Inför High Coast Ultra 2019
På fredag kväll startar det sjunde High Coast Ultra längs vackra Höga Kusten. Nytt för i år är att banan startar vid Höga Kustenbron och går norrut med målgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik. Nytt för i år är också namnet Jonas Buud i startlistan.
Det var osäkert om den populära tävlingen skulle fortsätta efter fjolåret. Men så blev det, dock för första gången enbart med den längre distansen, 130 km. Loppet går längs Höga Kustenledens naturområden och genom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark.
Tack vare sina 3 400 höjdmeter ger en målgång 5 ITRA-poäng, för den som t.ex. funderar på att springa något lopp under UTMB-veckan.
På herrsidan blir frågan hur mycket snabbare Jonas Buud springer än banrekordet i andra riktningen. På damsidan frågar vi oss om Johanna Gelfgren kan få revansch efter spurtförlust mot Anna Larsson?
Herrar
Segerkandidater
Flera av tidigare års toppnamn återkommer. Men i år är det som sagt ett namn som sticker ut. Morasonen Jonas Buud är troligen Sveriges största ultralöpare genom alla tider. Han slog igenom 2007, när han vann Swiss Alpine Marathon för första gången. Den tävlingen vann han varje år 2007-2014, åtta gånger i rad.
2009 och 2010 blev han europamästare på 100 km. 2009, 2010, 2012 och 2014 blev han VM-tvåa på samma distans innan han slutligen fick stiga högst upp som världsmästare på nytt nordiskt rekord 2015.
2013 kom han tvåa på Comrades Marathon, världens största ultratävling. Han blev dessutom fyra 2011 och sjua 2014.
Han vann Ultravasan både 2014 och 2015 och innehar det otroligt starka banrekordet på 5:45:08, som Jim Walmsley kommer för att slå i augusti.
Även om han officiellt har lagt ner sin elitsatsning är Jonas Buud förstås storfavorit. Så sent som i december blev han trea i Half Marathon Des Sables i Peru. Nu är han nyligen hemkommen efter några träningsdagar längs Western States-banan i Kalifornien, med några av världens bästa ultralöpare.
Med tanke på den meritlistan är hans ambition med High Coast Ultra väldigt ödmjuk:
- Njuta och ha kul hela vägen.
Johanna Bygdell, som i helgen springer trail-VM, innehar banrekordet på 13:26:52, när hon vann 2017. Nu blir dock förutsättningarna annorlunda, med omvänd riktning.
- Eftersom att banan är vänd så lär det ju bli rekord för den som är först i mål. Har dålig koll på vilka andra som är med och springer.... säger Jonas Buud.
Ja, vilka är dom andra som är med? Erik Eng är med förstås, för femte året i rad. 41-åringen från Åkersberga har placerat sig som delad 3:a (med Johanna Bygdell), 3:a, 2:a (efter Johanna Bygdell, men på sin bästa tid 14:00) och slutligen 1:a förra året. Han var dessutom 2:a på Kullamannen 100 miles 2017 och var samma år 16:e på Ultravasan90 med 7:42.
- Jag vill ju alltid prestera bra. Jag hoppas kunna göra min bästa tid och känna att jag kan få ut det jag har i kroppen. Förra året var jag riktigt seg i benen hela loppet, säger Erik.
Men samtidigt är UTMB årets stora fokus, så han har inte förberett sig specifikt för High Coast Ultra.
- Den stora osäkerheten för mig är att jag har astma som jag brottas med, särskilt under pollensäsongen. Det innebär att jag har slutat tävla på våren och jag har varit lite osäker på om jag kan ställa upp. Det går lite upp och ner. Men jag hoppas det funkar ok och jag kan göra mig själv rättvisa. Loppet har ju flyttas fram i tid några gånger nu och det blir lite sämre för mig.
Tänker han haka på Jonas Buud och ge honom en match om segern?
- Nej! Lite verklighetsförankring har jag, skrattar Erik.
Utmanare
En annan möjlig toppkandidat hade varit norrmannen Kristoffer Fjære Eftedal. Men han fick en smäll förra helgen, vilket gav upphov till akut inflammation i höften.
En av de hetaste utmanarna till en medaljplats är 38-årige André Vollan Johansson från norrländska Ammarnäs (ungefär mellan Arjeplog och Tärnaby). Han vann Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 50K i augusti. Men fjärdeplatsen i isländska Laugavegur Ultra Marathon 2017 slår nog allra högst. Ett par månader innan dess var han 63:a på Transvulcania Ultramarathon La Palma Island, vilket han förbättrade med tre placeringar förra året.
