Ultramarathon.se

Inför Trans Scania 2019

av Daniel Westergren
8 min läsning

Slutsålt på 10 minuter, fem kvinnor till start och väldigt svårtippat. På fredag morgon går starten för Trans Scania, tävlingen som går tvärs över Skåne och tillbaka igen.

Det är 246 km från Bjärred på den skånska västkusten, till Haväng på östkusten och tillbaka till målet i Lund. I alla fall om man följer rutten för Trans Scania, Stefan Samuelssons skapelse som inspirerades av extrema utmaningar som The Barkley Marathons och Badwater 135.

I år är det dags för den tionde upplagan. Startfältet är begränsat till 20 deltagare och för att få plats gällde det att hänga på låset när anmälan öppnades. Efter tio minuter var alla platser slutsålda.

- Vi har haft 24 i kö sedan den dagen, berättar tävlingsledaren Magnus Bodin.

Förra året fanns det en enda kvinna bland de 20 lyckligt lottade. I år består en fjärdedel av startfältet av kvinnor. Men att det ska bli en upprepning av Linda Bengtssons (delade) totalseger från 2015 är nog mindre troligt. 

Det är inte heller särskilt troligt att någon kommer att vara i närheten av Martin Scharps praktfulla banrekord från förra året, när han var den förste att komma under 30 timmar (29:37:15). Faktum är att det är ett ovanligt svårtippat startfält.

Bara två löpare är födda på 80-talet, den yngsta är född 1985. Sex löpare är födda på 60-talet, med två löpare födda just 1960.

Herrar

Möjliga toppkandidater

För två år sedan kom den då 56-årige tysken Eckhard Seher trea. Han delade tredjeplatsen med tysktalande 48-åringen från Brösarp Jonas Schimmele, som han oväntat lärde känna längs vägen. De båda är tillbaka i år igen och med styrkan av att springa tillsammans kan det mycket väl bli en delad seger, eller seger till någon av dem.

- Jag ser fram emot ett par tuffa dagar i ultragemenskapen och hoppas kunna springa åtminstone en del av loppet tillsammans med Eckhardt. Under 246 km Trans Scania kan ju väldigt mycket hända och man måste vara beredd på att anpassa sig och ändra sina planer, säger Jonas Schimmele.

Utöver tredjeplatsen i Trans Scania 2017 har Jonas främst sprungit kortare lopp, som Ultravasan90 2018 på 9:18 och Full Moon Race i juli, där han blev 5:a.

- Jag siktar på att ta mig hela vägen till Lund igen och vill helst slippa en andra natt om möjligt!

Det skulle i så fall innebära en tid som är snabbare än de 37:38 som de hade för två år sedan.

- För två år sedan underskattade jag tävlingen fullständigt. Jag var faktiskt perfekt förberedd och ändå hade jag en jättedipp halvvägs genom loppet, fysiskt som mentalt. Utan Jonas hade det nog inte gått så bra, berättar Eckhard.

I år har Eckhards förberedelser dock inte varit lika bra och han har sprungit färre tävlingar. I slutet av maj vann han i alla fall det 354 km långa etapploppet Porta Westfalica - Halle i Tyskland.

- Jag hade aldrig sprungit en tävling tidigare där jag måste springa tillbaka samma väg i omvänd riktning. Jag startar på fredag med respekt och ödmjukhet inför Martins resultat. Bara att slutföra Trans Scania är en fantastisk prestation.

En annan möjlig toppkandidat med erfarenhet av Trans Scania är 49-årige Gert Magnusson från Partille. Han blev 5:a förra året på tiden 41:19. Efter det har det blivit kortare lopp och en 13:e-plats från Bocksten Trailrun (han var även 7:a 2018) är väl värd att nämna. Han har tidigare också gjort två 100-milestävlingar, TEC 2015 (11:a på 18:58) och TEC 2016 (7:a på 19:09).

Just 100 miles är det längsta som Dan Fallqvist, 48 år från Karlstad, har sprungit tidigare. 2017 var han 6:a på Black River Run på 18:28. Han har även sprungit The Gax 100 Miles 2016, Salomon Hammer Trail 100 Miles 2017 och UTMB 2018.

