Ultraaktuellt 21 oktober 2019
Den här helgen har varit som midsommar för backyard ultra-älskare. Många löpare dansar runt runt i timmar. Big Dog’s Backyard Ultra är inne på finalen, i år talar Laz om det som VM i backyard ultra. Här i Sverige hade två nya backyardlopp premiär, Lidingö och I2IF i Karlstad.
Vi får börja med att nämna att Carl Johan Sörman i helgen gjorde en av sina bästa ultratävlingar någonsin. Carl Johan är enligt ITRA:s ranking bäst i Sverige, tillsammans med Kullamannen-aktuelle Petter Restorp, på de allra längsta distanserna. Efter en lång natts jakt efter Giulio Ornati kom han till slut förbi och vann Ultra Trail Lago d'Orta - UTLO 140K.
- Väldigt glad för segern i vad som kan ha varit mitt starkaste lopp någonsin, skriver Carl Johan Sörman.
Big Dog’s Backyard Ultra
Världens första backyard ultra gick på Gary “Lazarus Lake” Cantrells och Sandra Cantrells bakgård första gången 2011. I år kunde man för första gången kvala in genom någon av de 20 Golden Ticket-tävlingar som har gått i olika delar av världen. För första gången kallar grundaren “Laz” tävlingen för världsmästerskap i backyard ultra.
Tävlingen pågår fortfarande. I skrivande stund, efter 54 timmar, återstår två löpare: Maggie Guterl, USA och Will Hayward, som är från Nya Zeeland men bor i Hongkong.
Sex svenskar kom till start, aldrig har så många från ett land utanför USA deltagit i Big Dog’s Backyard Ultra. Pernilla Otto och Perola Axelsson tvingades ge upp under det första dygnet. Fältets äldste deltagare, 59-åriga Lisa Amundsson, imponerade med 24 varv på den tuffa banan.
- Det var tufft, men inte en enda gång tänkte jag "nu ger jag upp". Är så grymt nöjd och har fått så mycket positiv respons. Äldst i loppet. Idag är det lite stelt i låren, säger Lisa.
Golden Ticket-vinnaren från Backyard Ultra Sydkusten, Niclas Gällentoft, slutade på 28 varv, efter att först ha brottats med illamående och på slutet med ont i knäna.
Anna Carlsson och Torbjörn “Tobbe” Gyllebring sprang sig efter 33 varv in i “the dirty dozen”, som Laz kallar de sista 12 kvarvarande (av 72 startande). Anna tog sig igenom hela dagloopen, men på nattloopens oförlåtande asfalt blev det bara ett varv till. Höfter och ben kunde inte ta mer, men framför allt var det skallen som gav upp.
- Jag hade en svacka för att jag inte hållit mig till energiplanen och var tom. Efter ett varv på asfalten så tyckte jag bara att det sög och jag pallade inte en natt på vägen, så då klev jag av, säger Anna.
- Höften krackelerade på asfalten andra natten, men det kanske hade gått över. Oavsett vad så hade jag klarat fler varv innan den havererat totalt, säger Anna besviket.
Med 37 varv slog hon ändå sitt eget svenska damrekord och hade bara åtta löpare före sig. Med det blev hon också tredje dam i tävlingen.
Bara tre damer har någonsin sprungit längre än Anna Carlsson på backyard ultra: Courtney Dauwalter som fajtades med Johan Steene i 67 timmar förra året, Maggie Guterl som förra året sprang 44 varv och nu alltså är uppe på 55, samt Katie Wright från Nya Zeeland som blev fyra på årets Big's med 50 varv.
Tobbe hade länge matat på i liknande varvtempo. Men under den andra natten blev han låg på energi och fick frossa.
- Jag lyckades jobba tillbaka energin med salt och rejält stark sportdryck. Så jag fick huvudet tillbaka in i matchen. Magen var inte jättenöjd, men hade gått att leva med, berättar Tobbe.
Men en efter en slutade de olika delarna av kroppen att leverera vad som krävdes för att ta sig runt banan och efter 43 varv gick det inte mer.
- Det som till slut tog mig var att jag helt enkelt inte kunde paddla fort nog. Bröt när jag inte längre helt enkelt kunde rekrytera några muskler till uppgiften att röra mig snabbare än 8:58, säger Tobbe.
- Jag var helt enkelt inte stark nog för att ta smällarna efter att ha gått soppatorsk.
Torbjörn Gyllebring är den andra svensk som springer över 40 varv på backyard ultra. Johan Steene har gjort det två gånger, 49 varv 2014 och otroliga 68 varv 2018. Med 43 varv placerar sig Tobbe som 16:e totalt i världen under de år som backyard ultra har sprungits.
- Jag hade hoppats på i alla fall en handfull varv till. Så på så vis är det lite tungt. Men banan fällde många starka duktiga löpare så det finns något där. Topp fem är ju egentligen, i sammanhanget galet bra. Alla som är/var kvar är löpare av en helt annan kaliber så att jag tog mig så långt är jag såhär morgonen efter nog egentligen väldigt nöjd med.
