Ultramarathon.se

Inför PRT - Personliga Rekordens Tävling 2019

av Johnny Hällneby
8 min läsning
Inför PRT - Personliga Rekordens Tävling 2019

December är knappast huvudsäsong för tävlingar ens för ultralöpare. Men det finns något charmigt i den traditionella inomhustävlingen i Växjö kring Lucia varje år. Det blir som en skolavslutning för ultrasverige och en möjlighet att i elfte timmen kanske få med sig ett nytt personligt rekord från det gångna året. 

Sponsor

I år har tidigare tävlingsledare Christer Svensson lämnat över arrangörsansvaret till Växjö Löparklubb och VXO Ultra (en informell grupp av ultralöpare i Växjö) och intresset har varit rekordstort för de olika distanserna som erbjuds, 6-timmars, 12-timmars och 24-timmars. Som vanligt är det ett erfaret tidtagarteam med Reima Hartikainen och Peter Eriksson vid rodret som ansvarar för att alla får med sig rätt antal varv och meter.

24-timmars

Huvudloppet är 24-timmarstävlingen och minst två av förhandsfavoriterna skyller på tävlingsledaren (tillsammans med Joacim Martinsson) och ultramarathon.se-skribenten Daniel Westergren att det blev just den tävlingsformen. Vill man springa riktigt elit-fort kan banan i Växjö möjligen bli något trång och det kan ha varit ett argument för att i stället testa det längre loppet. 

Damerna

Tips till damtävlingen i sammanfattning:

  • bästa tjej blir 10:a totalt
  • ingen över 200 km
  • 1 över 193 km (gränsen för landslagsgruppen)
  • 2 över 180 km
  • 6 över 100 miles (161 km)

Topp 10 enligt statistiken:

  1. Petra Hurtig
  2. Stefanie Makiola
  3. Lisa Amundsson
  4. Annika Askengren-Berg
  5. Jennie Grahn
  6. Linda Nordmark
  7. Anna Kim-Andersson
  8. Mia Edofsson
  9. Jessica Schumann
  10. Pernilla Otto

Bland de här namnen återfinner vi många stabila ultralöpare, men det är klart att Petra Hurtigs kapacitet sticker ut. Petra (född 1979) har sprungit 71 km på 6-timmars och 2018 så vann hon både TEC 100 miles och GAX 100 miles. Petra är dock osäker innan start:

- Jag har varit skadad och börjat springa först för ca 2 månader sedan, så jag har inte hunnit träna som man borde innan ett så här långt lopp. Jag har först de senaste två veckorna börjat fundera över hur jag ska försöka att lägga upp loppet och nu känns det mest nervöst då jag inte riktigt vet vad jag gett mig in i, säger Petra.

- Att springa i 24 timmar kommer att bli en enorm utmaning, men som jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

Stefanie Makiola (född 1983) från Tyskland vet vi inte lika mycket om, men hon har bland annat sprungit imponerande 17h 49min på 100 miles och kom 2017 tvåa på PRT med 185 km efter en optimistisk öppning.

Herrarna

Tips till herrtävlingen i sammanfattning:

  • 1 över 245
  • 2 över 240 (indikativ gräns för landslaget)
  • 6 över 215 (gränsen för landslagsgruppen)
  • 9 över 200
  • 25 över 100 miles

Topp 12 enligt statistiken:

  1. Sebastian Pokorny
  2. Christian Malmström
  3. Martin Scharp
  4. Morten Thye
  5. Anders Hellner
  6. Oscar Sjölander
  7. Benny Eriksson
  8. Henrik Lowemark
  9. Roger Kjellsson
  10. Emir Halalkic
  11. Charles Ahlzén
  12. Christer Svensson

Här är det tydligt att Sebastian Pokorny (född 1986) är mannen att slå. Även om både han och andrahandsrankade Christian Malmström (född 1980) båda säger sig vara inlurade på 24-timmars tack vare Daniel. Sebastian tillhör Sverigeeliten på 100 km och skulle egentligen ha sprungit 12-timmars som träning för den distansen. Men han har förberett sig inför PRT efter bästa förmåga: 

- Mina förberedelser har faktiskt gått helt enligt min plan, sedan är ju frågan om min plan passar för 24-timmars, men det visar sig i helgen!  Det ska i alla fall bli jätteroligt att ta sig an utmaningen. Jag känner att jag inte har en aning om vad jag gett mig in på, men jag ska försöka ta mig så långt jag bara kan! säger Sebastian.

Christian säger att han tidigare mest skrattat åt dem som väljer att springa runt runt på en bana i 24 timmar, men att han måste testa för att egentligen veta vad han pratar om. Kullamannen var målet för året (han blev fyra bland herrarna) och nu drömmer han om en superkompensation för att kanske vara i sitt livs form på PRT. Och vem vet, det är kanske det som krävs för att sätta press på Sebastian.

Men på något sätt borde ändå Martin Scharp (född 1968) vara favorit i loppet. Han har erfarenhet och har länge jagat drömgränsen på 24 mil och tycker det skulle kunna vara dags nu.

- Jag var i min hittills bästa form under The Bridge Backyard Ultra i september. Träningen har gått enligt plan och jag har varit skadefri, så jag hoppas på samma känsla på PRT som på Bridge Backyard. Det lär behövas för jag ska in och bråka med de där j-a 24 milen igen, säger Martin.

- Tobbes [Torbjörn Gyllebring, reds. anm.] lopp på Bislett inspirerar och det är många väldigt duktiga löpare som är anmälda till PRT. Förhoppningsvis kan vi sporra varandra till många mil.

12-timmars

Även om det är på 24-timmars vi hittar de allra starkaste namnen är även den slutsålda 12-timmarstävlingen intressant. Vi nöjer oss med att nämna några namn som vi kan förvänta oss uppe i toppen. 

Damerna

Lina Karlsson vann PRT 6-timmars förra året, var SM-trea på 100 km och sexa på Ultravasan90. När hon nu gör sin längsta (?) ultratävling hittills är hon förstås skyhög damfavorit och kan mycket väl ta hem totalsegern.

Ingrid Björk och Mari Nilsson aspirerar på de övriga medaljplatserna. Men kanske kan Annika Arnoldsson, Eva Hedberg eller någon av de många debutanterna överraska?

Herrarna

Herrklassen är mycket öppen, med många osäkra eller oprövade kort. Niklas Gunne, Patrik Gullerström, David Rydstedt, Yoshihiro Tsunoda, Linus Söderlund och Mattias Malviker Wellermark är alla namn som vi kan få se i medaljkampen. Henrik Andersson, Mats Liljegren, Anders Ågren, Mattias Olsson, Marcus Hansander, Christer Karlsson och Kenneth Melin är några av dem som kan vara med och utmana.

6-timmars

6-timmars, också den utsåld sedan länge, är oftast den svåraste distansen att förutspå, då många som inte sprungit ultra tidigare kan göra fina resultat. Liksom på 12-timmars är en av de mest intressanta frågorna om vi kan få se en tjej som totalvinnare?

Damerna

Emelie Lindgren är världsmästare i 24-timmars OCR. Efter att ha fått bryta Kullamannen är hon nu sugen på att ta sig över de 72 km som är gränsen för ultralandslagsgruppen. 

Monica Månsson Martinsson och Hanna Ahl är två övriga namn för prispallen. Jënni Jalonen är nyss hemkommen från Himalaya och kanske höghöjdsträningen ger resultat på den platta banan?

Det är inte förvånande om vi också kan få se någon utan tidigare ultrameriter visa sig.

Herrarna

Bland herrarna kan det bli ytterligare en seger för Alvestasonen Samuel Johansson (vann 2017, trea 2018). Närmast att utmana är en annan lokal löpare Anders Nilsson, samt Lars Christensson, Henning Färnström och Kristoffer Loo.

Andra som kan ta sig en bit över 60 km är bl.a. Joachim Wahlgren, Mattias Turbo Johansson, Niklas Fredlund, Peter Lendrop, Lars-Eric Anderson och Robert Karlsson.

Följ tävlingen

Följ resultaten under tävlingen på www.jogg.se/liveresultat. På https://prtlive.alltingultra.se/ kan man följa tiderna på andra sätt. Tävlingen sänds även direkt på webben, via Facebookgruppen PRT - Personliga Rekordens Tävling och på YouTube.