Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 12 augusti 2019

av Daniel Westergren
9 min läsning
Ultraaktuellt 12 augusti 2019

Rekordmånga finishers i Trans Scania, överraskande comeback av obesegrade Richard Andersson i Bunketorp Backyard Ultra Trail, dimma på Marslidens toppar och på Vikbovändan samsades löpare och cyklister.

Innehåll:

  • Trans Scania
  • Bunketorp Backyard Ultra Trail
  • Marsliden Seven Summits
  • Vikbovändan

Trans Scania

Det var ett rekordår på många sätt i Trans Scania. Rekordmånga 19 löpare (av maximala 20 startande) tog sig i mål. Rekordmånga kvinnor (fem stycken) deltog, med bland annat de två äldsta kvinnorna någonsin i Trans Scania, 59-åringarna Annika Askengren Berg och Lisa Amundsson.

De tre senaste åren har vi sett ett namn återkomma på förstaplaceringen. Men Martin Scharp stod över det här året, vilket lämnade fältet öppet för en debutant. Pål Andersson hade aldrig tidigare varit på pallen i en ultratävling och aldrig sprungit längre än 100 miles. Men nu tog han sin första seger i debuten på det 246 km långa loppet tvärs över Skåne och tillbaka.

- Trans Scania, vilket lopp alltså, det var fantastiskt på så många sätt. Att springa i mål som vinnare var en helt fantastisk känsla. Man har haft målbilden i sitt huvud så länge och plötsligt är man där, till en himmel som möter en med ösregn. Magiskt, säger Pål.

Det var annars Gert Magnusson som ledde fram till mörkrets inbrott. Efter en optimistisk öppning av Markus Norström och Dan Fallqvist var det sedan Eckardt Seher och Jonas Schimmele som tog sig upp på andraplatsen, med Pål Andersson tassande en bit där bakom.

Men innan Lövestad, efter ungefär 60 km, hade Pål passerat och på de sena kvällstimmarna passerade han även Gert.

- Jag hade egentligen bara en plan fram till Lövestad efter ca: 160km, att alltid vara i rörelse och lägga en tidig bas med mycket ordentlig mat. Natten blev till min fördel, snårig terräng, mycket upp och ner samt regn - jag gillar tuffa förhållanden så det passade perfekt, berättar Pål, som hyllar sin fantastiska support-crew.

Jonas Schimmele valde att stiga av efter 11 mil, efter alltör tidiga svackor. Efter några timmars sömn supportade han istället Eckhardt Seher fram till en andraplats på 35:40, en tid som var nästan två timmar bättre än när han blev 3:a för två år sedan. Men tiden kunde ha varit ännu bättre.

- Eckhardt frågade i förväg om han fick avvika från själva race-leden och strikt följa Skåneleden på två ställen. När han kom i mål sa han att Lövestad väl var ok, men att Brösarp (med backarna) var ett misstag. Jag tror allvarligt att han hade kunnat ge Pål en match om han skippat de dumheterna, säger Magnus Bodin, en av tävlingsledarna.

Pål Anderssons segertid blev 34:15:15. Bara tre löpare har sprungit snabbare på Trans Scania: Martin Scharp tre gånger, Mikael Hedman (som delade segern med Martin 2016) och backyard- och fotrallykungen Richard Andersson, som i helgen gjorde comeback i Bunketorp Backyard Ultra Trail.

Kampen om bronset blev tajt, där Markus Norström till slut kunde dra ifrån en smart löpande Magnus Johansson och var sju minuter före i mål. Även Dan Fallquist tog sig under 40 timmar.

Av de fem startande damerna tog sig samtliga i mål. Segern delades mellan klubbkompisarna Sofia Kay och Annika Askengren Berg på 42:58. Den enda kvinna som har sprungit snabbare är Linda Bengtsson som delade totalsegern 2015 på 36:59.

- Det gick bra, inga energidippar för mig bara lite blåsor och en överansträngd fotled, säger Annika, som kan lägga ytterligare 24,6 mil till sin digra ultraresumé.

Duon sprang tillsammans med Tommy Carlsson (som för övrigt var den snabbaste osupportade löparen) och när Sofia blev dålig av sömn och energibrist efter 18 mil blev det än viktigare för de tre att hålla ihop in i mål. Maria Thomsen blev tredje kvinna på 48:29:50.

Resultat, herrar

  1. Pål Andersson, 34:15:15
  2. Eckhard Seher, 35:40:09
  3. Markus Norström, 37:46:33

Resultat, damer

1. Sofia Kay & Annika Askengren Berg, 42:58:153. Maria Thomsen, 48:29:50

Samtliga resultat från Trans Scania 2019

Bunketorp Backyard Ultra Trail

IK Uven, med Ken Alexandersson som tävlingsledare, arrangerade det första Bunketorp Backyard Ultra Trail utanför Lindome. De 54 deltagarna fick en för svenska backyardsammanhang förhållandevis tuff bana, med närmare 150 höjdmeter per varv. Regnet gjorde dessutom delar av banan något lerig.

