Ultramarathon.se

Ultraaktuellt, 27 maj 2019

av Daniel Westergren
10 min läsning
Ultraaktuellt, 27 maj 2019

Efter Göteborgsvarvshelgen var det den gångna helgen återigen dags för ett par svenska ultratävlingar. I Borås Ultramarathon kunde man springa 48 eller 88 km. Och i Blekinge River Trail erbjöds för första gången en ultradistans, på 50 km. Vi tar också en snabbtitt på Kristi Himmelsfärdshelgens Örebro Backyard Ultra, på förhand en av årets mest intressanta backyardtävlingar.

Borås Ultramarathon

Det första Borås Ultramarathon (BUM) arrangerades 2012, då med totalt 80 startande på distanserna 47 km och 50 miles (som sedermera kom att bli 87 km, från Skatås i Göteborg till Borås). Peter Karlsson höll i rodret fram till 2016. 2015 och 2016 kunde man dessutom springa 100 miles, hela vägen från Borås till Skatås och tillbaka igen.

Efter fem år kände Peter att han inte orkade driva tävlingen vidare. Men efter ett uppehåll 2017 såg Daniel Assarsjö till att BUM återuppstod förra året, i SOK Knallens regi, med de båda kortare distanserna som nu benämndes 48 km och 88 km.

Förra året bjöds löparna på en het och solig dag (läs till exempel undertecknads egen tävlingsberättelse här). I år var vädret mer gynnsamt för att springa långt och startfältet var ännu starkare.

På den långa distansen vann 46-årige Mattias Nilsson från OK Linné Uppsala relativt ohotat på 8:38:11. Men det var först vid ungefär 20 km som han kom ifatt de snabbast startande löparna. Fram till vätskekontrollen i Härskogen vid 28 km låg 4-5 löpare tillsammans. Men ut från vätskekontrollen fick Mattias en lucka som han aldrig släppte. De sista sex milen sprang han ensam och var i mål 20 minuter före 35-årige svensktysken Erik Müllers från FK Herkules, en frisksportklubb från Mölndal (8:58:39).

- Jag är gammal orienterare, så underlaget passar mig perfekt, med omväxlande stig och grusväg, säger Mattias Nilsson.

Banan bjuder dessutom på omkring 1700 höjdmeter. Mattias har vana från branta backar, efter att ha sprungit CCC under UTMB-veckan två gånger.

- Som boende i Uppsala är det svårt att få till den träning som behövs för loppen på kontinenten, där stigningen kan vara tre gånger så stor. Men det är faktiskt roligare när det blir så här omväxlande småkuperat, säger Mattias, som kände att det var ordentligt slitsamt på slutet.

Mattias allra bästa meriter hittar vi från Ultravasan90. Som bäst var han 15:e på 6:56 2015. 2016 var han tvåa på TEC 100 miles på fina 16:26. I januari i år vann han Narrabeen Allnighter Marathon i Australien och i maj var han tvåa på Aros Marathon 50 km (från Uppsala till Enköping).

- Jag är såklart mycket nöjd med att kunna vinna, men jag kände att det var riktigt slitsamt i slutet, då jag missat en del träning i vinter pga hälseneproblem och efter det en segdragen förkylning, men april och maj har varit bra träningsmånader! säger Mattias, som har Bocksten Trailrun som nästa mål.

På tredje plats, 19 minuter efter tvåan Erik Müllers, hittar vi Olof Modin, 29, från Storviks IF, på tiden 9:17:40 (några sekunder snabbare än Johan Isakssons segertid från fjolåret). Ytterligare sex löpare tog sig under 10 timmar, med totalt 49 herrar i mål av 50 startande.

På damsidan togs segern hem av Eva Öhlund, 45-åring från IK Hakarpspojkarna, med tiden 10:39:53. Evas enda tidigare ultramerit var en fin 9:e-plats på Ultravasan90 2016, på starka 8:24.  På andra plats kom hemmalöparen Anna-Maria Trollsfjord, SOK Knallen, 40 minuter efter Eva med 11:20:20. Trea var Tina Täck, Aktivitus Sports Club, ytterligare 20 minuter bakom (11:39:25). Totalt nio kvinnor tog sig i mål.

På den kortare distansen, 48 km, vann 40-årige Markus Gustafsson, Falkenberg Allstars, en överlägsen seger på 4:04:06, en halvtimme före ett år äldre Christoffer Nätt, Hestra (4:23:22) och med bästa kvinna som totaltrea, 51-åriga Petra Klevmar Vånder, Fysioterapicentrum på tiden 4:42:41.

Herrtrea var Pontus Grändborn, 37, SK70 på 5:03:30, bara 21 sekunder före Alexander Kvist, FK Herkules. Strax bakom Alexander kom silver- och bronsmedaljörerna i damklassen, Isabella Knutsson, 32, Falkenberg Allstars, (5:04:18) och Sofia Wackling, 40, från hemmaklubben SOK Knallen (5:09:10).

