Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 16 juli 2019

av Daniel Westergren
9 min läsning
Ultraaktuellt 16 juli 2019

Efter den mastiga mästerskapshelgen för en vecka sedan var det mer sparsamt med ultratävlingar i Sverige den gångna helgen. Den första backyardtävlingen i Sverige, Lurs Backyard Ultra, firade 5-årsjubileum och Golden Ticket-vinnaren från Norge, Torbjörn Gyllebring, försvarade sin seger från förra året.

Vi får också en kort rapport från Ehunmilak i norra Spanien, där ett 20-tal svenskar sprang. Men först ett par andra svenska insatser internationellt.

Utblick

I Skyrunning-världscupen presenterade sig 23-åriga  Johanna Åström på den internationella scenen ordentligt! Skyrunning är i korthet löptävlingar med många höjdmeter i svår bergsterräng. Sedan 2004 finns det en världscup, Skyrunning World Series (2014 vann Emelie Forsberg världscupen). I den ingick helgens Buff Epic Trail i Pyrenéerna i Katalonien, Spanien. 42 km, 2 800 höjdmeter och med högsta punkten på 2 618 meters höjd.

Johanna Åström gjorde skyrunning-debut och ledde länge, men blev till slut passerad av hemmalöparen Sheila Avilés Castaño. Med tiden 4:42:52 var Johanna drygt 5 minuter efter i mål, som klar trea. Sanna El Kott Helander kom 6:a och Jennifer Asp 14:e. 

Räkna med att vi får höra mer om Johanna Åström framöver! Imorgon fyller hon 24 år, hon kommer ursprungligen från Matfors, Sundsvall, men bor numera i Norge. Fjällöpning fick hon smak för när hon bodde i Funäsdalen och hon slog först igenom genom att vinna halvmaran på Bagheera Fjällmaraton Sälen 2016. Hon har också slagit banrekord bland annat på Vemdalen Fjällmaraton 24K och Trollheimen Fjellmaraton 42K. På vintern har hon liksom flera andra svenska bergslöpare fått smak för skidalpinism, skimo, där hon redan tillhör världseliten och deltog i några världscuptävlingar i vintras. 

Nu blir det fler skyrunningtävlingar i världscupen för Johanna, närmast Tromsö Skyrace, Matterhorn Ultraks och Zacup Skyrace. Men hon planerar även att springa lopp i Sverige och Norge, bland annat Salomon 27K under fjällmaratonveckan i Åre. 

I ett lite mer obskyrt lopp i USA, Last Annual Vol State Road Race, försökte Johan Steene sig på att slå rekord. Loppet är ca. 500 km genom hela delstaten Tennessee och arrangeras förstås av Gary "Lazarus Lake" Cantrell. Johan hade sedan tidigare rekordet för att springa utan support, "screwed", ett rekord som Greg Armstrong slog i år. Greg har även rekordet för "crewed", att springa med support.

- Jag tycker LAVS är det största äventyret. Det är otroligt att få komma fram till the Rock efter alla de steg det krävs för att ta sig dit. Att få uppleva det Greg Armstrong genomförde på nära håll är helt otroligt. Han är the King of Kings och den bästa av sparringpartners! säger Johan Steene.

Johan nådde inte fram till crewed-rekordet, även om han slog sin "screwed"-tid. Hans sluttid blev 3 dygn 22 timmar och 7 minuter. Greg Armstrong, som alltså slog Johans screwed-rekord, vann även hela tävlingen. Loppet blev också bra träning för Johan inför 6 Days in the Dome sista veckan i augusti. 

- Hoppas att detta var en bra påminnelse om hur det känns med 6-dagars. Jag har en tendens att förtränga hur det besvärligt det är med den här typen av långa lopp…

Lurs Backyard Ultra

En kort historia

Den 18:e juli 2015 arrangerade Monica Engkvist och Tommy Lacandler den första backyard ultra-tävlingen i Sverige, i det lilla samhället Lur i Tanums kommun i Bohuslän. Lurs folkmängd på ett drygt 100-tal utökades för en helg med 68 löpare som sprang Lurs Backyard Ultra. Varvet som skulle klaras av inom en timme var första året på 6,25 km, alltså inte de 6 706 meter som gäller för en "äkta" backyard ultra. 

Inspirationen kom från Det røde huset backyard ultra, som Sharon Broadwell arrangerade i Oslo sedan 2012. Monica och Tommy sprang den tävlingen 2014. 

- Vi tyckte att det var ett kul sätt att springa på. Vi arrangerar även andra lopp i Lur och tänkte att detta med en backyard skulle vara trevligt att ordna. Att det skulle komma så många som det gjorde redan första året var vi inte alls beredda på, men det gick bra och var jättekul, berättar Monica Engkvist.

Big’s Backyard Ultra i USA, där Johan Steene 2014 vann på 49 varv, hade de då inte hört talas om.

