Ultramarathon.se

FKT-rutter i Sverige - The Big Five

av Daniel Westergren
14 min läsning
FKT-rutter i Sverige - The Big Five

I den andra delen om FKT, Fastest Known Time, utser vi fem betydelsefulla leder att springa i Sverige, The Big Five. Vi kommer att presentera de fem en åt gången 23-24 april.

FKT står alltså för Fastest Known Time, på svenska Snabbast Kända Tid. Det handlar om att springa en specifik sträcka på snabbast kända tid och dokumentera detta. Det kan registreras på webbsajten fastestknowntime.com. Vi kommer inom kort även att här på ultramarathon.se föra statistik över alla snabbast kända tider i Sverige på sträckor som är minst ultradistans och ge möjlighet att dela berättelser om dessa. 

Övriga inlägg om FKT

Läs mer om vad FKT är för något och vilka kriterier som brukar användas i vårt första inlägg.

I kommande inlägg kommer vi även att gå igenom mer extrema FKT-utmaningar, The Roxen Dozen, och därefter presentera en lista med förslag på möjliga FKT-rutter i varje landskap, från ungefär 80 km och uppåt (och med några kortare om de är särskilt populära eller har många höjdmeter).

Kriterier för The Big Five

Vi har utsett fem populära vandringsleder som vi tror är särskilt åtråvärda när det gäller att springa på rekordtid (eller för den skull att bara genomföra). För att begränsa urvalet har vi satt upp ett antal kriterier. 

  1. Rutten tar normalt omkring 1-5 dagar för en duktig löpare att genomföra.
  2. Rutten ska vara populär och intressant för flera andra att springa.
  3. Det ska finnas en tydlig start- och slutpunkt för att andra ska kunna upprepa samma sträcka.
  4. Rutterna ska i görligaste mån vara distribuerade geografiskt och förhållandevis lättillgängliga (inklusive närhet till befolkningstäta områden).
  5. Om det anordnas en återkommande tävling på exakt samma sträckning, så bedömer vi tävlingsresultat som mer intressanta och har inte tagit med rutten här.

De fem "Big Five"

#1 Kungsleden

Kronjuvelen, den mest prestigefyllda av svenska FKT-rutter, är Kungsleden. Den sträcker sig 440 km från Abisko i norr till Hemavan i söder. Det är en av världens mest kända vandringsleder och skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. 

Fram till 1975 slutade leden i Ammarnäs, då den förlängdes hela vägen till Hemavan. Kungsleden går genom fyra nationalparker: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise, liksom förbi Kebnekaisemassivet.

Arbete pågår även med en ny led söderut från Hemavan, 190 km ner till Borgafjället i södra Västerbotten, och beräknas vara klart 2021.

Den mest kända delen av Kungsleden går mellan Abisko och Kebnekaise (och vidare till Nikkaluokta). Sedan 2004 kallas denna del, alltså hela vägen mellan Abisko och Nikkaluokta, för Dag Hammarskjöldsleden. Det är en modern pilgrimsled som har fått sitt namn efter Dag Hammmarskjöld, som ofta vandrade här. Längs denna sträcka anordnas även tävlingen Swedish Alpine Ultra.

Både Abisko - Nikkaluokta och den mest södra delen, Ammarnäs - Hemavan, utsågs 2019 av Svenska Turistföreningen (STF) till två av totalt tolv signaturleder i Sverige.

För att ta sig längs hela Kungsleden behöver man även ta sig över sjöar med båt och en sträcka med cykel eller buss.

Första kända rekordet från 2014

Kungsleden attraherar inte bara vandrare, utan även löpare som vill uppleva den fantastiska lappländska fjällnaturen. Den första kända tiden från hela denna sträcka var när nederländskan Jolanda Linschooten, som bland annat vann TDS 2011 och varit tvåa i Marathon des Sables 2010, sprang sträckan självsupportad i september 2014, på 8 dagar och 11 timmar, inklusive väntetid på båtar. Daniel “Roxen” Roxvret sprang på 6 dagar och 15 timmar, som en del Gröna bandet (som totalt tog 24 dagar).

Stort pådrag när Emelie satte FKT

Men den tid som Emelie Forsberg ville slå sommaren 2018 var norrmannen Sondre Amdahls tid från 2017, 6 dagar 2 timmar och 51 minuter. Sondre sprang större delen av sträckan tillsammans med svenska Elisabet Barnes, som fick avbryta på grund av skada.

Emelie Forsbergs sponsor Salomon gjorde en stor mediegrej av hennes försök, inklusive en dokumentär. Det slutade med nytt rekord på tiden 4 dagar 21 timmar 45 minuter och 28 sekunder, alltså 29 timmar snabbare än det tidigare rekordet. 

Max slog rekordet i skymundan

Betydligt mindre uppmärksamhet blev det när Max Själin i juli 2019 gav sig på det rekord som hade beskrivits som “oslagbart”. Max sprang drygt 7 timmar snabbare. Hans nuvarande rekord lyder alltså på 4 dagar 14 timmar och 33 minuter.

