Svenskar under UTMB-veckan
Årets stora traillöpningsvecka har dragit igång. UTMB-veckan har sitt centrum i Chamonix, men med flera och långa lopp som sträcker sig in i både Frankrike, Schweiz och Italien. Vi har gått igenom svenskar att ha koll på under veckan och går igenom hur man följer tävlingarna.
UTMB, eller något av loppen under veckan, finns på många trail- och ultralöpares bucket list. De tre finalloppen – OCC, CCC och UTMB – är dessutom kulmen på UTMB World Series, där de bästa i världen samlas.
Följ löparna
I år verkar elitlöparna i finaltävlingarna kunna följas med GPS-tracker på en 3D-karta (på UTMB samtliga löpare).. Och med hjälp av satellitsystem ska man kunna följa täten under så gott som hela loppen igenom, även under natten.
Huvudsidan för att följa både liveresultat och livesändning är https://live.utmb.world/sv/utmb/2024
TDS
Redan under måndagskvällen, 26 augusti, drar det första loppet med svenskintresse igång. TDS ingår inte i UTMB World Series, men håller likväl hög klass. Det anses som ett av de mer tekniska loppen under veckan.
Med start kl. 23:50 på måndagskvällen springer man 148 km, med 9 300 höjdmeter.
Svenskar att ha koll på:
- Simen Hjalmar Wästlund (UTMB-index: 848, ranking i loppet: 8)
- Norsk-svenske Simen var tvåa förra året.
Simen går bland annat en kamp mot norrmannen Tobias Dahl Fenre. På damsidan startar norskan Ingrid Lid, som är uttagen till VM på 100 km.
OCC
Det kortaste av de tre finalloppen är OCC, i kategorin 50K. Men 57 km med 3 500 höjdmeter är också det en tuff utmaning.
Emelie Forsberg var tvåa i OCC 2017. Tillsammans med Sofie Strömberg (10:a 2018) och Lina El Kott Helander (10:a 2022) är det alla svenska topp 10-placeringar. Och det lär inte bli fler i år.
Ida Amelie Robsahm frårn Norge får utgöra det största nordiska hoppet, med möjlighet till topp 10-placering.
Start: torsdag 29/8 kl. 08:15.
Svenskar att ha koll på:
- Natalie Persson (UTMB-index: 627, ranking i loppet: 77)
CCC
På fredag drar det igång på allvar. På morgonen är det dags för CCC, som länge varit lillasysterloppet till UTMB. Men numera är klassen nästan lika hög i det lopp som sträcker sig 101 km med över 6000 höjdmeter.
Det var i detta loppet Petter Endahl vann och slog banrekord för två år sedan. Och redan 2016 vann Mimmi Kotka, samma år som Petter Restorp var sexa. Och 2018 blev det en tredjeplats för Ida Nilsson.
Och även i år är CCC den tävling där de svenska chanserna till de allra finaste placeringarna är som störst, ja förutom Simen på TDS då. Dessutom i god kamp, återigen, med vårt västra grannland.
Start: fre 30/8 kl. 09:00
Svenskar att ha koll på
- Petter Engdahl (UTMB-index: 923, ranking i loppet: 2)
- ja, numera bor han i Norge och är tillsammans med norska traillöparen Nora Serres. Efter 100-milesdebuten på Western States blir det långt igen, efter debaclet när han fick bryta UTMB förra året med knäskada.
- Oscar Claesson (887, 18)
- den svenske fjällkungen gör debut under UTMB-veckan. En hälsena har gäckat honom, men han kunde ändå utmana in i det sista under Fjällmaraton 45K. Har Salomon-teamet gjort att han nu är redo att prestera även internationellt och på en så här lång sträcka? Det här kommer ta betydligt längre tid än när han vann Kullamannen 100K på 7:42. Spännande start!
- Malin Barrulf (708, 32)
- med en femteplats i Transgrancanaria och plats 22 med mersmak i trail-EM har hon testat internationellt motstånd. En andraplats på Fjällmaraton 45K, trots en dålig dag, bådar gott för Malin, som är en kämpe som få.
Om de tre nämnda är möjliga topp 10-kandidater finns det ännu fler som kan göra starka lopp:
- Jonas Buud (797, 84)
- en topp 20-placering i totalen hade varit en stor framgång. Men faktum är att Buud är favorit till att vinna M50-klassen.
- Sofia Smedman (665, 55)
- genrepade med att vinna 18-kilometersdistansen på Idre Fjällmaraton. I sina bästa stunder har hon en hög kapacitet.
- Hanna Aho (654, 62)
- när hon börjat plugga är utrymmet för träning inte lika stort som när hon kunnat träna på halvtid som en del av Försvarets elitsatsning. I december blir det VM på 100 km platt, men det är i den här miljön hon känner sig mest hemma.
- Lina Broström (643, 72)
- lite av en doldis i de här sammanhangen, men med hög kapacitet. Det visade hn bland annat genom femteplatser både i Wildstrubel by UTMB förre året och Trail du Saint-Jacques by UTMB i juni.
- Sofia Holmgård (608, 91)
- Sista året i W50 för Sofias del, med goda möjligheter att kämpa om en pallplats i den åldersklassen.
- Johannes Ridefelt (732, 142)
- Sebastian Agerhäll (723, 152)
- Hugo Dahlberg (717, 166)
Samtliga nämnda har chans på topp 50-placeringar, men konkurrensen är som synes benhård. Inte minst har förstås Norge också här några högintressanta namn. Sylvia Nordskar, Anders Kjaerevik, tidigare längdskidåkaren och Oscar Claessons kombattant från Kullamannen, Simen Østensen, är tre löpare som mycket väl hitta in på topp 10 och kanske även Kirsten Hindhammer Amundsgård.
UTMB
Och så det som trots allt ännu får betraktas som veckans huvudlopp. UTMB, med över 176 kilometer och nästan 10 000 höjdmeter, är utan tvekan den mest konkurrensutsatta tävlingen i världen på en så här lång distans.
Även här kan vi se tillbaka på flera framstående svenska placeringar genom åren. Jonas Buud var tvåa 2012, när banan kortades av betydligt. Samma placering fick Kristin Berglund 2019 och 2021 kämpade Mimmi Kotka till sig en tredjeplats. Petter Restorp var sju minuter från en topp 10-placering 2018.
I år är det på damsidan där vi har flest svenska löpare med möjlighet på topp 20-placeringar om alla bitar skulle falla på plats.
Start: fre 30/8 kl. 18:00
Svenskar att ha koll på
Dessvärre ingen Ida Nilsson. Skada efter Western States har gjort att hon inte hunnit komma tillbaka till där hon vill vara för att springa så långt.
- Johanna Bygdell (UTMB-index: 682, ranking i loppet: 55)
- Om Johannas fot håller kan hon definitivt vara med på topp 20 och rentav högre än så. Det visade hon även förra året, innan hon tvingades kliva av.
- Maria Saxvall (638, 81)
- brukar alltid gå ut hårt, men är säkert väldigt ödmjuk inför sin första tävling utomlands. SM-trea på lång trail bland annat.
- Emelie Eklöf (637, 84)
- brukar istället komma som starkast på slutet, vilket hon gjorde när hon blev tvåa i Kullamannen 100 miles senast. Också internationell debut.
- Anna Ståhlkloo (632, 89)
- gör sin tredje start i UTMB. 30 och 36 har placeringarna varit de senaste två åren. Men skulle hon göra som när hon vann Uka Pain 100K i maj kan det bli bättre än så.
- Jenny Josefsson (624, 97)
- Vid fyllda 50 verkar hon bara bli bättre. Så bra som 23:a på UTMB för två år sedan och efter det har hon bland annat både varit trea i och vunnit Trail Alsace Grand Est by UTMB.
- Jakob Åberg (806, 96)
- vinnaren av Kullamannen 100 Miles är alltså bara rankad 96:a i det här startfältet… Men gör han ett lika bra lopp som på Kullamannen lär det leda in på topp 30.
- Wille Englund (785, 124)
- 2021 vann han Fjällmaraton 100K och var tvåa på Kullamannen, men med bl.a. en tredjeplats på Kullamannen senast visade han att han är tillbaka även på de långa distanserna. Han värmde upp med att jogga runt några lopp under Fjällmaratonveckan.
Många fler svenska löpare än de ovan nämnda kommer stå på startlinjen någon gång under veckan.