Efter Ultravasan90 2019 - damerna
Alexandra Morozova tog ännu en seger i Ultravasan90, även om hon hade en mycket tuffare resa i år. Bakom henne överraskade Stina Höglund från Skellefteå genom att ta hem silvret. Ännu mer överraskande var kanske ultradebutanten Ebba Sigfridssons femteplats.
- Allt visade sig bli mer komplicerat än jag hade förväntat mig. Idag hade jag bara tur att ingen gav mig en kamp, annars hade det varit lättare än någonsin att förlora med tanke på min avslutning, skriver Alexandra Morozova i sina sociala medier.
Med tiden 7:11:07 var 29-åringen från Jekaterinburg 27 minuter långsammare än när hon slog banrekord förra året. Det var dessutom första gången som hon sprang i mer än 7 timmar.
- Jag förstår inte hur jag sprang på 4:28 min/km här förra året, säger Alexandra, som tillsammans med sin coach och tidigare världsultralöparen Oleg Kharitonov har fått många i Jekaterinburg att börja springa långa distanser.
Hon kommer inte att springa fler ultratävlingar i år, men planerar att återkomma till både Comrades Marathon och Ultravasan 2020.
Stina överraskade
Även om segern till slut var överlägsen bjöd överraskningen Stina Höglund inledningsvis upp till motstånd. Hon var i rygg på Alexandra i Smågan och i Evertsberg, ungefär halvvägs, var hon fortfarande mindre än 5 minuter bakom. I mål blev avståndet till slut 28:26, men med 7:39:33 var Stinas andraplats aldrig hotad.
- Som vanligt efter långa lopp så känns det både väldigt skönt att komma i mål och samtidigt konstigt, det blir nästan en tomhetskänsla när det helt plötsligt är över. Att springa i mål som tvåa var såklart jättekul, det var inget jag hade trott före loppet, berättar Stina.
På grund av ITRA:s tolkning av bokstaven “ö” och då några mindre tävlingar inte registrerats i de offentliga ultrastatistikdatabaserna hade vi helt missat Stina Höglund i förhandstipset… Vi hade nog ändå inte trott att hon skulle kunna utmana Jenny Ramstedt och Frida Södermark om medaljerna bakom Alexandra Morozova.
Hon var visserligen 6:a i Ultravasan90 2016, men förbättrade i år sin tid med nästan en halvtimme. 2016 vann hon High Coast Ultra 129K. 2017 var hon 8:a i Transvulcania, 3:a på Laugavegur Ultra Marathon och 13:e på KIA Fjällmaraton i Åre. Men efter det vittnar hennes resultat i ITRA-registrerade tävlingar snarare om en negativ trend. Däremot vann hon det mindre Ammarnäs Ultra Trail både 2018 och 2019 och var bara 44 sekunder efter Johanna Nilsson som 2:a på Boden Fortress tidigare i sommar.
- Jag är rent allmänt bättre tränad nu [än 2016], så jag tyckte att jag borde kunna förbättra tiden i år. Men jag har mest sprungit kuperat den senaste tiden där det ju blir lägre tempo, så jag hade inte jättebra koll på formen när det gäller att hålla fart. Så det känns jättekul att det gick så bra! säger Stina.
Härnäst väntar Ultra Pirineu i oktober, det längsta loppet under Salomon Running Festival och ett av de mest krävande ultraloppen i Spanien. På Ultra Pirineu kan backträningen komma ännu bättre tillpass, det är omkring 6 200 höjdmeter på de 95 kilometerna.
Fler ultratävlingar lär det bli, men kanske också marathon och möjligen till och med Ironman.
- Målet är att kunna bygga vidare på den grund jag har nu och utvecklas både i kuperad terräng och när det gäller att hålla högre fart länge, säger Stina, som kallar sig för “en vanlig människa som tycker att det är kul att träna”.
För andraplatsen i Ultravasan90 fick Stina 30 000 kr.
- Prispengarna är ett välkommet tillskott, de hjälper ju till att finansiera både träning och tävling.
