Ultramarathon.se

Inför Swedish Alpine Ultra 2018

av Daniel Westergren
8 min läsning
Inför Swedish Alpine Ultra 2018

För många är ultralöpning i dess idealiska form förknippat med att springa i berg. Vi har inte så många och höga bergsmassiv i Sverige, men väl fantastiskt vackra och orörda fjällområden. Swedish Alpine Ultra är det längsta ultraloppet i den svenska fjällvärlden, längs med Kungsleden från Nikkaluokta till Abisko. Den 14:e juli är det dags för den 8:e upplagan.

Image in article

Swedish Alpine Ultra startades och drivs fortfarande av löparentusiasten Roland Engström. Första året, 2011, var det 6 deltagare. Den nära familjära stämningen råder fortfarande.

- <span style="font-weight: 400;">För att det inte ska bli för stort och kommersiellt så har jag ett maxtal på 55 deltagare, </span>berättar Roland.

Utmaningarna med det 107 km långa loppet är många. Det finns inga supportstationer (förutom fjällstationerna), mobiltäckningen är obefintlig, spåret kan ibland vara svårt att hitta och vädret kan skifta snabbt i fjällen.

Image in article

Sedan 2014 - året när Swedish Alpine Ultra blev kvalificeringslopp för UTMB och intresset för att delta ökade markant - har de två första platserna varje år tagits av någon av tre löpare: bröderna Jonas Johansson & Tobias Johansson eller Sten Orsvärn. Alla tre är tillbaka i år och även om konkurrensen är något hårdare får de tre verka som klara favoriter återigen. Men samtidigt är osäkerheten stor, då andra lopp på sensommaren/tidig höst är högre mål för alla tre.

Sten ser loppet som ett led i träningen inför 48-timmars i september.

<span style="font-weight: 400;">- &nbsp;Mitt fokus i år är att göra bra resultat på 48h</span>, säger Sten. En absolut maxning mellan Nikkaluokta och Abisko passar inte så bra in i planen. Så jag låter Jonas & Tobias klara sig själva även i år. Istället upprepar jag förra årets test. Men nu ska jag unna mig lite salt längs vägen och därmed även tillåta mig lite mer vatten. I övrigt lika som förra året, men lugnare start och bättre avslutning, så någon timme bättre än förra året hoppas jag på.

Tidsmässigt innebär det i så fall omkring 14 timmar, vilket flera löpare är goda för. Som ålderman i sammanhanget, 56 år och med 18 års ultraerfarenhet, kunde han kosta på sig att experimentera med lågt energiintag förra året, vilket han alltså planerar att upprepa i år.

Image in article

Banrekordet på 11.52.35 togs av bröderna Johansson från det vädermässigt idealiska fjolåret. Men Sten Orsvärns 12.11 från det betydligt värre året 2016 kanske fortfarande är den bästa prestationen (då han slog Tobias med en kvart).

Bröderna Johansson har UTMB (31 augusti) som årets stora mål och var länge inte ens säkra på start i SAU.

- <span style="font-weight: 400;">Om allt känns bra kommer jag att starta och då sikta på en bättre tid än förra året. Men det är svårt att säga, den här banan bjuder alltid på några överraskningar som kan vända upp och ner på alla planer, är det inte midjedjup snö så är det något annat,</span> säger Tobias Johansson, med sina 30 år den yngre av bröderna.

Några specifika planer på att springa tillsammans har de inte.

- Det hade vi inte förra året heller, men om vi båda startar finns det nog stor chans att det blir så. Vi är ganska jämna och det är en lång sträcka utan sällskap.

Storebror Jonas Johansson, 39, ser det som ett tufft långpass inför UTMB, men ändå med ambitioner att springa på en liknande tid som förra året.

- <span style="font-weight: 400;">Träningsmässigt har jag aldrig varit i bättre form än nu, men det behöver inte betyda någonting i fjällen. SAU sliter väldigt mycket mer på mig än övriga ultror och jag vill inte tappa alltför mycket träning på grund av att jag kör för hårt i helgen</span>, funderar Jonas.

Image in article

Med tanke på ovanstående, kan det måhända bli så att vi får en kvinnlig vinnare i år? Fjolårets trea bakom bröderna Johansson, Anna Carlsson, har Abisko som hemort och alla förutsättningar att ge killarna en rejäl kamp om de absoluta topplaceringarna. Då gjorde hon sin första ultra, med den blygsamma målsättningen att komma runt. Istället imponerade hon med dryga 13 timmar, den bästa damtiden hittills i Swedish Alpine Ultra. I år är hon ännu vassare.

- <span style="font-weight: 400;">Vid samma förutsättningar som förra året satsar jag på 12.30, kanske ner mot 12 om jag har en bra dag. Jag är betydligt starkare och bättre förberedd än förra året. Det hade varit väldigt kul med en dam under 12</span>, säger Anna, som trots sina höga tidsmål menar att hon inte gillar att tävla.

Femteplatsen (bästa dam med över en timme) på Björnfrossa Ultramaraton (62 km) i Gästrikland i juni visade att formen är god. Och med möjligheter att dagligen träna på Kungsleden lämnas inget åt slumpen för 32-åringen, som i yrket har full koll på alla aktiviteter och äventyr runt Abisko.

38-årige stockholmaren Anders Hellner har de tre senaste åren framför allt fokuserat på 100 miles-lopp (blandat med Skövde 6-timmars), vilket han har gjort med allt större framgång. Segern i Black River Run 2017 är hans mest noterbara merit hittills. Efter det har det dock gått sämre på de mer tekniskt krävande Kullamannen och High Coast Ultra nyligen.

- <span style="font-weight: 400;">Formen är nog helt ok. Jag brukar dock få problem att hålla tempo när det blir teknisk terräng. Tränar för lite bland stenar och rötter. Ser dock fram emot att återse Kungsleden</span>, säger Anders, som gör sitt första SAU, men har viss erfarenhet av tvådagarsturer i området.

Resten av topp tio

Jakob Bökman var fyra förra året. Med ett tuffare startfält i år kan han få svårt att upprepa den bedriften. Men med erfarenheter från både Swedish Alpine Ultra , UTMB (32 timmar 2017) och High Coast Ultra (17:e senast, 12:a 2016 & 2017) har 51-åringen samlat på sig väl användbar erfarenhet. Han var dessutom 6:a på TEC 100 miles i april.

En annan Abiskolöpare är Tony Norendahl. Han har dock inget ultraresultat noterat sedan andraplatsen på Tierra Arctic Ultra 2016. Men hemmaplan och fjällmeriter kan ta honom högt upp i listan.

En av de yngre utmanarna i det här sammanhanget, 31-årige Daniel Fornander från Stockholm, kan också synas högt upp. Han har redan flerårig ultraerfarenhet, inklusive flera bergsultror. Sjätteplatsen på Ursvik Ultra 2017 är tillsammans med 14:e-platsen på High Coast Ultra samma år hans bästa meriter.

Erik Östlund, Team Skutskär/Sollentuna, visade med en sjundeplats (före Sten Orsvärn) på SAU förra året att kapaciteten är hög. Han var även 22:a (av 147 fullföljande) på det kortare Sörmland Ultra Marathon.

De båda sista namnen vi väljer att lyfta fram här är spanjorerna Adrián Martínez Azorin (baserad i Stockholm) och Rober Martínez Menor, som delade 12:e-platsen på SAU 2016. De hade en tuff upplevelse det året, som inkluderade felspringningar, och om de bara har ambitionen att springa snabbt kan de med den erfarenheten i bagaget säkert placera sig högre upp i resultatlistan i år.

Sent in från reservlistan kommer dessutom fjolårets femma, Tobias Bruno. 30-åringen från Stockholm blir med sin erfarenhet från förra året säkert ett namn att räkna med.

Starten för Swedish Alpine Ultra 2018 går i Nikkaluokta på lördag 14 juli kl. 8.00, med de första i mål i Abisko omkring kl. 20 på lördagskvällen.