Inför TEC 100 miles 2019 - herrarna
Ultraboomen fortsätter i Sverige. Med hela 186 anmälda till 100-milesdistansen återtar Täby Extreme Challenge (TEC) platsen som Sveriges näst största 100-mileslopp. Men vilka är egentligen favoriterna att ha koll på? Vi börjar med herrarna.
TEC är det äldsta kontinuerligt återkommande 100 miles-loppet i Sverige. På lördag kl. 10 går starten för den 11:e upplagan och vid rodret står tävlingsledaren David Sundvall. Tävlingen går på en bana som är 11,5 km, vilket alltså innebär 14 varv för att nå 100 miles. Det finns även distanser på 50 miles, 200 miles och en backyard ultra. Totalt är 327 löpare anmälda till någon av distanserna.
Det är ca 170 höjdmeter per varv, med underlag som skiftar mellan skogsstigar, grusvägar och asfalt. Banrekordet är Jonas Buuds smått osannolika 12:32:04, på en tidigare version av banan 2010. Åtta löpare har tagit sig under 16 timmar, varav hela fyra stycken 2014. Ingen man (bara Johanna Bygdell 2017) har klarat det sedan 2015. I år kan det bli flera…
TEC är dessutom den enda tävlingen i Sverige som ger en biljett till lotteriet för att komma med i det klassiska Western States Endurance Run.
Så till saken, vilka ska vi hålla koll på under helgen? I anmälningslistan hittar vi britten James Elson som i vanliga fall hade nämnts bland de första. Tävlingsarrangören från Centurion Running fick en dröm uppfylld när han gjorde en loop på det beryktade Barkley Marathons i början av april. Han har också gjort 242 km på 24-timmars och varit med på två 24-timmars-VM. Men enligt egen utsago blir det ingen start på TEC i år.
Segerkandidater
Återstår tre huvudfavoriter, varav två debutanter på distansen, plus Anna Carlsson som vi nämner mer om i damernas förhandsinlägg. Men Anna har i högsta grad möjlighet att blanda sig i den absoluta toppstriden.
Snart 33-årige hemmasonen Sebastian Pokorny från Solna var SM-tvåa på 100 km i somras på 7:38. Kanske gjorde han sin allra bästa trailultra när han i mars vann Ursvik Ultra för tredje gången i rad, i överlägsen stil. I januari vann han även Sandsjöbackas ultratrippel. Förutom 13:e-platsen i Ultravasan90 2018 har han inte varit sämre än 2:a i någon ultratävling (bortsett från delsträckan på 89 km som ingick i Sandsjöbackas ultratrippel) sedan ultradebuten Borås Ultra Marathon 45K 2016… Han gör sin första enskilda tävling längre än 120 km sedan 2016 då han vann Tierra Arctic Ultra. Hur tacklar han 100 miles?
- Svårt det där med förväntningar. Det är ju första gången på distansen, så har kanske lite extra respekt inför uppgiften, men målet är ju såklart att springa så snabbt som möjligt. Så ska försöka fokusera på det, säger Sebastian.
Han tror själv att risken är stor att han går ut för hårt, så räkna med Sebastian i täten redan från början.
- En liten känning i höften som är på bättringsvägen. Bortsett från den så tror jag det kan bli bra!
En annan 100 miles-debutant, ja till och med traildebutant, är Dan Välitalo, 48-åring från Pajala som numera bor i Västerås och tävlar för den populära Västerås Löparklubb. Med Andreas Falk - landslagsledare för 24-timmarslandslaget och TEC-känd från den heta duellen med Elov Olsson 2014 - som tränare har han säkert fått ett gäng goda tips. Dan har varit med i landslaget på 24-timmars sedan 2016, men gjorde sin allra bästa 24-timmars så sent som i november, inomhus på Bislet, då han nådde 250,74 km. Med den är han femte bästa svensk (fjärde man) genom tiderna. På EM har han som bäst varit 14:e.
I september blev han 9:a i det kylslagna och vindpinade Spartathlon (16:e 2017). Han verkar med andra ord bara bli bättre och bättre med åren.
- Det blir premiär bland kottar och stenar för mig. Årets stora mål är ju 24-timmars-VM som går först sent till hösten så jag behövde ha något roligt att sikta mot nu på vårkanten. Eftersom jag aldrig sprungit TEC tidigare passade det bra, säger Dan.
- Är som sagt rookie på trail så jag har inget uttalat mål. Det kan gå precis hur som helst. Kommer springa minst halva loppet rent på känsla sen får vi se.
Mer erfaren, både till ålder och när det gäller långa trailtävlingar, är Stellan Fries, 51-åring från Uppsala. Han vann sin senaste 100 miles-tävling, Black River Run i september, då han ohotad gick i mål på 15:38. Han har bland annat också varit 2:a på 100 miles-loppet Centurion South Downs Way i England, i juni 2018.
Men hur det ska gå på TEC har han ingen aning om.
- Har heller ingen uppfattning om vilken tid det kommer att ta för mig, då det är första gången jag springer TEC. Jag hoppas bara på en bra dag och sen får det bli den placering det blir, säger Stellan.
Övriga toppkandidater
Men det finns en hel radda löpare som gärna vill visa framfötterna.
Ironman-coachen Christian Malmström, 38-åring från Lyckeby utanför Karlskrona, har lagt många år på triathlon med starka 8:33 som bäst på ironman-distansen. Då gjorde han den avslutande maran på 2:56. Nu känner han sig nöjd med triathlonkarriären och satsar helhjärtat på ultralöpning. Han höll sig länge långt fram på Kullamannen i november, men fick som så många andra lida för det hårda utgångstempot. Med de lärdomarna i bagaget siktar han högt. Frågan är hur 20 varv som segrare i Runneby Backyard Ultra 13 april påverkar TEC?
- Först hade jag backyarden som tänkt träning men känner jag mig själv rätt så kommer jag vilja tävla i helgen och springa så många varv som krävs för att vinna, sa Christian inför Runneby Backyard Ultra.
Han var redo för en lång tävling och hade tagit ledigt på måndagen. Menu nu krävdes bara 20 varv och några dagar efteråt lät det så här:
- Jag har inte tränat alls sedan i helgen. Mitt mål sub-16 kvarstår så får vi se hur kroppen svarar på det.
En annan bleking, Ronnebysonen Roger Kjellsson fyllde nyligen 50, men det är ju uppenbarligen inte en ålder som hindrar framstående ultraresultat. Han sprang 18 varv på Runneby Backyard Ultra bara två veckor före TEC, då han hade ställt in sig på topp tre, och frågan är hur mycket av det som sitter kvar i benen? Han har Spartathlon som årets stora mål. I somras var han 2:a på the gax 100 miles, i september 3:a på Black River Run (på 16:26) och i december sprang han 206 km på 24-timmars i Personliga Rekordens Tävling.
- Tanken var att jag skulle springa för västen på TEC men jag blev sjuk i höstas och fick ta en DNS på Kullamannen. Eftersom jag redan var anmäld till TEC så kör jag den ändå. Träningen har flytit på bra under vintern så om det blir TEC jag väljer att prioritera så blir målet att slå tiden från BRR, säger Roger.
Ett annat osäkert, men annars erfaret, kort är stockholmaren Anders Hellner. 38-åringen har redan en väst för the Swedish 100 miles Challenge. Det blir fjärde gången han springer TEC 100 miles, han var fyra 2017 (17:02). Snabbhet har han i benen, han gjorde 77,99 km på halt underlag när han vann Skövde 6-timmars i mars. Men en influensa gör att starten fortfarande är osäker.
- Träningen gick ett tag väldigt bra efter Skövde. Men nu har jag legat i influensa i en vecka. Det har vänt åt rätt håll nu iallafall. Jag vet dock ännu inte om det blir någon start på lördag, säger Anders.
Jonas Brantvall, 46-åring från Norrköping, springer sitt första 100 miles-lopp sedan andraplatsen på 16:49 i Black River Run 2017. I somras var han SM-6:a på 100 km.
- Jag har inte betat av en 100-milare sedan BRR 2017, så får hoppas att kropp och knopp samkör hela vägen! Det blir en skojig upplevelse!
En yngling i ultrasammanhang är 28-årige sandallöparen från Gävle, Gustaf Sjösvärd. Icke desto mindre har han samlat på sig rejält med erfarenhet av långa distanser. Han var till exempel 4:a på Black River Run 2018 (16:40) och har även ett antal backyard ultras på meritlistan. Liksom så många andra tonar han dock ned förväntningarna.
- Det har varit mycket av allt annat så träningen har blivit nedprioriterad. Men jag känner mig frisk och stark i kroppen! Jag räknar med att minst vara nära tiden jag fick på Black River Run, men jag ska göra mitt yttersta för att putsa den tiden, säger Gustaf.
Från Åland kommer Mikael Öhman, nyss fyllda 39. Han har samlat på sig fyra 100 miles-lopp, med 6:e-platser på Kullamannen 2017 (8:a 2018) och Black River Run 2018 (på 17:43). I somras gjorde han 8:10 på Ultravasan90. Med ny taktik hoppas han putsa rejält på sitt 100 miles-pers.
- Förväntningarna på min insats på TEC måste jag säga är ganska höga då jag fått träna på bra i vinter, utan sjukdomar eller skador, samt att det är femte gången jag ger mig på distansen, så nu är man lite förberedd på vad som väntar. Har jag en bra dag och allt klaffar, så vill jag försöka komma ner och närma mig 16-timmar, säger Mikael.
- Ambitionen rent taktikmässigt är att öppna offensivt, till skillnad från tidigare 100-miles, då jag varit ganska defensiv i öppningsfasen för att inte ”gå in i väggen”, men denna gång tänkte jag testa att göra tvärt om och se om det blir fiasko eller succé.
Från Danmark har vi två utmanare om toppositionerna. 45-årige Jacob Trailer Mogensen, från Roskilde var ju faktiskt 3:a på TEC 100 miles 2018 (19:07). Att han ändå nämns så här långt ner vittnar om den tuffa konkurrensen i år. Han har å andra sidan inte så många andra ultrameriter från senare år. 2017 var han 10:a i North Coast Ultra 53K och vann Hoefde Ultra Trail i danska Vejle.
Mikkel Birch “Pumaen” Gormsen, 45-åring från Köpenhamn, har sprungit TEC 100 miles två gånger tidigare. Han var 3:a både 2010 (på 17:12) och 2011 (på 16:58) och dessutom TEC 200 miles 2016, då han blev 2:a. I augusti sprang han en 100-milare på väg, Mauerweglauf 100 Meilen Berlin, där han blev 12:a. Han vann för övrigt det minst kända svenska 100 milesloppet the gax urasunti epiphany (som går i både Sverige och Danmark) i båda dess upplagor 2015.
Norrmannen Simen Holvik, 42, gjorde nyligen inom loppet av tre månader två 24-timmarstävlingar på över 200 km, med 207,91 km från Bislet i november som bäst. Han har även goda trailmeriter, från t.ex. Transgrancanaria 2017 och Ecotrail Oslo, där han blev 53:a 2017.
Från Boden kommer den här listans näst yngste löpare, 33-årige Claes Christensson. Hans sjundeplats i High Coast Ultra 129 km 2018 är tillsammans med 11:e-platsen i Tierra Arctic Ultra 120 km 2016 hans bästra resultat, följt av en 18:e-plats i det konkurrenstunga Kullamannen 2018.
- Jag hoppas på att springa in på 20 timmar om kroppen håller. Är i gott slag men har haft en vad som krånglat lite. Håller den så känner jag mig stark! Men detta är ett delmål inför UTMB så jag är beredd att offra mycket- men inte allt. Förväntningar är att vara mentalt stark då det är min först ultra på varvbana, jag har försökt visualisera hur de första tio varven ska hanteras som transportsträcka, säger Claes.
Sist att nämna bland övriga toppkandidater är en som en bra dag borde nämnts bland de första. 37-årige David Rydstedt från skånska Fjälkinge har bland annat ett starkt, om än delat, banrekord på the gax 100 miles med 17:25 från 2016. Samma år var han 3:a på TEC 100 miles med 16:56.
Men 8:e-platsen i Black River Run 2017, på 19:21, är han senaste genomförda ultralopp. Han bröt SM på 100 km, har flera brutna 100 miles-lopp och tvingades ge upp 24-timmars på Personliga Rekordens Tävling i december efter 80 km. Kapaciteten är onekligen hög, men förväntningarna bör nog inte längre vara lika höga.
- Har inte sprungit så här lite på 4 år. Har prioriterat familj och jobb i första hand. Försökt få en balans i det hela. TEC: att ha det jävligt roligt med målsättning att ta mig i mål då jag tydligen haft enormt svårt med det senaste åren, säger David.
Fler namn att ha koll på
Av det övriga startfältet finns många namn som skulle kunna nämnas och som en bra dag mycket väl kan placera sig på topp 10. Deras meriter, inte minst just på TEC 100 miles, vittnar om det starkar startfältet. Vi nöjer oss med att nämna följande:
Följ tävlingen på jogg.se/liveresultat.Följ också ultramarathon.se på Facebook,, och Twitter: @ultralopning. Vi kommer lägga upp färska uppdateringar under hela TEC-helgen.Är du sugen på att springa TEC 2020? Kolla in coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil som har en start 1 juni som passar perfekt.