Ultramarathon.se

Inför GAX 100 miles

av Daniel Westergren
9 min läsning
Inför GAX 100 miles

Ultralöpningen växer snabbt i Sverige och det blir alltfler tävlingar till och med på den långa distansen 100 miles. Ett av de klassiska 100 miles-loppen är GAX 100 miles på skånska Österlen. Efter fyra år 2006-2009 lades tävlingen ner, för att återuppstå igen 2014.
Varje 100 mileslopp har sina utmaningar. GAX är förhållandevis flackt och lättlöpt. Men värmen och navigeringen är ett par faktorer som kan ställa till det.

Image in article
Image in article

Om en person ska väljas ut som huvudfavorit blir det Peter Thorvaldsson, 35-årig göteborgare, som bott 3 år i Sydafrika men numera håller till i Stockholm. Han kom fyra förra året, med tiden 19:44. Men det som imponerade mest var hans lugna öppning. Halvvägs i Haväng var han till exempel 2:05 efter slutlige trean Joacim Martinsson, i mål bara 17 minuter efter.
- Målet i år är väl att förbättra min tid från förra året. Drömmen hade varit att springa på 18h, men någonstans mellan 18 - 19h skulle jag vara mycket nöjd med om jag klarade det, säger Peter. En sådan tid lär räcka för seger.
- Gällande att springa en bra andra halva så tycker jag dessutom att GAX passar utmärkt som lopp för att springa jämnt eller t.o.m negativa splits om man kan hålla sig lugn den första halvan då det är mycket långa asfaltsträckor mellan Haväng och Ystad där man kan nöta på rätt bra om man har lite kvar i tanken.

Image in article

Men det finns ett antal utmanare. En annan med erfarenhet från GAX är Växjölöparen Patrik Alvånger, 43. Förra året blev han 7:a på 20:35. Hans andra 100 miles-lopp, Aktivitus Trail Race i år, gick dock betydligt sämre. Men andra resultat på kortare distanser vittnar om kapacitet: 8:52 på Ultravasan 2016, 9:27 på Swissalpine Davos 2017 och 10:06 som åtta på Sätila Trail 80K 2016. En bra dag kan han definitivt utmana om pallplatserna och med årets startfält känner han också själv att han har sin chans.
- Förra året var ambitionen att springa på mellan 18-20h, vilket blir årets upplägg också. Jag är dock ödmjuk inför värmen och banan som på pappret är enkel, men som skördar sina offer om man inte springer med huvudet. Egentligen springer jag bara för min egen skull och upplevelsen, men i år är nog det året där pallen känns nåbar för mig. Blir det inte så, så siktar jag på att njuta och ta mig i mål, säger Patrik.
På det blöta Aktivitus Trail Race sprang han en hel del med vännen Niclas Gällentoft. De planerar även att springa ihop från start på GAX.

Image in article

Den 46-årige göteborgaren Gällentoft, som springer för Lonesome Runners är kanske den mest rutinerade långlöparen bland toppkandidaterna. Han var den förste vinnaren av Backyard Ultra Sydkusten (BUS), 2017. Andra ultrameriter som kan nämnas är tredjeplatsen på Tjörnarparen 100K 2017, 8:56 på Ultravasan90 2017, 16:e-plats på det enormt tuffa Kullamannen 100 miles och flera tävlingar i Transgrancanaria-serien.
- Jag vill ha ett roligt och trevligt race med alla andra. Gemenskap och nya bekantskaper är en stor del i detta. Sen har jag nog mer press på mig själv och mål än vad andra har på mig. Men mitt mål behåller jag lite för mig själv, säger Niclas, som tror att en tid på 18,5-20 timmar räcker till seger.
Han ser själv distansen och sitt pannben som sin styrka.
- Har kollat upp lite hur min taktik ska läggas upp och hålltider för depåerna. Sen om den planen håller det återstår att se. Vi är många om topplaceringarna som är 1-5 som jag hoppas få tillhöra den dagen.

Image in article

Damtoppen

Image in article

Den på papperet kanske främsta av dessa är 40-åriga Nybrotjejen Lena Jakobsson. Den tidigare elitorienteraren (bland annat med SM-guld i D18 1996, under namnet Lena Gummesson), kom via en Svensk Klassiker in på triathlon och har bland annat tävlat i Ironman-VM på Hawaii för sin åldersklass. Efter fem Ironman Kalmar och ett antal maror och Göteborgsvarv känner hon sig nöjd med att jaga tider. Även om hon fortfarande tränar som elitmotionär är upplevelsen och genomförandet viktigare nu. Målet med GAX är framför allt att hämta hem västen för sitt fjärde lopp i The Swedish 100 Miles Challenge.
- Det är många timmar innan man är tillbaka vid målet. Vi får se hur benen bär. Navigeringen borde jag klara, jag brukar ha huvudet med mig, säger Lena, som får lasta mer än vanligt i ryggsäcken med de långa avstånden mellan supportstationerna.
Lenas andraplats totalt på TEC 50 miles 2014 är hennes allra bästa ultralöpningsmerit. Dessutom har hon damsegrar på Swedish Alpine Ultra 2016 och Black River Run samma år, och andraplatser på både Black River Run och Kullamannens 100 mileslopp 2017. Om hon fortfarande har ambitionen kommer hon placera sig högt upp, både i damklassen och totalt.

Image in article

Men det kan mycket väl bli tävling om topplaceringarna bland damerna. På TEC 100 miles i april blev Lena slagen både av Petra Hurtig och Malin Jonsson. Tullingelöparen Petra Hurtig, 39, är med också på GAX, även om hon tonar ner förväntningarna på sig själv.
- Jag har inga direkta ambitioner med loppet förutom att ta mig i mål och inte springa vilse. På TEC var det en rundbana och nu är det självförsörjande och ny bana. Känns nervöst då jag inte vet hur banan är eller hur den går. Det finns en stor risk att jag springer fel, säger Petra.

Image in article

Övriga herrar med topp 10-potential

Markus Forsström har två 100 miles-erfarenheter i bagaget. En 14:e-plats på Black River Run 2017 och 21:a på TEC 100 miles samma år. Bästa resultaten är på något kortare distanser, som 9:a på Sandsjöbacka Trails 83-kilometare, 9:15 på Ultravasan 2015 och 24:a på Ecotrail Stockholm 2017.
Japanen Kazunori Sadahiro reser till olika trail-lopp världen över för att utforska nya, mindre turistiga platser tillsammans med sin familj. I år blir det första besöket i Sverige. Han har gjort fem 100 mileslopp tidigare, med en 19:e-plats på Osj Yatsugatake Super Trail 2012 som sitt statistiskt bästa. De senaste två åren har resultaten inte varit lika starka, men förvånas inte om ni ser japanen på topp tio. Det blir tredje gången gillt på GAX, då två tidigare anmälningar inte kunde förverkligas.
- I am advanced at racing with many mountain sections but I will do my best and I want to run. I will finish in around 26 hours, but my target is 24 hours!! spår Sadahiro.
33-årige Simon Olsson från Trensum var 7:a på TEC 50 miles 2017. Han sprang GAX 2016, då 13:e av 45 på 24:43. Men med en TEC-liknande prestation kan det gå betydligt snabbare.

Tomas Broman från Sandviken var 19:e på GAX förra året, ett av hans bästa resultat. I årets lite sämre startfält kan kan placera sig högre.

Marcus Davidsson blev måhända bara 32:a på förra årets GAX. Men andra meriter, bl.a. en femteplats på Arctic Ultra 2017, visar att det finns betydligt mer att ta av.
Från Lomma kommer Peter Jordow. Han var 25:a på GAX 2016, men mer meriterande var sjätteplatsen på Tjörnarparen 100K samma år.
Dansken Heine Petersen har med sina 55 år kanske sina bästa år bakom sig. 2013-2015 presterade han bra bl.a. på Marathon Du Mont-Blanc, Salomon Hammer Trail 100 miles, TEC 100 miles och Tor Des Géants 246 km. Han var 27:a på förra årets GAX, men är ändå värd att nämna.

Marcus Callenbring har bara ett enda ultraresultat noterad, en 33:e-plats på Simris Alg Ultra i april. Nu blir det betydligt längre.

Joe Walfridsson var 17:e på Black River Run 2017.

Mattias Turbo Johansson var en av dem som tog sig i mål på Kullamannen 100 miles, om än på över 32 timmar. Hans bästa resultat är från den långa etappen på Sandsjöbacka Trail 2016 & 2017.

Robin Adoldsson har presterat bra på Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen.

Starten går från S:t Knuts torg i Ystad på lördag 28 juli kl. 10.00, med målgång på samma plats från de tidiga morgontimmarna på söndag.

Följ löparna under GAX 100 miles här.

Under natten till söndagen sker även 50 miles-loppet Full Moon Race, på den andra halvan av GAX-banan, med start i Haväng.