- Har sprungit några längre fjällorienteringslopp tidigare men aldrig så långt på stig, det blir definitivt tufft för ben & fötter. Jag har sprungit delar av HCU-sträckan tidigare, men länge velat springa hela. Så då kan man ju lika gärna göra det med nummerlapp, säger André.
Fjolårets tvåa, 35-årige lettländaren Andrejs Pupurs springer High Coast Ultra för fjärde gången. Han har förbättrat sig avsevärt för varje år och lär vara med långt fram igen, i ett av hans favoritlopp.
- Jag gillar distansen och banan har vacker natur. Det är inte heller fullt med folk och det är ganska tekniskt och utmanande att springa, berättar Andrejs.
Andrejs Pupurs har även sprungit CCC 2017 och sprungit Cesis Eco Trail på hemmaplan flera gånger, med två 8:e-platser som bäst.
- Jag ser mig som en fritidslöpare. Även om jag springer mycket och förbereder mig för några tävlingar så har jag inga specifika ambitioner med placering eller tider. Oftast beror det på känsla. Jag ser varje ultratävling som jag springer som ett litet äventyr där jag testar min förmåga att övervinna olika fysiska och mentala utmaningar.
Ännu en erfaren High Coast Ultra-löpare är 40-årige Mikael Näslund, Öbacka LK. Han vann 2016, på 14:37, och var 3:a efter Johanna Bygdell och bara två minuter efter Erik Eng 2017. Men sedan dess har ett segdraget förkylningssymtom ställt till det, men i gengäld fått träna upp pannbenet lite extra.
- Jag har inte kommit upp i den mängd jag vill ligga på. Jag ska förvalta det jag har på bästa sätt. Blir spännande att köra loppet i motsatt riktning! Jag älskar utmaningen, säger Mikael.
Sven-Anders Bergström från Holmsund utanför Umeå fyller snart 40. Han blev fyra (totalfemma med Anna Carlsson inräknad) på Kullamannen 100 miles i november. 2017 var han 12:a på Ultravasan90. Även han har sprungit High Coast Ultra, han blev sexa (totalsjua) förra året.
- Min ambition är att ta mig i mål så snabbt och effektivt jag kan. Har inte kollat startlistan så vet inte riktigt vilka andra som springer men vet ju att Trötta Ben, Mycket Smärta och Negativa Tankar brukar dyka upp på startlinjen i de flesta ultralopp. Tänkte ha Starkt Pannben som pacer på slutet så att jag håller farten uppe ända in i mål, säger Sven-Anders, som också ser fram emot att springa banan åt andra hållet i år.
Slutligen måste vi förstås nämna fjolårets trea, 33-årige Tomas Nordlöf från Umeå, som en möjlig medaljkandidat, även om konkurrensen är hårdare i år.
- Jag känner mig snabbare och uthålligare i år så är positiv inför utmaningen. Samtidigt inser jag att jag måste höja mig i år för få liknande placering. Jag är dock redo och ska springa så jag faller ihop på mållinjen i år igen, säger Tomas.
Utöver bronspengen i High Coast Ultra har han gjort Ultravasan90 på strax över 8 timmar två gånger, med en 35:e-plats som bäst 2018. På Kullamannen 100 miles i november hade han det tuffare och blev 26:a (28:a totalt).
Fler topp tio-kandidater
Om vi troligen hittar medaljörerna bland ovan nämnda namn så finns det ett helt koppel av duktiga löpare som kommer kämpa om fina placeringar. Två av dessa hade normalt varit Pär Bjelkmar och Dennis Källerteg, men de kommer inte till start.
Jesper Fuhr, 30-åring från Nacka, kommer till Höga Kusten utan några prestationsförväntningar. Men han vann TEC 50 miles i april, var 2:a i Blåfrusen Ultramarathon och 6:a i sin ultradebut, Sörmland Ultra Marathon 2018. På Kullamannen 100 miles i november blev det dock DNF. Han planerar att springa tillsammans med jämnårige kompisen Sebastian Westberg, som också har hög kapacitet (3:a EcoTrail Stockholm, 7:a Ursvik Ultra, 5:a Blåfrusen Ultramarathon, 26:53 på Kullamannen 100 miles, alla 2018)
- Just nu känner jag mig inte särskilt förberedd, har ett gäng bortförklaringar jag kan lyfta fram för att inte ens komma till start. Vi har inga placerings- eller tidsmål utan planen är att hålla ihop hela vägen med ett jämt tempo, detta innebär alltså en lugn öppning som vi kan bibehålla, säger Jesper Fuhr.
Sjukdom och motivationsproblem har sänkt förväntningarna. Men han gör ett tillägg som gör att det inte skulle förvåna att se Jesper och Sebastian högt upp…
- Känner jag mig själv rätt och det känns bra längs med banan kommer vi nog höja vår målsättning!
Snart 39-årige Magnus Jensen från Öbacka Löparklubb i Umeå har riktigt bra fart i benen, men har som längst sorungit 52 km på tävling, när han kom RM-trea på Sundsvall Trail 2018 (vilket då var dubbelt så långt som han tidigare tävlat). Om han kan omvandla de kortare distansernas resultat till 130 km, då kan han bli riktigt farlig.
- Jag hoppas du har rätt. Just eftersom HCU är så mycket längre än de tävlingar jag tidigare sprungit så har jag inget mål när det gäller placering, utan målet är snarare att komma i mål. Sedan har jag givetvis ambitionen att komma i mål så fort som möjligt och jag har utifrån det en plan för hur jag ska lägga upp loppet, säger Magnus.
Magnus’ statistiskt sett allra bästa ultra (av de två han sprungit…) är 2XU Idre Fjällmaraton 45 km 2018, då han blev 7:a.
- Jag tycker att det ska bli riktigt skoj att utmana kroppen och testa vad den klarar av. En utmaning nu blir att starta på natten, hur reagerar kroppen på kombinationen ansträngning och lite sömn?
Hemmalöparen Andreas Ahlm, 41, från Järved utanför Örnsköldsvik är en pålitlig topp 10-löpare på High Coast Ultra. I år blir det hans sjätte start och han har placerat sig 4-10 samtliga år, med 16:10 från 2017 som bästa tid. Han var 11:e på Ursvik Ultra 2017 och 14:e på Sundsvall Trail 2018.
Niclas Nygren, 53-åring från Vindeln, var 2:a på den kortare High Coast Ultra-distansen förra året. Även 2:a på Black River Run 50 miles 2017. Men 130 km är fem mil längre än vad han tidigare har sprungit.
Från Falun kommer 38-årige Joakim Nordfeldt. För bara en dryg månad sedan sprang han Miut (Madeira Island Ultra-Trail, 117 km med 7300 höjdmeter) med den äran. 2017 var han 20:e på italienska Ultra Trail Del Mugello och han har hunnit med både korta och långa ultradistansen på EcoTrail Stockholm (7:a på 80 km 2017 och 5:a på 45 km 2018). Han har erfarenhet av High Coast Ultra genom en 2:a-plats på 75km-distansen 2016.
Från Åre kommer 45-årige Andreas Norén. 2017 sprang han den kortare High Coast Ultra-distansen och kom 8:a. Men klart bästa merit äe en 29:e-plats på Åre Fjällmaraton 2017 (4:29). Han sprang UTMB både 2016 (122:a med 32:46) och 2018 (215:e med 33:23). 2015 sorang han Ultravasan90 på 8:31 i en god meritlista som sträcker sig tillbaka till 2013.
Mikael Hedman, 43-åring från Stockholm, vann det 234 km långa Trans Scania 2016. Han har gjort flera 100 miles-lopp med TEC 2017 (7:a på 19:14), Kullamannen 2017 (10:a på 27:42) och Black River Run 2018 (14:e på 19:31) som sina bästa.
David Kierkegaard, 35-åring som tävlar för Vegan Runners, var 11:a på High Coast Ultra i fjol. Han har gjort 8:19 på Ultravasan90 (2017), har placerat sig 1-1-3-2 i Aros Marathon (50 km) åren 2014, 2016, 2017 och 2018, och var 4:a på Jättelångt 68K 2017. TEC 100 miles för en dryg månad sedan fick han bryta.
Jakob Bökman från Stureby är med sina 51 år den äldste vi lyfter fram i den här listan. Men så har han också ultraerfarenhet sedan 2010. Han har dessutom en jämnhet som få och lär vara pålitligt placerad runt 10-15 på High Coast Ultra. Han har sprungit tävlingen de senaste fyra åren och placerat sig 14-12-11-15. Han var 3:a (4:a totalt) på Swedish Alpine Ultra 2017 och 6:a året därpå med ungefär samma tid. I den digra meritlistan hittar vi bland annat också två stycken UTMB (2016 & 2017), flera TEC 100 miles (som bäst 6:a 2018, i april i år kom han 17:e med 20:30), några Ursvik Ultra, Swissalpine och Sörmland Ultra Marathon.
Ytterligare namn
Damer
Segerkandidater
På damsidan lär det vara två löpare som gör upp om segern.
Johanna Gelfgren är blott 21 år, men har redan hunnit placera sig långt fram i många ultratävlingar. Hon var bara 10 minuter från SM-brons i sin andra ultratävling, Sundsvall Trail förra sommaren. Efter det har hon vunnit Tjörnarparen 50 miles, varit 2:a i Icebug Xperience Ultra och Sandsjöbacka Trail Night 25K, och 3:a i Sandsjöbacka Trail 50K. Dessutom har hon hunnit med en tävling i USA, Lake Sonoma 50 Miles, där hon blev 21:a.
130 km på High Coast Ultra blir hennes längsta distans med 5 mil. Men uppladdningen har inte varit den bästa.
- Då jag varit förkyld nu hela veckan har jag inte så mycket mer ambitioner än att försöka ta mig i mål. Tror det kommer bli ett tufft och fint lopp så det ska bli kul att springa! säger Johanna.
Johanna delade på segern i Icebug Xperience i september med Anna Larsson, 29-årig göteborgare som tävlar för Aktivitus Sports Club. De kommer troligen att springa stora delar av High Coast Ultra tillsammans också.
Anna var 2:a på Sandsjöbacka Trail 83K 2018 och har segrar från Salomon Hammer Trail Winter Edition 50 miles i januari 2019, Sätila Trail 82K i november 2018, Tjörnarparen 50K 2018 och Österlen Spring Trail 47K 2017. Men även för Anna blir detta den längsta tävlingen hittills.
Övriga toppkandidater
Efter de båda storfavoriterna finns det en lång rad tjejer som kan aspirera på bronsplatsen.
Sofia Attelind från Uppsala fyller 42 på tisdag. Hon vann Ecotrail Stockholm 45K 2017 och var 3:a på den längre 80K-distansen året därpå. Har gjort 9:44 på Ultravasan90 och sprang Kullamannen 100 miles på 30:30 2018 och blev damfyra.
Sara Hannerz, 42 från Lund. 5:a på Österlen Spring Trail 60K 2018 (9:a 2019), 2:a Tjörnarparen 50K 2016 och 7:a 2017. Har även sprungit Dolomites Skyrace och Scenic Trail K54 i Schweiz och vann Markusloppet 2017. Dubblar sin längstadistans.
Mia Gyllenberg, 49 från Karlstad. Har imponerande meriter från 2015-2016. 2:a High Coast Ultra 75K 2016, 6:a Ecotrail Oslo 2015 och 9:a 2016, sprang Ultravasan90 på 8:29 2015. Har i år blivit 3:a på Ursvik Ultra 45K och 4:a på Bergslagsleden Ultra (48 km). Även sprungit UTMB TDS och italienska Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km).
Sofia Kay, 42 från Vänersborg, är en av dem som tävlar allra flitigast i ultra-Sverige. Bara i år har hon sprungit Sandsjöbacka Trail 89K, Karlstad 6-timmars, Skövde 6-timmars, Lakedaimonios Race (130 km) i Grekland, TEC 100 miles och Borås Ultra Marathon 88K. Hon sprang High Coast Ultra även 2018 och blev då 9:a på 23:27.
Annika Askengren-Berg, Sofias snart 59-åriga vapendragare från grannorten Trollhättan, springer minst lika mycket. Karlstad 6-timmars, 24-timmars i Espoo, Skövde 6-timmars, TEC 100 miles och Borås Ultra Marathon 48 km är hennes ultralista för 2019 hittills.
Clara Viklund Borg, 40 från Segeltorp. Fick ta emot västen för The Swedish 100 Miles Challenge när hon blev 12:a på TEC 100 miles för en dryg månad sedan. Tidigare även 5:a på The Gax 100 miles, 4:a på Black River Run 100 miles och 10:a på Kullamannen 100 miles på 32:23.
Elin Öhman, 27, tävlar för Team Bergsget. Elin blev 13:e i tyska Allgäu Panorama Ultra Trail tillsammans med Emma Ek, som inte kommer till start på High Coast Ultra. Elin har även varit 5:a på Ursvik Ultra 45K 2019 och 7:a på Tjörnarparen 50K 2018.
Hanna Alfredsson, 34, var 2:a på High Coast Ultra 75K 2018. Sprang Åre Fjällmaraton 2017.
Och så förstås Ann-Sofie Forsmark. Innan skadeuppehåll på ett par år var hon t.ex. 2:a på Black River Run 100 miles och TEC 50 miles 2016, och 2013 vann hon Black River Run 100 miles och TEC 100 miles. På TEC 50 miles nyligen blev det DNF. Klarar hon ta sig hela rundan denna gång?
Följ tävlingen via https://ext.nytatime.se/race/?race=PK6Htgp4ens9Gszsb">https://ext.nytatime.se/race/?race=PK6Htgp4ens9Gszsb</a