63 av 65 startande på 48 km tog sig i mål.

https://sok-knallen.se/arrangemang/boras-ultramarathon/resultat/">Alla resultat från Borås Ultramarathon 2019

Blekinge River Trail

Längs Mörrumsån norr om Mörrum gick den fjärde upplagan av Blekinge River Trail. Nytt för i år var ultradistansen, Ultra River 50 km. Ultradistansen var även en deltävling i den rikstäckande Trailrunningsweden Store Trailtour.

Tävlingsledaren Fredrik Smedberg berättar:

Blekinge River Trail fortsätter att växa och lockade i år över 700 löpare totalt på 3 distanser. Banorna slingrar sig fram på slingriga stigar längs med Mörrumsåns dalgång och anses av arrangören vara Sveriges vackraste traillopp.

Förutom ultra fanns det även banor på 10km och 20 km och det var just dessa som utnyttjades för River Ultra. Ultrabanan gick 2 varv på 20km-slingan för att sedan avslutas med 10km.

Totalt var det 48 löpare som gav sig ut på 50km, 36 herrar och 12 damer.

I damklassen dominerade som väntat multitalangen <em>Amanda Nilsson</em> från Ryssbergets IK och vann på 4:02:59 hela 59 minuter före tvåan som var <em>Michelle Blomstrand</em>. Hennes tid hade gett en 6:e plats bland herrarna. Det var Amandas ultra-debut och hon kände sig lite stum i benen efter loppet men flåset var absolut inga problem.

I herrklassen segrade <em>Andreas Talberg Pedersen</em> från Team Blekinge efter att sprungit solo igenom hela loppet. Noterbart är att Andreas på sitt sista varv slog alla som sprang 10km, och det med 4 mil i benen. Totaltiden blev fina 3:31:57 (4:14 min/km) drygt 12 minuter före 2:an som var <em>Aaron Dorn</em> från den tyska klubben LG Ultralauf. På 3:e plats hittar vi <em>Niclas Sjögren</em>, Runacademy IF.

Överlag var det (som vanligt) en massa glada och trötta ultralöpare som kom i mål med enbart lovord över den fina banan. Det lär bli en fortsättning för Ultra på Blekinge River Trail.

http://blekingerivertrail.se/onewebmedia/Webbresultat%202019.pdf">Alla resultat från Blekinge River Trail 2019 (pdf)

Kommande ultratävlingar i Sverige

Med Kristi Himmelsfärds dag på torsdag väntar de två nästkommande ultratävlingarna, Ottarsloppet och Örebro Backyard Ultra.

[SPAN:h46538pjw] är ett anrikt evenemang som startade för 50 år sedan. Det finns löpdistanser från 1,5 till 46 km, med barnlopp på 817 meter. Dessutom mountainbikedistanser från 0,6 km till 52 km. Det är andra gången som en ultradistans för löpning erbjuds, 2017 kunde man springa 66 km. 10 löpare är anmälda till årets ultradistans.

På torsdag startar även ett av årets mest intressanta backyardlopp, [SPAN:s2bcp5moh]. Det är andra deltävlingen i den nystartade Svenska Cupen i Backyard Ultra. På startlinjen hittar vi bland annat tre ultra- och backyarderfarna namn som gillar att springa riktigt långt och länge. Henrik Lowemark, segrare på TEC Backyard Ultra nyligen, Andreas Falk, som vann Säfsen Vinterbackyard i mars och Daniel Roxvret, tvåa i Säfsen och trea på TEC Backyard Ultra.

För att spä på spänningen ytterligare gör svenske rekordhållaren på 6-timmars, André Rangelind, en intressant start. Officiellt la han elitskorna på hyllan efter ett avbrutet 24-timmars i Skövde i juli. Och så den där gubben i lådan, som man aldrig riktigt vet om han verkligen ska springa eller inte. Johnny Hällneby, svenske rekordhållaren på 6-dagars, har aviserat att han kan komma att starta.

Och så finns ytterligare ett gäng hunrgiga backyardrävar som Luigi Belcastro, Jonas Brännmyr, Daniel George, Gustaf SjösvärdKrister&nbsp;HäggFilip&nbsp;Andersson och Mikael Jonsson.

Även på damsidan kan flera springa riktigt långt. Pernilla Otto försöker hitta det perfekta upplägget inför Big’s Backyard Ultra i oktober. Svenske damrekordhållaren Lisa&nbsp;Amundsson springer som vanligt. Båda ska alltså till Big's Backyard Ultra och är även anmälda till Älvdalen Backyard Ultra 15 juni, dit Lazarus Lake himself kommer.

Märta Sjölander var med sina 24 varv bästa dam på Trosa Backyard Ultra nyligen. Lika långt sprang Leonora&nbsp;Johnson när hon var bästa dam i Vinkbo Backyard Ultra. Maria Thomsen är ett välbekant namn i ultrakretsar. Hon var damtvåa i Säfsen (19 varv), sprang 27 varv på Trosa Backyard Ultra 2018 och har gjort och gått 32 timmar på Fotrally.

Samtliga de bästa från Säfsen Vinterbackyard, den första deltävlingen i Svenska Cupen i Backyard Ultra, är med även i Örebro. Som vanligt i en backyard ultra lär vi dessutom hitta ett flertal oväntade namn långt och länge runt den i backyardsammanhang relativt kuperade banan i Örebro.