Ultramarathon.se

Inför riksmästerskapet i 24-timmars

av Johnny Hällneby
12 min läsning
Inför riksmästerskapet i 24-timmars

I ett Ultrasverige som törstar efter riktiga tävlingar detta pandemiår har Team Ultrasweden med Reima Hartikainen i spetsen lyckats få till en Ultrafestival i Skövde, med riksmästerskapen i 24-timmarslöpning som den stora begivelsen. Det har varit lite begränsingar i arrangemanget och pusslande med upplägget, men till slut lyckades arrangören ordna en tävling som minimerar smittorisker och följer rådande rekommendationer.

Tyvärr är det som vanligt så att vi saknar många av toppnamnen i Sverige på startlistan trots att det alltså är en mästerskapstävling. Men RM i 24-timmars har inte heller historiskt lyckats bli den arena där de bästa i landet möts, några av de löpare vi saknar är: Maria Jansson (PB 251 km), Anna Grundahl (232 km), Sandra Lundqvist (226 km), Johan Steene (267 km), Dan Välitalo (251 km) och Torbjörn Gyllebring (246 km). 

Dessutom tvingades Therese Fredriksson (223 km i 24h debuten i februari) lämna återbud, och varken Elov Olsson som sprang 264 km i en mindre tävling i Tärnsjö, eller Gunilla Axelsson som sprang 174 km i samma tävling, kommer till start. Petra Hurtig (215 km i december) håller på att springa från Stockholm till Göteborg och Linda Bengtsson (206 km) är föräldraledig. Fritjof Fagerlund, som skulle gjort en jätteintressant 24-timmarsdebut, har fått kasta in handduken av familjeskäl och Ivan Bretan (241 km) är skadad. Dessutom är vi förstås nyfikna på vad Jonas Buud och Lina Karlsson skulle kunna prestera på 24-timmars...

Om man vill slå sig in på topp-50-listan i Sverige genom tiderna så behöver man som dam springa ca 100 miles (16 mil) och på herrsidan krävs ca 200 km. Och trots att många löpare saknas är det spännande att se hur många löpare som har möjlighet att prestera på den nivån. Vi har naturligtvis också tittat på vilka vi tror kommer stå högst upp på pallen som RM-vinnare när det avslutande skottet ljuder klockan 12:00 på söndag.

Damer

Bland 9 damer på startlistan, varav i alla fall Therese alltså inte kommer till start, så ser vi 5 stycken som förmodligen kan klara 100-milesnivån. Bland dessa misstänker vi att <em>Anna-Maria Trollsfjord</em> (född 1972), SOK Knallen, 164,318 och <em>Sara Lindström</em> (f 1977), IS Göta, 172,069 får lämna Skövde utan medalj. 

Sara är en liten dark horse då hon lyckades med 172 km på PRT 2019 i hennes blott andra ultratävling. Hon har också tävlat i triathlon, både fulldistans och halvdistans. “PRT var mitt första 24-timmars, jag vet inte om det var en lyckoträff eller detta med långt och långsamt är mig grej😁Jag ska försöka komma över den distansen som jag hade på PRT och hoppas på att det blir bra väder.”

Anna-Maria sprang det mytomspunna Spartathlon (246 km) 2019 och på 24-timmars har hon stadigt förbättrar sig de senaste åren. “För mig är det i första hand glädjen som är viktigast med löpningen. Det är mitt 6:e 24h på bana och jag har fortfarande mycket att lära, det är knepigt med dessa tidslopp på bana men också väldigt speciellt att uppleva. Med målgång i Spartathlon 2019 vet jag att om energiplan håller kan jag springa långt.”

Men de som gör upp om mästerskapsmedaljerna tror vi blir Jessica, Jenny-Ann och Lisa!

1. Jessica Svärd (f 1981), Umara Sportsclub, personligt rekord: 167,183 kmJessica har en fantastiskt hög potential i ultrasammanhang, vilket bland annat 73,48 km på 6-timmars vittnar om. Men på 24h har hon tyvärr aldrig riktigt fått till någon fullträff trots upprepade försök. 

Jag har ju aldrig lyckats hålla mig vaken under ett helt 24h-lopp så mitt mål är att hålla mig vaken och springandes i 24h. Vill ju gärna komma över 200km-strecket.”

2. Jenny-Ann Ehrling (f 1980), Örebro AIK, personligt rekord: 104,517 kmJenny-Ann har ingen rutin från tävlingsformatet men sprang 177 km på 24 timmar från Västerås på en transportlöpning på väg mot Örebro. Hon har fler resultat från backyard-sammanhang, bland annat en total tredjeplats i Älvdalen Backyard Ultra 2018, men här är siktet inställt på pallen!

Ett mål är att slå pb med 13 km dvs 190 totalt. Klarar jag inte det kommer jag nog med säkerhet bli på&nbsp; dåligt humör speciellt eftersom det verkar bli ett perfekt löpväder… Supernervös faktiskt. Men ska försöka tänka bort de andras resultat de första 17h i alla fall.

3. Lisa Amundsson (f 1960), Strömstad Löparklubb, personligt rekord: 180,434 kmHar det bästa personliga rekordet i startfältet och är klart mest rutinerad, men satsar ödmjukt på att vinna sin åldersklass (dvs. mot Britt Sulonen i K60). Om 24-timmars säger hon att hon har svårt att låta bli:

Det brukar vara väldigt trevligt fast jag svär på heder och samvete att aldrig göra om det. Inget speciellt mål ta mig runt runt så många varv som möjligt vet inte alls hur jag ligger till med formen försöka att vinna min åldersgrupp

Herrar

Ibland herrarna så förväntar vi oss stordåd från en annan 24-timmars-newbie. Men håller han ihop benen och huvudet så tror vi att Sebastian kommer lämna ultrafestivalen med en guldmedalj om halsen! Och kanske dessutom ett nytt svenskt rekord...?

1. Sebastian Pokorny (född 1986), Uptown Runners, 212,088Det är ingen tvekan om att det finns ett imponerande ultratempo i Sebastians ben, med 2 raka SM-medaljer på 100 km på meritlistan. I år var också huvudmålet att springa under 7 timmar på den distansen, men i och med inställda tävlingar riktades siktet om till Skövde. 

Jag har höga förväntningar på helgen! Målet är ju såklart att komma riktigt långt, så att gå och sova som jag gjorde sist kommer inte att funka

Sebastians 24-timmarsdebut skedde på PRT ifjol då han öppnade optimistiskt och passerade 100 miles på 14:36, men sen höll inte planen längre. Nu har han dessutom kallat in undertecknad tipsskribent som support. Johan Steenes svenska rekord på 266,515 km kan vara hotat.

2. Martin Scharp (f 1968), Scania Road Runners, 247,898Det hade inte alls varit orimligt att tippa Martin etta i det här loppet, för i längre ultror är det snarast regel än undantag att rutin slår potential. Efter flera försök att nå drömgränsen på 24 mil, tillika tänkt landslagsgräns, så fick han äntligen till ett riktigt bra resultat med 248 km på PRT i december. Men med ett perfekt lopp vet vi att han kan ännu mer.

Jag är bara glad att det äntligen finns en tävling som blir av. Den var ändå med i min planering men hade egentligen tänkt att springa 12-timmars. Nu har det ju inte varit någon tävling sedan i december för min del så det blir en omstart.”

3. Emir Halalkic (f 1983), IF Kville, 205,560Emir får bli jokern på den här prispallen. Det är många spekulanter, men vi tror det är dags för Emir att få ihop det. Han har en bred repertoar som löpare med allt från 2:52 på maraton till 53 timmar på 200 miles. Men mest känd är han nog för imponerande backyardtävlingar med bland annat 38 varv på Lurs Backyard Ultra 2018.

Har stora förväntningar på helgen. Ser fram emot ett bra lopp med mångra bra prestationer och förhoppningsvis kan vi sporra varandra till riktigt långa distanser. Har egna förväntningar på mig själv, men är lite tveksam till att outa dem fullt ut… Men låt oss säga att det innebär en väldigt lång distans.

Sten Orsvärn (f 1962), Stockholm Långdistansklubb, 222,223Erfaren ultraveteran som har svenskt rekord på 48-timmars.

Min målsättning är att sätta ett nytt PB. Det är inte jätteviktigt, men mitt PB ät ju ganska beskedligt så det kan var läge att försöka bättra en aning. Jag kommer förmodligen sikta på 230 km. Inte mer, det tror jag inte jag har farten för. Sen får vi se hur det blir med formen. Det var ju ngt av ett experiment med Upplandsleden, men jag hoppas det ska kännas bra lagom till lördag.”

Branislav Pavic (f 1979), Majornas IK, 221,114Bäste “svensk” i VM, då han tävlade för Bosnien-Hercegovina. Nu är han svensk medborgare. Kan ändå få svårt att ta medalj i RM, trots att ingen av de svenska VM-löparna är med.

I en ultra kan det hända mycket, därför vill jag inte sätta någon press på mig själv. Lite kort på hur jag tänker inför loppet: Målet är att kunna hålla mig i rörelsen alla timmar utan pauser och hoppas på att mage och huvudet är med på det 😅 vill gärna slå mitt tidigare PB som är 22 mil, ju längre desto bättre.“

Oscar Sjölander (f 1969), Majornas IK / Dark Trail Runners, 208,9842:a på RM förra året. Kan han upprepa det i år så blir vi mäkta imponerade. FKT på Bohusleden. Vann Aktivitus Trailrace 100 miles 2019.

Jag är väl förberedd. Hur långt det räcker vet jag inte. Jag är där för att göra ett bra resultat. Jag har erfarenhet av både 24-timmars, långa sträckor och banlöpning kan jag. Planer finns för att jaga bort slumpens infall. Formtoppning har gjorts enligt Larssons recept. Tester har gjorts. Utrustning har testats. Mer kan jag inte göra. Hur långt det räcker vet jag inte. Jag är på jakt efter bra resultat.”

Joar Palm (f 1979), Stockholm City Triathlon/Team Nordic Trail, 192,2572:a i Tärnsjö 24-timmars. 166:a på OCC 2019, 13:e på High Coast Ultra 2019.

Som vanligt har jag skyhöga förväntningar på mig själv samtidigt som jag vet att jag är mer eller mindre medioker i startfältet. 2:a-platsen i Tärnsjö kan ju lätt ge lite hybris. Jag har satt upp ett C-mål (och en skamgräns) på 200 km. A-målet är högt uppställt och B-målet lite lägre. Vill dock inte skapa för mycket hybris, så jag håller dem för mig själv så länge. Jag kan sammanfatta det med att jag siktar betydligt mycket högre än vad jag hittills visat mig vara god för. Lite ”det får böra eller brista” mentalitet. En inställning som enligt mina erfarenheter oftast innebär brista... 😬”

Niklas Gunne (f 1992), IFK Mora, 174,478Väldigt snabb ultralöpare, som bland annat har varit 14:e på Ultravasan 45 och 19:e på Ultravasan 90. Har ännu inte helt bemästrat de längre distanserna.

Jag känner mig i bra form och hoppas på 200 km om det klaffar men framför allt en finish. Lite snabbare första halvan men inte överdrivet och sedan hålla ihop det. Vara mycket på banan.” 

Jon Enqvist (f 1976), Södermalm, debutSatte FKT på Roslagsleden med 25:14 (sedermera slaget). 2:a på Lidingö Backyard Ultra med 25 varv.

Det är ju första gången jag springer 24-timmars och ytterst begränsad erfarenhet av tävlingar, så ser verkligen fram emot att uppleva själva arrangemanget och träffa alla människorna. Såklart inga placeringsförhoppningar (finns för många betydligt duktigare löpare än mig på deltagarlistan) utan kommer bara fokusera på min egen löpning. Hade egentligen inte tänkt gå ut med mitt mål, men hoppas komma över 20 mil i alla fall.”

Vi kan heller inte låta bli att nämna:<br>Mats Liljegren (f 1976), Team Skavsåret IF. PB på 195,019 är från 2009, men han har inte gjort över 180 km sedan 2016. En av Sveriges meste ultralöpare och har sprungit 24-timmars varje år sedan 2008.