Nytt FKT-försök i sommar

I sommar har Dennis Källerteg aviserat att han ska försöka sig på Max Själins rekord, med start kl. 01.00 den 7:e juli i sommar. 24-årige Dennis från Holsbybrunn utanför Vetlanda har bland annat vunnit Sätila Trail 120 km och varit tvåa i Whistler Alpine Meadows i Kanada, ett 100-mileslopp på 175 km med 10 000 höjdmeter

#2 Roslagsleden

Roslagsleden är med sina 190 km den kortaste av The Big Five. Då den startar i Danderyd är Roslagsleden ett populärt alternativ inte minst för stockholmare. På mestadels skogsstigar och grusvägar sträcker sig leden förbi sjöar, kaféer och kyrkor, man passerar fornminnen och historiska platser och springer genom byar och samhällen upp till Grisslehamn vid Ålands hav. 

För drygt tio år sedan förlängdes leden med 70 km från Norrtälje till Grisslehamn. Sedan dess går tävlingen Jättelångt längs denna del av Roslagsleden. I Grisslehamn tar sedan sommaren 2019 pilgrimsleden Vikingaleden vid, upp mot de gamla vallonbruken i norra Uppland för att ansluta till Upplandsleden i Gimo och till Helgonleden i Älvkarleby.

Roslagsleden är också en del av Europavandringsleden E6, som går hela vägen från Grekland till norra Finland.

Ellen har rekordet

Även om det säkert finns dem som har sprungit hela leden tidigare var det inte förrän helgen 18-19 april i år som någon noterade en tid. Ellen Westfelt, som bor utanför Vallentuna, har alltså nuvarande FKT, snabbast kända tid, med 41 timmar, 40 minuter och 15 sekunder. Hon berättar om hela det äventyret i Pace on Earths podcast.

Ambitiöst rekordförsök av Sebastian

Flera andra ultralöpare har planer på att springa Roslagsleden i sommar. Allra mest seriös är kanske Sebastian Pokorny. Medan Ellen bara bestämde sig med några dagars varsel, efter att helgen innan ha sprungit åtta mil av leden, gör Solnabon Sebastian Pokorny ett betydligt mer ambitiöst upplägg. När hans stora mål för året, VM på 100 km, blev inställt blir Roslagsleden istället ett av sommarens stora mål. 

Helgen 25-26 april kommer han påbörja uppladdningen med att försöka slå rekord på den 84 km långa Huddingeleden (gällande rekord är Torbjörn Wilson och Zakarias Matton på 9 timmar 47 minuter 31 sekunder från 18 april. Sebastian Westberg sprang en kortare version av leden, ca. 78 km, på 8h 36m 18s i augusti 2019.)

När Huddingeleden är avklarad rekar Sebastian Roslagsleden under tre dagar, för att slutligen ge sig på ännu en FKT, på Ingegerdsleden (där Sten Orsvärn har gällande rekord på 16h 49m 56s från i februari 2020).

Därefter känner han sig redo att tackla hela Roslagsleden.

#3 Bergslagsleden

Ett 15-tal mil väster om Roslagsleden hittar vi Bergslagsleden. Den sträcker sig 280 km genom hela Örebroregionen, från Kloten utanför Kopparberg i norr till Stenkällegården i Tiveden i söder, där Västra Vätterleden tar vid. Naturen är storslagen och går bland annat genom Bergslagen, Kilsbergen och nationalparkerna Tiveden och Garphyttan.

Ultratävlingen Bergslagsleden Ultra går längs 48 km på mitten av leden. Årets upplaga, i september, har aviserats som den sjunde och sista. 

Bergslagsleden på 5 dagar

Vill man springa hela på tävling kan man göra det i Bergslagsleden på 5 dagar, i fem dagsetapper. Den tävlingen uppkom efter att Peter Knoblach och den tidigare landslagsåkaren i skridsko, Johan Röjler, försökte sig på FKT 2015 (då de misslyckades) och 2016 (med tiden 3 dagar 13 timmar och 33 minuter). I slutet av juli 2016 ordnade de den första upplagan av Bergslagsleden på 5 dagar.

Rekordsommar

Förra sommaren slogs Röjlers och Knoblachs rekord hela tre gånger, först av Leonora Johnson och Filip Andersson (som alltjämt har rekordet i kategorin “Mixed-gender team”), därefter av Lars Drageryd (dock ej noterat på fastestknowntime.com) och slutligen av Josef Snellman. Josefs gällande rekord är 57 timmar och 44 minuter (alltså 2 dagar 9 timmar och 44 minuter).

Flera kommande FKT-försök

En av dem som riktar sina blickar mot Bergslagsleden denna sommar är Janne Svärdhagen, som eventuellt kombinerar det med den virtuella tävlingen Enervits distansrekord 30 maj (Jannes nuvarande distansrekord är 100 miles, 160 km).

Nyligen aviserade även gänget i Team Billigen X-trail, Sofia Smedman, Rasmus Persson, Viktor Stenqvist och Karl-Fredrik Andersson, att de ska göra ett seriöst försök att sätta FKT på Bergslagsleden i sommar.

#4 Bohusleden

Vi letar oss över till västkusten och den långa led som röner störst intresse bland löpare där. Bohusleden är omkring 360 km, från Lindome (Blåvättnena) vid gränsen till Halland i söder (där den ansluter till Hallandsleden) till Strömstad nära den norska gränsen i norr. Det gör den till den näst längsta av The Big Five.

Idén till Bohusleden föddes 1973 och den stod färdig i sin helhet 1985. Syftet är att “ge människor möjligheter till friluftsliv, motion och rekreation” och den lockar många turister.

Under de 360 kilometerna, uppdelat på 27 etapper, passerar man genom 11 kommuner med omväxlande landskap av varierande svårighetsgrad. Bohusleden är också en del av Nordsjöleden, där det ingår leder på omkring 3 000 km i sju olika länder runt Nordsjön.

Johan sprang på fyra dagar

Johan Wagner var först med att springa hela Bohusleden, åtminstone vad vi känner till. I augusti 2019 sprang han på 4 dagar 2 timmar och 35 sekunder. Han sprang inledningsvid tillsammans med Jerry Bärnsten, som sedan tvingades bryta i Kungälv på grund av ryggskada. En av Johans slutsatser var “Bohusleden var en betydligt större utmaning än jag trodde.” Läs hela hans berättelse.

Johan och Jerry filmade delar av sina förbedelser, liksom själva FKT-genomförandet. Efter Jonsered, fram till Friluftsfrämjandets gård Freden valde de det längre av de båda alternativen. Där sprang de också fel i regnet på natten.

Oscar vill slå rekordet i maj

Oscar Sjölander är en av flera göteborgare som har kungjort planer på att ge sig på rekordet i sommar, under Kristi Himmelsfärdshelgen med start 21 maj. 50-årige göteborgaren Oscar började sin sena ultrakarriär med Sätila Trail i slutet av 2018. Under förra året hade han ett ambitiöst program som bland annat gav seger i Aktivitus Trailrace 161 km och Granan Backyard Ultra och en andraplats i riksmästerskapet i 24-timmars.

- När jag läser Johan Wagners blogg om sitt genomförande så funderar man självklart på varför man gör det. Men nåt ska man göra. Så varför inte. Så nu blir det lite provlöpningar - till helgen på södra delarna och resterande helger fram till Kristi flygare kommer jag testa några sträckor på den nordliga hälften som jag i dagsläget är lite obekant med. Allt under förutsättning att man får behålla hälsan, vara skadefri och lustfylld för en sådan strapats, skriver Oscar Sjölander.

#5 Skåneleden SL1 Kust till kust

Med 90 av 146 röster i vår omröstning i Facebook-gruppen Ultralöpning i Sverige föll valet på en av Skåneledens delleder som den femte av The Big Five. Skåneleden har sex delleder, som var för sig är enskilda vandringsleder. 

SL1 Kust till kust var den första av dessa och sträcker sig genom norra Skåne från Sölvesborg i Blekinge i öster till Båstad och Ängelholm i väster. Utan avstickare blir hela sträckan ungefär 290 km.

Stora delar går genom vildmark och skogar där snapphanarna stred i de dansk-svenska krigen på 1600-talet, och längs kusten och klipplandskapet på Bjärehalvön. Nästan halva leden går på grus- och asfaltsvägar. 

Totalt har SL1 Kust till kust 28 etapper, men 19 av dem springs i denna FKT (dvs. utan avstickare). De sex första etapperna, mellan Sölvesborg och Glimåkra, invigdes 1978, på initiativ av Folke Fribert. Region Skåne är huvudman för leden, medan kommunerna ansvarar för skötsel och Stiftelsen Skånska Landskap hanterar bland annat samordning mellan kommunerna och kontakter med besökare.

Liksom Bohusleden ingår även Skåneleden i Nordsjöleden. Sträckan mellan Båstad och Ängelholm känns till stora delar igen som inledningen av Kullamannen 100 miles. Avsnittet mellan Hovs hallar och Torekov, där Hallandsåsen möter havet, är ett av de vackrare avsnitten.

Minisemester blev FKT

I augusti 2019 tog Fredrik Källström en “minisemester” genom att springa hela SL1 Kust till kust i fem dagsetapper á cirka 50-60 km (7-9 timmars löpning per dag). Totaltiden på 4 dagar 6 timmar och 48 minuter är därmed gällande rekord för sträckan. När den nu är en av The Big Five kanske vi får se någon ge sig på ett försök att springa hela sträckan i ett svep?