Ultraniclas om Trans Gran Canaria

Inför TransGranCanaria har vi intervjuat Niclas Gällentoft som startar på 125 km. Många både kända och okända svenska löpare är på plats och det ska bli riktigt spännande att följa allas lopp! Länkar till liveresultat hittar du längst ner i inlägget.

Hej Niclas!
Vad är din bakgrund som löpare och idrottare? Hur kom det sig att du började springa ultralopp?
Jag är en seglare sedan barnsben, sprang en del halvmaror på 90-talet och gjorde en Svensk klassiker 1994.
Efter ett långt löpuppehåll mellan 1999-2005 tog jag upp löpningen igen när jag bodde på Gran Canaria i 4 år mellan 2005-09. Då sprang jag lite i bergen för skojs skull och njöt av tystnaden. När jag flyttade hem till Sverige fortsatte jag springa en del, men inte alls regelbundet.

2014 sprang jag min första mara i Stockholm som jag tyckte gick ritigt bra! Jag debuterade på 3:28! Efter det testade jag Stockholms Ultra 50 km och sen blev jag fast i ultraträsket.

Året efter, 2015 sprang jag Transgrancanaria 83km för första gången. Jag älskar detta lopp! Det har blivit 125km 2016, och 2017 sprang jag 360° (265km) och gick i mål som första och enda svensk hittills. Det var första upplagan av detta lopp då. Nu på fredag kväll 23 februari kl 23:00 gör jag mitt fjärde lopp här, 125km på Gran Canaria.
Jag har gjort några andra ultralopp också som Kullamannen 100 miles, Sandsjöbackatrail ultratrippel 2016 och 2018 plus några till, men Transgrancanaria är något alldeles speciellt!

Något som är otroligt viktigt i all min träning är min fantastiska fru Carina som stöttar mig i allt detta och som också är med på resan den här gången. Utan henne hade det inte gått. När jag tränar så fixar hon med mycket annat för att vardagen med jobb, hushåll och matlådor ska funka. Ska tilläggas att det inte finns barn hemma — de är vuxna och utflugna.

TGC — historia

Transgrancanaria föddes 2003 och gick från början från söder till norr, men numera går bansträckningen från norr till söder över ön. Under nåren som gått har man haft lite olika bansträckningar, liksom lite olika distanser. Sverige brukar vara bra representerade i antal löpare på flera av distanserna. Det är lite mer än 3000 löpare anmälda till årets olika distanser och det är 85 svenskar på startlistan! Av dessa är det 23st som springer 125km.

Terrängen är fin och teknisk på sina ställen. Man springer in och ut ur byarna uppe i bergen. Små stigar längs bergskanten och i djupa raviner för att sedan ta sig upp igen och så håller det på från Las Palmas upp till Rouqe Nuoble och Pico de Las Nieves som är högsta punkten på 1952 möh.

Sedan bär det av utför men det finns motlut på vägen dit också, mot Maspalomas på södra ön och målgången.
Transgrancanaria ingår i Ultratrail World Tour. Det innebär att det är världselit på plats som Andrea Huser, Caroline Chaverot, Pau Capell, Tim Tollefson och på 64km distansen har vi extra koll på: Elov Olsson, Johan Lantz och Joakim Lantz.
Dessa gaseller springer 125 km på ca 13-14 timmar medan vi vanliga dödliga kommer in på 21-30 timmar. Har du en tid mellan 19-20 timmar har du oftast en topp 100 placering.

Mina mål inför TGC 2018
Jag gjorde 125km 2016 på 22:58 vilket var mitt första lopp på den distansen. Jag hade gjort 83km 2015 och Ultravasan 90km 2015. Nu har jag mer erfarenhet och är bättre tränad för dessa distanser med fler långlopp i kropp och ben. Jag har inte gått ut med mitt mål sådär offentligt ännu men…… vågar jag det här och nu??!!
Jag tänker lite som så att om jag inte satsar fullt ut nu så är jag rädd att jag ångrar mig efteråt. Den tid jag kommer att gå för nu har varit en drömtid för mig länge.

Säger som en kompis sa till mig nu i veckan när vi pratade:
—Nu snackar du gott Nicke!! Helt rätt att sikta högt. Finns ingen skam i att missa. Håller på dig! ????

Med det sagt så har jag satt ett tufft mål. Jag ska göra ett ärligt försök på sub 20 timmar!
Plan B är det mer realistiska 21 timmar. Jag har alltid en plan A och en plan B. Du vet aldrig vad som händer under vägen med kropp och energi. Jag kommer att ha en kompis på plats som kommer supporta mig under vägen med tider och lägesrapporter. Jag är redo för start….

Följ Niclas som Ultraniclas i sociala medier
Instagram: https://www.instagram.com/ultraniclas/
Facebook: https://www.facebook.com/Ultraniclas/
Och på bloggen: http://ultraniclas.se/

Här kan du följa loppet:
Fredagkväll 23:00 lokal tid och 24:00 svensk tid går starten för 125km.
Livestreaming;
http://www.transgrancanaria.wavestreamers.es/#/
Liveresultat:
http://transgrancanaria.livetrail.net/