Efter Kullamannen 100 Miles 2019 – damtävlingen

0

Totalt utmattad och fylld av smärta stapplade Sofia Smedman över mållinjen efter Kullamannens 180 grymma kilometer. Med en fjärdeplats totalt fick hon till slut sitt genombrott på en lång ultradistans. Bara 19 minuter senare fullbordade Johanna Bygdell damsuccén som totalfemma.

Sponsorer

Veckans ultramarathon-nyheter presenteras i samarbete med:

45 damer till start

Den gängse översättningen av 100 miles är 160,9 km. Men ingenting är särskilt normalt på Kullamannen. Trots Kullabergs obarmhärtiga backar och underlag räckte fjolårets 164 km inte för att få maximala 6 poäng av ITRA (som bland annat kan användas för att anmäla sig till UTMB). Därför förlängdes banan i år, officiellt till 174 km. Men empirisk data från deltagande löpare visar att det snarare rör sig om runt 180 km.

Rekordmånga 45 damer kom till start, bara 13 av dem skulle till slut nå målet.

Johanna Bygdell var storfavorit, bara hennes fot skulle hålla. Hennes snabba 50 miles på Black River Run hade gett positiva besked. Men mot sig hade hon Sofia Smedman, som vann Kullamannens första upplaga av 100 miles 2017 och var tvåa efter Anna Carlsson (som blev totalfyra) förra året. Skulle Kullamannen bli den tävling där hon till slut fick det besked som hon väntade på om sin nuvarande kapacitet på långa ultradistanser?

Då norskorna Henriette Brynthe och Ida Børset Westad inte kom till start, var det Johanna och Sofia som det skulle stå emellan. 

Första halvan

Trion Lena Trillelv, Johanna Bygdell och Sofia Smedman vid Hovs Hallar tillsammans med Erik Eng. Foto: Daniel Westergren.

Inledningsvis sprang Johanna och Sofia tillsammans i en klunga som också bestod av Lena Trillelv, som skulle komma att krossa allt motstånd på den nya distansen Ultra Sprint 109 km. Men snart gick Sofia och Lena ifrån och när de kom till den första dropbag-kontrollen vid Råbocka Camping i Ängelholm efter 55 km hade de bara några snabbt öppnande herrar framför sig. 

Lena Trillelv och Sofia Smedman tillsammans med slutlige totalsegraren Magnus Rabe. Foto: Kullamannen.

– Jag gick ut hårdare än jag hade planerat att göra. Tanken var att jag skulle ta det ganska lugnt, eftersom jag ju är ganska bra på flacken och inte är lika bra traillöpare. Men det kändes bra och jag vet ju att jag måste utmana mig också, jag blir lätt väldigt bekväm. Så då blev det mer att vi kör på, så får vi se hur det går. Jag har ju gjort det förut, jag har tagit mig runt, säger Sofia.

Johanna Bygdell var fem minuter efter i Ängelholm, men med full koll på läget.

– Det går helt enligt plan! var Johanna positiva budskap när hon bytte asfaltsskor till trailskor. Ett byte som senare skulle få avgörande konsekvenser.

Johanna Bygdell och Erik Eng. Foto: Kullamannen.

Bakom Sofia och Johanna hade även Anna Lindgren, Emelie Lindgren och svensk-norska Maria Nordfjell öppnat optimistiskt, men de var omkring 50 minuter efter. Mia Gyllenberg låg på sjätte plats, med Kaisa Tanskanen som sjua och klokt öppnande Sandra Lundqvist på åttonde.

Sofia Smedman med klubbkompisen Viktor Stenqvist. Foto: Kullamannen.

Sofia fortsatte att dryga ut avståndet ner till Johanna. Framme vid Kullaberg efter 90 km sprang hon tillsammans med den slutligen totalsegraren Magnus Rabe, med bara Petter Restorp framför sig och 16 minuter ner till Johanna.

– Känner mig oförskämt pigg efter 8 mil löpta… känns väldigt bra att veta lite om det som väntar på kullen, frågan är hur det är i mörker. Vi börjar med en extra sväng som kändes rätt oändlig. Ville ut på banan. Ivrig! skriver Johanna i sin tävlingsberättelse.

Johanna Bygdell och Erik Eng närmar sig Kullaberg. Foto Kullamannen.

Kampen på berget

Resten av loppet pendlade avståndet mellan Sofia och Johanna mellan 15-25 minuter och många följde en dramatisk kamp på berget under natten. Efter att Sofias klubbkompis i Team Billingen X-Trail, Viktor Stenqvist, brutit vid första ankomsten till Mölle, var Sofia och Johanna trea och fyra i loppet. 

Sofia Smedman gjorde snabba och beslutsamma depåstopp. Foto: Daniel Westergren.

Sofia passerade depån i Mölle med beslutsam blick, men med få ord. Johanna var avslappnad och glad, fram till att hon började få väldigt ont på ovansidan fötterna och smalbenen i slutet av det näst sista varvet. 

En fortfarande pigg och glad Johanna Bygdell intervjuas i depån av Johnny Hällneby för Pace on Earth podcast. Foto: Daniel Westergren.

– Min hypotes är att jag snörat på skorna för hårt och fått stasning som följd. Och det smög nu upp på smalbenen och påverkade löpningen. Rejält. Försökte snöra upp skorna lite, men det var för sent, skriver Johanna.

– Det gick inte att springa, det gjorde så himla ont. Det var bara att gilla läget, konstaterade hon.

En gående Johanna passerades av den slutlige totaltrean Magnus Linde en stund före sista stoppet i Mölle. Men även Sofia hade en tuff kamp mot hjärnspöken och smärta och tog sig framåt i allt långsammare takt. Strax efter Kullens Fyr på sista varvet passerades även hon av Magnus Linde.

– Det blev mycket promenad sista varvet, det var inte många löpsteg. Det var många gånger man bara ville sätta sig ner och ge upp, mitt ute i ingenstans. Jag kunde springa lite i början, men sen kom jag inte ur svackan, jag var kvar där hela tiden, säger Sofia.

Med Johanna efter sig fick Sofia ändå kämpa sig fram steg för steg till den efterlängtade mållinjen, som hon med nöd och näppe tog sig över innan hon sjönk ihop av smärta och utmattning.

Inte ett steg mer än vad som behövs, en slutkörd Sofia Smedman i mål. Foto: Kullamannen.

– De sista två varven, framför allt det sista varvet, då var det lite kämpigt, säger Sofia utan att skräda med orden.

Johanna tog visserlingen in några minuter på sista varvet, men var 19 minuter efter i mål. 

– Sofia är otroligt stark, imponerande! Jag tänkte att jag skulle plocka lite, men det var inte förrän på näst sista varvet som jag började plocka lite grann. Men sen sa mina ben tack och hej, säger Johanna.

Johanna Bygdell spatserar in i mål med smärtande smalben. Foto: Daniel Westergren.

– Jag är skitglad att jag tog mig runt. Banan är väldigt lång när du går kan jag konstatera, säger Johanna, som slog distansrekordet från sin enda tidigare 100-milestävling, den spontana chockdebuten på TEC 100 Miles 2017 och sprang över 100 km för första gången på två år.

Sofia var därmed först i mål av dem som fick en guldring för tre fullföljda Kullamannen 100 Miles och den enda kvinna som klarade detta.

Är du klar med Kullaberg nu?

– Just nu känns det så. Sen vet man ju inte vad som bjuds nästa år. Är det möjligt är det klart att jag vill komma ner, någon gång vill jag känna att jag håller genom hela loppet, att jag kan göra en plan, en målsättning för hela loppet. För nu tappade jag ändå till slut. Men jag vet inte om det blir nästa år eller om jag kanske tar en liten paus, funderade Sofia innan hon med tårar av smärta bars upp till sjukrummet.

Omkastningar där bakom

Vid ankomsten till Kullaberg efter 90 km hade 24-timmarsvärldsmästaren i OCR, Emelie Lindgren, gått upp på tredje plats, precis före Maria Nordfjell och med Anna Lindgren några minuter bakom. Sandra Lundqvist hade rört sig upp till sjätte plats, precis före Kaisa Tanskanen. 

Maria Nordfjell slutade till slut fyra. Foto: Kullamannen.

Efter det första nästan hela varvet på Kullaberg (i Mölle efter 111 km) var det dock finländskan som hade avancerat hela vägen upp till tredje plats, några minuter före Anna Lindgren. Maria Nordfjell var då 50 minuter bakom, med Sandra hack i häl och Emelie Lindgren ytterligare en kvart efter.

På det första helvarvet i Dödens Zon passerade Sandra först Maria Nordfjell och Anna Lindgren och i slutet av varvet även Kaisa Tanskanen. Sandra drygade sedan ut avståndet och höll en betryggande tredjeplats hela vägen in i mål. Emelie Lindgren fick till slut kasta in handduken på det varvet, med en höft som sa emot.

En pigg Sandra Lundqvist skuttar i mål som trea. Foto: Malin Tidqvist.

Maria Nordfjell började åter ta in på finskan och i början av det näst sista varvet gick hon förbi och upp som fyra. Kaisa Tanskanen behöll femteplatsen, men var bara 12 minuter efter Maria i mål.

En tröttnande Anna Lindgren släppte tidigt på sista varvet förbi sig även Laila Öijefelt och Elin Öhman, men förbättrade både tid och placering från förra året.

Sofia Kay tog emot den tredje västen

Vi behöver förstås också nämna Sofia Kay. Många kämpar för att ta emot en väst för fyra avklarade 100-milestävlingar i Sverige under de fyra årstiderna under ett år, The Swedish 100 Miles Challenge. Fem män sållade sig efter Kullamannen till den sälla skaran av totalt 52 olika löpare (varav sju kvinnor) som har klarat av den utmaningen minst en gång. 

Sofia Kay och Tommy Carlsson. Foto: Carro Andersson.

Men när Sofia Kay tillsammans med klubbkompisen Tommy Carlsson kämpade sig i mål med en strulande mage efter 35 timmar innebar det att hon fick ta emot en väst för tredje gången! Hon har alltså sprungit de fyra 100-milestävlingarna som ingår i The Swedish 100 Miles Challenge hela tre gånger (en gång med Arctic Ultra på vintern, två gånger med Kullamannen).

Sofias tredje ultrakamrat i LK TV88, Annika Askengren Berg, hade uppnått samma bedrift om hon hade tagit sig i mål. Men när hon tappade synen på ena ögat och tappade all känsla för nivå och avstånd tvingades hon bryta, trots mycket ork kvar i kroppen.

Totalt 13 av 45 startande damer tog sig i mål, en brytfrekvens på 71 procent.

Resultat Kullamannen 100 Miles 2019, damer

  1. Sofia Smedman, Billingen X-Trail, 23.28.07
  2. Johanna Bygdell, 23.47.16
  3. Sandra Lundqvist, Hälle IF, 26.49.32
  4. Maria Nordfjell, 28.27.33
  5. Kaisa Tanskanen, Finnish Marathon Runners, 28.39.03
  6. Laila Öijefelt, 29.44.36
  7. Elin Öhman, 30.19.55
  8. Anna Lindgren, 30.52.14

Samtliga resultat

Share.

About Author

Instagram: @ultrawestis

Leave A Reply