Inför Maratonmarschen 2019

0

av Fredrik Forsström

Årets höjdpunkt för långsamma närmar sig! För precis som i backyard ultra är det inte den snabbaste, utan den uthålligaste och jämnaste som vinner Maratonmarschen, eller Fotrally som den hette fram till 2018 (då den bytte namn, och ”fotrally” blev grenen man tävlar i).

Likheten med backyard är att båda är elimineringslopp till endast en återstår, men farten i fotrally är lägre än i backyard (5 km/h mot 6,7) och det innebär att segraren får räkna med att hålla på ungefär dubbelt så länge som i backyard: de senaste 4 åren har segraren behövt gå mellan 72 och 88 timmar. Banan går runt Mälaren och ett varv är exakt 72 timmar, därefter påbörjas nästa varv.

Foto: Fredrik Forsström.

Fredagen 28/6 kl 21 startar alltså närmare 250 deltagare från 7 länder Maratonmarschen på gärdet i Stockholm. Längst resväg av deltagarna har Denise Barringer (#21) från Pennsylvania som reser hit bara för att vara med om sitt livs äventyr. Precis som många andra deltagare så saknar hon tidigare erfarenhet av ultralöpning, utan hon blev förtrollad av konceptet när hon hörde om det.

Denise kanske inte vinner i år, utan årets storfavorit är de senaste 2 årens 2:a Agne Truss (#2) efter att samma senaste 2 års vinnare Richard Andersson deklarerat att han slutar tävla efter att ha varit obesegrad i såväl fotrally och backyard ultra.

Men hungriga motståndare finns det gott om: Alla som gått 48h tidigare är att räkna som givna kandidater till att “varva” (dvs gå 72h). Dit hör Lars Hagstedt (#4) den urstarka veteranen, Charlotta Sahlström (#5) och Stefan Jonsson (#6) som båda gått 2 gånger tidigare och har ett pb på över 50h, och Niklas Yjord (#182) som bara gått en gång tidigare (2017) och klev in direkt på 48h  – BAM! Om Nicklas Ulvnäs har lyckats ladda om sedan han vann årets Walk of Pain för några veckor sedan så vill han antagligen runt sjön han med. Utöver de självklara utmanarna vet jag om några till med högt ställda mål, men det får de själva avslöja genom att visa resultat under helgen som kommer.

Foto: Fredrik Forsström.

Vid sidan av den individuella tävlingen finns även en lagtävling. Ett lag består av 3-5 personer och det lag som längst har 3 personer kvar vinner. I lagtävlingen finns ingen solklar favorit i år, men det några lag som man kan kräva minst 30-36 timmar av. Kul i år är att Finland skickar 3 st 6-dagarslöpare (Petri Perttilä som var med redan i fjol, Aku Kopakkala, Sakari Haka) i Team Omfalos. Det vore kul om intresset för fotrally skulle växa i Finland!

Till sist: När Agne och Richard båda var debutanter när dom hamnade i final mot varandra 2017 trodde ingen att en debutant skulle kunna vinna. Ingen vet vilka styrkor som döljer sig bland årets 112 debutanter. Debutanterna är svåra att spekulera i, men ingen av årets har erfarenhet av ultra som direkt sticker ut om man tittar på tyska statistiksidan DUV. Men någon debutant kommer alltid att chocka, vem vet vi först framåt måndag-tisdag. Eller onsdag. Eller kanske torsdag.

Rutt, resultat och info: http://fotrally.se/

Följ på Facebook: https://www.facebook.com/groups/1629007183995219/

Följ Denise Barringer på Maratonmarschen: https://www.facebook.com/An-American-Goes-to-Fotrally-Maraton-Marschen-294658994548239/

Artikelförfattaren Fredrik Forsström efter sin seger 2015, på dåvarande banrekordet 87 timmar 45 minuter. Foto: Mia Thomsen.
Dela.

Om författaren

Lämna en kommentar