Utrustning för ultralöpare

Ett par bra löparskor, en löparrygga och en schysst pannlampa — det är basen för vad man behöver som ultralöpare. De flesta (men inte alla) gillar att registrera sin träning med en löparklocka med GPS, med eller utan pulsmätningsfunktion. Sen behöver man såklart också vettiga kläder och strumpor, men den där superdyra regnjackan med tejpade sömmar behövs egentligen bara på riktigt långa ultralopp som kräver obligatorisk utrustning. Ett litet sjukvårdskit är också bra att ha med sig på långturer. Följ de här råden och du är på god väg mot en karriär som ultralöpare!

Löparskor, dilemma för ultralöpare

Chose your protection not your correction! Löparskor är ett riktigt stort dilemma för ultralöpare. Det finns oerhört många olika modeller att välja på och det finns olika skolor att följa.

Löparskor eller barfotaskor?

Barfotalöpning har efter boken Born to Run av Christopher McDougal blivit populärt även bland ultralöpare. Filosofin bakom barfotalöpning är att kroppen kan springa, man behöver inte korrigera steget med hjälp av dyra uppbyggda skor som många gånger ökar skaderisken. Man ska istället välja skor med lågt häl-till-tå-drop, det vill säga så liten höjdskillnad mellan hälen och framfoten och träna upp fotens egen styrka för att klara av påfrestningen som löpningen innebär. Man bör dock ta det försiktigt när man börjar med barfotalöpning eftersom kroppen kan vara ovan. Man kan testa att springa kortare sträckor helt barfota, i löparsandaler eller i minimalistiska barfotaskor. Stora märken som tillverkar barfotaskor är till exempel Vibram Fivefingers (tåskor), Merrell, Inov-8, Luna Sandals, Zemgear med flera. De som förespråkar löpning i barfotaskor hävdar att man får ett mer naturligt steg — man sätter spontant ned foten rakt under kroppen och landar på mellanfoten/framfoten.

Löpteknik och styrka eller mer skydd av löparskorna?

Motsatsen till barfotalöpning är att man väljer en sko som tar hänsyn till vilket löpsteg man har och hjälper till att korrigera eventuella felaktigheter. Här kommer uttryck som pronation och supination in. Många av de stora tillverkarna av löparskor jobbar hårt för att få användarna att tro att de behöver hjälp med att korrigera steget, annars riskerar man att bli skadad. Detta motiverar både inlägg, extra dyra uppbyggda skor och att man byter skor ofta eftersom dämpningen bara är effektiv under ett visst antal mil och när du väl trampat ner den så behöver du nya skor för att inte bli skadad. Naturligtvis finns det många löpare som trivs i dessa skor med ett högre häl-till-tå-drop och många som vant sig vid att springa med hjälp av korrektion av olika slag. Vi tycker att det är extra viktigt som ultralöpare att vara noggrann med löpteknik och fotstyrka eftersom kroppen får utstå tuff belastning under lång tid. Springer man med hälisättning och låter foten landa på hälen långt framför kroppen så behöver man extra skydd.

Skor för ultralöpning

När det kommer till ultralöpning är behoven lite annorlunda vad gäller löparskor. Man kan självklart springa ultralopp i barfotaskor eller till och med helt barfota (det finns de som har gjort det!), men många ultralöpare som springer i flera timmar i rad tycker att det är skönt med lite mer dämpning under fötterna. I första hand är det två tillverkare som är riktigt stora vad gäller skor för ren ultralöpning, nämligen Altra Zero Drop och Hooka One One. Både Altra och Hooka tillverkar skor som har extra mycket dämpning och är lämpade för ultralöpning. När det gäller terränglöpning finns det fler märken att välja på, men Salomon och Inov-8 är relativt dominerande vad gäller skor för ultralopp i terräng.

Löparryggsäck

Det viktigaste är att din löparryggsäck sitter bra. Det här behöver man prova ut och självklart känns ryggsäcken olika om du väljer en som rymmer 20 liter eller en som rymmer 4 liter. När du letar efter en löparryggsäck så kan de kallas vid många olika namn, exempelvis vätskeväst, vätskesystem, löparväst, vätskeryggsäck osv. Ska man bara köpa en löparryggsäck så rekommenderar vi att man väljer en som ändå rymmer lite mer än de allra minsta. Kring 7-9 liter är en ganska vanlig storlek och då kan ryggsäcken rymma både en vätskeblåsa, energi för långpass, mobiltelefonen, ett sjukvårdskit och lite extrakläder. Vanligt är också att man tar med sig lite toapapper, en skräppåse (tänk på naturen och lämna inget efter dig!), salttabletter eller salt i en liten påse mm.

Vi rör oss framåt, men vi måste vara närvarande i nuet.
Scott Jurek, ultralöpare

Pannlampa

Tillräckligt bra ljus, tillräckligt lång batteritid och tillräckligt lätt. Klart man behöver kompromissa men man behöver verkligen inte maximera alla variabler. Återigen är faktiskt det viktigaste att den sitter bra och stabilt och att den känns användarvänlig. En pannlampas ljusstyrka mäts i lumen, men det är inte bara antalet lumen som berättar hur bra ljus pannlampan ger ifrån sig. Hur ljuset sprids på bredden är också en viktig faktor, liksom hur långt ljuset sträcker sig framför löparen. De flesta pannlampor har en ok batteritid så länge man inte använder full styrka. Det är naturligtvis bra om pannlampans batteri räcker länge, men på de flesta ultralopp behöver man ändå byta batteri efter ett par timmar. Tillverkare som gör bra pannlampor är till exempel Silva, Petzl och Black Diamond.