Christer Tinnerholm tilldelades segern i det första Lurs Backyard Ultra på det i backyard-sammanhang något udda resultatet 29,5 varv (184,67 km), efter att Emir Halalkic gav sig efter 29 timmar (181,54 km). Tanken var då bara kort och gott att vinnaren var den som sprang längst. Annika Nilrud - numera förbundsansvarig för ultralöpning & ultratrail - var bästa dam med 24 varv (150,24 km).

Året därpå hade banan ändrats till den officiella distansen och segern delades nu mellan Emir Halalkic och Annika Nilrud på 30 varv (herr- respektive damsegrare). 2017 fick så Emir till slut en odelad seger, med Mikael Blomqvist som 2:a. Mikael slutade efter 30 varv, men Emir fortsatte på egen hand till 34, för att slå Richard Anderssons dåvarande rekord på svensk mark, 33 varv från Trosa Ultra Backyard samma år.

2018 fick dock den trogne Luringen Emir tuffare motstånd i form av Tobias “Tobbe” Gyllebring (som tidigare hade sprungit 28 respektive 22 varv i Trosa). Emir tvingade upp Tobbe till 39 varv, vilket fortfarande är flest antal varv på svensk mark.

Lurs Backyrd Ultra 2019

- Det lilla formatet, den familjöra stämningen som blivit på loppen är helt underbar och i helgen hade vi femårsjubileum, berättar Monica Engkvist.

På startlinjen stod återigen Tobbe Gyllebring och Emir Halalkic, liksom 2017 års 2:a Mikael Blomqvist. I mars hade Tobbe vunnit en Golden Ticket till Big Dog’s Backyard Ultra, när han under tuffa senvinterförhållanden sprang 33 varv i norska Østmarka Backyard Ultra. Lur blev årets andra backyard ultra för honom.

- Som titelförsvarare och banrekordhållare så var jag väl lite förpliktigad, men huvudorsaken var den fantastiska stämning som loppet har. Att Sveriges första backyard dessutom firade femårsjubileum och att återse goda vänner var grädden på moset, säger Tobbe om varför han återkom till Lur.

- Ambitionen var att springa långt som en hållpunkt på väg mot Big's, och det hade varit roligt att skrämma upp "på svensk mark" och banrekordet över 40.

Men för att nå långt i en backyard ultra krävs att mins en till springer nästan lika långt. Redan efter 13 timmar började dock Emir få ont i knät. Han lyckades ändå ta sig runt banan i ytterligare 14 timmar innan knät sade stopp. 

Efter 27 varv återstod då endast Tobbe och Mikael. När Mikaels lår inte lät honom hålla ett tillräckligt högt tempo tog han sig inte runt det 33:e varvet. Tobbe gav sig ut på det 34:e varvet som klar segrare.

Nästa stora mål för Tobbe är Big’s Backyard Ultra i oktober.

- Jag är mestadels där för att bevittna spektaklet men kommer om träningen fortsätter flyta på dit i min bästa backyardform och nyfiken på hur långt det håller. Förhoppningsvis blir det distanspers.

Efter det har han tankar på att prova på 24-timmars, eventuellt med ett testlopp i november och sedan finländska Espoo i februari.

- Varv och inte sova tror jag att jag kan… resten behöver jobbas på, säger Tobbe, som 2015 vann Sveriges första 200-milestävling, TEC 200 Miles.

Resultat Lurs Backyrd Ultra 2019

  1. Torbjörn “Tobbe” Gyllebring, 34 varv
  2. Mikael Blomqvist, 32 varv
  3. Emir Halalkic, 27 varv
  4. Fredrik Larsson, 25 varv
  5. Fredrik Dahlberg, 24 varv

Pernilla Josefsson var bästa dam med 22 varv.

Ehunmilak 2019

av Johnny Hällneby

Ehunmilak 100 miles i Baskien i norra Spanien har blivit lite av ett svensklopp. När Ellen Westfelt stog på startlinjen 2017 var hon ensam blågul representant på långa distansen, men 2019 var det totalt ca 20 svenskar anmälda till de olika distanserna maraton, 88 km och 168 km.

Med sina 11000 höjdmeter och branta sluttningar är Ehunmilak ett av de tuffare 100 milesloppen man kan ge sig på. Bland de svenska deltagarna utmärkte sig Sofia Smedman, med tidigare meriter såsom seger på Kullamannen, och hon kom till start med en ambition att tävla om pallplatserna. Det såg bra ut länge, och i Tolosa då man kommit halvvägs låg hon trea. Tyvärr tog den hårda satsningen och den tuffa banan ut sin rätt och Sofia tvingades bryta några kontroller senare. 

Men det blev på det hela taget ändå en väldigt lyckad svenskhelg med många finishers som verkligen lyckades överträffa sina egna gränser. Mycket starkt jobbat!

Mer information och fler rapporter från loppet kan hittas på bland annat paceonearth.se.