Inför RM i ultratrail 2019 – herrarna

0

Riksmästerskapen i ultratrail ser på herrsidan ut att bli en härlig duell mellan en svensk som bor i Italien och en annan som bor i Norge.

Av de 45 män som springer 55 km på Genarps IF Trail (GIFT), ställer 24 stycken upp i det andra riksmästerskapet i ultratrail. Löparna springer två varv på en bana som mäter drygt 27 km, i Romelåsens vackra natur utanför skånska Genarp. Det innebär ca. 600 höjdmeter per varv.

Huvudfavoriter

Riksmästerskapen i ultratrail har ännu inte särskilt hög status bland de bästa löparna. Men två av Sveriges absolut bästa ultratrail-löpare kommer till start.

Carl Johan Sörman är 42 år och bor i italienska Camaiore, en halvtimme norr om Pisa vid foten av de Apuanska Alperna. Han är bäst i Sverige i ITRAs båda längsta rankingkategorier, XL och XXL.

Men det var bara tre år sedan han tog upp löpningen igen. När de flyttade till Italien några månader senare blev det alltmer satsning på traillöpning.

– Det var helt enkelt för underbara förutsättningar där för att inte bli traillöpare. Jag startar alltid mina löppass från vår ytterdörr och har flera bergstoppar på över 1000 meter mindre än 90 minuters löpning bort, berättar Carl Johan.

Carl Johan Sörman
Carl Johan Sörman blev 5:a på Lavaredo Ultra Trail förra helgen

Efterhand som kroppen har blivit starkare har träningsdosen ökat och numera springer han ca. 15 mil med 7 000 höjdmeter en vanlig vecka. Det har också lett till allt större framgångar och 2019 har varit en kavalkad av framstående prestationer på distanser från 30 till 166 km och alltid med gott om höjdmeter.

I slutet av april blev han 6:a på det tuffa Ultra-Trail Mt Fuji (166 km med 7 625 höjdmeter). Så sent som den gångna helgen nådde han sin kanske hittills största framgång genom att bli 5:a i Lavaredo Ultra-Trail (120 km, 5 750 höjdmeter). I augusti tar han sig an CCC.

Carl Johan är uppvuxen utanför Ängelholm och i RM tävlar han för arrangörsklubben Genarp IF. 1200 höjdmeter blir för honom ovanligt lite.

– Jag har inte varit i dom krokarna på ett par år, så det ska bli jätteroligt att springa där på lördag. Det ska bli roligt att springa med Julius.

27-årige Julius Strömberg från Vänersborg har slagit igenom på ultrascenen med dunder och brak i år. Men innan hans högst sannolika RM-medalj på lördag är han säkert fortfarande ett okänt namn för många svenskar. Han bor i Oslo, där han nyligen tog en kandidatexamen i företagsekonomi inom Sports Management. I Sverige tävlar han för Hälle IF.

I april vann han överraskande KRSUltra 60 km, tillika norska mästerskapen, i konkurrens med flera norska landslagslöpare. Hans segertid i regn och kyla var dessutom nytt banrekord. I juni följde han upp detta med en andraplats i UltraBirken 60 km, trots att han “väggade” efter 38 km.

Julius Strömberg
Julius Strömberg när han vann och satte nytt banrekord på Norska mästerskapen i Ultratrail i maj

– RM blir min tredje ultra på kort tid. Hoppas att kroppen klarar av det, men det tror jag. Ska bli kul att springa i skogarna kring Genarp, då jag är relativt obekant med den skånska terrängen runt Romeleåsen, och få upptäcka lite nytt. Tror på ett fint lopp och hoppas på en bra RM-tävling! säger Julius Strömberg.

Innan han i år började med ultra var hans största seniormerit 1:11:38 och en 21:a-plats i SM på halvmarathon på Göteborgsvarvet 2012, som 20-åring. I fjol var han totalttvåa i Icebug Xperience (22+29+22 km under tre dagar) och i våras vann han Edsvinsleden Trailrun 28 km.

Som ungdom han han ett SM-brons i terränglöpning och några skol-SM-medaljer på bana. Han har även hållit på med långdistanscykling under de senaste fem året, vilket har gett bra uthållighet för ultralöpning. 

– Det är löpning i skog, mark och berg som jag tycker är allra roligast! säger Julius.

Övriga medaljkandidater

Medan Carl Johan och Julius lär göra upp om segern kan kampen om bronset stå mellan två klubbkompisar.

Peder Enoksson, 37, tävlar för IF Malmö Löp. Han var 12:a på Scenic Trail 54K för några veckor sedan. I april var han 3:a på Simris Alg Ultra 60K, samma placering som han hade i Tjörnarparen 50K 2017. Han blev 4:a på Genarps IF Trail 2017 och har gjort 7:53 på Ultravasan90 (2016).

– Jag förväntar mig att det ska bli ett roligt lopp, har testsprungit banan och den har verkligen förbättrats sedan jag senast sprang GIFT. Har inte hunnit kolla igenom startlistan ännu så ingen koll på motståndet men formen känns bra och tänkte springa på för fullt och det är ju alltid roligast om det blir en pallplats, säger Peder.

Oskar Henriksson, 25, är klubbkompis med Peder. Oskars största merit är en tredjeplats i Bocksten Trailrun 23 km 2018. 2017 var han 29:a på High Trail Vanoise 68 km och på nyåret 2016 var han 5:a på Ultra-Trail Ta Mo Shan.

– När det gäller RM så är mina förväntningar ganska låga. Jag har haft lite problem med ett knä senaste tiden och vet därför inte med säkerhet om jag kommer till start. Springer jag RM så vill jag ha chans att prestera på toppen av min förmåga och det vet jag inte om knäet håller för, säger Oskar, som nyligen är hemkommen efter att ha varit guide på en löparresa i Transylvanien.

Övriga namn att ha koll på

För Västerås LK tävlar 34-årige Senad Suhonjic. Han sprang Transgrancanaria 29K på 2:35 2018, var 23:a på förra årets RM, Sundsvall Trail, och var 2017 4:a på Black River Run 50 miles. 

– Min högra hälsena (totalt 2 år och 6 månaders strul med den) har en ruptur i sig vilket gör att min ambition är att komma i mål med förhoppningen om att den inte gör ont före, under eller efter loppet. Mina förväntningar är att vi allesammans oavsett ambition/målsättning eller sträcka har en bra och trivsam dag på stigarna, säger Senad.

Jim Lagerqvist, 44, tävlar för Söderåsens FK. Han sprang Ultravasan90 på 8:42 förra året (och 10:12 2016). Tillsammans med Hallans Ultra 2016 hans enda ultralopp.

– Jag har egentligen inga ambitioner mer än att försöka ta mig i mål. 1200 höjdmeter bär respekt med sig och får vi en varm dag så lär det bli jobbigt, säger Jim.

Andreas Cederström, 35, tävlar för närliggande Björnstorps IF. 2018 var han 13:e på Simris Alg Ultra och året innan sprang han Ultravasan90 på 8:58.

– GIFT blev en backup-plan när jag bestämde mig för att inte pröva på 100 miles i sommar. Jag har inte så höga krav eller förväntningar mer än en trevlig tur i skogen. Men beroende på startfältet, som jag inte har någon koll på, kan det säkert bli bra. Men just i de här loppet är det mer som en träningstävling för att få ett bra långpass i fin natur på hemmaplan, säger Andreas.

Andreas Feurst, 44, tävlar för Öresundskraft IF. I december var han 15:E på Tjörnarparen 50 miles. Tidigare samma år var han 10:a i Bocksten Trailrun 46 km och senast var han 24:a på Simris Alg Ultra 60K i april.

– Jag ser fram emot tävlingen och att springa i fin miljö. Jag har inga större ambitioner mer än att ha en trevlig dag och få ett bra träningspass inför Ultravasan 90. Mina förväntningar är att hålla ett jämnt tempo och komma i mål på 5:30, säger Andreas. 

Toru Shingai, 50, tävlar för IS Göta. Han var 13:e i Sandsjöbacka Trail 50K i januari och 24:a på Tjörnarparen 50 miles i december.

Följ RM i ultratrail

Share.

About Author

Instagram: @ultrawestis

Leave A Reply