Inför Black River Run 100 miles 2018
Aldrig tidigare har så många deltagare anmält sig till Black River Run 100 miles. Med 98 anmälda kan det bli det näst största 100 miles-loppet på svensk mark, efter Kullamannen 2017. Vi har identifierat några av de möjliga toppnamnen, i det sjätte 100 miles-loppet vid Svartån i Västerås.
Black River Run (BRR) gick av stapeln för första gången 2012, men då bara med 50 miles. Året därpå utvidgades det även med distansen 100 miles. 22 löpare fullföljde och Johnny Hällneby premiärvann på 15:40, i sin allra första ultratävling. Ann-Sofie Forsmark vann damklassen på 21:19.
I den andra årgången, 2014, slog Andreas Falk det gällande banrekordet på 14:23:23. Norskan Henriette Brynthe slog damrekordet förra året, då hon blev totaltrea på 17:02:59.
Black River Run går på en varvbana där varje varv är 10 miles, eller 16 km, där knappt halva banan går längs Svartån. För 100 miles-löparna innebär det 10 varv och totalt ca. 1 100 höjdmeter. Det är därmed det plattaste 100 miles-loppet i Sverige, men tidsmässigt jämförbart med Täby Extreme Challenge (TEC), som är två kilometer kortare och innehåller 1 640 höjdmeter. 57% av BRR-sträckan följer motionsspår och preparerade stigar, 16% är asfalt, 15% går på mindre grusvägar och 12% på teknisk stig och över små bergshällar.
I den sjunde upplagan av Black River Run är totalt 166 deltagare anmälda på 20, 50 eller 100 miles.
Segerkandidater på herrsidan
På herrsidan lär segerkampen stå mellan Stellan Fries, Jonas Brantvall och, om han ställer upp, Johnny Hällneby.
Stellan Fries, från Uppsala, har fyllt 50 år och ställer upp i sitt första 100 miles-lopp i Sverige. Han har dock gott om erfarenhet av långa och tuffa lopp. Sin allra starkaste merit är från så sent som i juni, när han blev tvåa i det sydengelska 100 miles-loppet Centurion South Downs Way (av totalt 223 löpare i mål), på 15:50. Det var fjärde gången han sprang den tävlingen.
Han var dessutom 7:a på Simris Alg Ultra 62 km i våras, 6:a på Tierra Arctic Ultra 120 km 2016 och hade drygt 29 timmar på UTMB 2017. Han tror själv att han har möjlighet att springa under 16 timmar, något som bara Andreas Falk och Johnny Hällneby har klarat tidigare.
- Det är första gången jag springer BRR. Jag har inga förväntningar. Tar det som det kommer. Det är så mycket som kan hända på 100 miles och det gäller att ha tur och ha en bra dag också, säger Stellan.
46-årige Jonas Brantvall, från Kimstad och tävlandes för UT Kolmården, gör sitt femte raka BRR. Med placeringarna 4-12-2-2 de tidigare gångerna är han en självklar toppfavorit. Förra årets 16:49 är hans bästa tid. I april fick han bryta TEC 100 miles, men han tog revansch genom en sjätteplats på SM på 100 km i juli. Även han hoppas på 16 timmar.
- Jag försöker få till intag av näring under hela loppet. Jag brukar tappa energi och fart efter ca 45 km. Annars ser jag det som en trevlig tillställning med fin natur och en avslappnad och "kamratlig" atmosfär bland löparna! Jag hoppas på att slippa ihärdigt regn före och under loppet, det blir så hiskeligt slirigt inne i skogen då. Jag satsar på 16 timmar, så får vi se hur formen är då och hur konkurrenterna springer vad det kan ge för placering.
Och så gubben i lådan, Johnny Hällneby. 46-årige Pace on earth-profilen slog svenskt rekord på 6-dagars i maj, med 880 km. Han stora mål är Six Days in the Dome i augusti 2019, som kommer bli en 6-dagarstävling av tidigare sällan skådat slag, med mer eller mindre hela världseliten på plats.
Johnny har två segrar och en andraplats (efter Andreas Falk) på Black River Run och tre av tävlingens fem snabbaste tider totalt. Men han väljer att göra “en Fritjof” och vänta till precis innan tävlingen på lördag innan han bestämmer sig för eventuell start. Om han kommer till start kommer han springa snabbt och då blir det en spännande trekamp att följa.
- Jag har såklart alldeles speciella känslor för Black RIver Run eftersom det var här jag gjorde min ultradebut. Helst skulle jag göra en Fritjof och bara ställa mig på startlinjen om jag känner mig i form, fast det är möjligt att jag inte kan hålla mig borta ändå, funderar Johnny.
Övriga toppkandidater
Daniel Ljungdahl, 39-åring från Höör, var trea på Black River Run 2015 med tiden 17:45. Beroende på hur det går för ovan nämna trio är det inte omöjligt att han kan upprepa den bedriften i år. Om man tittar på hans ultrastatistik ser det ut som att han inte har sprungit så mycket på 1,5 år och han största meriter är från 2016, med en tredjeplats på Tjörnarparen 50K och en 45:e-plats på Swissalpine Marathon K78.
Men efter det har han framför allt sprungit ett antal bergslopp i Storbritanninen tillsammans med lagkompisar.
- Jag har inte sprungit några 100-mileslopp på länge men desto fler bergslopp i Storbritannien har det blivit!! Mina ambitioner är faktiskt bara att försöka må bra hela loppet och att ta mig i mål, säger Daniel ödmjukt.
Från Nynäshamn kommer Magnus Elénius, 40 år. Han har bara sprungit ultra i ett drygt år, men med ett ambitiöst tävlingsschema och flera goda resultat. Det blir dock hans debut på 100 miles. Hans bästa resultat är en femteplats på Sandsjöbacka Trail 83K i januari, en sjätteplats på Ursvik Ultra 75 km i mars, 14:e plats på Lidingö Ultra 50 km i maj och 8:40 på Ultravasan 90 i augusti.
Men frågan är som sagt hur det är med distansen. Han blev “bara” 25:a på High Coast Ultra 129 km i juni, två veckor innan han blev 9:a på Silverleden på en dag...
- Loppets längd är en utmaning i sig så det mentala spelet är något man också behöver förbereda sig på. Ambitionen är kort sagt ett väl genomfört lopp enligt den plan jag har. Vad det gäller förväntningar så ser jag fram emot att få springa långt och länge på en bra bana med bra löpare. Sen har jag hört mycket bra om Black River Run och det ska bli oerhört kul att starta på lördag. Känner att jag förberett mig så bra jag kan och nu är det bara 100 miles kvar, säger Magnus.
I somras klev 49-årige Roger Kjellsson från Ronneby in på ultratrail-scenen med en andraplats på The Gax 100 miles. Startfältet då var inte lika starkt som på Black River Run, men med en liknande prestation igen har han möjlighet på topp 6. Han har gjort tre 6-timmars i år, med 75 km som bäst. Själv hoppas han på under 18 timmar.
- Jag försöker verkligen lyssna på kroppen för att inte riskera några skador (man är ju inte 45 längre). Jag tror nog jag lyckats bibehålla formen från i somras och med tanke på lägre temperatur och enklare bana så borde det gå att komma ner under 18 timmar.
En som har just en sjätteplats från Black River Run är Växjölöparen Andreas Bohman, 45-åring som tävlar för Risinge Löparkamrater. Efter TEC i april fick han ta emot västen för fyra genomförda lopp i The Swedish 100 Miles Challenge. Men av olika skäl har sommarträningen inte blivit så bra. Han har ändå en förhoppning att förbättra sin tid från förra året, 18:24.
- Det ska bli kul att vara en del av ultrafamiljen igen och det behövs för mitt huvud just nu. Jag har sagt åt Sofia Gottberg Norén att köra ut mig från tältet så jag inte sitter ner lika länge som i fjol. Jag går nog ut i mitt tempo och skiter i de andra, säger Andreas, som hoppas att ett lägre utgångstempo ska ge en bättre sluttid.
Ålänningen Mikael Öhman, är med sina 38 år yngst av de hittills nämnda namnen. Sin bästa ultra gjorde han i augusti då han med 8:10 blev 36:a på Ultravasan 90. Han har gjort ett 100 miles-lopp tidigare, det mer svårsprungna Kullamannen i november förra året, då han blev 6:a. Dessutom tre raka segrar i Gotlands Ultra Maraton, 2015-2017 [uppdaterat 21/9].
- Jag är ju relativt ny på det här med ultramarathon och framförallt 100 miles, så mitt primära mål är att ta mig i mål och känna att jag genomfört ett bra lopp och är nöjd med min insats utifrån de förutsättningar jag gett mig själv. Sedan skulle det vara kul att göra en bra tid på ett officiellt 100 miles-lopp, och då skulle jag vara riktigt nöjd om jag kom under 20 timmar, säger Mikael.
Uppdatering 21/9: En potentiell toppfavorit som vi lyckades missa är Torbjörn Gyllebring (på ITRA stavar dom Torbjoern...)! 2015 blev han den förste att vinna TEC 200 miles, på den imponerande tiden 40:50. TEC 100 miles har han sprungit tre gånger, senast 2014 på 16:25. På senare tid är den 36-årige stockholmarens främsta resultat en 8:e-plats på Ecotrail Stockholm 80K förra året och en lite blygsammare 10:e-plats på Åda Wild Boar Challenge i våras.