Löparklocka

En bra löparklocka är något som de flesta ultralöpare väljer att investera i. De största märkena är Suunto, Garmin, TomTom och Polar. En löparklocka kostar allt ifrån ett par hundra till ett par tusen kronor, men för 1500-3000 kronor får man en riktigt bra klocka med de viktigaste funktionerna. Löparklockan har egen GPS och hjälper till att registrera träningen. Är man intresserad av pulsbaserad träning så kan man med fördel välja en GPS-klocka som också registrerar pulsen. Antingen görs detta genom ett pulsband som man sätter över bröstet, eller så mäter klockan pulsen mot handleden med hjälp av ljus. Till exempel använder sig TomTom och AppleWatch av pulsmätning med hjälp av ljus, men i dagsläget har den mätningen lite nackdelar och vi rekommenderar att man istället väljer en pulsklocka med klassisk pulsmätning bestående av pulsband över bröstet.

Kläder

Det första man tänker på när man pratar om kläder för ultralöpning är såklart att man behöver kläder specifikt framtagna för löpning och att dessa behöver vara i funktionsmaterial. Det finns en uppsjö tillverkare som gör bra kläder för löpning och de hävdar ofta att man för att kunna prestera optimalt, behöver kläder som både stöttar prestationen (det kan till exempel vara kompressionskläder som sägs öka blodgenomströmningen i musklerna) och som gör att man kan njuta mer av sin löpning.

Men vad är då funktionsmaterial? Måste man springa inbäddad i plast? Ser man på det krasst så är många löparkläder idag tillverkade av syntetfiber (läs plast). Visst kan det vara skönt att springa i en tröja som inte blir tung när den blir blöt, men det finns andra val som är mer miljövänliga. Många gånger kan man välja ett alternativ som är långt bättre — träningskläder av ekologiskt odlade material; till exempel bambu, tencel, merinoull eller till och med bomull. En fördel med att springa i en tunn bomullströja är att den kyler när det är riktigt varmt ute. Självklart ska man på tävling eller vid andra tillfällen då det är viktigt att man presterar som bäst, välja det alternativ man trivs bäst i. Men alla de gånger då man bara går ut och springer sin vanliga runda är ju ändå flest. Och väljer man då mer miljövänliga alternativ så bidrar man till en bättre värld, samtidigt som man kan njuta av löpningen med lite bättre samvete.

Det du bör tänka på när du springer ultralånga pass är snarare att välja bra material än att välja kläder av ett specifikt märke. Underkläder och strumpor i merinoull är ett säkert kort, merinoull håller dig varm även när den är blöt — alltså oavsett om du svettas mycket eller det regnar. Är det riktigt varmt kan ull vara för varmt och då kan man antingen välja bomull som kyler när den blir blöt eller syntetmaterial som torkar snabbt. Att satsa på många tunna lager så att man kan justera längs vägen är ett bra tips.

Det är förstås en smaksak om man behöver en helt vattentät regnjacka med tejpade sömmar och huva eller inte. Så länge man håller sig i rörelse blir man ändå svettig och blöt inifrån, vilket gör att det är sak samma om man springer i en vindjacka (som släpper igenom vatten) eller en tätare regnjacka. Skulle man dock bli skadad eller vara tvungen att gå så kan man behöva en helt tät regnjacka för att inte bli nedkyld. Det är anledningen till att organisatörerna på vissa ultralopp kräver just en sådan jacka i den obligatoriska utrustningen.

Många ultralöpare föredrar tåstrumpor framför vanliga strumpor. Tåstrumpornas fördel är att tårna inte kan ligga emot varandra och risken för skavsår minskar markant. Det finns flera tillverkare av tåstrumpor, men Injinji är den klart största och har många olika modeller i olika material att välja på.

Glöm inte buffen! En buff är ett nästan oumbärligt klädesplagg som kan användas till oerhört mycket — halsduk, mössa, första förband, svettband, hårband mm.

Sjukvårdskit

Man vet aldrig när olyckan kan vara framme och springer man långt från kommunikationer eller är helt själv ute i naturen så bör man alltid ha med sig ett sjukvårdskit. Här ingår också att alltid ha med sig en laddad mobiltelefon för att kunna kalla på hjälp i en nödsituation. Saker en ultralöpare kan/bör ha i ditt sjukvårdskit, beroende på hur mycket du kan bära med dig:

– Första förband
– Elastisk binda
– Kirurgtejp
– Liten sax
– Skavsårsplåster
– Våtservett i engångsförpackning
– Salt
– Säkerhetsnålar
– Alvedon/Ipren
– Solskyddsmedel beroende på säsong
– Räddningsfilt av aluminium
– Buff

Absolut minimum är att alltid ha med sig mobiltelefon, en elastisk binda, några säkerhetsnålar och en buff. Buffen kan du använda för att göra ett förband. Med detta kan du klara dig långt i en nödsituation.