- Detta är mitt första lopp som är längre än 100 miles (eller 105 som jag tror UTMB var), så jag ser Trans Scania i första hand som ett distansmål och upplevelse. Har inga tidsmål men är nyfiken på hur kroppen kommer att reagera på den långa sträckan. Det blir en grym resa både fysiskt och mentalt! säger Dan.

Pål Andersson är 41 och bor i Köpenhamn. Men då han tidigare också bott i Frankfurt kanske han kan haka på tyskduon Seher/Schimmele? 

- Jonas och Eckhard känns otroligt starka, så jag tror inte jag tar rygg på de Tyska Läufer, säger Pål.

Pål var 14:e på The Gax 100 Miles 2017 och på TEC 100 Miles har han varit 19:e 2018 (21:44) och 23:a 2019 (20:47). Men längre än så har han inte sprungit ännu.

- Det är mitt först Trans Scania och det blir även längdrekord för mig, vilket jag ser otroligt mycket fram emot. Det är med skräckblandad förtjusning - men jag har sprungit en del på Skåneleden och kan inte tänka mig en bättre bana att få uppleva detta på. Annars ser jag framemot att få äta utan begränsningar i två dygn och se mycket av Skåne samtidigt.

Det blir längdrekord även för Markus Norström, 46-åring från Mölndal. Hans bästa 100-milestävling var The Gax 100 Miles 2018, då han blev 6:a på 22:52. I april var han 12:a på Aktivitus Tralrace 100 Miles på 25:06 (och efter det även hunnit med High Coast  Ultra 130 km i juni). 2017 sprang han Ultravasan90 på 9:21.

Och så kan vi ju aldrig räkna bort Tommy Carlsson. 52-åringen från Vänersborg lever sitt nya liv springandes. Det är ingen vild gissning att han kommer att springa tillsammans med klubbkompisarna i LK TV 88, Sofia Kay och Annika Askengren-Berg. Och förutom alla långa tävlingar han springer, senast The Gax 100 Miles för 2,5 vecka sedan, har han dokumenterad erfarenhet av att springa riktigt långt. Han blev 2:a på TEC 200 miles i april på 51:29. Han må inte vara den snabbaste, men han verkar aldrig sluta springa…

- Upplevelsen först och att hänga med gänget. Och inte glömma att ha kul längs väger, är Tommys huvudfokus.

Damerna

På damsidan är det än mer ovisst, så vi kan lika gärna nämna alla fem.

Sofia Kay, 42, och Annika Askengren Berg, 59, lär springa tillsammans med Tommy Carlsson. De springer för att njuta, men då och då hamnar de också högt upp i resultatlistan. Att springa tillsammans lär inte vara en nackdel på Trans Scania. Annika fick sin startplats så sent som efter att de senast sprang tillsammans, på The Gax 100 Miles för 2,5 veckor sedan...

- Jag hoppas klara av det och att slippa bli alltför blöt, säger Annika.

Nina Eibring, 47 år från Kristinehamn, sprang nästan alla svenska backyard ultra-lopp, innan de blev så många att det inte längre var möjligt. Under Spartathlon 2017 drabbades hon av rhabdomyolys och akut njursvikt. Deltagandet i Trans Scania ser hon som en personlig revansch.

- Jag vill ha ett riktigt härligt äventyr! Att klara distansen och må bra hela vägen. Jag har kämpat hårt för att bli stark igen. Tar det över 60 timmar så får jag fixa en egen finisher-tröja, säger Nina.

Lisa Amundsson, 59 år från Sydkoster, är en annan som springer nästan jämt. Hon är uttagen till The Big Dog’s Backyard Ultra i oktober, efter sina 33 varv i Älvdalen Backyard Ultra 2018. Hon har även hunnit med sex backyardtävlingar hittills i år och får nu ett bra träningspass för att vara i rörelse riktigt länge.

Och slutligen Maria Thomsen, 49 år från Stockholm. Hon är den enda av tjejerna som har sprungit Trans Scania tidigare, tre gånger till och med (och därmed kallad Ultra Super Hero). Senast var 2015, då hon blev totalfyra på sin bästatid 46:21. Men hennes allra bästa dagar hade hon för ett antal år sedan, 2011 gjorde hon 188,8 km på 24-timmars.