Aldrig tidigare har så många löpare ställt sig på startlinjen i ett 100-miles-lopp på svensk mark. Frågan är hur många av de 303 deltagarna som tar sig i mål i det tuffa Kullamannen 100 miles? Kampen om topplaceringarna kommer också bli mycket spännande. Vi har listat några av dem som kan vara med långt fram.
Kullamannen har lyckats otroligt väl i att skapa en attraktionskraft runt sitt evenemang. Förra året ordnade de för första gången en 100-miles-distans, där löparna efter åtta mer snabblöpta mil sedan behövde ta sig tre varv runt det tekniskt krävande och kuperade varvet runt Kullaberg. Då tog sig bara 40 av de 142 startande i mål. 72% bröt.
I år är det alltså smått otroliga 303 löpare som står på deltagarlistan, 32 kvinnor och 271 män. Dessutom är det hög klass på toppnamnen och spännande kamper väntas både i dam- och herrklassen.
Herrarna
Toppkandidater
Det är framför allt tre namn som sticker ut som de hetaste kandidaterna till de allra finaste placeringarna.
41-årige Petter Restorp bor i Chamonix sedan fyra år och gör sin första ultra på svensk mark. Han tillhör världseliten på distanser runt 100 km i berg och var 11:a på UTMB i augusti. Han är själv lite orolig för de första snabblöpta milen. Det är inte otroligt att han kommer att släppa en liten lucka som han tar ikapp meter för meter när det blir mer av hemmaplan för honom i klättringarna runt Kullaberg. Han får trots allt agera huvudfavorit.
– Alla som ställer upp i en tävling tycker att det hade varit kul att vinna. Jag kommer att försöka, men inser att luften gick ur mig lite efter UTMB och träningen har inte varit på topp därefter. Dessutom har jag ju sett vilka kilometertider det handlar om på de lite plattare loppen. Man måste vara en vältränad löpare för att springa så snabbt. Jag ser mig själv mer som stryk- och slit-tålig än snabb, så jag får hoppas på en bra dagsform, resonerar Petter.
Läs mer om Petter och hans tankar inför Kullamannen i vår intervju med honom.
Fjolårssegraren Patrik Wikström har förstås fördel av att ha sprungit banan tidigare. Det mesta tyder på att 26-åringen från Lajksjöberg utanför Dorotea, som tävlar för Salomon Running Elit, kommer springa betydligt snabbare i år. Han längtar till berget och kommer säkert ta sig fram dit snabbt, då han har bra snabbhet i benen.
– Jag har i år sprungit snabbare på nästan alla distanser jag tävlat och känner mig nu redo för loppet. Med tanke på att förra årets lopp var mitt första 100 miles så kommer jag i år att ha mer erfarenhet och vara bättre förberedd. Jag vet vad som väntar längs banan och hoppas kunna ha en liten mental fördel där. Kommer satsa på att försvara min seger från förra året, säger Patrik.
Den tredje toppkandidaten är Erik Eng, fjolårets tvåa. Liksom Patrik Wikström har 40-åringen från Åkersberga fördel av att ha sprungit banan tidigare, då på 21:37. Sedan dess har han tagit sin andra herrseger i High Coast Ultra, när han i somras slapp Johanna Bygdell som slog honom året innan.
– Ambitionen är väl helt enkelt att försöka kapa så mycket som möjligt på förra årets tid. Hade en del slarviga misstag och var rejält låg på energi ett par ggr så jag hoppas att jag lärt mig något till i år iallafall. I övrigt ska jag bara njuta av allt. Ser fram emot det! säger Erik.
Fler favoriter
I vanliga fall skulle förstås Patrik Gustafsson Björkvist nämnts bland toppfavoriterna. Men 48-åringen som numera huserar i Billdal söder om Göteborg har inte tävlat alls sedan segern i Sandsjöbackas ultratrippel i januari 2017. Orsaken är problem med magen i form av ulcerös kolit och IBS. Han vill inte missa ett lopp till och startar för att ta reda på om det är klokt beslut att starta. Men utan tävlingsambitioner.
– För mig är det viktiga att ta mig så långt som möjligt. Att första halvan är ”platt” gör förhoppningsvis att ett lugnt tempo ändå känns som om man tar sig framåt. Kommer jag till Mölle går nog loppet in i ett annat scenario. Men allt beror på hur jag känner mig, säger Patrik, som vill ha ett svar på vad som numera är möjligt i löpväg.
Kapaciteten känner vi väl till. Så sent som 2015 gjorde han 2:35 på Växjö Marathon och 2016 var han 7:a i Ultravasan 90.
En som vet hur det är att kämpa om topplaceringar i Kullamannen är fjolårets femma Karl-Fredrik Andersson, 39-åring från Särna. Efter det har han vunnit Åda Wild Boar Challenge, kommit 5:a i Fjällmaraton Bydalsfjällen och även presterat väl i rumänska Transylvania One Hundred.
– Jag hoppas att jag lärde mig av att springa förra året som jag kan dra nytta av i år. Kan jag göra det och om alla bitar faller på plats så tror jag att jag kan nå mina mål och vara med och slåss om en pallplats, tror Karl-Fredrik.
Några yngre förmågor gör intressanta starter. Norrmannen Christian Magnussen, 33-åring från Lofoten, vann The Arctic Triple Lofoten Ultra-Trail 50 miles i år och var 2:a på den dubbla distansen förra året. Men utöver en DNF på Transgrancanaria 2017 har han inte några fler ultraerfarenheter.
Andreas Talberg Pedersen är från Motala och bara 24 år fyllda. Men han var 17:e i Ultravasan 90 2016 och 7:a på Lindingö Ultra 2017.
– Det är första gången jag testar på den här sträckan så det ska bli intressant att se hur kropp och sinne kommer att reagera fram mot sista halvan av loppet. Har försökt under de senaste månaderna att få in både veckor med stor volym samt veckor med många höjdmetrar så formen känns bra inför nästa helg. Inser dock att många variabler kan spela in under loppets gång men lyckas jag pricka in en bra dag ser jag ingen anledning till att inte kämpa om topplaceringarna! hoppas Andreas.
Gustaf Sjösvärd, 28-åring från Gävle, har i ultrakretsar gjort sig känd för sina skodon – han brukar springa med sandaler – och sin lågpulsträning baserad på Phil Maffetones MAF-metod. På Black River Run i september resulterade den träningen i hans genombrott som ultralöpare, med en 4:e-plats på16:40 timmar.
– Jag känner mig i fin form, så jag förväntar mig att det kommer kännas bra att springa! Jag har väntat på det här i ungefär ett år och nu är vi snart där! säger Gustaf, som vi säkert kan få se långt fram.
Ser man till hans prestationer på kortare distanser, framför allt de kortaste ultradistanserna, är Magnus Rabe, 35-åring från Varberg, ett namn som definitivt bör nämnas. Segrar i Sandsjöbacka Trail 44K 2017, Bocksten Trailrun 46 km 2018, samt andraplatser i Hyssnaloppet 42 km både 2017 och 2018 och Simris Alg Ultra 60 km 2018, är tillsammans med en 17:e-plats i Ultravasan 90 i år hans bästa meriter. Han har sprungit Kullamannen Ultra förr, men 2014 var distansen bara 54 km… Frågan är hur han klarar av distansen och terrängen.
Ett par namn med betydligt mer erfarenhet av långa lopp är Robert Hackel och Andreas Pettersson. Robert Hackel, 40-årig stockholmare, gjorde sitt livs lopp när han gick i mål på 21:47 och en 51:a-plats i det anrika Western States Endurance Run 100 miles i juni. Efter det tog han sig även runt UTMB för andra gången. Men orkar han ett 100 miles-lopp till?
– Nu med Kullamannen som tredje 100-miler på 6 månader är kanske varken kroppen eller huvudet med lika mycket, så jag tänkte mest att börja jogga och se hur det går sen. Jag ser mest fram emot ett kult dygn i Skåne och lägger inte särskild mycket press på mig att tävla, säger Robert.
Något högre ambitioner har 42-årige Andreas Pettersson från Mölndal. Men även han har en tuff 100-milare i benen, Ultra Tour Monte Rosa (UTMR) med 170 km och 11 000 höjdmeter, så sent som i början av september. Men en 12:e-plats där imponerar, liksom en tid under 19 timmar på Transgrancanaria i februari och en tredjeplats på Aktivitus Trailrace i april. Dessutom vann han Full Moon Race 50 miles i somras, liksom Sydkusten Backyard Ultra med nästan 195 km tillryggalagda
– Mitt mål är en tid under 24 timmar och helst snabbare än så. Men eftersom jag relativt nyligen sprang UTMR så är kroppen lite sliten fortfarande! Hoppas på en bra dag och ett kul lopp! säger Andreas.
Sven-Anders Bergström är en 39-åring från Holmsund som med goda resultat på High Coast Ultra 129 km (2:a 2015, 6:a 2018), Ultravasan 90 (12:a 2017) och Sätila Trail 120 km (5:a 2017) visar att han har god kapacitet. Och inställningen är det inte fel på, han förväntar sig att få uppleva himmel, hav och helvete.
– Ser fram emot att få tänja på mina gränser. Eftersom det är första gången jag kör så långt och springer en hel dag för att sen ge sig in i natten är primära ambitionen att komma i mål. Sen får man se hur det räcker mot övriga löpare, men det är sekundärt för mig just denna gång. Mina förväntningar är att det ska bli ett spännande äventyr både i vackra naturen och det mentala landskapet, säger Sven-Anders.
Anders Hellner, 38 år från Stockholm, vann både Black River Run 100 miles 2017 och den halva distansen i år. Förra året tog han sig igenom fyra 100-mileslopp och fick klä på sig västen för The Swedish 100 miles challenge. Men Kullamannen var det klart tuffaste av dessa fyra. Han tog sig till slut i mål på en 12:e-plats (14:e totalt) på 27:42. Nyligen tvingades han bryta det av regn, blåst och kyla ovanligt tuffa Spartathlon och han var inte heller nöjd med sin prestation på Växjö Marathon för ett par veckor sedan. Terrängen är hans största utmaning, men löpförmåga har han onekligen.
– Kullamannen ska bli kul, har dock inga ambitioner annat än att förhoppningsvis putsa fjolårstiden lite, säger Anders.
Tomas Nordlöf, 32-åring från Umeå, visade framfötterna med en tredjeplats i High Coast Ultra 129 km i juni. Två månader senare var han 35:a i Ultravasan 90. Kullamannen blir hans första 100-miles-lopp.
Oscar Andersson från Bromma har, trots bara 26 år fyllda, hunnit med ett ansenligt antal bergsultralopp i Europa. Dock var hans bästa prestationer 2015-2016. I år gjorde han Transgrancanaria, men på dryga 22 timmar. På hemmaplan är en 2:a-plats i Ursvik Ultra 75 km 2015 tillsammans med Fjällmaraton Bydalsfjällen året innan hans enda ultramålgångar på svensk mark.
Och så tre topp 10-löpare från Kullamannen 100 miles förra året. Med den erfarenheten kan de prestera väl även i det betydligt tuffare startfältet i år.
Mikael Öhman var 6:a förra året, på 26:30, efter att ha avslutat starkt på varven runt Kullaberg. Den 38-årige ålänningen – som också har haft Gotland som hemvist – har gjort npgra av sina bästa resultat efter fjolårets Kullamannen. En 6:e-plats på Black River Run 100 miles i september och en 36:e-plats på Ultravasan 90. Dessutom tre raka segrar i Gotlands Ultra Maraton 2015-2017.
48-årige Fredrik Larsson från Uddevalla var förra året bara 11 minuter efter Mikael Öhman, på 8:e plats. Även han har fina ultrameriter under 2018, med en tredjeplats i Icebug Xperience Ultra och seger i Aktivitus Trailrace som de bästa prestationerna. Han sprang även K113 Scenic Trail i Schweiz i juni.
Mikael Hedman var visserligen bara 12:a i mål förra året, men 10:e man (tillsammans med Andreas Bohman och Anders Hellner), ungefär en timme efter Mikael Öhman och Fredrik Larsson. Den 43-årige stockholmaren var delad vinnare av Trans Scania 234 km 2016, ett lopp som han tvingades bryta i år. Efter skadeproblem lyckades han i alla fall bli 14:e i Black River Run 100 miles på 19:30.
Fler namn att ha koll på
Johan Isaksson, 39 år från Göteborg, har gjort många väldigt fina resultat på distanser runt 80-90 km. I år har han vunnit Borås Ultra Marathon i maj och varit 2:a på Sandsjöbacka Trail 83K i januari och Icebug Xperience Ultra i september.
Viktor Stenqvist, 30 år från Skövde, var imponerande 7:a på 2XU Idre Fjällmaraton i augusti, 11:a på Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen en vecka tidigare, 12:a på Romeriksåsen På Langs i juni och 5:a på Ecotrail Stockholm 80 km 2017.
Fredrik Danielsson, 32 år från Östersund, var 6:a i Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 50K 2018, 46:a i Eiger Ultra-Trail (99 km, 6 150 höjdmeter) i juli, vinnare av TEC 50 miles i april.
Michael Jeppesen, 30-åring från Hvidovre i Danmark. 9:a (av 228 finishers) i etapploppet Half MdS Fuerteventura i slutet av september, 65:a i Eiger U ltra Trail 101 i juli, 2:a i North Coast Ultra 30K i april.
Martin Ehrencrona, 44 år från Stockholm, var tvåa i North Coast Ultra X-Large 50K i april, 34:a i Kia Fjällmaraton 43K i augusti, topp 100 i Ultravasan 90 både 2016 och 2017. 18:39 på CCC för två månader sedan.
Rasmus Persson, 28 år från Skövde. Vinnare av Borås Ultra Marathon 87 km 2016, 3:a i Ecotrail Stockholm 80 km 2017, 34:a i Ultravasan 90 2016, 10:a i Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen i augusti och 9:a i Transylvania One Hundred i maj. Dessutom 12:a i High Coast Ultra i juni och 2:a i Åda Wildboar Challenge i april.
Matthew Holland, 23, från Australien. Såvitt jag kan se har han aldrig sprungit en ultratävling utanför Australien. Trots sin unga ålder är hans resultat begränsade till 2014-2016. Mest imponerande merit är troligen en 52:a-plats av totalt 949 löpare i Ultra-Trail Australia 100 km 2016.
Erik Billerby, 45 år från Göteborg. Starkast 2014-2016, bl.a. med en tredjeplats i Sandsjöbackas ultratrippel 2016, innan han blev skadad. Har som enda ambition att inte DNF:a.
Mikael Svalstrand, 52 år från Billdal. 4-3-11 i Sandsjöbackas ultratrippel 2016-2018. Har även gjort CCC och Sätila Trail, men DNF på Aktivitus Trailrace 100 miles i april.
Christian Malmström, 38 år från Lyckeby. Vann Markusloppet 50 km för ett år sedan. 4:a på Sätila Trail 120K 2017, 3:a på Sandsjöbacka Trail 83K 2017. Har även gjort ett 100-miles-lopp, Salomon Hammer Trail på Bornholm.
Janne Aho, 35 år från Hallstahammar. Gjorde några fina 100-mileslopp 2016-2017, 4:a på TEC 2016, 5:a på the gax 2016 och 3:a på Arctic Ultra 2017. 5;a på TEC 50 miles i april.
Andrew Maier. 41-årig amerikan som huserar i Åkersberga. 19:36 på Transgrancanaria 2016 och 18:23 som 4:a på Black River Run 100 miles 2017 är hans bästa meriter på längre distanser. Även 6:a på SM i ultratrail, Sundsvall Trail 52 km i juni och 10:a i Sörmland Ultra Marathon i oktober.
Claes Widarsson, 37-åring som tävlar för LK Tuppgök var 4:a på Hallands Ultra i början av juni och 2:a på Bocksten Trailrun 46 km i slutet av samma månad. 55:a på Ultravasan 90 med 8:29 förra året.
Kristian Soltesz, 34-årig lundensare som var 3:a i Mustang Trail Race på hög höjd i Nepal (168 km, 9 875 höjdmeter) i april. Har även sprungit Tjörnarparen 50K 2016 och 2017.
Claes Christensson, 32 år från Boden. 7:a på High Coast Ultra i juni, 12:a förra året. Även sprungit Tierra Arctic Ultra 120 km 2016 och finska Nuts Ylläs Pallas förra året.
Marcus Kjellberg, 43 år från Vallda. 5:a i Sandsjöbacka Trails ultratrippel förra året, påbörjade det avbrutna 100-miles-loppet Ehunmilak i somras, var 14:e på Simris Alg Ultra i april.
Kristoffer Sjöberg, 28 år från Sickla, vann Black River Run 50 miles 2017. I år var han fyra på Åda Wild Boar Challenge.
Joakim Johansson har gjort 7:51 som 26:a i Ultravasan i år. Även han försökte sig på det på grund av åska avbrutna Ehunmilak i somras. Han var åtta i High Coast Ultra förra året.
Mattias Gynäs, 40 år från Uddevalla, var 2:a i Sandsjöbacka Trail 83K 2017 och 5:a i Icebug Xperience 80 km i september.
Kristoffer Wahlberg, 31 år från Gävle, har sprungit Ultravasan 90 på 7:53, som 25:a förra året.
Joakim Nordfeldt, 37 år från Falun, vars bästa merit troligen är hans 20:e-plats i Ultra Trail Del Mugello 2017. Han var även 7:a i Ecotrail Stockholm 80 km 2017 och 2:a i High Coast Ultra 75 km 2016.
Adam Bahr, 43 år från Lund, var 3:a i Swedish Alpine Ultra 2016 och gjorde sin första 100-milare i somras, då han sprang the gax 100 miles på 23:10 och blev 9:a.
Niclas Gällenftoft, 46 år från Västra Frölunda, blev delad 3:a på the gax 100 miles i somras och var 14:e på Kullamannen 100 miles förra året och har god ultraerfarenhet både från Sverige och utomlands.
Damerna
Toppkandidaterna
Johanna Bygdell var förstås skyhög favorit inför årets Kullamannen, liksom hon var förra året. Hon hade definitivt kämpat om de totala pallplatserna. Förra året tvingades hon bryta bland annat på grund av en smärtande höft. I år blev hon skadad när något gick igenom skon och in i foten under Härnö Trail, en skada som hon fortfarande inte är återhämtad från.
Favoritskapet, om än knappt, skulle då ha gått till Sandra Lundqvist. Men livet kom emellan och hon kommer inte till start, vilket inte heller Sussi Lorinder gör av liknande anledning.
Det blir nu framför allt tre damer som förväntas göra upp om topplaceringarna. 30-åriga Sofia Smedman från Skövde vann Kullamannen 100 miles förra året (9:a totalt) och det skulle inte förvåna om hon försvarar den segern. Men hon vill själv skruva ner förväntningarna på grund av ett dåligt träningsår fram till sommaren.
– Mina förväntningar på tävlingen är att det kommer bli tufft och att jag kommer få slita hårt för att ta mig i mål ???? ambitionen är att ta mig i mål utan skador. Skulle vilja säga att jag satsar på pallen men vet inte om jag håller för det. Tuff konkurrens i år. Men hoppas på att kunna slå min tid från förra året i alla fall, säger Sofia.
Hennes allra största merit är en fjärdeplats i Ultravasan 90 2016. Under det fina fjolåret fick hon förutom Kullamannen även med sig ytterligare tre segrar: Salomon Hammer Trail Winter Edition 50 miles, Arctic Ultra 50 miles och Ursvik Ultra.
Anna Carlsson är 33 år och bor i Abisko där hon har vunnit Swedish Alpine Ultra på hemmaplan de senaste två åren. Hon vann också Björnfrossa Ultramaraton i juni och var 2:a på Sätila Trail 120K för ett år sedan. Nu ger hon sig för första gången på 100-miles-distansen, en distans som hon har respekt för.
– Jag ser mig absolut inte som en av dem som kommer att vara med längst upp i toppen. Har ju aldrig kört 100 miles förut så mitt mål är kört och gott att genomföra på ett så bra sätt som möjligt och springa klokt. Dvs på med skygglapparna och bara fokusera på mig själv från start till mål.
Laila Öjefelt från Borlänge är med sina 50 år veteranen i sammanhanget. Så sent som i september genomförde hon Ultra Tour Monte Rosa (170 km med 11 000 höjdmeter) och blev stark 5:a, samma placering som hon hade året innan. Hon har även både en seger (2016) och en andraplats (2017) High Coast Ultra 75 km och ultraerfarenhet sedan ett 10-tal år tillbaka. Hennes 352,59 km på 48-timmars (2015) och 213,575 km på 24-timmars (2014) är också resultat som inger respekt.
– Det är klart att man försöker och hoppas på en så bra placering som möjligt varje gång men drar på sig en nummerlapp, men samtidigt så vet jag ingenting om banan eller vad jag kan förvänta mig. Det gör det så klart omöjligt eller åtminstone väldigt svårt att sätta ett tidsmål – min senaste 100-milare tog mig över 42 timmar. Jag har också hört och läst att det var ett rejält manfall på Kullamannen förra året vilket så klart gör loppet mer intressant och spännande, säger en förväntansfull Laila.
Fler favoriter
Det finns ytterligare några tjejer som en bra dag kan kämpa om pallplatserna. 49-åriga Maria Nordfjell tog sig nyligen igenom det över 350 km långa Tor Des Géants. Rent meritmässigt är några tävlingar i Norge hennes starkaste. Hon vann The Arctic Triple Lofoten Ultra-Trail 100 miles 2016, samma år som hon var 11:a i Ecotrail Oslo 2016 och 8:a i Hornindal Rundt (där hon var 3:a 2014).
– Kullamannen är en så tuff ultra och jag springer sakta, så jag är inte en som kämpar om fina placeringar, nej, men jag tänker komma imål och helst innan ”after race” middagen startar på Grand hotell, säger Maria.
Lotta Sjöberg, 45 år från Helsingborg, var SM-tvåa på 100 km i hemstaden i juli. Hon var femma på North Coast Ultra 50 km i april. Hon sprang Kullamannen Ultra i dess kortare versioner 2013 och 2014. Kullamannen är hemmaplan för henne.
Ingvill Fauske är en 39-årig norska som gör sin andra ultra utanför Norge (den första var Ultravasan90 2015). Det blir dock hennes första 100-milestävling. I juni var hon trea i Birkebeinerlopet (59 km), där hon kom femma förra året. I fjol var hon även tvåa i Telemarks Telemarks Tøffaste (81 km, 2 650 höjdmeter). En niondeplats på Ecotrail Oslo 50 km i maj är ytterligare en fin merit. Hon har sprungit ultralopp i Norge sedan 2012.
Fler att ha koll på
Sofia Kay, 41, och Annika Askengren Berg, 58, kan bli de första att genomföra två stycken Swedish 100 Miles Challenge, som alltså innebär fyra svenska 100-mileslopp på ett år. Tidigare har de gjort versionen med Arctic Ultra som vinterloppet, nu är det alltså Kullamannen som ska besegras för att de ska få var sin andra väst. Dessa båda klubbkompisar i LK TV88 (Trollhättan/Vänersborg) springer oerhört många ultralopp och även kortare distanser (Annika sprang nyligen Växjö Marathon till exempel).
41-åriga Sofia Attelind var trea på Ecotrail Stockholm 80 km i juni, året innan vann hon den kortare 45km-distansen. I fjol sprang hon Ultravasan 90 på 9:44.
Clara Viklund Borg, 39-åring från Segeltorp, är måhända också på väg mot västen för The Swedish 100 Miles Challenge. Kullamannen blir hennes tredje raka, efter 26:14 på the gax och 23:23 och en fjärdeplats på Black River Run.