-Jag har ju varit ur ultrasvängen ett tag och ser det mest som ett steg på vägen att komma hem till familjen igen. Jag skulle klassa mig själv lite som en bubblare/dark horse. Om stjärnorna står rätt kan det bli 17 timmar men det kan lika gärna bli något helt annat, säger Torbjörn.
Uppdatering 21/9: Det har kommit till vår kännedom att Mikael Hedman, 43-åring från Hammarby Stöstad, kommer att efteranmäla sig. Han kan därmed också blanda sig i toppstriden, även om han framför allt ser Black River Run som träning inför Kullamannen om en dryg månad. I april bröt han TEC 200 miles och i augusti tvingades han bryta Trans Scania, en tävling som han vann 2016.
- På Trans Scania var jag tvungen att stoppa i mig en massa smärtstillande. Jag är nu mer påläst och det är antagligen detta i kombination med saltbrist som gjorde att jag kraschade. Nu är foten bra och jag kan springa helt utan smärta. Jag har fått bra träning sista tiden och det kan gå bra om allt vill sig, säger Mikael.
Fler herrar att ha koll på
Sent anmälde Johan Persson skulle kunnat nämnas bland toppkandidaterna. 50-åringen från Söderby söder om Stockholm tävlar för Skärkdalens LK, en klubb som familjen själv har startat (familjen har en stuga i Skärkdalen, som ligger utanför Ljungdalen i Jämtland). Johan har många 100 miles-lopp i bagaget. Bland annat var han 6:a på Black River Run 2016 (på tiden 18:54, han var även 11:a 2014 på i princip samma tid) och 9:a på TEC 2017 (18:e i år). I slutet av juli sprang han bra i Grossglockner Ultra-Trail (110 km och 6 600 höjdmeter).
Från Gävle kommer blott 27-årige Gustaf Sjösvärd. Trots sin unga ålder i det här sammanhanget har han en hel del ultraerfarenhet. Om han kan förbättra sina 19:56 från Black River Run förra året, då han blev 10:a, då kan han mycket väl placera sig långt fram igen.
En annan av startfältets yngre deltagare är hemmalöparen BoboBäckström, 31 år. Hans ultraerfarenheter är begränsade till Sandsjöbackas ultratrippel i januari. Men då blev han fyra, så han förtjänas att nämnas här.
Växjö har fem löpare anmälda på 100 miles. Bara fyra kommer till start och en är halvskadad. I normala fall skulle Patrik Alvånger, 43, ha goda chanser till en bra placering. I somras var han trea på The Gax 100 miles, en månad efter att ha blivit 7:a på Bocksten Trailrun 46 km. Tre veckor efter Gax sprang han Ultravasan 90 på 8:48. Men det myckna tävlandet (han sprang även Aktivitus Trailrace 100 miles i slutet av april) har orsakat skadebekymmer som gjort att han inte kunnat träna normalt efter Ultravasan. Han tror själv på en sluttid på 20-24 timmar.
50-årige Tomas Stöt får försvara Moras färger när Niklas Gunne inte kommer till start. Han har hittills hållit sig till ultratävlingar hemma i Dalarna, med fyra tider under 9 timmar på Ultravasan 90, med årets 8:26 och en 53:e-plats som bäst. Men han har aldrig sprungit längre än 90 kilometer… Red: I somras blev han tvåa efter Jonas Buud (men femma totalt...) på Älvdalen Backyard Ultra med 167 km.
Respekt för distansen har även Jonas Collén, 36, ytterligare en hemmalöpare. Han har fina resultat från fjällmaraton i Sälen 2017 och Idre 2018 och blev 10:a på Sandsjöbacka Trail 83K i januari. I juni blev han även 7:a på Silverleden på en dag och slog då alltså Magnus Elénius. Hans huvudmål är att komma under 24 timmar, “men gärna snabbare om det går”.
- Det är med blandad förtjusning och lite små rädsla man går in på detta. Men jag hoppas de mentala är med!
Med en tredjeplats på det 246 km långa Trans Scania för bara en månad sedan visade 51-årige Lars Hänström från Umeå att han klarar att springa långt. Men har han klarat att återhämta sig för ett 100 miles-lopp så tätt inpå?
En annan Ume-bo, 34-årige Lars Kolmodin, sprang också Trans Scania men bröt. 2015 var han 40:e på Ultravasan 90 och tidigare i år var han trea på High Coast Ultra 75 km. Långa distanser har han erfarenhet från genom parloppet PTL under UTMB-veckan 2017.
Raik Manz, 41-årig tysk som bor i Norge (?), bröt TEC 100 miles i våras efter halva distansen. Han har hållit sig till distanser just kring 80 km, med en 7:e-plats från Kernave-Vilnius Trail i juni som sitt bästa resultat.
