Helgens ultratävlingar (6-8 mars 2020)

0

I helgen kan vi följa två ultratävlingar med svenskintresse, Transgrancanaria och Skövde 6-timmars. Läs om tävlingarna, intressanta namn och hur du kan följa.

Transgrancanaria

Först ut är Transgrancanaria, där vi har svenskintresse i två av tävlingarna. Vid midnatt mellan fredag och lördag svensk tid startar huvudtävlingen Transgrancanaria Classic (128 km, 7 500 höjdmeter) och kl. 10 på lördag är det dags för Advanced (65 km, 2 550 hm).

Transgrancanaria Classic är årets tredje deltävling i Ultra-Trail World Tour (UTWT) och den första i Europa. Både på herr- och damsidan kan vi få se svenska namn högt upp.

I damklassen ser vi fram emot att följa Mimmi Kotka. Efter det fantastiska åren 2017 och första halvåret 2018 blev det DNF när hon gav sig på UTMB som sin första 100-milestävling. Efter det har det inte gått lika bra. Men kanske är hon nu på väg tillbaka? I så fall är hon en het segerkandidat.

Mimmi Kotka. Foto: Transgrancanaria HG

Men det är tufft motstånd, med bland andra 2017 års vinnare Azara Garcia de los Salmones, fjolårstvåan Kaytlyn Gerbin, fjolårets TDS-vinnare Audrey Tanguy, Kaci Lickteig, vinnaren från Hongkong 100 Fuzhao Xiang och trefaldige tvåan i just Transgrancanaria, schweiziskan Andrea Huser som hade ett skadedrabbat 2019.

Sveriges bäste på längre distanser i bergen (tillsammans med Petter Restorp), Carl Johan Sörman, gör sin andra tävling i årets UTWT. Under Hongkong 100 drabbades han av rabdomyolys och joggade i mål på nionde plats. Två veckor senare slog han till med en storseger i Penna Trail Run hemmavid i Italien. Konkurrensen nu är tuffare än i Hongkong, men om han har en riktigt bra dag har han möjlighet att kämpa om en pallplats.

– Sätter inte allt för höga mål då det bara innebär onödig stress, men en topp 10-placering tycker jag att jag bör få till åtminstone, säger Carl Johan själv.

Carl Johan Sörman. Foto: Transgrancanaria HG

Pau Capell, Spanien, är storfavorit. Han har vunnit tre år i rad och vann UTMB 2019. Utmananare är bland andra kinesen Peiquan You (som satte banrekord i Hongkong 100), Jared Hazen (strax före Petter Restorp i Hongkong 100), Dylan Bowman, Lambert Santelli, Gediminas Grinius och inte minst fjolårstvåan Pablo Villa (som också vann TDS).

Läs mer om favoriterna på iRunFar och Talk Ultra. Följ tävlingen på https://transgrancanaria.livetrail.run/ och via iRunFar’s liverapportering.

D-1 before Transgrancanaria, third race of the 2020 Ultra-Trail® World Tour circuit 💥 🏃‍♂ 128 Km, 7500 M+📍 Gran Canaria🏆 UTWT 1500 Are you ready for the first European race of the 2020 UTWT circuit?! 👊

Publicerat av Ultra-Trail World Tour Torsdag 5 mars 2020

I Advanced har både Jennifer Asp och Petra Kindlund möjlighet till pallplats. Fransyskan Maryline Nakache får dock ses som klar favorit.

– Fick ta den längre än maran för att få lite uppförsbackar då det mest annars är utför, säger Runacademy-grundaren Petra Kindlund, som just avslutat en löparresa just på Gran Canaria.

Petra var tvåa i Ultravasan 45 i somras, vilket var hennes första ultratävling på två år. Inte sedan Ultravasan 90 2015 har hon sprungit så här långt. För Jennifer Asps del blir det distansrekord.

– Min ambition är alltid att öppna hårt och sedan öka. Men jag är ödmjukt inställd, har aldrig tävlat så här långt, så jag ska bara försöka vara noga, säger Jennifer Asp.

Följ tävlingen på https://transgrancanaria.livetrail.run/

Skövde 6-timmars

På lördag kl. 10 är det så dags för den 16:e upplagan av Skövde 6-timmars. Två av de mest intressanta namnen är Patrik Verme och Maria Jansson, om än på en annan distans än där de brukar briljera.

Patrik Verme är tillbaka på hemmaplan, efter en av sina allra bästa insatser med en fjärdeplats i Tarawera Ultramarathon 50 km för en månad sedan.

– Skövde 6-timmars är bara ett alternativt relativt lugnt långpass som Tarawera var. Inga ambitioner. Ska köra lugnt tempo tills jag blir lite trött och sen kliva av. Inte tänkt att det ska påverka nästa veckas träning, säger Patrik.

I topp kan vi istället hitta namn som Anton WilsonHenrik Roos och kanske veteranen Jonas Brantvall.

På vägen tillbaka till världstoppen på 24-timmars ska det bli intressant att följa Maria Jansson, som dock inte springer i Skövde för att själv prestera på topp.

– Jag har blivit anlitad för att springa med en tjej som 50-årspresent, berättar Maria.

Kan Annika Johanson med sådan födelsedagspresent ta sig bland de längsta i damklassen?

Marias forne landslagskollega Sandra Lundqvist har inte varit i närheten av 70 km sedan 2014. Men efter ett parantesår 2018 har hon gjort fina insatser med bland annat en 12:e-plats i Spartathlon, tredjeplats på Kullamannen 100 miles och seger i Tjörnarparen 100 miles. Men det är också på de längre distanserna hon trivs allra bäst.

Följ tävlingen på www.jogg.se/liveresultat.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar