Planera löprundor och navigera i mobil eller GPS-klocka
Hur gör en löpare för att hitta nya löprundor eller rundor med en viss distans? Och hur kan man sedan föra över dem till en GPS-klocka eller använda mobilen för navigering? Vi ger dig tips på de bästa apparna och förklarar hur du kan göra.
Ska du springa en virtuell tävling och behöver hitta en fin runda på en viss distans? Eller vill du ha inspiration till nya rundor hemmavid? Kanske du är på en plats där du aldrig har sprungit och behöver hitta en runda att springa? Eller så kanske du helt enkelt bara behöver kunna navigera efter en specifik runda på en tävling eller längs en vandringsled.
Detta speciella år är sådant här mer aktuellt än någonsin. Men tekniken kan kännas svåröverkomlig och djungeln av alternativ svår att sätta sig in i. De flesta GPS-klockor ger idag någon slags möjlighet för att navigera efter en förutvald runda. Det finns dessutom många mobilappar som kan göra detta ännu enklare, genom att man samtidigt kan se rundan på en zoombar karta.
Kartor som appar och tjänster använder sig av, både för att skapa löprundor och för navigering, är oftast baserade på OpenStreetMap. Visst kan man använda Google Maps om man gillar att springa på bilvägar och Lantmäteriet erbjuder kartor som inte minst är bra uppdaterade när det gäller vägnätet. Men ska man ut i skogen och springa är oftast OpenStreetMap det bästa alternativet. Sist i det här inlägget berättar vi hur du själv kan bidra till att förbättra OpenStreetMap.
Planera löprundor
Vi börjar med att gå in på hur man kan skapa löprundor som man sedan kan navigera efter. Det finns gott om appar och tjänster både för att manuellt skapa rundor eller för att få rundor av en viss typ och distans föreslagna. Vi har först valt ut ett par appar som kan föreslå rundor åt dig, därefter går vi igenom ytterligare tre där man kan rita rundor manuellt.
Trail Router
www.trailrouter.com | Google Play | App Store
Trail Router är en ganska ny tjänst/app som utvecklas av Sam Crawford som ett hobbyprojekt. Det som är speciellt med Trail Router är dels att den utifrån vald distans kan föreslå rundor med samma start och mål (eller A till B, anpassat för vald distans) och att den föredrar, om man vill, natur som skog, parker och sjöar. Man kan även välja om algoritmen ska ta hänsyn till kupering (till exempel om man vill ha en platt runda eller en med många höjdmeter). Trail Router är också anpassad för att fungera bra direkt i mobilen.
Föreslagna rundor kan redigeras och man kan rita egna genom att använda point-to-point-läget. Lägg till en ny punkt genom att dra i linjen eller genom att högerklicka på kartan i datorn (långtryck i mobilen). En “direct waypoint” tar fågelvägen, medan en vanligt “waypoint” följer stigar/vägar (som finns inlagda i OpenStreetMap), utifrån de preferenser man har angett vad gäller natur och kupering. Längst ner kan man se höjdkurva och beräknat antal höjdmeter, liksom vilken typ av vägar/stigar som rundan innehåller.
Färdiga rundor kan sedan exporteras som gpx-fil för att användas i en klocka eller annan mobilapp. Trail Router har visserligen ett “Run mode”, men det är inte där appens fokus och styrkor ligger.
Andra intressanta möjligheter med Trail Router är att man kan välja att lägga på overlays i form av vandringsleder (som finns inlagda i OpenStreetMap), Strava Heatmap och till och med FKT-rutter som finns inlagda på fastestknowntime.com, så att man kan anpassa sina rundor efter detta om man vill. Framöver kommer man bland annat också kunna välja vilket underlag man föredrar.
Läs om hur Trail Router på https://trailrouter.com/about/ och mer om hur det fungerar tekniskt på https://trailrouter.com/blog/how-trail-router-works/.