Nils Nilsson är en 36-åring från Göteborg, som tävlar för Smoothie Criminals. I augusti sprang han Ultravasan 90 på 8:35. Han blev 9:a på Sandsjöbackas ultratrippel i år, 15:e året innan. BRR blir hans debut på 100 miles.
Johan Svahn, 48-åring från Tullinge och tävlandes för IF Linnéa, gör sin fjärde start i Black River Run 100 miles. Hans bästa placering är 8:a 2016, men bästa tiden är 20:16 från 2015 när han blev 11:a. Förra året gick det dock sämre. Han sprang årets Ultravasan 90 på 8:38 och blev 13:e på TEC 100 miles förra året.
En annan med erfarenhet från BRR är Anders Norén, 46-åring från Täby. Han gjorde 19:50 när han blev 8:a 2016 och han blev 12:a förra året. I juni sprang han det anrika Western States, två månader senare gjorde han 9:20 på Ultravasan 90. Han har 100 miles-erfarenhet även från Gax och TEC.
Ilich Vera, 48, är den tredje Västeråslöparen som vi väljer att nämna. Hans bästa merit är 8:49 från Ultravasan 90 i år. 2016 blev han 6:a på BRR 50 miles.
Johan Palm, 46-åring från öländska Färjestaden, anmälde sig sent. För bara ett par veckor sedan blev han 9:a i Icebug Xperience 50 miles, vilket tillsammans med en 16:e-plats i Simris Alg Ultra i april och en 3:e-plats i Öland Ultra är hans bästa ultrameriter. Men han har aldrig sprungit längre än de 101,59 km han gjorde på Trosa Backyard Ultra förra året.
Damerna
På damsidan är startfältet förhållandevis svagt sett till topplöpare. Men det innehåller två av Sveriges mest tävlingsflitiga ultralöpare. 41-åriga Sofia Kay och 58-åriga Annika Askengren Berg är klubbkompisar i LK TV88 (TV står för Trollhättan Vänersborg).
På damsidan är startfältet förhållandevis svagt sett till topplöpare. Men det innehåller två av Sveriges mest tävlingsflitiga ultralöpare. 41-åriga Sofia Kay och 58-åriga Annika Askengren Berg är klubbkompisar i LK TV88 (TV står för Trollhättan Vänersborg).
Från Vänersborg kommer Sofia Kay, som har sprungit ultra sedan 2006. Bara i år har hon sprungit minst 10 (!) ultratävlingar, från tre 6-timmars till High Coast Ultra 129 km och TEC 100 miles. Hennes senaste, Icebug Xperience 50 miles, där hon blev damtrea, är också ett av hennes bästa lopp.
Annika Askengren Berg, Vänersborgs representant, har “bara” nått upp till åtta ultratävlingar hittills under 2018, inklusive två 100 miles-lopp, TEC och Gax. "Bra med vätskekontroller på långpassen", kommenterar hon det flitiga tävlandet. Förra året var hon trea på Black River Run 100 miles, året innan kom hon fyra. Dessa är tillsammans med årets 10:30 på Ultravasan 90 hennes statistiskt sett bästa ultrameriter.
- Vi ska som vanligt bara ha kul och få så många skratt som möjligt. Givetvis under maxtid, säger Annika.
Uppdatering 21/9: En mycket möjlig segrare i damklassen är Karolina Biwall Hellman, 39-åring från Västerås. Hon har visserligen inga tävlingar längre än Ultravasans 90 km, men där blev hon å andra sidan 16:e i damklassen i år på den fina tiden 9:01:48.
De båda västgötarna får tampas om segern med 39-åriga Clara Viklund Borg från Segeltorp. Clara är betydligt mindre rutinerad, men har likväl gjort 10:15 på Ultravasan 90 och har erfarenhet från 100 miles genom en 5:e-plats på The Gax 100 miles i somras.
Två damer till bör nämnas. 48-åriga Lupita Svensson från Malmö tävlar för Scania Road Runners och är välbekant för många bland annat genom sitt engagemang i The Gax. Hon springer också långt, väldigt långt. I år var hon enda deltagande kvinna i Trans Scania, som hon klarade av på 50 timmar, liksom det mer undanskymda 100 miles-loppet the gax urasunti epiphany.
Norskan (?) Karolina Viktorsson, 43, bor i Umeå och har aldrig sprungit längre än Ultravasans 90 kilometer (10:41 2016). I år blev hon 52:a på Ultravasans kortare distans, på tiden 4:27.50 och 100 miles startar på lördag, 22 september, kl. 10.00 (20 miles startar 9.30). [SPAN:h95e9cp0g].
https://dinkurs.se/users/standard/client_list.asp?event_key=oTFIBVhDGGUDKUHK">Hela deltagarlistan
https://ultramarathon.se">Gå tillbaka till ultramarathon.se – Ultralöpning med Pace on Earth