Första uttagningen till EM och VM klar

0

Landslagsledningen med Lotta Thörn (huvudansvarig och med särskilt ansvar för 100 km) och Annika Nilrud (ansvarig för 24-timmarslandslaget) har gjort sin första uttagning till VM på 100 km (Berlin 27 augusti) och EM i 24-timmarslöpning (Verona 17-18 september).

Läs mer på https://www.ultradistans.se/?p=8196 och https://www.friidrott.se/landslagelit/Kriterierochuttagningar/Ultraochtrail/

VM PÅ 100 KM

Till VM på 100 km kommer Sverige att skicka Elov Olsson, Linus Wirén, Nikita Steiner och Lina Karlsson. Det är alltså de fyra som tog guld eller silver vid SM i helgen. De två förstnämnda är etablerade namn på den här nivån och båda har chans på väldigt fina placeringar i VM. Men extra kul med Nikita och Lina som tog sig in i laget tack vare sina fantastiska lopp på SM.

Fler lär knacka på dörren, inte minst på damsidan där både Sofia Smedman och Jessica Svärd klarade den indikativa VM-kvalgränsen vid SM förra året. Huruvida de kommer bli uttagna eller själva vill springa får vi veta när den slutgiltiga uttagningen sker 27 juni.

Det finns säkert också andra som ännu har förhoppningen att kunna springa på en kvalificerande tid innan 27 juni.

EM I 24-TIMMARSLÖPNING

Till EM i 24-timmarslöpning har två damer och fem herrar tagits ut i den första uttagningen. Efter helgens SM-tävlingar har Sverige seglat upp som guldfavoriter i den tävlingen, där för övrigt världsrekordhållaren Aleksandr Sorokin har aviserat att han ska springa. Det finns dessutom kapacitet hos flera av svenskarna att kämpa om individuella EM-medaljer.

SM-guldmedaljören Anna Carlsson har redan tidigare sagt att hon ska satsa på UTMB två veckor innan 24-timmars-EM. De andra två som på SM i helgen passerade den indikativa landslagsgränsen på 215 km är däremot uttagna, Elin Hartelius och Louise Kjellson.

Det ska bli fantastiskt kul att se dessa båda i ett internationellt mästerskap, något som säkert ingen av dem hade kunnat föreställa sig för ett år sedan.

Vi hoppas förstås också att Therese Fredriksson, där influensa hindrade henne från att delta i SM, antingen kan visa sin kapacitet i en annan tävling innan den slutgiltiga uttagningen 7 juni, eller på annat sätt kan övertyga landslagsledningen om att hennes resultat på 222 km 2020 år 212 km på PRT i december också ska ta henne till EM.

Och liksom på 100 km finns det sannolikt fler som inte har gett upp hoppet om en EM-plats.

Herrlaget består i den första uttagningen av Erik Olofsson, Christian Malmström, Torbjörn Gyllebring, Magnus Rabe och Martin Scharp. Det är alltså ett lag som andra länder får ha koll på om de ska ta lag-guld…

Fyra av dessa namn var väntade, men att även se Christian Malmström i laget är mycket glädjande. Han var före SM tydlig med att EM inte fanns på kartan, eftersom han skulle springa CCC och enbart var i Växjö för en SM-medalj. Men vem kan motstå att ingå i ett sådant här fantastiskt lag? Trots att det är i en disciplin som han inte ens säger sig tycka om…

Och vem kan inte glädjas särskilt med Martin Scharp? Äntligen får han springa det där mästerskapet som han egentligen har varit kvalificerad för i ett par år, men där mästerskapen ställts in.

Emir Halalkic klarade den indikativa EM-kvalgränsen på 235 km för en månad sedan och Branislav Pavic gjorde det på SM. De har säkert goda möjligheter att komma med i den slutgiltiga uttagningen 7 juni, men bland andra Bill Öster hoppas vi kan göra ett nytt försök att ta sig in i laget också. Elov Olsson var uttagen till det VM som blev inställt förra året, men siktar detta året istället på VM på 100 km.

Maximalt nio herrar ocn nio damer får skickas till EM, där sex namngivna ingår i det lag vars tre bästa resultat räknas in i respektive lagtävling.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar