 timmar.

När även Anneli bröt i samma veva var plötsligt Gunilla Axelsson, utan vetskap, uppe i en solklar ledning.

– Jag trodde hela loppet att jag låg trea, säger Gunilla Axelsson, som var tvåa i Ursvik Ultra 75 km både 2018 och 2019.

Gunilla Axelsson vann Ursvik Ultra 75 km. Foto: Ursvik Ultra.

Med sluttiden 8:46:08 vann Gunilla med 1 timme och 34 minuter före Sandra Marinilli, som i sin tur var mindre än minuten före Helene Pratt. Löparna på plats två till sju kom alla i mål inom 34 minuter. Det var för övrigt en tangering av rekordet från 2008 i antalet damer som kom i mål på den långa distansen.

– Löpningen fick ytterligare en dimension – det är inte en självklarhet att kunna springa massor med lopp varje år. Himla roligt att kunna springa och träffa alla andra medtävlare, säger Gunilla Axelsson.

Barbro slog banrekord på 45 km

Den kortare ultradistansen, 45 km, innebar tre varv, med start precis före solnedgången kl. 18. 34 herrar och 6 damer kom till start. 

Efter det första varvet passerade både damledaren Barbro Näsström och herrledaren Michał Frankowski tillsammans. När Barbro pausade i depån drog Michał ifrån med fem minuter på det andra varvet. När han sedan fick problem med pannlampa och kramp på det sista varvet knappade Barbro återigen in och var till slut bara två minuter efter i mål.

Segertiden för Michał Frankowski blev 3:54:54, medan Barbro Näsström vann damklassen på 3:56:58. Barbros tid är därmed banrekord på den nya banan och bara 3,5 minuter efter Malin Hjalmarssons tid från 2015. Det var den 30-årige dalkullans tredje ultratävling, efter två fjällmaror, Bydalsfjällen 2017 och Idre 2018. För tio månader sedan fick hon sitt tredje barn, varför hon inte synts i resultatlistorna på ett tag.

– Jaså, var det banrekord? Det visste jag inte. Jag som bara var lite nyfiken på Ursviks Xtremespår, säger Barbro Näsström.

Tvåa i damklassen var Johanna Persson, Trailrun4fun, på 4:24:23 och trea Annika Westin, TR4F, på 4:32:47.

Michał Frankowski, som alltså vann herrklassen, är från Polen men bor i Stockholm. Något banrekord blev det inte för hans del, då han var långt efter Fritjof Fagerlunds 3:10:19 från det fantastiska året 2017. Tvåa kom Johan Sandler, Fredrikshofs FIF, på 4:03:32, efter att ha avancerat från 6:e plats efter första varvet och från 4:e efter det andra. David Pamsjö, Enebybergs IF passerades av Johan först under det sista varvet och slutade trea på 4:13:05.

Resultat Ursvik Ultra 2020

75 km, herrar:

 1. Ainars Kumpins, VSK Noskrien, 6.46.44
 2. Claes Christensson, Team Durus, 6.56.24
 3. Mikael Näslund, Öbacka LK, 7.06.48
 4. James Pratt, 7.26.27
 5. Peter Mickos, NLDK, 7.41.22
 6. Max Örnberg, 7.45.02

75 km, damer:

 1. Gunilla Axelsson, Uppsala LK, 8.46.08
 2. Sandra Marinilli, Ängby Runners, 10.19.56
 3. Helene Pratt, 10.20.39

45 km, herrar:

 1. Michal Frankowski, 3.54.54
 2. Johan Sandler, Fredrikshofs FIF, 4.03.32
 3. David Pamsjö, Enebybergs IF, 4.13.05

45 km, damer:

 1. Barbro Näsström, 3.56.58
 2. Johanna Paulsson, Trailrun4fun, 4.24.23
 3. Annila Westin, TR4F, 4.32.47

Samtliga resultat

Amelie vann i England

Förra helgen vann Amelie Karlsson Endurancelife Sussex Ultra i England. Amelie bor utanför London och vann i november också Coastal Trail Series Dorset – Ultra Plus och var sjua i 100 Miles of Istria.

Amelie Karlsson vann Endurancelife Sussex Ultra i England. Foto: privat.

– Jag höll mig till träningsplanen och sprang loppet ganska lugnt. Efter att ha tagit löpledigt i januari är jag ännu inte redo för full tävlingsfart, men jag lyckades ändå med ett stabild tempo och är väldigt glad för segern. Det blev kanske det sista loppet i år om allt det här fortsätter, säger Amelie.

Effekter av corona för ultralöpare och tävlingsarrangörer

I poddversionen av Ultraaktuellt diskuterar Johnny Hällneby och Daniel Westergren mer om coronakrisens effekter såväl för löpare som tävlingsarrangörer. Lyssna till en intervju med ultrastjärnan Carl Johan Sörman som bor i Italien, om hur han tacklar restriktioner med utevistelse och inställda tävlingar. Vi pratar också om betydelsen av att visa solidaritet med tävlingsarrangörer i dessa ovissa tider.

Öppen virtuell backyard ultra samlar världens bästa

När ett stort antal vanliga ultratävlingar ställs in får ultralöpare hålla tävlingsgnistan uppe på andra sätt. Allt fler virtuella tävlingar anordnas nu. För mer information om dessa, se den Facebook-grupp som Ultrarunning Academy har skapat: Virtual running races and events.

4 april kommer exempelvis en virtuell backyard ultra att hållas, där flera av världens bästa backyard- och flerdagarslöpare kommer att delta och livesända. Dessutom kommer ingen mindre än Gary “Lazarus Lake” Cantrell själv att både rapportera och medverka i livesändningen.

Tävlingen heter Personal Peak Quarantine Backyard Ultra och anordnas av kanadensiska Travis Schiller-Brown och hans coachingadept Dave Proctor. Inbjudna elitlöpare, och de 24 sist kvarvarande, kommer att vara med i huvudsändningen, men vem som helst har möjlighet att delta, var i världen man än befinner sig.

Kanske det i dessa tider också blir fler som försöker sig på någon FKT, Fastest Known Time? Det är en utmaning som allt fler ultralöpare ger sig på, alltså att springa en led eller rutt på snabbast kända tid, ofta ensam och utan nämnvärd support. Meddela oss gärna om du planerar eller har genomfört ett sådant försök.

Kommande ultratävlingar

 • 4 april: Löparkalaset Göteborg (Kalmar Backyard Ultra är inställt)
 • 10 april: Highvalley50
 • 17-18 april: Täby Extreme Challenge, Åda Wild Boar Race och Herrestad Fjällmaraton
 • 25 april: Aktivitus Trailrace (inkl. riksmästerskapet i ultra-trail)
Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar