Inför Aktivitus Trailrace 100 miles 2019

0

Det är inte bara i Täbys skogar som det springs 100 miles i helgen. Ytterligare 60 löpare ska springa 100 miles på det tredje Aktivitus Trailrace runt Göteborg. Det är ett tajt och intressant startfält.

Aktivitus Trailrace gick av stapeln för första gången 2017. Sju tappra löpare ställde upp i den första upplagan av 100 miles-distansen. Inte en enda tog sig i mål… Daniel Pintaric kom då längst, men gav till slut upp efter nästan 19 timmar och 133 km.

Förra året stod 22 löpare på startlinjen. 13 av dem kom i mål, med Fredrik Larsson som segrare på 20:50. Andelen löpare som bryter och den i sammanhanget långsamma segertiden säger en hel del om loppets svårighetsgrad. Maxtiden är dessutom satt till 30 timmar och för att få en silverplakett  behöver man ta sig i mål innan den andra solnedgången, alltså under 24 timmar eftersom starten går imorgon fredag kl. 20.00.

Liksom för andra långa ultralopp har intresset exploderat och i år är hela 60 löpare anmälda till den tredje upplagan av Aktivitus Trailrace. Det finns även en kortare ultradistans på 61 km.

Loppet består av ett enda varv runt Göteborg – med start och mål vid Icebug’s kontor i Jonsered – och går på skogsstigar, grusvägar och till viss del på asfalt, med totalt 3 200 höjdmeter. Längs vägen finns 8 vätskestationer (egen energisupport är också tillåtet) och möjlighet till dropbag efter halva sträckan.

Huvudfavorit

En löpare sticker ut i startlistan. Stockholmaren Ivan Bretan har inom loppet av tre månader, i december och februari, sprungit över 240 km på 24-timmars två gånger och har blivit uttagen till 24-timmarslandslaget vid 53 års ålder.

Men på meritlistan finns det betydligt mer än så. Efter att tidigare mest hållit sig till marathon gjorde han ultradebut redan 2003, då han blev 12:a på 100 km-loppet Lapland Ultra. 2006 sprang han sitt första 24-timmars och redan då nådde han över 200 km. Han delar banrekordet på the gax 100 miles med David Rydstedt, 17:25 från 2016.

Ivan Bretan från The North Face 100 Thailand i januari, en tävling med både krypbackar och taggväxter, där han inte fullföljde.

Men en van ultrakännare noterar att tävlingarna som nämnts går på lättsprungna banor utan särskilt mycket rötter och stenar. Det där med tekniska stigar är något som Ivan Bretan inte är alltför bekväm med.

– Jag anmälde mig till ATR för att utmana mig själv – jag är nämligen osannolikt dålig på att springa i teknisk terräng! Så ambitionen är att hitta rätt, inte bränna sönder musklerna, inte ramla för mycket, gå i mål runt 24 timmar…, säger Ivan.

Att väderprognosen dessutom visar på regn hela natten gör kanske inte saken enklare.

– Dock har jag Rikard Hallgren som någon slags kombinerad funktionär, pacer och mobil support, så det finns tyvärr inga ursäkter att låta bli att springa!

Utmanare

Den klaraste utmanaren till Ivan, förutom de tekniska stigarna, hade i vanliga fall varit fjolårstrean Andreas Pettersson. Men skadekänningar i ett knä har gjort att han inte är redo för att springa.

Istället får vi lyfta fram ett flertal potentiella utmanare och omnämna halva startlistan. Den kanske främsta utmanaren är kvinna, heter Helle Manvik, och är en 42-årig norska som tävlar för Romerike Ultraløperklubb men bor i svenska Mellerud, norr om Trollhättan/Vänersborg, sedan 2007 (lokalt tävlar hon även för OK Kroppefjäll).

Helle Manvik under The Great Dane Backyard Ultra. Foto:
Mikkel Beisner.

Hennes seger (totaltrea) i Sätila Trail 120K 2017 är hennes starkaste prestation. Hon har sprungit tre 100 miles-lopp tidigare, totaltvåa i Borås Ultra Marathon 2016, 21:34 på Around the isle of Mors samma år och totaltrea i Tjörnarparen i december 2018. Meritlistan är lång och hon har även provat på flera lopp på planare underlag, om än inte med samma framgång. Bäst av dessa är antagligen 9:32 när hon var den ende som sprang distansen 100 km på Skövde Ultrafestival 2018.

– Jag skall kämpa på så gott det går och prova undvika felnavigeringar och andra onödiga misstag så får vi se hur långt det räcker. Tuffa lopp brukar passa mig bra, så det är väl till min fördel iallafall, säger Helle.

För en månad sedan sprang hon för övrigt 100 miles på The Great Dane Backyard Ultra, där hon var bästa dam. Det var ett så kallat Golden Ticket-lopp där totalsegraren fick en plats till Big’s Backyard Ultra och upphovsmannen själv, Gary “Lazarus Lake” Cantrell, var på plats.

En annan het medaljkandidat är 52-årige Mikael Svalstrand från Billdal söder om Göteborg. Han har gjort bra i från sig i Sandsjöbackas Ultratrippel de senaste fyra åren, med en tredjeplats från 2017 som bäst. Han bröt Aktivitus Trailrace förra året och då han ska springa UTMB i augusti behöver han ett fullföljt 100 miles-lopp i benen. Det är en av anledningarna till hans start och han nämner fyra ytterligare:

– Bra träning för kropp o knopp inför UTMB, har för första gången en mat- och dryckesplan som jag hoppas delvis ska funka, sightseeing i Göteborg med omnejd (ett verkligt Göteborgsvarv!) och att ha kul med strul, berättar Mikael.

Från Donsö i Göteborgs skärgård kommer 39-årige Viktor Samuelsson. Han var 3:a på Sandsjöbacka Trails långa söndagsdistans 2018 och 4:a i år. I november var han även 3:a i Sätila Trail 82 km. Men han har aldrig sprungit så långt som 100 miles.

Tack vare Marcus Kjellberg får vi säkert se loppet i rörligt bildformat efteråt. Men 44-åringen från Vallda utanför Kungsbacka är även en duktig löpare. Han var 5:a på Sandsjöbackas ultratrippel 2017, men nöjde sig med kortare distanser i år. 2018 var han 14:e på Simris Alg Ultra och trots nästan samma tid i år blev placeringen 32. Förra året bröt han ATR, men han har en bättre (eller egentligen sämre) plan för att ta sig hela vägen runt i år.

– Förra året planerade jag allt in i minsta detalj och då gick det inte så bra. I år har jag inte planerat något. Ser det mest som ett träningslopp för att träna pannben och test energiintag mm. Hoppas dock komma in under lördagsdygnet, säger Marcus.

Högre ambitioner har Frölundasonen Oscar Sjölander, som hoppas på en bra tävling som kommande 50-årspresent. Detta trots att ultrakarriären började så sent som i november 2018, med en 8:e-plats i Sätila Trail 82 km, vilket han följde upp med en stark tredjeplats i Sandsjöbackas sprinttrippel.

Även om Oscar upptäckte ultralöpning sent, efter att skador gjort att han slutade springa för ett 10-tal år sedan, har han sprungit mycket tidigare och bland annat gjort maran på 2:53. Ultralöpningen gav en nytändning.

– Jag har ganska höga förväntningar. Under 24 timmar är ett av mina mål. Jag har haft en bra träningsperiod så jag känner mig förberedd. Sen är det min debut på sträckan så det har jag respekt för, säger Oscar.

Ytterligare en göteborgare med bristfälliga erfarenheter av distansen är Johan Hartelius, 37. En 29:e-plats i Horndindal Rundt 2017 och en 38:e-plats i Swiss Canyon Trail 105 km i somras är meriter som åtminstone placeringsmässigt lär bli bättre under helgen.

33-årige närkingen Jonas Brännmyr, från Laxå, har visserligen inte heller sprungit någon ultratävling längre än Ultravasan90 (som han sprang på 8:12 2018). Men distansen har han genomfört två gånger i form av backyard ultra. Först 24 varv (exakt 100 miles) på Örebro Backyard Ultra 2017 (då han blev 3:a) och sedan ytterligare ett varv på Lurs Backyard Ultra 2018 (som fyra).

28-årige ryssen Gennadii Karasev från Moskva, gör sin första ultratävling utanför Ryssland och Finland. Bästa resultatet är en 9:e-plats i finska Nuts Yllös Pallas 134 km 2018. Han  har även ett 100 mileslopp i benen, även det i Finland, Nuts Karhunkierros i maj 2018.

En som antagligen skulle nämnas högre upp, med tanke på goda erfarenheter av längre ultralopp är David Svensson, 28-åring från Helsingborg, som tävlar för Karlshamn SK Triathlon. I november blev han 25:a på Kullamannen 100 miles (med 25:26) och för två månader sedan sprang han Transgrancanaria 128 km, där han träffade Thomas Amneskog, mannen bakom ATR, och fick då höra om loppet.

– Min ambition är att springa på ca 24h, det vore kul med en silvermedalj. Jag springer tävlingen mest för äventyret och upplevelsen! Jag tror att det kommer bli en tuff tävling, Thomas gillar höjdmetrar och trail så misstänker att det stundtals kan bli en tuff bana, säger David.

Likaledes erfaren är Erik Billerby, 46-åring från Göteborg. 2015 vann han the gax 100 miles på 24:34 och i januari 2016 var han 3:a på Sandsjöbackas ultratrippel. Men efter att hela 2017 blev förstört av en skada har han inte riktigt hittat tillbaka till sin forna form, förrän kanske i år? I januari blev han 11:a på Sandsjöbacka Trails 85-kilometerare (eller om det är 89…), hans bästa tävling på länge.

100 miles-erfarenhet har även Cihan Artblom, 31-åring från Gråbo. 2016 blev han 4:a i Borås Ultra Marathon 100 miles. 2017 var han 9:a i Sätila Trail 120 km och samma år blev han SM-7:a på 100 km med 9:01.

46-årige Tomas Trolltoft från Mölndal tillhör dem med ganska diger ultraerfarenhet, som sträcker sig från Borås Ultra Marathon 87 km 2014 till Salomon Xreid Jotunheimen i somras. Förra året sprang han den kortare ultradistansen på Aktivitus Trailrace och blev 8:a. Allra bäst har han presterat på Sandsjöbacka Trail, med en 10:e-plats i ultratrippeln 2010 och en 20:e-plats i sprinttrippeln 2018.

En annan 46-åring är Fredrik Uddgren från Ytterby. En tredjeplats i Full Moon Race i somras, bara 10 minuter efter Andreas Pettersson, vittnar om bra fart i benen. Han var 10:a i Sandsjöbackas ultratrippel 2018. Han har sprungit High Coast Ultra 129 km två gånger, men ger sig nu på 100 miles för första gången.

43-årige Torbjörn Karlsson från Vårgårda var 11:a i Sandsjöbackas ultratrippel 2017 och 19:e i dess sprinttrippel 2018. 2016 var han 6:a i Sätila Trail 120K. Hans längsta distans är Ultra Tour Des 4 Massifs (UT4M160 Challenge, 176 km), som han sprang 2017. Senast sprang han Xreid Jotunheimen i somras.

Alfred Olsson, 35-åring från Jönköping, var en av de 112 som tog sig i mål på Kullamannen 100 miles i november, på en 35:e-plats. Han sprang även High Coast Ultra 129 km på 18:20 och har en fin 7:e-plats i Hyssnaloppet 40 km från 2018.

Patrik Lindblom är en 51-åring från Eskilstuna med många års ultraerfarenhet. Han var halvminuten före Alfred Olsson i High Coast Ultra 129 km 2018. På Kullamannen blev det däremot DNF, så han har ännu ingen målgång på 100 miles, men däremot i flera något kortare lopp med många höjdmeter.

49-årige Niklas Törnqvist från Torslanda vid Göteborgskusten sprang the gax 100 miles på 21:31 2017. På Kullamannen i november blev det däremot DNF. Han  har bland annat också en 23:e-plats från Icebug Xperience Ultra 2018.

Markus Norström, 45-åring från Mölndal var 6:a på the gax 100 miles 2018 på 22:52. 2017 gjorde han 9:21 på Ultravasan90 och han var 21:a på Icebug Xperience Ultra 2018.

40-årige Miroslav Dobsicek är från Tjeckien, men bosatt i Rävlanda mellan Göteborg och Borås. Han var 2:a i Borås Ultra Marathon 2018 (89 km), sprang UTMB CCC på 18:02 i augusti, Oman By UTMB (137 km) i november och har gjort bra ifrån sig i flera kortare trailultror som Sätila Trail 43K och Sandsjöbacka Trail 44K.

Slutligen kan vi nämna 42-årige Andreas Dahlgren från Öjersjö, precis öster om Göteborg. 2018 var han 8:a i Sandsjöbacka Trail 83K. Året innan sprang han Ultravasan90 på 8:49. Han var dessutom den förste vinnaren av det extremt tajta Partille 6-timmars för ett år sedan, med 70,706 km (där totalt fem löpare tog sig över 70 km). Hans längsta löpta distans är från Backyard Ultra Sydkusten 2018, då han tog sig 20 varv (134 km).

Fler att ha koll på

  • Øistein Schmidt Galaaen, 42, från Oslo. Har ett resultat som sticker ut i hans meritlista, en 34:e-plats (totalt 40:e av 329 i mål) i Ecotrail Oslo 2016. Han har gjort flera tuffa 100 miles-lopp, senast danska Around the isle of Mors i september. Gjorde 170,5 km på 24-timmars på Bislet i november.
  • Patrik Isegran, 49, från Lindome. 3:a i Aktivitus Trailrace 62 km förra året. Sprang sin längsta distans med 106 km i Salomon Xreid Jotunheimen i somras.
  • Peter Schalin, 45, från Bohus. 20:e i Icebug Xperience Ultra 2018, 9:29 på Ultravasan90 2017.
  • Simon Pfreundschuh, 29, från Tyskland men boendes i Göteborg. 19:e i Sätila Trail 82K 2018, 17:e i Sandsjöbackas ultratrippel i januari.
  • Marcus Wangel, 33, från Stockholm. 14:e i Österlen Spring Trail 47km 2017. Sprang 100 miles i engelska Cotswold Way Century i september.
  • Johan Olsson, 30, från Alingsås. Verkar enbart ha sprungit en ultra, 24:a på Sätila Trail 80 km i november 2018.
  • Jacob Zocherman, 37, från Malmö. Sprang bra i brittiska The Cumbria Way Ultra (119 km) i september. Sprang nyligen Simris Alg Ultra (59 km), där han blev 71:a. Sparade kanske krafter till ATR?
  • Johan Millinger, 40, från Göteborg. DNF på Kullamannen 100 miles i november, men sprungit bra i bl.a. Sätila Trail 80 km 2016 (9:a) och flera av de kortare loppen under Sandsjöbacka Trail.
Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar