Ultramarathon.se utser för första gången Årets ultralöpare i Sverige. Vi har valt ut sex kvinnor och sex män som har utfört de största prestationerna från 1 december 2019 till 30 november 2020. Vinnarna utses genom omröstning, med en röst per person i respektive kategori.
Nedan presenterar vi dem som har nominerats till Årets ultralöpare, både som podd och i text. Läs och lyssna på presentationerna, lyssna på intervjuerna och gör ditt val. Rösta gör du längst ner på denna sidan.
Omröstningen är öppen till 17 januari. Resultatet av omröstningen kommer att presenteras i en livesändning måndagen den 18:e januari.
Lyssna på podden Ultraaktuellt om Årets ultralöpare
Nominerade till Årets kvinnliga ultralöpare

Anna Carlsson

I april gjorde Anna sig ett namn globalt genom att vara sista kvarvarande kvinna i den virtuella tävlingen Quarantine Backyard Ultra. På en upplogad bana på Torneträsks is sprang hon i 45 timmar, slagen bara av Michael Wardian och Radek Brunner.
I den första upplagan av satellit-VM i backyard ultra blev hon näst bäste svensk, efter Tobbe Gyllebring, efter att ha ramlat ihop på det 55:e varvet. Enbart Courtney Dauwalter sprang längre av kvinnorna.
Anna blev dessutom tvåa, efter spanska Spartan Trail-ambassadören Azara Garcia De Los Salmones, i den första upplagan av Fjällmaraton 100K.
Hon var en av två som fullföljde den tuffa Hill Marathons 100 miles, som hon totalvann.
- Intervju efter Quarantine Backyard Ultra
- Intervju efter Fjällmaraton 100K
- Intervju efter satellit-VM i backyard ultra
Elin Hartelius

Elin fick sitt stora genombrott som ultralöpare under 2020, men på grund av omständigheterna lite i skymundan. I augusti sprang hon Hemmavasan 90 km på 7:37 vid Skatås motionscenter i Göteborg. Som jämförelse hade Stina Höglund som bästa svenska 7:39 i 2019 års UItravasan.
När Kullamannen blev inställd sprang Elin istället Dark Trail +100 miles, där hon på tiden 22:18 blev totalt 14:e totalt (av knappt 100 startande) och bästa kvinna med fem timmar.
I mars värmde hon upp med 70,1 km i Skövde 6-timmars och blev med det bästa svenska kvinna.
Jessica Svärd

Efter flera år som duktig ultralöpare fick Jessica under 2020 till slut ut sin potential. Hon vann riksmästerskapet i 24-timmars i Skövde på 223,814 km, ett resultat som preliminärt placerar henne som 13:e i världen i år och 6:a i Sverige genom tiderna. Det var dessutom över Svenska Friidrottsförbundets indikativa kvalgräns (215 km) för det europamästerskap som inte blev av.
När det nordiska mästerskapet i 6-timmars blev inställt blev hon i november totalvinnare i Hälle 6-timmars. Distansen 77,62 km är den näst bästa i världen 2020 och fjärde i Sverige genom tiderna.
Lina Karlsson

Efter att i flera år ha tillhört den svenska eliten på 6-timmars och 100 km sprang Lina i december sin första 12-timmarstävling och gjorde det med besked. Inomhus på Personliga Rekordens Tävling i Växjö sprang hon 128,692 km och visste då inte om att Therese Fredriksson i Barcelona hade sprungit bara 375 m längre. Lina är därmed näst bäst i Sverige genom tiderna, bortsett från Maria Janssons mellantid från en 24-timmarstävling.
I juli gav sig Lina på en helt annan typ av äventyr, den 360 km långa och krävande Bohusleden, med nästan 8 000 höjdmeter. Hon satte FKT med tiden 3 dagar 15 timmar och 46 minuter, vilket var det längsta någon svensk kvinna sprang under året.
Lisa Ring

Under året fortsatte Lisa sina framgångar på lite längre ultradistanser. I februari vann hon Bislet 50 km indoor challenge på 3:34:13, topp tio i världen i år och näst bäst i Sverige genom tiderna.
Men mest uppmärksammat blev hennes två (!) världsrekord på 6-timmars på löpband. I juli sprang hon 74,156 km och i november förbättrade hon sitt eget världsrekord till 76,4 km.
Hon har dessutom utforskat stora delar av Östgötaleden och satt FKT på John Bauerleden och Sevedeleden.
Therese Fredriksson