Frida snubblade på rötterna
Stina öppnade som sagt väldigt optimistiskt och vid första tidskontrollen i Smågan var hon fortfarande i rygg på Alexandra Morozova. En minut bakom dem följde Frida Södermark, Jenny Ramstedt och Lina Karlsson. Men i Mångsbodarna var det bara Jenny och Lina tillsammans, Frida var plötsligt nere på 11:e plats, 8,5 minuter efter Lina och Jenny och 14 minuter efter Stina Höglund.
- Det som hände var att det är väldigt trailigt där och med tanke på blöta rötter och spänger därtill blev jag feg och rädd att ramla, säger Frida Södermark.
Två vurpor blev det trots försiktigheten.
- Om jag ska vara helt ärlig fick jag även ont i hälsenan, vilket jag aldrig haft. Men jag tänkte att det löser sig säkert när jag kommer till vägen igen och det gjorde det, säger Frida.
Jenny glad trea
Mellan Risberg och Evertsberg släppte även Lina och Jenny Ramstedt höll en stabil tredjeplats in i mål och tog sig under 8 timmar med 7:56:44.
- Så glad!! Jag kan knappt tro det själv! säger Jenny, som ändå hade 9 minuter sämre tid än när hon blev 6:a förra året.
- Mycket blötare och mjukare i terrängen, så svampigt och därmed långsammare än förra året. Jag tror det var den största förklaringen till att det blev 9 minuter sämrre, analyserar Jenny.
Bara 2015 har för övrigt så få som tre damer tagit sig under 8 timmar.
Frida Södermark avancerade uppåt i fältet på de mer lättlöpta partierna, från Eldris och in i mål tog hon till och med in någon minut på Jenny Ramstedt. Men med tanke på att Frida bröt benet för bara ett halvår sedan är hon ändå nöjd med fjärdeplatsen.
- Det är lätt att “skylla” på något i efterhand - jag gjorde mitt bästa som det kändes då - och allt är ju en seger detta år. Att det ens blev en säsong, säger Frida.
Ultradebuterande Ebba kom femma
Upp till femte plats avancerade en klokt löpande Ebba Sigfridsson, en 28-åring från Karlstad som tävlar för I2 IF Triathlon. Kontroll efter kontroll avancerade hon stadigt från plats 40 i Smågan till 26-18-10-7-6-6 vid de övriga kontrollerna för att från Eldris till Mora även passera Lina Karlsson. Ebba hade tiden 8:14:58, Lina Karlsson blev 6:a på 8:19:47.
- Superkul! tyckte Ebba Sigfridsson.
Det var Ebbas första ultratävling, vilket gör 5:e-platsen än mer imponerande. Hon har hållit på med triathlon och vann sin första tävling, ironman-tävlingen Laponia Triathlon 2016. Men förutom några triathlon med sprintdistansen har det inte blivit några långa tävlingar sedan dess.
- Detta var något annat, men absolut kul! Kanske blir fler lopp, min kropp verkade tycka om det, gläds Ebba.
Ännu fler dimensioner som gör femteplatsen speciell är att hon inte har tränat specifikt för Ultravasan, hon spontananmälde sig bara 1,5 vecka före tävlingen och i oktober ska hon operera foten.
- Jag älskar att träna, så jag gör det en del och jag gillar att vara förberedd för lite vad som, säger Ebba.
Resultat Ultravasan90 damer
- Alexandra Morozova (RUS), Ural-100, 7:11:07
- Stina Höglund (SWE), Skellefteå AIK, 7:39:33
- Jenny Ramstedt (SWE), XC Sthlm Ski Club/POW, 7:56:44
- Frida Södermark (SWE), Tjalve IF Norrköping, 8:06:27
- Ebba Sigfridsson (SWE), I2 IF Triathlon, 8:14:58
- Lina Karlsson (SWE), En av tre, 8:19:47
- Camilla Bloss (SWE), Ärla IF, 8:22:34
- Sophia Miracolo (SWE), Live Slow Run Far, 8:26:48
- Johanna Svalstedt (SWE), Sundbybergs IK, 8:32:43
- Anna Ståhlkloo (SWE), IFK Mora, 8:41:15