Ultramarathon.se

Inför Ultravasan90 2018: damerna

av Daniel Westergren
9 min läsning
Inför Ultravasan90 2018: damerna

De tre segerkandidaterna

Image in article

- Jag vet att det kommer att bli mycket tuffare motstånd i årets Ultravasa och att jag förmodligen måste springa snabbt för att vinna, säger Ida, som samtidigt är osäker på hur mycket den gångna helgens tävling i Sierra Zinal (30 km med 2 300 höjdmeter) sitter kvar i benen.
Sierra Zinal är en av tävlingarna i Salomons nya satsning Golden Trail Series. Det innebär många kortare lopp för Salomon-sponsrade Ida och hon var osäker på om hon skulle orka med även Ultravasan.
- Men kroppen känns bra nu och jag har inga skadeproblem och jag har blivit mer van vid att springa långt. Så jag vill göra ett försök med Ultravasan, säger Ida.
Ida, som mest springer i bergen, möter nu bland annat det nya stjärnskottet på plattare ultralopp, 28-åriga ryskan från Jekaterinburg Alexandra Morozova. Alexandra började satsa seriöst på löpningen för tre år sedan och slog igenom som okänd när hon blev tvåa i förra årets Comrades Marathon, världens största ultralopp. I år blev hon trea.

Image in article

Men hennes glädje har grusats av att hon ännu inte fått ta emot prispengarna (totalt ca. 250 000 kr). Anledningen: det sydafrikanska friidrottsförbundet (ASA) menar att hon inte har deklarerats som neutral löpare av det internationella friidrottsförbundet, IAAF, som ju har stängt av Ryssland från all friidrott.
Enligt Morozova själv har IAAF gett sitt godkännande, eftersom hon aldrig har haft något med det avstängda ryska friidrottsförbundet att göra. Att komma med på IAAF:s lista över neutrala aktiva är en dyr process, då den aktive måste genomgå ett flertal oberoende dopingtester innan denne kan förklaras ren.
- Advokater jobbar på detta nu. Från IAAF har vi tillstånd, jag har inte brutit mot några regler, men ASA accepterar inte det, förklarar Alexandra.
Hennes coach Oleg Kharitonov, som också springer Ultravasan90 i år, springer nu minst 40 km nästan varje dag för att uppmärksamma fallet och samla in pengar till rättsprocessen. Oleg hade själv sin storhetstid som ultralöpare i början av 2000-talet, med bl.a. två VM-guld på 100 km och pallplaceringar på Comrades Marathon fyra år i rad (2003-2006, varav en seger).
Prestationsmässigt känner sig Alexandra inte helt återhämtad efter Comrades i juni, men planerar att kämpa om de högsta tre placeringarna.

Image in article

Den tredje tjejen som ska pressa Ida Nilsson till en fin tid är amerikanskan Sarah Bard. Sarah är en av de amerikaner som har återkommit till Ultravasan flera år, med en andraplats 2016 som bäst. Förra året tvingades hon bryta med problem i baksida lår.
- Jag älskar löpning och att tävla, men sådana här evenemang är också möjligheter att fira vilken fantastisk gemenskap vi har. Särskilt UItravasan gör ett fantastiskt jobb med det. Det är inte bara en tävling, det är ett evenemang, säger Sarah.
Sarah har rykte om sig att sprida glädje och ett och annat hyss. Men de senaste 2-3 åren har hon haft det tufft på det personliga planet och löpträningen har blivit lidande.
- Även när livet är tufft måste du ta ett steg tillbaka och se dig omkring - på det faktum att du springer genom underbart vackra landskap, att du är bland vänner, att dina vänner är inspirerande och starka, och att människor har lagt ner mycket arbete för att låta dig göra detta. Visst är det en underbar känsla att vinna eller komma på prispallen i en tävling. Men det är också en härlig känsla att vara ute, att kämpa, att övervinna - det händer flera gånger under en tävling, säger Sarah som försöker hitta de små positiva sakerna även under en jobbig dag.

Övriga toppkandidater

Uppdatering: kroatiska Marija Vrajic har gjort 7.27 på 100 km (när hon blev trea på VM 2015) och var VM-tvåa på 50 km 2015. Mindre erfarenhet av Trail. Norska Henriette Brynthe har flera ultrasegrar i bland annat Black River Run 100 miles, Sandsjöbacka Trail 83K och Birkebeinerloppet.

Allra hetast kandidat till fjärdeplatsen är fjolårets UV90-fyra Frida Södermark, i alla fall i vanliga fall. Frida, nyss fyllda 40, är flerfaldig svensk mästare på 100 km, kom 10:a på VM 100 km 2016 och har som bäst varit 8:a på Comrades Marathon 2014 (13:e i år). Men hennes fokus är VM på 100 km i Kroatien 8 september och hon räknar med att springa “i en egen division”.
- Jag ser Ultravasan som ett långpass inför VM och siktar på nedre delen av pallen, som ju har 6 platser i detta lopp. Kan tyckas dumt att ens starta, men det är ju ett så roligt ultralopp och det största i Sverige, så jag kan inte låta bli, skrattar Frida.
Från Luleå kommer 38-åriga Johanna Nilsson, tävlandes för Morjärv SK. Hon var 2:a och 4:a i de två senaste Ultravasan45. När hon nu ger sig på den långa distansen gör hon det med ödmjukhet.
- Funkar allt kan jag ha goda chanser till en bra tid, vad det nu är på ett så här långt lopp. Mitt mål är högt på sikt, men jag är ödmjuk inför premiären, säger Johanna.

Hon har goda meriter på kortare distanser. 7:a (2017) och 11:a (2018) på SM i marathon, 4:a (2016) och 13:e (2017) i Lidingöloppet och två segrar i ultror på 50 km, Stockholm Ultra 2014 och Boden Fortress i år.

Emilia Lindstedt, 28-åring från Falun Borlänge SK, är professionell längdskidåkare i långloppsvärldscupen. I mars vann hon världens längsta skidtävling, Red Bull Nordenskiöldsloppet, 22 mil från Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka. Hon har dessutom varit fyra i Vasaloppet 2017 och har tre pallplatser i Tjejvasan. Men med en femteplats i Ultravasan45 förra året visade hon att också är en mycket kapabel löpare. Ultravasan90 blir hennes längsta löptävling.
Från Västerås kommer Kerstin Rosenqvist, 7:a och 9:a i Ultravasan90 de senaste två åren. I juni blev hon tvåa i Ecotrail Stockholm 45 km. Hon har hunnit bli 44 år och var som allra bäst för några år sedan, då hon bland annat gjorde 8:18:45 på 100 km (2012).

Jenny Ramstedt från Sundbyberg är jämngammal med Kerstin och har också placerat sig topp tio i Ultravasan90 de senaste två åren (7:a förra året). Nyligen var hon 20:e dam på Salomon 27K under Kia Fjällmaratonveckan. Hon sysslar dessutom med swimrun (ligger tvåa i World Series 2018 tillsammans med parkamraten Anneli Wall och de är högst rankade damparet i Ötillös ranking), skimo och längdskidor.
Flitigt tävlande Linda Bengtsson, 33-åring från Karlstad, har flera segrar i svenska ultralopp på sin meritlista och låg trea i Ehunmilak när det avbröts på grund av åska för en månad sedan. Med 205,6 km på 24-timmars på Personliga Rekordens Tävling i december kvalificerade hon sig för klassiska Spartathlon i slutet av september.
Estländskan Eve Talts var 6:a i förra årets Ultravasan90 och gör ett nytt försök till en bra placering. 42-åringens ultrameriter i övrigt är ytterst begränsade.

Fler namn för topp 20

Blott 20-åriga Johanna Gelfgren från Täby var SM-fyra på Sundsvall Trail i början av juni. I slutet av samma månad vann hon Jättelångt 70 km (totalfyra). Hon är ett mycket intressant framtidsnamn. Kanske har hon chans på topp 10 redan i år?

Mikaela Naess, 34-åring från Solna, har placerat sig runt 20:e i Ultravasan90 de senaste tre åren, med en 17:e-plats som bäst.

På placeringen efter Mikaela Naess förra året kom Anna Ståhlkloo, 42-åring från Sollerön. Hon var också 6:a i Lidingö Ultra tidigare i år.

Precis utanför topp 20 förra året kom 39-åriga Karolina Hellman från Skultuna utanför Västerås. I juni var hon trea på Silverleden på en dag.

27-åriga Camilla Bloss, tävlandes för Enhörna IF, var 30:e på OCC 2017 och 7;a i år både på KRSUltra i Norge och Laugavegur Ultra Marathon på Island. Hon kan säkerligen förbättra sin 26:e-plats från Ultravasan90 2016.

47-åriga Sofia Holmgård från Kil var 25:a på Ultravasan90 förra året. På EcoTrail Oslo 50 km i maj var hon fyra. På Hallands Ultra 2017 placerade hon sig som tvåa.

Fina placeringar på den kortare Ultravasan har 30-åriga Västeråsaren Eva-Maj Erneby (13:e 2016 och 17:e 2015). För en dryg månad sedan var hon tvåa i Mora Trail.

http://www.vasaloppet.se/lopp/loplopp/ultravasan90/folj-deltagare/">Följ Ultravasan via Vasaloppet.TV mm