Ultramarathon.se

Backyard ultra - från bakgård till mästerskap, del 3

av Daniel Westergren
10 min läsning
Backyard ultra - från bakgård till mästerskap, del 3

Backyard ultra har fullkomligt exploderat som ultrafenomen under 2019. Ursprungsloppet, Big’s Backyard Ultra, kallades i år för VM. I fredags meddelade Backyard Ultra att The Bridge Backyard Ultra har tilldelats SM-status nästa år. 

Vad innebär egentligen ett svenskt mästerskap? Vad är backyard ultra för tävlingsform och hur är den organiserad? Vi reder ut begreppen i en artikelserie i tre delar om backyard ultra.

  • Del 3 – svenska mästerskapet i backyard ultra

Del 3 - Svenska Mästerskapen i backyard ultra

Ett bra resultat i en backyard ultra-tävling kräver minst två löpare som springer långt. Med den oerhörda ökningen i antalet backyard ultra-tävlingar i Sverige har det diskuterats hur de bästa löparna kan samlas i en och samma tävling. Då backyard ultra är en fristående tävlingsform som inte lyder under Friidrottsförbundet är det den informella organisationen Backyard Ultra som sätter ramarna för sporten. 

Den 25:e oktober 2019 meddelade Sweden Runners att Backyard Ultra har tilldelat The Bridge Backyard Ultra 2020 det första svenska mästerskapet i backyard ultra. 

- Vi försöker löpande utveckla formatet och prövar lite olika saker för att se vad som fungerar. Sverige är utan tvekan det backyard ultra-tätaste landet i världen. Vi har sett att många deltagare här primärt deltar för att slå egna rekord och utmana sig själva. Men det finns även en hel del deltagare som vill mäta och utmana sig i förhållande till andra. Ett SM ger löpare i Sverige en möjlighet till det, berättar Fredrik Davidsson, talesperson för Backyard Ultra.

Sålde slut på 42 timmar

I söndags, två dagar efter nyheten om att The Bridge Backyard Ultra blir SM, släpptes de 300 biljetterna; förtursanmälan med 75 platser för Sweden Runners’ medlemmar på morgonen och resterande platser på kvällen. Trycket var hårt och efter 42 timmar och 40 minuter var alla 270 öppna platser slutsålda (30 löpare har kvalificerat sig till garanterade platser, se nedan).

Gary “Laz” Cantrell valde att kalla årets Big’s Backyard Ultra, originaltävlingen, för det första världsmästerskapet i backyard ultra. SM i backyard ultra 2020 blir det första nationella mästerskapet. Bakom utnämningen står alltså den informellt sammansatta gruppen Backyard Ultra, som består av Marcus och Petra Ekenstierna, Fredrik Davidsson och Gary och Sandra Cantrell.

- Backyard ultra handlar också mycket om att tillsammans nå nya höjder. Genom att samla de bästa i Sverige kan vi fortsätta få fram löpare som kan mäta sig internationellt, fortsätter Fredrik Davidsson.

30 löpare direktkvalificerade

De 30 löpare (27 herrar och 3 damer) som sprang flest antal varv under 2019 i någon av de tävlingar som är partnerlopp till Backyard Ultra har kvalificerat sig till en plats. För detta krävdes 28 varv eller mer. Se hela listan med de 30 direktkvalificerade här. Dessa 30 har en garanterad plats, om de vill. Men tävlingen är som vanligt öppen för vem som helst som vill utmana sig själv.

- För vår del i Sweden Runners så gör egentligen en SM-titel ingen skillnad gällande The Bridge Backyard Ultra, då vi varken höjer priser eller tar in fler deltagare. Det betyder egentligen bara mer jobb då loppet med största sannolikhet ändå sålt slut även utan en SM-titel, säger Marcus Ekenstierna, som tillsammans med sin fru Petra driver Sweden Runners.

- Däremot så tror vi att ett svenskt mästerskap i längden kommer att gynna alla arrangörer av backyard ultra och hela sporten. Och visst vore det fantastiskt om vi lyckades samla eliten samtidigt som det är en öppen klass så att vi får den härliga mixen av löpare som kanske uppnår sina mål redan efter varv 1 till att vi kanske får se det springas 40 varv eller mer på svensk mark?  

Sweden Runners har under en längre tid sett över möjligheten att skapa ett lopp som kan betraktas som ett svenskt mästerskap.

- Det var efter Älvdalen Backyard Ultra 2018 som vi började titta på detta mer seriöst, så ungefär 1,5 år sedan nu. Men då kände vi oss inte helt redo utan vi kände att vi behövde lite mer erfarenhet som arrangörer överlag och vi visste inte heller om det fanns en efterfrågan på ett lopp som skulle betraktas som ett svensk mästerskap i backyard ultra, berättar Marcus Ekenstierna.

Kriterier för ett svenskt mästerskap i backyard ultra

Backyard Ultra har satt upp ett antal kriterier för ett svenskt mästerskap. Det ska vara ett lopp:

  • som tidigare arrangerats med goda betyg och omdöme.
  • som kan ta emot minst 250 deltagare (och att banan och målområdet ska kunna hantera det antalet).
  • som är attraktivt för sponsorer.
  • där det i närheten ska finnas möjlighet till boende för löpare och supporters.
  • som startar lördag förmiddag.
  • som är partnerlopp till Backyard Ultra.
  • som följer reglerna fullt ut. 
  • där du kan följa liveresultat.
  • med rutinerade arrangörer gällande backyard ultra.
  • som erbjuder energistation/depå under loppet.
  • där deltagare inte ska behöva vara självförsörjande.

- The Bridge Backyard Ultra når upp till alla dessa kriterier. The Bridge Backyard Ultra har bevisat med sin 36 varv detta året att det erbjuder en bana där det går att springa många varv, berättar Fredrik Davidsson.

- The Bridge Backyard Ultra arrangeras en bra tid på året. Både klimatmässigt och att det är en tid på året då de flesta löpare pikar med formen samt att löparna har haft chans att skaffa erfarenhet från tidigare backyard ultra-lopp under året m.m.

Till skillnad från andra svenska mästerskap kommer det i SM i backyard ultra inte att delas ut guld-, silver- och bronsmedaljer och inte heller att utses separata segrare för herrar och damer. 

- Det finns bara en vinnare, oavsett om det är man eller kvinna. Alla andra är DNF (Did Not Finish), förklarar Fredrik.

Då det är första gången som detta anordnas ser Backyard Ultra och Sweden Runners många utvecklingsmöjligheter framöver. De vill också öppna upp för dialog med andra arrangörer för att säkerställa att SM står på en bred plattform.

- Inget säger i dagsläget att The Bridge Backyard Ultra kommer stå som värd för SM 2021. Vi kommer att utvärdera och uppmanar andra tävlingsledare att kontakta oss om detta, säger Fredrik.

Då backyard ultra inte lyder under Svenska Friidrottsförbundet eller Riksidrottsförbundets regler, utan är en fristående tävlingsform som har valt att ställa sig utanför idrottsrörelsen, gäller inte de kriterier för ett nationellt mästerskap som för andra ultralöpningsdiscipliner. 

- Jag gissar att det står vem som helst fritt att anordna ett SM i något som inte redan är organiserat i ett förbund anslutet till Riksidrottsförbundet. För mig personligen finns en stor del av den status, som ett svenskt mästerskap i SFIFs regi besitter, i traditionen av ett rikstäckande nätverk av idrottsföreningar som arbetar gemensamt genom ett förbund för att säkra hög kvalitet på dessa arrangemang, säger Johan Steene, ordförande i Svenska Friidrottsförbundets kommitté för ultralöpning (KUL).

Då sporten backyard ultra är ung och i snabb utveckling är det också oklart vilka former detta kommer att ta framöver.

- Att hitta en organisationsform som värnar backyardtanken är inte helt lätt. Sporten backyard ultra ska fortsätta vara något som man i teorin kan sätta upp just i sin backyard. Det innebär att vi inte kan eller bör ta på oss för stor kostnadskostym, säger Fredrik Davidsson.

- Vi ska vara professionella, men utan att tappa länken till ursprunget. Men vi har inte någon affärsmodell. Tills vi hittar en hållbar modell så undviker vi att ta på oss kostnader, säger Fredrik om varför Backyard Ultra i dagsläget inte har formaliserats till en juridisk person.

Den 5:e september 2020 koras alltså den första svenska mästaren i backyard ultra, när det andra The Bridge Backyard Ultra går av stapeln vid Öresundsbron i Sibbarp.

Sammanfattning

I tre delar har vi gjort en djupdykning i ämnet backyard ultra. Det som började som en udda idé om en uthållighetsutmaning på Gary och Sandra Cantrells bakgård i Tennessee har på kort tid utvecklats till en folkrörelse som sprids till allt fler länder.

Vi har gått igenom historiken, sett hur backyard ultra har funnit ett starkt fäste i Sverige, förklarat vilka som sätter upp ramarna för sporten nu när den sprids explosionsartat och hur den organisatoriskt förhåller sig till annan ultralöpning. Grunden för denna ordentliga genomgång är nyheten om att det ordnas ett svenskt mästerskap i backyard ultra 2020, vilket vi har gått igenom i den tredje delen.

Backyard ultra har onekligen funnit en lockelse i breda löparkretsar i Sverige. Vi följer med spänning den utveckling som sporten kommer att ta.