Ultraaktuellt 9 mars 2020

0

Den svenska ultrahelgen bestod av skador, fall och succé för svenskar i Transgrancanaria och den 16:e upplagan av Skövde 6-timmars, där herrvinnaren hade ett minst sagt udda upplägg. 

Ultraaktuellt som podd

Nu kan du även lyssna på Ultraaktuellt i poddformat!

Transgrancanaria

Fall, skador och succé i Transgrancanaria

Vi börjar utomlands och tar oss till den bland svenskar populära semesterön Gran Canaria. Men utöver badstränder och pooler finns det också vackra berg och att springa tvärs över ön är inte enbart en sällskapsresa. Huvudtävlingen, som kort och gott brukar kallas för Transgrancanaria, startar i Las Palmas i norr och går över bergen ner till sanddynerna i Maspalomas i söder, 128 km med runt 7 000 höjdmeter. Deltagarna i Advanced får nöja sig med den sista halvan, 65 km och “bara” 2 550 höjdmeter uppåt, men omkring 3 750 höjdmeter neråt. 

Transgrancanaria var årets tredje deltävling i Ultra-Trail World Tour (UTWT) och den första i Europa. Av de 677 som startade såg vi fram emot Mimmi Kotkas återkomst på de längre distanserna. Efter DNF:en på UTMB 2018, hennes debut på 100 miles+, har Mimmi inte varit i paritet med den yppersta världsklass som hon visade under de två-tre åren fram dess. Och i herrklassen var late-bloomern Carl Johan Sörman det stora svenskhoppet. 

I den förra deltävlingen i UTWT, Hongkong 100, drog Carl Johan på sig rabdomyolys och joggade efter en paus i mål som nia. I Transgrancanaria fick han tidigt känning i höftböjare och sätesmuskel och steg av efter fyra timmars haltande. 

– Det var frustrerande. Kände mig väldigt stark i övrigt. Känner inte att det är överträning som var problemet. Snarare att jag inte har haft tid med ordentlig prehab på senaste tiden. Har haft ett renoveringsprojekt där hemma och en hel del jobbande, så det har varit lite stressigt i livet, säger Carl Johan, som hoppas att han med yoga och coreträning snart är tillbaka i gott skick igen.

Det verkar vara något med Transgrancanaria och skadade svenskar. 2015 var den då 25-årige Johan Lantz på väg mot sitt internationella genombrott när han till skillnad från Carl Johan fortsatte att trotsa höftsmärtorna till den grad att han plötsligt bröt lårbenshalsen, med en lång rehabtid som följd.

Och så Mimmi Kotka då. Hon kände sig stark och låg fyra, med häng på pallen. Men efter ungefär 70 km ramlade hon ordentligt och skadade knät. Efter en kvarts omplåstrande i Tejeda tog hon sig till Roque Nublo, där smärtorna gjorde det omöjligt att fortsätta. 

Stefan gjorde sitt livs lopp

Istället gjorde Stefan Ehrin sitt livs lopp. Förra året var Stefan bäste svensk på 103:e plats totalt, på drygt 20 timmar. I år skulle det visa sig bli över fyra timmar snabbare! Stefan bor i Gävle och tränar ibland med Elov Olsson. Hemma i Sverige har han vunnit ultratävlingar som Järvloppet 2018 och Björnfrossa Ultramaraton och Gotlands Ultra Maraton 2019. En 22:a-plats i Ultravasan 90 vittnade om att det finns kapacitet även på halvlånga ultradistanser.

Men det 128 km långa Transgrancanaria är hans stora genombrott. Han öppnade starkt och låg på plats 35-40 de första sex timmarna. Sedan började han avancera sakta men säkert och i mål var han 20:e totalt,17:e av herrarna. Tiden 15.54.03 är alltså över fyra timmar snabbare än förra året, men hans hårt uppsatta mål på förhand var just sub-16.

– Jag är 100 % nöjd med hur jag lade upp loppet. Planen var att öppna hårt eftersom det är flackare i början och sedan sjunker tempot rejält när klättringarna börjar. Sedan försöka jaga ikapp det tappade mot slutet, säger Stefan.

Stefan Ehrin går i mål på en tid under 16 timmar.

– Blev dock lite stressad när maratonlöparna hann starta innan jag kom till km 85, kom ikapp dom ganska fort och sen blev det väldigt bökigt och stressigt att försöka komma förbi. 

Med tolv veckors bra, skadefri och sjukdomsfri träning med sig och två veckors vistelse på Gran Canaria kände han att det kunde bli något riktigt bra.

Nästa mål för Stefan är Stockholm Maraton, där han ser fram emot att möta en annan av helgens segrare, Simon Gustavsson som vann Skövde 6-timmars.

– Hoppas dagens insats gjorde honom lite nervklen, skrattar Stefan, som själv har gjort 85 km på 6-timmars på löpband.

De senaste tre årens vinnare, spanjoren Pau Capell, delade i år segern med sin landsman Pablo Villa, med amerikanen Dylan Bowman på tredje plats. Bland damerna var det USA i topp genom Kaytlyn Gerbin, före starkt avslutande kinesiskan Feizhao Xiang, som sent i loppet passerade slutlige trean Azara García, Spanien.

Petra tvåa i Advanced

I “halva Transgrancanaria”, distansen som heter Advanced, hade vi höga förhoppningar på två svenska tjejer. Jennifer Asp kom dock inte till start. En efterhängsen hälskada blev trots ett par veckors rehab på Gran Canaria inte tillräckligt bra för att hon skulle kunna springa. 

Petra Kindlund under Transgrancanaria Advanced. Foto: Carlos Díaz Recio

Petra Kindlund laddade upp på Gran Canaria med ett löparläger med Runacademy, som hon har grundat. Då hon inte bara ville ha nerförsbackar valde hon att springa det 65 km långa Advanced istället för maratondistansen. Bara när hon blev trea i Ultravasan 90 2015 har hon sprungit längre än 47 km. I somras var hon tvåa på Ultravasan 45, efter en tids tävlingsuppehåll på grund av graviditet.

Petra Kindlund korsar mållinjen som tvåa. Foto: @oliverem_sports

– Det var ett riktigt tufft lopp med många branta nedförslöpningar och riktigt tekniskt. Inte alls ett lopp som egentligen passade mig. Hon som vann var ruskigt snabb utför men jag tog på henne uppför, säger Petra, 

Efter ett par mil var Petra faktiskt i en knapp ledning. Men favoriten, fransyskan Maryline Nakache var i mål 19,5 minuter före Petra.

#TGCAdvanced Maryline Nakache se lleva el triunfo con 06:57:58h👏👏🏽Le siguen en el podio Petra Kindlund y Esther Fernández😃💪🏽

Publicerat av Transgrancanaria Lördag 7 mars 2020
Maryline Nakache och Petra Kindlund går i mål i Transgrancanaria Advanced.

– Jag kommer nog inte köra några längre distanser utan detta är nog lite av längsta laget för mig. Gillar när det ändå blir lite tempo man orkar att hålla. Helst springer jag nog lopp runt 40-60 km, säger Petra Kindlund.

Samtliga resultat Transgrancanaria 2020

Skövde 6-timmars

Skövde 6-timmars är Sveriges äldsta 6-timmarstävling. Mannen bakom tävlingen, Reima Hartikainen, vann själv den första upplagan 2005. Medan trailtävlingarnas popularitet har vuxit har tidsloppen snarare gått tillbaka något i antalet deltagare. Rekordåren i antalet deltagare var 2014 och 2015, då över 200 löpare startade och 134 respektive 140 tog sig minst 45 km. I år kom 128 löpare till start, vilket faktiskt är det lägsta antalet sedan 2006. 83 av dessa klarade minst 45 km.

Norsk damseger och Elin över 70 i debuten

De starkaste prestationerna fick vi se på damsidan, men den mest udda topprestationen stod herrsegraren Simon Gustavsson för. Mer om hans annorlunda upplägg längre ner.

Norskan Therese Falk är dominant på 24-timmars hemma i Norge och var 14:e på VM i oktober. I Skövde var hon totaltvåa och ohotad damsegrare på nya personliga rekordet 74,019 km. Bakom henne var Elin Hartelius lika ohotad tvåa och tog sig med 70,135 km precis över 70 km redan i sin första tidstävling.

– Jag är otroligt glad, stolt och överraskad över hur bra det gick. Jag tänkte innan att jag skulle spänna bågen och satsa lite – och det höll, så otroligt kul! säger en sprudlande Elin Hartelius.

Elin Hartelius kom över 70 km.

37-åringen från Torslanda utanför Göteborg har inte gjort så många ultratävlingar ännu, men de som hon har gjort har varit på stigar, bland annat med 28:e plats i Ultravasan 90. I sammanhanget kan nämnas att Therese Fredriksson nådde över 70 km först i sin 12:e 6-timmarstävling i november och inte långt därefter troligen sprang in sig i landslaget på 24-timmars. Kanske det blir fler tidstävlingar även för Elin Hartelius?

– Hehe, ja vi får se. Jag gillar variationen, finns så mycket spännande att testa inom ultra. Nästa blir TEC 100 miles i april. Ser fram emot det!

Kampen om tredjeplatsen var desto hårdare. Anna Ahlvin slog personligt rekord med nästan tre kilometer och tog bronsplatsen på 66,281 km, en dryg kilometer före mer meriterade Helle Manvik och Sandra Lundqvist.

Simon vann herrklassen med progressiv fartökning

Halvvägs in i herrtävlingen var det fortfarande åtta herrlöpare (plus Therese Falk) inom fem minuter på samma varv (ett varv var i år 1 492 meter). Efter tre timmar steg dock 21-årige Jasin Nawroz av i ledningen och när Jimmy Malm hade nått sitt mål att gå under 3.15 på maraton var även han nöjd. I samma veva började också Patrik Verme, som var fyra i Tarawera Ultramarathon 50K nyligen, ta det väldigt lugnt, vilket han hade aviserat på förhand.

De båda förhandsfavoriterna Henrik Roos och Anton Wilson såg tillsammans med Simon Axelsson då ut att ta hand om pallplatserna. Få hade vid det laget koll på Simon Gustavsson, som efter tre timmar var 2-3 kilometer efter, men som närmade sig gradvis.

Efter marapasseringen tog den snabba öppningen ut sin rätt för Anton Wilson, som till slut tog sig i mål som femma. Med fem (!) meters marginal tog Simon Axelsson överraskande andraplatsen på 73,700 km före Henrik Roos. Men då var de nästan 1,5 kilometer, alltså precis ett varv, efter en viss Simon Gustavsson, som då inte förstod att han hade vunnit.

Det räcker kanske att visa kilometertiderna för Simon Gustavsson för att de flesta ska förstå att det var ett ytterst ovanligt upplägg i en 6-timmarstävling.

– Jag fick feeling. Hade egentligen bara tänkt ha trevligt i 5:20-fart men insåg vid 20 km att det vore roligare att öka, skrattar Simon.

Inte nog med att han gjorde negativ split (knappt 36 km första halvan, drygt 39 km andra halvan), han sprang dessutom i ett progressivt ökande tempo hela tävlingen. Från 5:10-5:20 min/km den första milen avslutade han i ett tempo under 4:30 min/km de sista 50 minuterna.

Simon Gustavsson cruisar fram mot en oväntad seger. Foto: Johan Linhart

Slutresultatet blev 75,187 km. Men med det upplägget finns anledning att tro att det kan bli uppemot 80 med ett idealiskt upplägg.

– Det var mitt tredje 6-timmars. Och jag tror att distansen passar mig ganska bra. Så nästa gång, om man är i okej träningslag, så kanske jag vågar sikta på 78 i alla fall. Och har man en bra dag kanske man rentav kan hjälpas åt att korsa en magisk gräns upp mot 80, det hade varit helt fantastiskt, säger Simon.

Simon Gustavsson filmade själv sin avslutning, där tvåan Simon Axelsson och trean Henrik Roos också skymtar.

En praktvurpa på cykeln på onsdagen gjorde att han var osäker på om han överhuvudtaget skulle komma till start. När det ändå kändes bra sprang han ett intervallpass på fredagen, han hade ju ändå redan sänkt sina ambitioner. 70 km hade han ändå inte vågat drömma om.

Maria Jansson var födelsedagspresent

När Annika Johanson fyllde 50 år fick hon 24-timmarsstjärnan Maria Jansson i födelsedagspresent av sina arbetskamrater. Ja, inte bokstavligen då, men att bli coachad och springa Skövde 6-timmars tillsammans med henne.

– Lite ringrostiga loppben efter en knackig vinterträning, men det var bara att kämpa på. Det var trevligt och inspirerande att springa med Maria. Lite små tips om att lyfta blicken och inte slarva med energipåfyllningen, och att det var helt upp till mig vad jag ville uppnå, och hur jag ville känna mig i mål. “Som att jag gjort mitt bästa”. “Skurtrasa i mål alltså?” Så idag har jag fortfarande rätt ömma ben, säger Annika.

Annika Johanson fick Maria Jansson som 50-årspresent. Foto: Giesela Bergh.

Resultat, damer

 1. Therese Falk, Romerike Ultraløperklubb, 74,019 km
 2. Elin Hartelius, 70,135
 3. Anna Ahlvin, IK NocOut, 66,281
 4. Helle Manvik, OK Kroppsfjäll, 65,180
 5. Sandra Lundqvist, Hälle IF, 64,996
 6. Carolina Höij, Kristinehamn Multisportklubb, 62,522

Resultat, herrar

 1. Simon Gustavsson, 75,187 km
 2. Simon Axelsson, Umara Sports Club, 73,700
 3. Henrik Roos, Scania Road Runners, 73,695
 4. Svein-Erik Bakke, SK Rye, 71,379
 5. Anton Wilson, IK Ymer, 69,496
 6. Jonas Brantvall, UT Kolmården, 66,084

Samtliga resultat

Kommande ultratävlingar

 • 15 mars:
  • Edsvidsleden Trailrun (56 km)
 • 21 mars:
 • 28 mars:
  • The Barkley Marathons
 • 4 april:
  • Kalmar Backyard Ultra
  • Löparkalaset Göteborg (6-timmars)
  • Patagonia Run, Argentina
  • Marathon des Sables, Marocko

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar