Inför Kullamannen 100 Miles 2019 - herrarna
Det är ett oerhört starkt startfält bland herrarna i årets Kullamannen 100 Miles. Förutom i viss mån den absoluta toppbredden är det ett startfält som gott och väl är i paritet med Ultravasan90. 174 km och nästan 5 000 höjdmeter (varav det mesta under andra halvan) är inget att leka med. Men vilka tror vi kan vara med och fajtas om placeringar?
Det är förstås återigen nytt rekord i antalet anmälda till en 100-milestävling i Sverige. Mansdominansen är dock total, det står i dagsläget 478 herrar och 57 damer på startlistan.
Många återkommer och 6 av fjolårets topp 10 antar utmaningen igen, plus ytterligare 4 topp 10-löpare från 2017. Till den skaran sällar sig ett gäng nya, hungriga utmanare.
Banan är i år förlängd för att uppfylla ITRA:s krav för att få maximala 6 poäng. Det blir en extrasväng i början, lite längre i Ängelholm och istället för att springa runt Kullaberg när man kommer till Arild springer löparna hela vägen till Mölle innan de ger sig ut på fyra helvarv runt berget. Liksom förra året är Kullamannen 100 Miles kvalificeringslopp till Western States.
Starten går fredagen den 1 november kl. 9 vid Skansen i Båstad. Förväntad målgång i Mölle för de första lär vara tidigast kl. 3 på lördagsnatten.
Medaljkandidater
Fjolårets dominant, Petter Restorp (ITRA: 839), kommer återigen hem till Sverige för att springa Kullamannen. Han är egentligen alla dagar i veckan en given vinnare. Men på i ett 100-mileslopp finns inga givna vinnare och definitivt inte på Kullamannen. Dessutom är det inget A-lopp för Petter, som ser tävlingen främst som en upplevelse.
- Precis som förra året så har jag trappat av lite på både intensitet och volym så här års. Jag har mest motivation för att bara vara ute bland bergen och uppleva bästa tiden på året. Hösten! säger Petter.
Därmed inte sagt att han kommer att lunka runt enbart för att njuta.
- Tävlingssäsongen har varit lång och jag tror ändå att jag har tillräckligt i mig för att komma i mål på en hyfsad tid även i år. Ser verkligen fram emot att stå på startlinjen igen.
Petter tror att det kan bli ett annorlunda lopp i år, jämfört med fjolåret då Patrik Wikström och Petter satte upp ett otroligt tempo redan på den plattare första halvan.
- Hoppas på att det kan bli en liten tätklunga som springer mer eller mindre tillsammans fram till Kullaberg följt av en våldsam fajt på berget.
Petter är 2:e svensk på ITRA:s lista för de allra längsta distanserna (efter Carl Johan Sörman) och 1:a i den näst längsta kategorin. I år har han bland annat en imponerande 4:e-plats på Marathon Du Mont-Blanc 90 km och 10:a på Miut - Madeira Island Ultra 117 km. Han låg 2:a i Ultra Tour Monte Rosa, när det avbröts på grund av dåligt väder. Utöver det dessutom en seger i Grossglockner Ultra-Trail och en 3:e-plats i Gran Trail Courmayer.
För den som vill veta mer om Petter kan ni läsa den intervju som vi gjorde inför förra årets Kullamannen.
Vilka är då Petters utmanare? Patrik Wikström (ITRA: 795) står på startlinjen igen. För två år sedan vann han och i ett försök att upprepa den bedriften förra året gick han ut stenhårt, för att sedan knäckas av berget och han tvingades bryta. I år är taktiken en annan och ambitionerna något nedskruvade.
- 174km det är galet långt... gäller att vara riktigt motiverad och att kroppen håller ihop. Ambitionen är att ta mig igenom hela loppet utan överansträngningar och nå en pallplats, säger Patrik.
Även på Ultravasan90 i augusti försökte han utmana självaste Jim Walmsley om det första spurtpriset. Återigen tog det knäcken på honom och han bröt sedermera. Två veckor dessförinnan imponerade han dock med en 5:e-plats på Kia Fjällmaraton och däremellan hann han även med att vinna Marsliden Seven Summits.
En annan som vet hur det är att springa mot Petter Restorp på Kullamannen är förra årets 2:a, Magnus Rabe (ITRA: 733). Han var faktiskt snabbast av alla på det sista varvet runt Kullamannen, på sitt första 100 miles.
- Då var det mycket att lära och jag tog nästan 8 timmar på mig till de första 8 milen. Lite väl defensivt men det gick desto snabbare på berget som är min styrka. Framförallt när mörkret faller är jag som bäst. Älskar att gå in i mig sjäIv och uppleva det meditativa när det är stilla och tyst, säger Magnus.
I år lär han gå på snabbare i början (han räknar med 5-minuterstempo fram till berget). Men han var skadad årets första 6 månader och kom inte igång med träningen förrän i somras, även om han nu känner sig bättre tränad än förra året.
- Rampade upp rätt snabbt och sprang IX Ultra i Bohuslän (50miles) och blev 2:a. Årets enda tävling så det ska bli kul att tävla igen. Träningen har sedan flutit på bra trots känningar här och där men att utmana Petter är nog inget jag ska ge mig på, funderar Magnus.
Hela fjolårspallen finns med även i år. Karl-Fredrik Andersson (ITRA: 718), en av tre herrar och en dam i det starka Team Billingen X-Trail, var överraskande 5:a 2017 och upprepade det med en ännu bättre bronsplats i fjol. Ambitionerna är återigen höga.
- Känner att jag har tagit ytterligare några steg framåt på dom riktigt långa och tuffa tävlingarna. Så får jag bara vara frisk dom sista veckorna nu så siktar jag på personbästa, hoppas Karl-Fredrik.
Utöver sina insatser på Kullamannen, inte minst 2018, är en 23:e-plats på Ehunmilak 172 km från i juli också en stark merit. Nyligen var han 2:a på UKA Pain 100 km.
Men de nämnda fyra får se upp för en stark finländare! 33-årige Jaakko Eskelinen (ITRA: 761) från Helsingfors har aldrig sprungit en ultratävling utanför Finland. Men där har han å andra sidan en imponerande resultatlista de senaste två åren. 2018 vann han NUTS Ylläs Pallas 134 km (2018), den finska motsvarigheten till Swedish Alpine Ultra) och på NUTS Karhunkierros 167 km i Oulankas nationalpark (den finska motsvarigheten till Kullamannen?) blev han 2:a 2018 och vann 2019. Men vad som väntar under Kullamannen vet han ännu inte.
- Nästan all information om tävlingen har varit på svenska, så jag vet inte så mycket om den. Kanske lika bra det, så att jag inte stressar så mycket för det. Jag kommer definitivt att spara min energi till dödens zon. Jag vet inte vilken sluttid jag kan räkna med, men jag ska springa så snabbt som jag kan, säger Jaakko Eskelinen.
Fler toppkandidater
Ytterligare en Patrik kan vi mycket väl se högt upp i listan. Patrik G. Björkqvist (ITRA: 684) har brottats länge med magproblem och har inte fullföljt en ultra sedan han vann Sandsjöbackas ultratrippel i januari 2017. Men nu verkar han vara på väg tillbaka.
- Jag är bättre förberedd i år och ambitionen är att jag ska ta mig igenom hela utmaningen. Min gräns för hur länge jag “orkar” tänka mig att hålla igång är 24 timmar. Jag vill verkligen ta mig i mål, kanske med nån timmes sömn, längre stopp, jag tänka mig att gå ett eller två varv, säger Patrik Björkqvist ödmjukt.
Erik Eng (ITRA: 701) var 2:a på Kullamannen 100 Miles i dess första upplaga 2017 (på 21:37). Han vann även High Coast Ultra 129 km både 2017 (även om Johanna Bygdell vann totalt) och 2018. I år var han 2:a efter Jonas Buud.
- Tycker inte att jag har lyckats göra något bra lopp ännu på Kullaberg så jag hoppas att jag kan göra det lite bättre och slå min tid från första året. Ska bli så roligt, ser fram emot det. Svårt att säga en viss tid kanske, men jag vill känna att jag gör ett bra lopp, att jag får ut det jag har i kroppen, säger Erik.
Christian Malmström (ITRA: 699) är en tidigare triatlet som i år på allvar har börjat satsa på ultralöpning. Han var 2:e på TEC 100 Miles (15:53) och genomförde UTMB i augusti. Han sprang Kullamannen förra året, men lyckades mindre bra med en 29:e-plas.
- Jag är revanschsugen från förra årets 26 timmar vilket var minst fem timmar över vad jag hoppades på. Mer erfarenhet i bagaget sedan sist från TEC och UTMB, men vi får se hur kroppen reagerar på ytterligare en 100+ miler, säger Christian, som åtminstone hoppas på 22 timmar.
En annan som har tagit ett extra kliv i år är Gustaf Sjösvärd (ITRA: 653). Segrar både på The Gax 100 Miles, Black River Run 100 Miles och Ultra Caballo Blanco Suecia. Men nu möter han ett helt annat motstånd. Han hoppas förbättra fjolårets 11:e-placering.
- Det känns bra! Mitt mål är att springa högt upp på min potential och göra bättre ifrån mig än jag gjorde ifjol. Jag hade det tufft på flacken och i år räknar jag med att det ska kännas bra ända från start, säger Gustaf.
Utöver ovan nämnda medaljtrio från förra årets Kullamannen har vi ytterligare tre från topp 10, de delade 5:orna och 8:an.
Kristoffer Sjöberg (ITRA: 673) sprang under 22 timmar förra året, i sin 100-milesdebut (han vann Black River Run 50 Miles 2017). I år har han gett sig på ett ännu större äventyr, etapploppet Peneda-Gerês Trail Adventure i norra Portugal, som han vann överlägset. Sambon Michelle Nyström vann den kortare varianten. I juni vann han dessutom EcoTrail Stockholm 80 km.
- Formen känns bra inför årets Kullamannen. Jag har fått in en hel del tävlingar detta år vilket ger mig en större trygghet inför lopp samt att jag har erfarenheten från förra året, säger Kristoffer.
- Jag har en mycket tuffare tidsplan i år, även fast dom har förlängt banan. Lyckas jag hålla min plan tror jag att jag är med och konkurrera om topplaceringarna, men 175 km är långt och det är mycket som ska stämma.
Kristoffer delade förra året 5:e-platsen med Rasmus Persson (ITRA: 689). Rasmus är en del av Team Billingen X-Trail, men har flyttat från Skövde till Östersund för att komma närmare bergen. 2:a på Ursvik Ultra 75 km, 25:a på Åre Fjällmaraton 43Koch 4:a på Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen är årets ultrameriter, som vittnar om att han har tagit ytterligare ett kliv framåt.
- Jag är lite osäker på min form. I september drogs jag med en segdragen förkylning i drygt en vecka samtligt som jag har haft mycket på det privata planet den senaste tiden. Trots detta har jag kunna träna på någorlunda bra och jag hoppas att jag har mycket att ge första helgen i november. Jag är oerhört revanschsugen sedan Ehunmilak i juli som jag tyvärr tvingades bryta på grund av omfattande fotproblem, berättar Rasmus.
Mikael Öhman (ITRA: 678) var 6:a på Kullamannen 100 Miles 2017 och 8:a förra året (23:19). Han var 2:a efter Gustaf Sjösvärd på Black River Run 100 Miles i september, men månaden innan gjorde han sin hittills bästa ultratävling när han var 23:a på Ultravasan90.
- Målet är att slå min egen tid från förra året (trots ca. 1 mil längre) och har jag en bra dag, kanske ännu snabbare än förra året. Om det sedan räcker till en topp 10, det är upp till mina medlöpare att avgöra. Men de ska få slita för att komma före mig, säger Mikael, vars högsta prio dock är att få ta emot en guldring för tre raka målgångar.
Ett högst osäkert, men högintressant namn i startlistan är Johan Steene (ITRA: 587). Nu till helgen springer han VM i 24-timmars, så uppladdningen är onekligen optimal för att springa snabbt på 174 tuffa kilometer en vecka senare. Men är det någon som kan det så är det väl just Johan Steene.
- Inga ambitioner. Jag vet inte ens om jag startar. Ska på VM helgen innan, säger Johan kort och gott.
För den som inte vet har Johan Steene sprungit längre än någon annan på backyard ultra, 68 timmar. Han har startat The Barkley Marathons fyra gånger och slutfört tre av fem varv, en så kallad Fun Run, två gånger. Han hade fram till i år det osupportade banrekordet i en tredje av Gary "Lazarus Lake" Cantrells unika tävlingar, Last Annual VOL State, 500 km genom delstaten Tennessee.
För att jämföra hans kapacitet med något som fler kan relatera till så har han det svenska rekordet på 24-timmars med 265 km.
Men vi kan som sagt lika gärna få se Johan Steene jogga in på en 38:e-plats.
Ytterligare topp 10-kandidater
Magnus Sellberg (ITRA: 682) var 14:e förra året. I somras var han 11:a i Tour De Fjällmaraton, hans starkaste merit hittills. Han hade egentligen tänkt att springa Crazy 88, men när den inte blev av valde han att stiga upp till 100 miles igen.
- Det är lite lojt för tillfället med småkrämpor efter en lång säsong. Men ser väldigt mycket fram emot att få komma ner och snöra på mig skorna. Den tekniska biten på banan är ju fantastiskt rolig att springa och med lite ordentligt svenskt höstväder så kan det bli ett bra lopp, säger Magnus som ändå har som målsättning att förbättra förra årets resultat.
En annan som känner sig lite sliten efter en lång säsong är Stefan Ehrin (ITRA: 680). Nyligen slog han banrekord på Gotland Ultra Maraton och i juni vann han Björnfrossa Ultramaraton. I augusti var han placeringen före Mikael Öhman som 22:a på Ultravasan90. Han var 12:a på Tour De Fjällmaraton, strax bakom Magnus Sellberg, och har dessutom sprungit både Transgrancanaria och UTMB TDS. Förra året kom han 41:a på Kullamannen.
- Mina ambitioner för i år är att göra en betydligt bättre tid än förra året då jag slocknade i skogen. Jag känner med avsevärt starkare än tidigare. Men med det sagt så börjar kroppen kännas lite sliten efter säsongen som varit så jag tar det som det kommer, säger Stefan.
Lärt sig av erfarenheter från förra året har även Andreas Talberg Pedersen gjort. Då startade han alltför optimistiskt och tvingades bryta. Hans ultrameriter är annars få, han var 16:e på Ultravasan90 2016 och 7:a på Lidingö Ultra 2017.
- Formen inför årets tävling känns bättre än förra året. Har fått in betydligt flera långa pass och resultaten på samtliga distanser har även förbättrats under året. Har dock insett från förra året att mycket hinner hända under ett 100 miles lopp så årets ambition kommer främst bli att fullfölja, sen så får vi se hur snabbt det väl blir på dagen!
Den tredje mannen i Team Billingen X-Trail är Viktor Stenqvist (ITRA: 687). Till skillnad från Rasmus Persson tog han sig i mål på Ehunmilak, som 46:a. Däremot blev det DNF på Kullamannen förra året. En 7:e-plats på Idre Fjällmaraton 2018 sticker ut i meritlistan, men har var bland annat också 2:a på Silverleden på en dag i somras och sprang 73,8 km på Skövde 6-timmars.
- Av oss i Team Billingen X-Trail är jag nog den med minst ambition. Å andra sidan är jag rejält revanschsugen och i ovanligt god form. Mitt största mål är att det ska kännas härligt att komma fram och få börja springa på berget. Det är det jag har tränat för sen jag bröt i Mölle förra året, säger Viktor.
Tomas Nordlöf (ITRA: 670) var 26:a på Kullamannen förra året. Han har två raka 3:e-platser på High Coast Ultra 130 km och fina resultat på Ultravasan90 (42:a 2017 på 8:15, 35:a 2018 på 8:07 och 26:a 2019 på 7:41).
- Måste säga att sommar och höst har varit snäll mot mig och det känns som jag klivit upp en nivå under perioden. Kommer laddad och förberedd men dock ödmjuk såklart och inser att detta är tunga grejer. Kommer ge allt men att få trilla in just vid topp10 skulle jag se som en vinst för mig, säger Tomas.
Emil Söderlund (ITRA: 669) från Åland har gott om erfarenhet av tuffa bergslopp. I september sprang han Tor Des Géants (142 km med 11 000 höjdmeter) och i juli Grossglockner Ultra-Trail. Han var 3:a på TEC 100 Miles 2017 på 16:48, liksom på Ursvik Ultra 45 km i år. I maj hann han även med etapploppet Dragon’s Back Race i Storbritannien.
Daniel Ljungdahl (ITRA: 655) bröt The Gax 100 Miles i somras, men tog revansch när han blev 35:a på Ultravasan90. Förra året var han 2:a på Black River Run 100 Miles (16:14). Även han sprang Dragon’s Back Race i maj.
Från Finland kommer Ville Maksimainen (ITRA: 645), som liksom Jaakko Eskelinen gör sin första ultratävling i Sverige. Han var stark 58:a på UTMB 2018 och 3:a på årets NUTS Ylläs Pallas 100 miles. I september vann han Vuokatti Trail Challenge 57 km.
Oscar Sjölander (ITRA: 660), var i år först med att ta sig under 20 timmar på den tuffa banan på Aktivitus Trailrace 165 km. I juli var han 8:a på Laugavegur Ultra Marathon och strax därefter sprang han 208 km och blev RM-2:a i sitt första 24-timmars. Det följde han upp med en 5:e-plats i Icebug Xperience Ultra.
Andreas Pettersson (ITRA: 645) var 16:e på Kullamannen förra året (24:34). Ett par månader senare kom han 2:a på Sandsjöbacka Trail 85K. I augusti sprang han UTMB, förra året var han 11:a på Ultra Tour Monte Rosa 170 km. Han vann Backyard Ultra Sydkusten 2018 på 29 varv och även Full Moon Race samma månad.
Fredrik Larsson (ITRA: 647) var 8:a på Kullamannen 100 Miles 2017 (26:41), men bröt förra året. Han var 3:a på Icebug Xperience Ultra 2018 och vann Aktivitus Trailrace 100 Miles. I år har han bl.a. varit 44:a på Ultravasan90, 6:a på Sandsjöbacka Trail 85K och fick bra backträning på The Alpaca Race. Gjorde 30 varv på The Bridge Backyard Ultra.
Från Danmark kommer Sören Damgaard (ITRA: 605), som kanske gjorde sin bästa ultratävling när han förra året blev 12:a på Kullamannen (23:26), den enda tävling han har sprungit som är längre än 101 km (CCC 2017). I april kom han 5:a i Ultraløbet Fyr till Fyr 60 km.
Johan Isaksson (ITRA: 656) bröt Kullamannen förra året. Hans enda ultranotering sedan dess är en 3:e-plats i Sandsjöbackas Ultratrippel i januari. Förra året vann han Borås Ultra Marathon 89 km och var 2:a på Sandsjöbacka Trail 83K och Icebug Xperience Ultra.
Fältets starkaste norrman heter Christian Randholm (ITRA: 648). Han vann Salomon Hammer Trail 50 Miles förra året, var 5:a på Sätila Trail 82 km och 2:a på North Coast Ultra 60K. Dessutom 51:a på Transgrancanaria Hg 127 km i februari. Har ännu ingen finish på 100 miles.
Kristoffer Wahlberg (ITRA: 638) var 17:e på Kullamannen 100 Miles förra året (24:41) och 25:a på Ultravasan90 2017 (7:53).
Anders Hellner (ITRA: 639) har vunnit samtliga tre distanser på Black River Run: 100 Miles 2017 (16:40), 50 Miles 2018 och i år 20 Miles. Även 4:a på TEC 100 Miles 2017 och 5:a på The Gax 100 Miles 2017. Försökte sig på den nya Swedish Alpine Ultra Double (fram och tillbaka), men fick bryta. 12:a på Kullamannen 2017, 45:a förra året.
David Kierkegaard (ITRA: 622) sprang starkt på Ehunmilak 172 km i juli, han blev 45:a. 6:a på High Coast Ultra 130 km månaden innan. Sprang Ultravasan90 på 8:20 2017, då han blev 48:a.
Eckhardt Seher (ITRA: 634) från Tyskland blev 2:a på Trans Scania 234 km i slutet av sommaren (och var 3:a 2017) och vann det tyska etapploppet E 11 Etappenlauf Porta Westfalica - Halle i slutet av maj. Han har vunnit tyska ultratävlingar som Hexenstieg Ultra 2017 (221 km, 7400 höjdmeter), STUNT100 100 miles 2017 och Jägerstein Ultra (72 km) 2015 och 2016.
David Rydstedt (ITRA: 569) måste vi också nämna. Han har haft återkommande ryggproblem sedan han slog fortfarande gällande banrekord på The Gax 100 Miles 2016 (2015 sprang han Ultravasan90 på 7:33). Testade kroppen på Black River Run 100 Miles och steg av efter halva distansen med en god känsla. Nu gör han ett nytt försök att ta sig igenom hela 100-milesdistansen.
Slutligen kan vi nämna ytterligare två löpare som har varit topp 10 på Kullamannen, premiäråret 2017. Statistiskt sett borde de placeras ännu längre ner i årets tuffa konkurrens, men erfarenheten kan tala till deras fördel.
Magnus Hjelmer (ITRA: 587) var 7:a 2017 (på 26:31). Han har gjort 8:45 (2017) och 8:47 (2019) på Ultravasan90. I juni var han 9:a på Björnfrossa Ultramaraton (7:a förra året) och i september fick han samma placering i Bergslagseden Ultra (5:a förra året).
Mikael Hedman (ITRA: 553) kom 10:a på Kullamannen 2017 (27:42). Samma år var han även 7:a på TEC 100 Miles. 2016 vann han Trans Scania 234 km tillsammans med Martin Scharp (och var det året 5:a på TEC 100 Miles). Han har haft det tuffare de senaste två åren, han var 44:a på Kullamannen förra året och 14:e på Black River Run 100 Miles. I september genomförde han UTMB.
Fler starka namn
Den här listan skulle kunna göras nästan hur lång som helst. Trots att vi redan nämnt så många namn hittar vi i listan nedan löpare som har vunnit eller kommit topp tre i andra svenska 100-milestävlingar, medan andra presterat riktigt bra i kortare ultror. Så hård är konkurrensen i årets Kullamannen.
Jonatan Nordebo (inget ITRA-registrerat resultat och DNF på Kullamannen förra året, men vann Obbola Backyard på 33 varv och gick 74 timmar på fotrallytävlingen Maratonmarschen)
<s>Martin Ehrencrona</s> (ITRA: 677) (startar ej)
Apostolos Memos (ITRA: 692)
Mark Harber (ITRA: 608)
Daniel Larsson (ITRA: 650)
David Muir (ITRA: 650)
Joakim Johansson (ITRA: 647)
Fredrik Danielsson (ITRA: 635)
Jonas Andersson (ITRA: 646)
Martin Börjesson (ITRA: 646)
Fredrik Källström (ITRA: 610)
Adam Ekstedt (ITRA: 640)
Anders Jansson (ITRA: 608)
Peter Mickos (ITRA: 636)
Mikael Laposa (ITRA: 640)
Janne Svärdhagen (ITRA: 606)
Samuel Fredriksson (ITRA: 628)
Yoshihiro Tsunoda (ITRA: 605)
Fredrik Uddgren (ITRA: 634)
Sebastian Andersson (ITRA: 634)
Peter Thorvaldsson (ITRA: 629)
Joel Waje (ITRA: 632)
Victor Lundqvist (ITRA: 599)
Tomas Amneskog (ITRA: 630)
Magnus Linde (ITRA: 600)
Patrik Nilsson (ITRA: 628)
Joar Palm (ITRA: 628)
Andreas Lindström (ITRA: 621)
Joakim Nordfeldt (ITRA: 623)
David Thylen (ITRA: 626)
Mikael Svalstrand (ITRA: 595)
Jonas Rabe (ITRA: 625)
Lau Brüniche-Olsen (ITRA: 594)
Niklas Holmström (ITRA: 623)
Andreas Järlstig (ITRA: 595)
Staffan Appelgren (ITRA: 615)
Tommy Carlsson (ITRA: 589)