Strava Route Builder
www.strava.com | Google Play | App Store
Strava är den mest populära tjänsten för att dela träningsaktiviteter, “finns det inte på Strava har det inte hänt”. Vad inte lika många känner till är att Strava också har en ruttplanerare, som dock bara är tillgänglig för betalande prenumeranter.
I ett enkelt och tydligt gränssnitt (finns såväl på webben som i mobilappen) kan man numera också få rundor föreslagna utifrån distans, kupering och underlag. Algoritmen föredrar de mest populära stigarna/vägarna från Stravas användare, alltså det som visas i Strava Heatmap. Det kan till exempel innebära att pendlingsstråk föredras framför vackrare stigar.
Du kan även själv rita en runda och se distans och underlag för rundan. Man kan också skapa en runda/rutt utifrån en tidigare aktivitet, sin egen eller andras, som man kan redigera om man vill.
Strava visar en uppskattad tid för rundan, baserat på ditt genomsnittstempo för de senaste fyra veckornas löprundor.
Garmin Connect
https://connect.garmin.com/modern/courses | Google Play | App Store
Garmin Connect ger också möjlighet att skapa en runda med samma start och mål, där man anger distans och i vilken riktning man vill springa. Då den jämfört med andra tjänster är så pass dåligt utvecklad nöjer vi oss med att bara nämna den här. Få stigar finns med, redigeringsmöjligheterna är ytterst begränsade och gränssnittet är helt enkelt för krångligt jämfört med alternativen.
Komoot
www.komoot.com | Google Play | App Store
Komoot är en tjänst med många bra funktioner. Den har dock inte möjlighet att föreslå rundor. Man kan i och för sig kan skapa en runda med samma start och mål genom att ange minst två punkter som ska passeras, men den automatiseras inte utifrån en viss distans. Rundor skapas som “one way” eller “round trip” genom att man anger en start- och slutdestination och punkter som ska passeras på vägen. Komoot baserar den mest lämpliga vägen mellan två punkter främst på vad som i OpenStreetMap är angett som lämpligt för gångtrafik och väljer därmed alltså huvudsakligen bort stora bilvägar.
Efterhand som man anger punkter som ska passeras kan man se rundans längd, höjdmeter, samt fördelning av vägtyper och underlag. Just det senare är en av Komoots fördelar, att man får en bra överblick över vad det är för typ av vägar och stigar man ska springa på. Man kan även klicka på en vägtyp eller underlagstyp för att se vilka delar av rundan som är till exempel asfalt eller stig. Dock är dessa data beroende av vad som har angetts i OpenStreetMap, där det inte finns något enhetligt sätt att ange det som vi på svenska brukar betrakta som stig.
Liksom i Trail Router kan man dra i linjen eller högerklicka för att inkludera nya punkter och ange om punkterna ska knytas samman genom att följa vägar/stigar eller fågelvägen. Man kan också bjuda in andra för att planera tillsammans.
Rundor kan exporteras som gpx-fil eller direkt till Garmin Connect.
Komoot är bra för navigering (mer om det längre ner), om man vill ha röststyrd navigering. För att ladda ner kartor offline behöver man dock ha ett betalkonto.
plotaroute.com
Den sista tjänsten för att skapa löprundor som vi tar upp här är plotaroute.com. Plotaroute kan verka lite svåröverskådlig, men har en mängd bra funktioner, beroende på vad man vill göra. Man kan till exempel ladda upp gpx-filer som man sedan kan ändra, man kan kombinera och dela upp rundor, spara eller dela skapade rundor och hitta rundor som andra har skapat. Det finns också många olika alternativ för att ändra rundor som man har skapat eller laddat upp från fil (i något av formaten gpx, kml, tcx eller fit).
Man kan förstås se höjdkurva och total stigning och man kan lägga till punkter som till exempel vätskestationer, toaletter eller annat som man passerar längs rundan. Även om det förstås är enklast att skapa rundor i dator är sajten även mobilanpassad. Dock kan man enbart redigera rundor på mobilen i betalversionen.
Det finns faktiskt också en funktion att föreslå rundor, baserat på tjänsten Graphhopper (som även Trail Router utgår från, men med en hel del modifieringar). Det tar dock lite tid att generera förslag och även om många olika rundor föreslås ser man ingen information om underlag eller vägtyp. Man har tre gratiskrediter per månad, därefter behöver man köpa fler krediter för att generera fler rundor.
Vi kan inte gå in på alla funktioner här, men en som behöver nämna är Plotaroute’s timer. Man anger genomsnittligt tempo för plattlöpning, så får man uppskattad totaltid (och passertider för olika punkter som man skapat i “Directions”), med hänsyn tagen till kupering. Om man vill kan man anpassa hur denna algoritm justerar tempot i upp- och nerförsbackar och brantare nerförsbackar. Även om bland annat underlag förstås också påverkar tempot kan detta ge en bra indikation på hur lång tid det tar att springa jämfört med motsvarande distans utan kupering. Det är med andra ord en bra tjänst för tidsplanering inför ultratävlingar.
Den skapade rundan kan laddas ner i filformaten gpx, kml, tcx eller fit, beroende på hur den ska användas. I betalversionen finns även möjlighet att synka direkt till Garminenhet.
Fler appar för ruttplanering i mobilen
Det finns ett flertal mobilappar som har olika bra funktioner för att skapa rundor direkt i mobilen. Topo GPS är en sådan, baserad på Lantmäteriets kartor. En annan som är populär är AllTrails, som även tagit över det som tidigare var gpsies.com. Vi nämner inte andra här, utan lämnar till läsaren att själv utforska detta.
Redigera befintliga gpx-filer
Ibland har man en eller flera gpx-filer som man vill redigera eller kombinera för att skapa en ny runda. Nämnda Plotaroute är ett bra alternativ för detta och även i Trail Router och Komoot kan man ladda upp gpx-filer som kan redigeras.
Vill man ha mer kraftfulla funktioner för att till exempel kombinera eller klippa och klistra i gpx-filer kan en titt på Trace de Trail rekommenderas. Trace de Trail används av ITRA för att analysera gpx-filer för tävlingar, för att till exempel få fram korrekt distans och höjddata utifrån en så kallad DEM, Digital Elevation Model. Framför allt betalversionen av Trace de Trail är gedigen när det gäller just redigering av befintliga gpx-filer.
Ett annat tips bland annat för att kombinera gpx-filer är GPX Studio.
För över löprundor till klockor
När du har skapat en runda, eller om du har en fil i till exempel något av filformaten gpx, kml eller fit, är nästa steg att föra över den till din klocka (eller mobil) för att kunna navigera när du springer rundan.
Hur man får en gpx-fil till sin klocka varierar utifrån märke och modell. Men den allmänna principen är numera att man laddar ner en gpx-fil till sin mobiltelefon, importerar den till klockans mobilapp och därefter synkroniserar appen med klockan via bluetooth. Importen till mobilappen sker i vissa fall inifrån klockans app, medan man i andra fall använder en fil-app där man lokaliserar filen (ofta i mappen “Nedladdningar” eller liknande) och därifrån delar den med klockans app. I vissa fall behöver man använda en webbtjänst i stället för en app.
Garmin
Garmins dyraste modeller är de GPS-klockor som har bäst stöd för kartor i klockan. Har du en modell utan stöd för kartor kan du ändå navigera efter rundan som ett spår.
GPX-filer laddas in till klockan genom Garmin Connect (webbtjänsten eller mobilappen). Det finns även flera tjänster som kan exportera rundor direkt till klockan, exempelvis Strava.
För att få in gpx-filen i mobilappen Garmin Connect (för att sedan synka med klockan via bluetooth) hittar du gpx-filen i mobilen och öppnar i Connect (Copy to Connect i iPhone eller välj att öppna filen med Connect i Android). I Garmin Connect på webben kan du skapa eller importera en bana, som du sedan sparar. Har man Mac kan man även skicka en fil som man skapat eller laddat ner på datorn till sin mobil via Airdrop och därefter öppna filen i Garmin Connect i mobilen.
När du har skapat eller importerat en runda till Garmin Connect är nästa steg att skicka den till klockan genom att klicka på “Skicka till enhet”.
Sista steget är att hitta rundan i klockan via navigering (navigation) och banor (courses).
Suunto
Har man en Suuntoklocka ska man numera använda Suunto-appen i mobilen för att importera en gpx-fil till klockan.
För äldre modeller som klockor i Ambit-serien eller Traverse gäller dock att rundan/rutten skapas i eller importeras till Movescount i en webbläsare på datorn och synkas därefter till klockan via mjukvaran Suuntolink på datorn, med klockan ansluten till datorn via USB-kabel.
Men för nyare modeller är det alltså Suunto-appen som gäller. Steg ett är att ladda ner själva filen till mobilen eller datorn. Därefter går du till kartsektionen i Suunto-appen, trycker på plusknappen och väljer “Importera rutt (.gpx)”. Leta reda på och öppna filen. Därefter kan du redigera den om du vill, ge den ett namn och spara den i ditt bibliotek.
När man har importerat rundan/rutten till Suunto-appen är det bara att synka appen med klockan.
Coros
För att importera en gpx-fil till en Corosklocka laddar man ner filen till sin mobiltelefon och delar den sedan med COROS-appen från en fil-app. I en Androidmobil kan man även klicka på filen och välja att öppna den i COROS-appen. Man kan alltså inte importera filen inifrån COROS-appen.
Spara därefter filen som en ny rutt/runda i biblioteket och synkronisera med klockan genom att klicka på fliken “Enheter” och under “Rutter” välja “Importera från bibliotek” och välj därefter den eller de rutter du vill importera till klockan. Det kan finnas upp till 10 rutter på klockan samtidigt, varför man får ta bort någon om man vill lägga till fler.
Man kan även skapa en rutt/runda från en befintlig aktivitet, men i båda fallen är det inte möjligt att i COROS-appen redigera eller skapa rutter.
Polar
Polar använder sig av en webbtjänst som heter Polar Flow för att sedan synkronisera till klockan via datormjukvaran Polar FlowSync.
Apple Watch
Då Apple Watch är en smartklocka fungerar den mer likt en iPhone i det att man installerar valfri app på klockan. Man laddar ner gpx-filen på en iPhone och skicka den till Apple-klockans app.
Använd mobilappar för navigering
Även om en mobiltelefon förstås inte är lika smidig som en klocka att ha tillgänglig när man springer kan det ibland vara enklare att navigera efter en rutt i mobilen. Det finns en uppsjö av appar som hjälper dig att göra det, med eller utan röstnavigering. Gemensamt är att man ser sin position på en karta, med inladdad runda som ett spår.
Det stora flertalet har någon form av kartrendering som baseras på data i OpenStreetMap, medan några är också eller i stället baserade på Lantmäteriets kartdata. Beroende på var man ska springa kan den ena eller den andra av dessa båda kartor ge bäst information. Som redan nämnts, såvida man inte springer på stora vägar är exempelvis Google Maps sällan lämplig för löpning.
Av de appar som nämndes ovan, som också kan användas för att planera sin löprunda, erbjuder Trail Router och Komoot även möjligheter till navigering. Trail Router är dock inte främst avsedd som navigeringsapp, så därför går vi inte in mer på det här.
Komoot
www.komoot.com | Google Play | App Store
Komoot erbjuder bra navigeringsmöjligheter, inklusive röstnavigering.
Man behöver först planera rundan i appen eller på webbsidan, eller importera en fil (gpx, fit eller tcx, eller direkt från Garmin Connect eller en Wahoo-enhet). I appen kan man importera via fliken Profile och trycka på plustecknet vid Tours.
När navigering har påbörjats kan man välja om man vill ha röstnavigering, notifieringar eller inget ljud alls. Om man kommer vid sidan om rutten meddelar Komoot det och vill man så kan man då få en ny väg planerad till nästa waypoint. Under navigeringen kan man bland annat se hur långt det är till nästa waypoint och hur mycket man har sprungit och hur långt det är kvar.
För att använda röstnavigering behöver man dock ha låst upp den region (kommun eller län) där rundan startar, vilket kostar några 10-tal kronor. Man kan då även ladda ner rundan till telefonen, så att den fungerar offline utan internetuppkoppling. Vill man kan man också få navigeringsinstruktioner för att ta sig till starten med till exempel bil eller kollektivtrafik.
I gratisversionen av Komoot kan man bara välja på Komoots egen rendering av OpenStreetMap-data. I betalversionen finns även andra kartrenderingar (baserade på OpenStreetMap) tillgängliga.
Viewranger
www.viewranger.com | Google Play | App Store
Viewranger är en annan populär outdoor-app, med många olika funktioner. En intressant funktion för ultralöpare kan vara möjligheten att dela sin position (vilket kräver prenumeration). Det finns också en kartbutik med många olika typer av kartor att köpa och ladda ner.
Gpx-spår kan laddas ner genom att man trycker på de tre punkterna uppe till höger i appen och därefter väljer Importera/exportera. Om inte gpx-filen redan ligger i Viewranger-mappen väljer man “Importera externt”.
När rundan är importerad trycker man på Rutter, under fliken Profil (eller på plustecknet under fliken kartor och väljer “Starta en rutt”), och väljer den runda man vill springa. För att börja navigeringen trycker man sedan på “Starta rutt” och väljer typ av aktivitet. Längst ner kan man bland annat se hur länge och hur långt man har sprungit.
Klickar man på någon av dessa får man upp mer detaljerad information som hur långt man har kvar, beräknad ankomsttid, avstånd till nästa vägpunkt och även tid för soluppgång och solnedgång. Vad som ska visas kan man anpassa genom att trycka länge på en ruta eller lägga till eller ta bort flikar via kugghjulet.
Vill man ladda ner ett kartområde offline, kan man göra det genom att trycka på lagerikonen uppe till höger på kartan.
Fler appar för navigering
Det är utanför denna artikels omfång att gå igenom alla alternativa appar för löpnavigering. Några fler som en testglad användare kan prova är till exempel Topo GPS (använder Lantmäteriets kartor), AllTrails, MAPS.ME, Locus Map (enbart Android) med flera. I bland annat Topo GPS kan man för övrigt skapa rutter i appen, men den finns bara som app.
Positionsdelning
Om man springer en längre rutt, till exempel en vandringsled, kan det vara värt att dela sin position med närstående (eller offentligt om man så föredrar) i realtid.
Av nämnda navigeringsappar kan man dela sin position i realtid med Viewranger, AllTrails och Locus Map. Även i Strava kan man följa en rutt på en karta, men utan fler navigeringsfunktioner än så, och betalande användare kan dela sin position via Strava Beacon.
Även med Google Maps kan man för övrigt dela sin position. Garminklockor har positionsdelning inbyggt, via mobilappen Garmin Connect.
Hjälp till att förbättra OpenStreetMap
Då de flesta appar för planering och navigering när det gäller löpning alltså har kartor baserade på OpenStreetMap är det mycket värdefullt att bidra med din lokalkunskap för att förbättra dessa kartor. Gå gärna med i Facebook-gruppen Kartläggning av stigar & vandringsleder för ultralöpning för att diskutera mer om detta.
Vem som helst kan lägga till och korrigera data i OpenStreetMap. Skapa ett konto på openstreetmap.org, gå igenom genomgången i webbläsarredigeraren iD och börja redigera! Kolla gärna in nedanstående video där artikelförfattaren går igenom grunderna i kartläggning av stigar i OpenStreetMaps webbläsarredigerare iD.
En väldigt smidig möjlighet är att lägga in stigar i OpenStreetMap utifrån Strava Heatmap. I följande video kan du lära dig mer om hur man kan göra det.