Efter att i sin tolfte 6-timmarstävling för första gången ha nått över 70 km tog Therese Fredriksson i december 2019 steget upp till 12-timmars. Med resultatet 129,067 km visade hon att potentialen på längre distanser är ännu högre än på 6-timmars. Bortsett från Maria Jansson mellantid från en 24-timmarstävling är detta det längsta en svensk kvinna har sprungit på 12-timmars, med 375 meters marginal till Lina Karlsson som sprang PRT 12-timmars samma helg.
I februari tog Therese så steget upp till 24-timmars, en tävlingsform som visade sig passa henne ännu bättre. I debuten i finländska Espoo sprang hon in sig i landslaget och vann tävlingen på 222,558 km, 7:a i Sverige genom tiderna.
Herrar

Dennis Källerteg

Den tuffe smålänningen från Vetlanda fyllde under året 25 år och även om han haft framgångar i USA och Kanada var det först i år som han för många blev ett välbekant namn även i Sverige. Den främsta insatsen var krossen av rekordet på kronjuvelen bland svenska FKT-rutter, Kungsleden. Med tiden 3 dagar 19 timmar och 57 sekunder var han 18,5 timmar snabbare än Max Själins rekord från året innan och över ett dygn snabbare än sin stora förebild Emelie Forsberg. Detta trots en fraktur i knäskålen redan efter ungefär 40 av de totalt 440 kilometerna.
Han laddade upp genom att i slutet av maj springa 2 x Mount Everest och med FKT-försök på Bergslagsleden. Det första försöket slutade efter 20 timmars magproblem på grund av trolig matförgiftning. Trots skadan efter Kungsleden gjorde han i november ett nytt försök, som fick avslutas efter hälseneinflammation i båda hälsenorna.
Elov Olsson

När corona bör ut på allvar i mars befann sig Elov Olsson med sina Ockelbomaffiakompisar i USA. Där hann han med att vinna Antelope Canyon 50 Miles, med över en timmes marginal till tvåan och slog banrekordet med 53 minuter.
31-åringen med det breda spektrat gav sig sedan i maj på Johan Steenes svenska rekord på 24-timmars, under en inbjudningstävling i Tärnsjö. Distansen 263,746 km är det näst bästa resultatet av en svensk någonsin, längre än Rune Larssons tidigare rekord från 1986, även om det inte kommer att synas i statistiken då Svenska Friidrottsförbundet inte sanktionerade några tävlingar under den tiden.
En dryg månad senare gjorde han ett försök att sätta en bra tid på Gästrikeleden. Efter 280 av drygt 350 km tvingades han dock ge upp och brottades sedan med skadebekymmer under hösten.
Jonas Buud

Jonas Buud må ha lagt sina världsmästarskor på hyllan. Men hög klass håller han definitivt fortfarande, 46 år ung. Ett år när även flera elitlöpare gav sig på FKT, Fastest Known Time, sprang han den 240 km långa Siljansleden på drygt 25 timmar.
Han var anmäld till Kullamannen 100 miles i november. När den ställdes in och ersattes av testtävlingen Dark Trail +100 miles vann han den med besked, på 16:14.
Magnus Rabe

Magnus Rabe visade under året att vinsten i Kullamannen 2019 inte var någon tillfällighet. På Gax 100 miles, Sveriges äldsta 100-milestävling, krossade han det tidigare banrekrodet med över två timmar, till 15:16:50.
I oktober vann han TEC 100 miles på 14:47:42, den snabbaste tiden på TEC på fem år. I januari vann han även en ”sprint-ultra”, 55-kilometersdistansen på Sandsjöbacka Trail.
Martin Scharp

Vid 52 års ålder är Martin Scharp bättre än någonsin och kurvan går fortfarande uppåt. Efter flera försök när han varit nära klarade han på PRT i december 2019 till slut 240 km på 24-timmars, Svenska Friidrottsförbundets indikativa kvalgräns för VM. Hans resultat, 247,898 km motsvarar enligt DUV:s åldersanpassning 279 km, att jämföra med Johan Steenes åldersanpassade resultat 280 km när han slog svenskt rekord som 44-åring.
Motsvarande åldersresultat innebar även de 246,1 km som Martin gjorde när han vann riksmästerskapet i Skövde i somras. Sett till åldersanpassade resultat var Martin sjua i världen 2019 och femma 2020.
Arbete gjorde att han inte fick tillfälle att mäta sina krafter i satellit-VM i backyard ultra i oktober och SM i backyard ultra, på banan där Martin vann med 36 varv 2019, blev som bekant inställt i september.
Tobbe Gyllebring

2020 blev inget normalt år för Torbjörn “Tobbe” Gyllebring. Corona gjorde att arbetsbelastning blev hög och träningen lidande. Men uppenbarligen fick han in tillräckligt mycket träning inför det som kom att bli hans enda tävling under året, satellit-VM i backyard ultra i Älvdalen i oktober.
Med en leende attityd stod han plötsligt som vinnare efter 55 timmar och överträffade därmed sina 43 timmar från Big’s Backyard Ultra året innan med råge.
2 kommentarer
Bra Podd
Kan bara instämma.