FKT på Bergslagsleden - intervju med Lars Drageryd
2019 är året då FKT på allvar har blivit ett begrepp i ultra-Sverige. Fastest Known Times, snabbast kända tider, har registrerats för flera svenska vandringsleder. En av de mest populära lederna för att sätta FKT har i sommar varit Bergslagsleden.
På webbsidan fastestknowntime.com har inte mindre än elva nya leder/sträckor i Sverige registrerats hittills under 2019. I augusti sprang exempelvis Johan Wagner hela Bohusleden, 360 km, på 4 dagar och 2 timmar. Max Själin slog Emelie Forsbergs omtalade rekord på Kungsledens 480 km när han i juli sprang på 4 dagar 14 timmar och 33 minuter.
En annan populär led är Bergslagsleden, som sträcker sig 280 km från Kloten i nordligaste Örebro län till Stenkällegården utanför Karlsborg i Västra Götalands län.
När detta publiceras pågår årets tredje rekordförsök på Bergslagsleden. Först att slå Johan Röjlers och Peter Knoblachs rekord från 2016 (85 timmar och 33 minuter) var Leonora Johnson och Filip Andersson, som i juli sprang på 75 timmar, 7 minuter och 7 sekunder.
Bara en dryg vecka senare sprang Lars Drageryd på 62 timmar och 22 minuter. Så här sa Lars till ultramarathon.se efteråt.
ultramarathon.se: Grattis till FKT på Bergslagsleden!
Lars Drageryd: Tack. Det gick mkt bättre än vad jag vågat hoppats på!
ultramarathon.se: Hur kommer det sig att du gav dig på det? Var det planerat innan Filips och Leonoras FKT?
Lars Drageryd: Att springa leden är något jag haft i bakhuvudet sen Peter och Johan satte förra rekordet 2016. Men någon seriös plan på att göra det fick jag inte förens Filip och Leonoras FKT, då påmindes jag om denna utmaning igen. Började prata med en kollega och kommande medlöpare, fortsatte diskutera med eventuell support och satte upp en inspirerande Excel-fil. När jag insåg att jag skulle få ihop logistiken blev jag taggad och bestämde mig för att försöka, hade inte så mycket bättre för mig att göra den första semesterveckan.
ultramarathon.se: Ja, det låter ju som en ursäkt lika bra som vilken annan att man inte har nåt bättre för sig på semestern att springa 2,5 dygn ????
Lars Drageryd: Jag vill framhäva att det verkligen inte fungerat utan otroliga supporten. Främst var det tre personer som gjorde det möjligt. Nybörjarlöparen Nils Magnusson som sprang med sista 125 km, Anton Tynong som supportade non-stop i bil sista 200 och Viktor Silvemark som supportade sista 110 varav sista 40 som löpare.
Kärleken från dem som hjälpte till, när man är som ynkligast, det är det vackraste minnet från leden denna sommar.
ultramarathon.se: Vad har du för löparbakgrund annars?
Lars Drageryd: Från början är jag en friidrottare från Örebro, när jag var junior tävlade jag mest på distanser från 800 meter till 3000 hinder. Från 2009-2014 tävlade jag mest på distanser från 5 km till maraton. Persen är ifrån den perioden 15.43, 1.13 på halvmaran och 2.44 på maraton. Har dock haft ganska återkommande problem efter två TWAR-infektioner som har hållit mig borta från kontinuitet. Passade 2012 också på att springa min första ultra, ett etapplopp i Himalaya (Himalayan 100), vilket var en väldigt fin upplevelse.
2012 flyttade jag till Norrköping där jag bott fortsatt. I samband med det började jag umgås med ganska mycket orienterare, vilket är en sport jag valt lite framför vanlig löpning mellan 2015-2018.
I år har jag upplevt att jag för första gången på kanske fem år haft motivation och kraft att träna kontinuerligt och bra. Men har inte kört någon specifik ultraträning för Bergslagsleden.
ultramarathon.se: Häftigt. Blir det mer ultralöpning framöver nu?
Lars Drageryd: Det hoppas jag, även om mitt nästa mål är att springa bra på Stockholm Halvmaraton. Ska försöka fokusera på halvmaraton något år nu, kanske med lite ultra-instick här och där.