Se resultat och varvtider på https://my5.raceresult.com/139372.
Lidingö Backyard
På Lidingö skedde höstens andra backyardpremiär i Stockholm (efter Big Shadow Backyard Ultra). Lidingö Backyard lockade 93 deltagare till startlinjen. 72 av dem sprang minst en ultra, alltså 7 varv eller mer.
Idén till en backyard ultra på Lidingö kom från Magnus Villson och Magnus Näsmark, som förra året hade träffats under nöjeslöpningsevenemanget Lighthouse Run, från norra till södra Öland. Nisse Larsson utgör den tredje i arrangörsstaben.
Banan innehåller ungefär 100 höjdmeter per varv, inklusive en brant backe uppför och nerför på slutet. Vädret var fint fram till den 19:e timmen, när regnet började falla. Efter det varvet gav sig sista dam, Jenny Josefsson, Täby.
Då återstod sex män, som droppade av en i taget från varv 21. Av dem sprang Anders Burman de snabbaste varven. Men när starten av varv 25 gick gav han plötsligt upp.
- Jon Enqvist hade sett trött ut några varv och såg seriöst förvånad ut. Han tog sig dock samman och sprang vidare, berättar Magnus Näsmark.
Efter starten av det 26:e varvet gjorde Jon samma sak, vilket han egentligen hade planerat att göra redan varvet innan om inte Anders hade hunnit före. Niklas Sjöblom kunde avsluta med sitt snabbaste varv, 48 minuter, och gå i mål som vinnare.
- Jag fick problem sista tre varven med insida knäveck. Vet inte vad det är, men jag tog ett varv i taget, säger Niklas Sjöblom, som tyckte det var en bra och lagom utmanande bana.
Niklas Sjöblom är uppvuxen på Lidingö, men bor numera i Schweiz. Där vann han förra året Wings for Life och var 4:a globalt. 2019 sprang han Wings for Life i Sydafrika och blev 27:a globalt. Han har sprungit ultra sedan Swiss Alpine i Davos 2009 och gjort ett par Ironman per år 2010-2017. Men nu är det löpningen som gäller, med marathon och ultra.
- Lidingö Backyard var första loppet efter en längre tids knäskada, så riktigt kul att känna att jag är på väg tillbaka! säger Niklas.
Lidingö Backyard återkommer igen nästa år.
- Men håll ögonen öppna, det kanske kommer något annat också, fast under en annan del av året, avslöjar Magnus Näsmark.
Resultat Lidingö Backyard 2019
- Niklas Sjöblom, 26 varv
- Jon Enqvist, 25
- Anders Burman, 24
- Darryl Ball, 23
- Stefan Lindgren, 22
- Mikael Pettersson, 21
- Jenny Josefsson, 19
- Anna Hadenius, Karl Hafström Magnerus, Stefan Silfvergren, Salomon Nutti, Evers Gester, 16
Samtliga resultat Lidingö Backyard 2019
I2 IF Backyard Ultra
I2 IF är en förening som härstammar från det militära I2-regementet i Karlstad. Triathlonsektionen anordnade i helgen det första I2 IF Backyard Ultra. För att inte ta sig vatten över huvudet begränsade de antalet varv till 25, vilket dock visade sig inte skulle behövas. Eller kanske det ändå skapade griller i huvudet på de sista kvarvarande deltagarna, som inte trodde att de kunde slå en svensk rekordhållare på 6-timmars?
- De två som gav upp kände kanske att de inte skulle hänga med André [Rangelind] på varv 25 och gav sig innan det blev skador. Det får vi aldrig veta, säger Joakim Lennartsson från arrangerande I2 IF.
66 löpare kom till start i premiären och fick det stundtals blött och lerigt. Nina Eibring kom längst av damerna med 16 varv, ett varv mer än Monika Sperl. Mia Gyllenberg kom tredje längst av damerna, med 11 varv.
På herrsidan vann alltså elitpensionären André Rangelind på 19 varv, assisterad av Dan Fallqvist och Henrik Östlund, som båda gav upp efter 18 varv. Lika långt som Nina Eibring, 16 varv, sprang Tomas Björn och Mats Nordmark.
- Kändes långt över förväntan. Trodde absolut att jag skulle klara det antalet och lite till, men kändes så lätt hela tiden. Blev faktiskt aldrig jobbigt eller trötta ben. Lite synd att ingen ville springa längre. Ganska säker på att jag skulle ha klarat dygnet. Men nöjd med känslan och dagen, säger André Rangelind och berömmer både arrangemanget och banan.
Resultat I2 IF Backyard Ultra
1. André Rangelind, 19 varv2. Dan Fallqvist och Henrik Östlund, 184. Nina Eibring, Tomas Björn och Mats Nordmark, 16
https://www.facebook.com/groups/I2IFTriathlon/permalink/2469846833064120/">Samtliga resultat I2 IF Backyard Ultra