Det stora snackisen blev en oväntad comeback av Richard Andersson. 52-åringen från Lund är obesegrad i backyard ultra (visserligen bara två tävlingar innan Bunketorp, men med 33 resp. 38 varv) och fotrally (två segrar, inklusive rekordet på 87 tim 45 min). Än mer imponerande är kanske att han har gjort 48 timmar på backyard ultra på träning, helt ensam. 

Efter Trosa Ultra Backyard i april förra året la han tävlingsskorna på hyllan. Hans comeback i helgen var oväntad.

- Jag försökte smyga för att kunna utvärdera i lugn och ro. Bestämde mig i början av juli. Jag gillar att det är en ideell förening som arrangerar. Det är så hajpat nu med aktiebolag som arrangerar och tjänar pengar, säger Richard Andersson.

Han fick tuffast tänkbara motstånd i form av Emir Halalkic. Emir hjälpte Tobbe Gyllebring att slå Richard Anderssons rekord på svensk mark när han sprang 38 varv på Lurs Backyard Ultra i fjol. På samma tävling i år fick Emir ge upp med knäproblem. I Bunketorp blev det 25 varv innan Richard fick fortsätta själv och ta sin tredje backyardseger. Men blir det mer?

- Just nu vet jag inte. Den omedelbara reflektionen är att det inte är kul och att motivationen saknas. Men det är väl för tidigt att säga om det blir mer. Har tränat väldigt annorlunda mot tidigare. Saknar specialisering mot just lång uthållighetslöpning, säger Richard.

När han tog emot segermedaljen efter sitt 26:e varv frågade han om han fick springa fyra varv till. En bit in på varv 28 tog dock motivationen slut och han valde att vända tillbaka.

- Tror det handlar om att det gör så jäkla ont till slut. Min styrka är väl att tåla mycket stryk, men jag tycker inte det är lika kul som tidigare. Att vinna är väl kul i sig. Men är resan värd målet? funderar han.

Den dam som sprang längst var Ingela Stjärnvy med 14 varv.

Resultat Bunketorp Backyard Ultra Trail

  1. Richard Andersson, 26 varv
  2. Emir Halalkic, 25
  3. Marcus Kjellberg, 19

Samtliga resultat från Bunketorp Backyard Ultra Trail

Marsliden Seven Summits

För den som ville ha en annan typ av utmaning erbjöd Marsliden Seven Summits obanad och omarkerad fjällterräng, 2 700 höjdmeter på 43 km och dessutom svår sikt.

Tävlingsledningen skriver själva: “I år startade 51 stycken där alla som vanligt fick varsin historia med sig ner från berget. Vid start låg molnen lågt och sikten var spännande vit men de som inte hade allra mest bråttom fick se topparna lite tydligare när det sprack upp och blev en kanonfin eftermiddag. Marssjöns blanka vatten flirtade med många löpare när de kom i mål och tog det ”obligatoriska” doppet.

Snabbast runt banan var Ultravasan-aktuelle Patrik Wikström.

- Riktigt trevligt lopp med häftig, svår bana och bra stämning runt. Svåra förhållanden med dimma och hala stenar i år, säger Patrik.

På total tredjeplats kom damsegraren Johanna Bygdell, som dock står över Ultravasan i år till förmån för Idre Fjällmaraton veckan efter.

26 av 34 startande passerade alla sju topparna och tog sig i mål. Ytterligare 17 sprang den kortare varianten med tre toppar.

Resultat Marsliden Seven Summits

  1. Patrik Wikström, 6:08
  2. Mårten Vänn, 6:50
  3. Johanna Bygdell, 6:55
  4. Carsten Schneehage, 7:30
  5. Josefina Vikberg & Jonas Westling, 7:57

Vikbovändan

Aktuell för Ultravasan är även Frida Södermark, som tillsammans med Elmina Saksi arrangerade Vikbovändan på Vikbolandet i Norrköping. Deltagarna kunde välja mellan att cykla eller springa 45 km mellan olika matgårdar och njuta av lokala delikatesser. Dessutom erbjöds en duoklass, två personer och en cykel där man turades om att cykla och springa.

30 herrar och 13 damer valde löpning, med Mattias Malviker Wellermark som herrsegrare på 3:06:13 och Susanne Bornmar som damsegrare på 3:39:05. Bland deltagarna fanns bland annat Kerstin Rosenqvist, landslagsledare för ultratrail, och europamästaren och nordiska rekordhållaren på 24-timmars, Maria Jansson.

Resultat, herrar

  1. Mattias Malviker Wellermark, 3:06:13
  2. Jesper Larsson, 3:08:17
  3. Robert Nilsson, 3:10:28

Resultat, damer

  1. Susanne Bornmar, 3:39:05
  2. Elin Tengbert, 3:44:58
  3. Kerstin Rosenqvist, 3:46:29

Samtliga resultat Vikbovändan 2019