Inför RM i ultratrail – damerna

0

Bortsett från den yppersta eliten är det ett något starkare startfält på damsidan i RM i ultratrail på lördag. Tre tjejer har potential att ta hem segern, med en outsider som kan kämpa om en medaljplats.

Det andra riksmästerskapet i ultratrail går alltså i Genarp på lördag. Löparna springer två varv för att totalt få ihop ca. 55 km och 1 200 höjdmeter. Av totalt 18 tjejer på distansen tävlar 11 stycken i RM.

Segerkandidater

Vi väljer att lyfta fram fyra tjejer som möjliga segerkandidater. 

Colette Coumans tävlade tidigare för Nederländerna. Kan det månne vara ett tecken så här efter semifinalen i fotbolls-VM? Hon är 37 år och tävlar för Hässleholm Kiropraktik. Hon har haft en bra start på året, med en 2:a-plats i Sandsjöbacka Trails ultratrippel, segrar i Österlen Spring Trail Simris Alg Ultra 60K (andra året i rad, dessutom seger 2016) och Salomon Hammer Trail 50 miles. Så sent som i mitten av juni gjorde hon sin hittills allra bästa ultrainsats genom att bli 3:a i österrikiska Mozart 100 (110 km, 5 100 höjdmeter).

Colette Coumans.

– Själv har jag inte alldeles för höga förväntningar. Klart jag ska göra mitt allra bästa, men jag sprang ett mycket tufft lopp den 15:e juni och benen är fortfarande lite tunga. Men annars mår jag mycket bra och jag ser fram emot loppet, säger Colette.

Tvåa efter Colette på Simris Alg Ultra i april var Lisa Eneroth, 30-åring som tävlar för Malmö Löp. Fem minuter skiljde dem åt då. När Colette sprang 50 km på Tjörnarparen i december blev Lisa 2:a efter Johanna Gelfgren på 50 miles, Lisas bästa ultra hittills. Hon vann Genarps IF Trail 27 km förra året, så hon är bekant med vad som väntar.

Lisa Eneroth.

– Jag har väl ganska höga ambitioner i och med att jag siktar på pallplats, men jag tror inte det blir vinst eftersom Collette är med och hon är grymt stark. De fem minuter som jag var efter på Österlen Trail tror jag återspeglade hur vi står oss mot varandra ganska bra, säger  Lisa, som brukar gå ut hårt.

35-åriga Mervi Heiskanen från Göteborg kan säkert också komma smygande på slutet. Hon var visserligen 20 minuter efter Lisa på Tjörnarparen 50 miles i december, men med en bra avslutning. I oktober var hon 2:a i italienska Ultra Trail Lago D’orta (82 km, 5 225 höjdmeter). I april i år vann hon North Coast Ultra 60K i Danmark. Hon var bara tre sekunder från segern i Österlen Spring Trails Lill-Ultra 47 km 2017.

Mervi Heiskanen.

– Jag ligger lite lägre på ambitionsnivån och mina förväntningar är att springa ett lopp och tycka att det är kul att springa! Vilket det faktiskt alltid brukar vara i Skåne. Jag har inte fått till tillräckligt med snabbhetsträning under våren och är från början mer skapt för lite längre distanser, funderar Mervi.

Och så outsidern från IK Hakarpspojkarna, 45-åriga Eva Öhlund. Med bakgrund inom orienternig har hon bara gjort två ultratävlingar. Men en 9:e-plats på Ultravasan90 2016 på 8:24 vittnar om att hon säkerligen kan blanda sig i striden om medaljerna. Hon vann dessutom Borås Ultra Marathon 90K nu i maj.

Eva Öhlund.

– Jag har inga placeringsambitioner på lördag. Jag tränar mycket, främst orientering, men har tidigare inte sprungit så många sådana här lopp. Så fokus är att ha en riktigt fin dag och att utmana mej själv, säger Eva, som precis har fått en startplats på Swedish Alpine Ultra 20 juli.

Övriga namn att ha koll på

Startfältet i riksmästerskapen är som sagt inte så stort. Men tre namn till kan vi nämna:

Åsa Bergman, 36, tävlar för Västerås LK. 11:a på Transgrancanaria Hg Starter (29 km) 2018, 5:a på fjolårets riksmästerskap Sundsvall Trail och 12:a på 2XU Idre Fjällmaraton 2018. Dessutom var hon 19:e på Swissallpine Marathon K78 2015.

Kit Carlsson, 47, tävlar för Härlövs IF. Precis under 10 timmar på Ultravasan90 2018, 6:a å Hallands Ultra 2018 och 12:a på Genarps IF Trail 27 km samma år.

Hanna Kronberg, 44, tävlar för Söderåsens FK. 12:a på Österlen Spring Trail Verkeån Trail 21 km i april. Gör nu sin första ultra.

Några ytterligare, som inte tävlar i riksmästerskapet, kan säkert också blanda sig i platserna 6-10, exempelvis. Caroline Winqvist, Bjärred, Ludmilla Reinsch, Malmö Gerillalöpare, Anna Andersson, Lonesome Runners och Margareta Borring

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar