Inför SM i 24-timmarslöpning

0

VXO Ultrafest är namnet på den tävling som till helgen inbegriper SM både på 100 km och i 24-timmarslöpning. I det första inlägget av två går vi igenom 24-timmarstävlingen och möjliga favoriter att ha koll på.

Följ SM-tävlingarna

Livesändning
Liveresultat 24-timmars
Liveresultat 100 km

24-timmarshistoria

24-timmarslöpning har anor ända från 1870- och 1880-talen, när pedestrianismen var en populär publiksport i USA, England och Australien. Den förste svensken att springa 24-timmars i modern tid var Örjan Ohlsson 1979 och året därpå fick en annan svensk ultrapionjär, Bertil Järlåker, sin klubb IK Tiwaz att ordna den första 24-timmarstävlingen på svensk mark, i Norrköping. Ett drygt decennium senare, 1993, blev Ruth Skoglund första svenska dam att att noteras för ett resultat på 24-timmars, i Basel, Schweiz. 2001 förbättrade Boel De Geer det svenska rekordet till 143 km i Danmark.

Men det är egentligen först 2002, när K-G Nyström arrangerade det första Trollhättan 24-timmars, som fler än en handfull svenskar gav sig på det som numera är den mest populära disciplinen i Sverige när det gäller ultra på väg och bana.

Just Trollhättan var också platsen för det första riksmästerskapet 2007, med Henrik Olsson (221 km) och Jennie Karlsson (148,7 km) som historiska första riksmästare. 2010 kom riksmästerskapet för första gången till Skövde, under Reima Hartikainens vingar. Åtta gånger hölls RM i 24-timmars i Skövde innan det 2021 även blev platsen för det första svenska mästerskapet.

I år är det alltså blott det andra svenska mästerskapet i 24-timmarslöpning, men det 15:e nationella mästerskapet. För första gången sker det dessutom samtidigt som SM på 100 km. Arrangörsklubb är Växjö Löparklubb, som sedan 2019 även ansvarar för PRT – Personliga Rekordens Tävling och Personliga Rekordens Backyard, som hade premiär året därpå.

Tävlingsområdet ligger intill sjön Trummen, med vy över Teleborgs slott. En bana på 821,14 meter, mestadels på asfalt med ett grusparti, är avspärrad för de 120 anmälda deltagarna. 41 damer och 61 herrar ställer upp i SM-klassen. Dessutom delas SM-medaljer ut i veteranklasser, från M35/K35 och upp till M75 och K75.

De båda äldsta åldersklasserna har fantastiskt nog två deltagare vardera, inklusive den svenske ultralöpare med längst sammanhållande karriär, Bertil Palmqvist. Bertil ultradebuterade i det första Lejonbragden 1984 och har därefter sprungit minst ett ultralopp varje år, med undantag för coronaåren 2019 och 2020.

Men låt oss nu gå igenom favoriterna i årets SM i 24-timmarslöpning. 24-timmarstävlingen startar på lördag 23 april kl. 11.00 och slutar följdaktligen på söndag kl. 11.00.

Damfavoriter

På SM eller RM har aldrig fler än två damer (senast 2015) varit över 200 km. Den indikativa kvalgränsen för att komma med i det svenska landslaget till EM i Verona 17-18 september är 215 km. Den gränsen får både Therese Fredriksson (influensa) och Maria Jansson (höftledsinflammation) sikta in sig på att försöka nå senare i maj istället. Första uttagningen till EM sker 27 april, med slutlig uttagning 7 juni.

I en disciplin där erfarenhet är betydelsefull får vi ändå utmåla Anna Carlsson till storfavorit. Egentligen är det inte alls på platt rundbana hon känner sig hemma, men med en sådan grundkapacitet kan det bära långt om alla bitar faller på plats. Senast kommer hon från den andra extremen, the Barkley Marathons. Men länge på varvbana har hon visat att hon kan springa, med 54 varv på satellit-VM i backyard ultra 2020.

Elin Hartelius debuterade på 24-timmarslöpning för ett år sedan, men har sedan dess hunnit med både att bli den första svenska mästarinnan i disciplinen och att springa i svenska landslagskläder på PRT. Med detta i bagaget har hon goda möjligheter att ta sig över EM-kvalgränsen i sitt fjärde försök.

Om den tredje SM-medaljen blir det tuffare. Men både Linda Pilerud och Jenny-Ann Ehrling har säkerligen siktet inställt på en bit över 200. Linda har erfarenhet av VM i 24-timmars i en annan disciplin, OCR (VM-trea 2019), medan Jenny-Ann har tränat i flera månader i Iten i Kenya.

Kanske även Louise Kjellson kan klättra över 20-milastrecket. Genom att bli SM-fyra i debuten och springa 19 mil på PRT har hon visat att kapaciteten finns där. 

För sannolikt krävs, i så fall för första gången, 20 mil för SM-medalj. Annika Johanson (tvåa på 178,9 km) och Anna-Maria Trollsfjord (trea på 175,88) lär därför behöva öka på sina personbästan avsevärt för att plocka hem nya SM-medaljer. Dock är det just dessa båda som är huvudfavoriter till att göra upp om veteranguldet i K50-klassen.

I K60 lär dock Lisa Amundsson bli svårhotad. Den stora frågan, med tanke på hennes alltid stabila insatser, är om hon ytterligare kan närma sig Barbro Nilssons starka svenska åldersrekord på 188,142 km (med vilket hon är sjua i världen genom tiderna i K60).

Slutligen bör även nämnas Sara Ottinge. Hon hade 110,7 km som halvtidspassering när hon nådde 177,693 km på PRT i december. SM blir hennes andra 24-timmarstävling.

Om inte förkylningen hindrar henne kommer dessutom Grete Rugland från Norge för att försöka ta sig över 224 km, som är gränsen för att bli uttagen i det norska EM-laget. Hennes nuvarande personbästa är 216,7 km från Bislet i november.

Herrfavoriter

Om den stora frågan på damsidan är om någon ska ta sig in i EM-laget är frågan på herrsidan snarare vilka som ska göra det. Konkurrensen på herrsidan har aldrig varit högre i svensk 24-timmarslöpning. Den indikativa kvalgränsen för EM är satt till 235 km, men det lär inte räcka.

Magnus Rabe, med två tävlingar över 250 km förra året, kommer säkert se sitt namn i den första uttagningen nästa vecka. Han springer istället SM i ultratrail 30 april. Men Emir Halalkic kan trots sina 243,733 km i nederländska Sittard för en månad sedan inte känna sig lika säker på en plats. Han kommer till Växjö, men som support. Dessutom kommer Elov Olsson säkerligen få springa EM om han skulle vilja (263,746 km i Tärnsjö 2020), men han väljer 100 km på SM för att se om VM på den distansen snarare lockar i år.

Även utan dessa tre kommer det krävas riktigt långa distanser för att nå SM-medalj och i förlängningen EM-laget. 

Torbjörn “Tobbe” Gyllebring blev framröstad till Årets Ultralöpare 2020 med bara en tävling, 55 varv i satellit-VM i den disciplin som han numera dominerar i Sverige, backyard ultra. Men med 246 km i Bislets 24-timmarstävling året innan hade han visat att han även kan hålla en högre hastighet. På PRT pekade allt mot att den distansen skulle knäckas med råge, tills han efter 20 timmar tvingades avbryta med brunt urin. Den här gången vill han visa att han inte bara har potential att springa långt på 24-timmars, utan även faktiskt göra det.

Tobbes på papperet starkaste hot till SM-guldet är 54-årige Martin Scharp. Sin ålder till trots går utvecklingskurvan fortfarande uppåt. Dessutom är han stabil som få. Sedan han till slut spräckte 24-milsgränsen (6 minuter per kilometer) på PRT 2019 har han passerat den gränsen ytterligare två gånger, trots att han inte alls var nöjd med andra halvan på PRT senast. Är det dags att passera ännu en milgräns?

Erik Olofsson är den ende svensk som har tagit två SM-medaljer i ultralöpning samma år. Med bara tre veckors mellanrum gjorde han först ultradebut med SM-brons på 100 km och tog sedan SM-silver på 24-timmars (216,7 km). När det blev landslagslinne på PRT var distansen 100 km, men på SM väljer han 24-timmars. Med en träningsmängd som få överträffar kan 42-åringens raketkarriär in i ultralöpningen mycket väl leda till ett EM i Verona i höst.

EM lär inte Christian Malmström springa, även om han skulle kvalificera sig dit. Han får istället rapportera därifrån i podden Ultrarunning News, som han är värd för tillsammans med undertecknad. Christian är den ende av topplöparna som uttrycker SM-medalj som huvudmålet med helgen i Växjö. Målet i slutet av sommaren är istället CCC under UTMB-veckan, en helt annan ultradiscliplin. Laddade upp gjorde han genom att slå banrekord på Österlen Spring Trail, samtidigt som han gjorde en film om sitt lopp.

Att fjolårets SM-vinnare Bill Öster nämns först nu är ett tecken så gott som något på konkurrensen. Men får den hårt tränande blekingen som han vill blir ordningen på namnen i resultatlistan en annan. SM var hans första egentliga ultratävling. Av bara farten tog han även hem en plats i backyardlandslaget genom seger i The Bridge Backyard Ultra i höstas. 80 km på Skövde 6-timmars vittnar om att de 222,5 km som han åstadkom i ett hett Skövde 24-timmars i somras kan komma att förbättras avsevärt.

Dan Välitalo är den ende i startfältet som faktiskt har sprungit internationella mästerskap för Sverige. Men nu måste han springa långt för att ens ta SM-medalj i åldersklassen M50. Bara Rune Larsson har sprungit snabbare än Dan av svenskar i det klassiska loppet Spartathlon och för fyra år sedan passerade han 25-milsgränsen när han vann Bislet 24-timmars. Erfarenhet för att ta sig in i landslaget återigen finns onekligen.

Den andre i startfältet som har sprungit internationella mästerskap är Branislav Pavic, men då för Bosnien-Hercegovina. Med SM-silver och 241 km 2020, efter närapå negativ split, hade han säkert fått plats till något av de mästerskap som blev inställda de senaste två åren. Men för att nå EM i år behöver han visa upp minst liknande kapacitet igen.

Mikael Gottberg har flera gånger också varit på väg mot långa distanser, men har nästan lika många gånger tvingats avbryta i förtid. Om kroppen sköter sig den här gången kan benen bära långt. Personbästat på 216,5 km är betydligt lägre än hans ambitioner..

Och långt kan även maratonlegendaren Anders Szalkais ben bära, även om de nog är ganska trötta efter att på annandag påsk ha sprungit Boston Marathon på 2:54. Uppladdningen har kanske inte varit idealiskt inför en 24-timmarstävling, men erfarenheterna som han betalade dyrt för under fjolårets debut på distansen under SM gör att han blir ytterligare en 50-plussare som i den bästa av världar har chans att konkurrera om en landslagsplats.

Och så Ivan Bretan, ja ännu en erfaren ålderman. Frågan är om någon i hela världen har startat i fler 24-timmarslopp de senaste åtta månaderna än Ivan. Detta trots att han innan dess hade långt skadeuppehåll efter att på kort tid ha passerat 240 km två gånger 2018-2019. Men 224,6 km på Bislet i november vittnar om att det ännu finns mycket kvar att hämta för 56-åringen.

Några ytterligare namn att ha koll på:

  • Daniel Brånn. Gjorde 2.41 på maraton i en tidigare karriär. SM-fyra i 24-timmarsdebuten förra året på 205,955 km. 
  • Anton Wilson. Aldrig sprungit längre än 100 km. Men 80,228 km när han vann Borås 6-timmars i november gör honom definitivt till en av många kandidater som kan komma en bit över 20 mil.
  • Alexander Giannini. SM-sexa på 100 km förra året, men har inte heller sprungit längre än så.
  • Jonatan Nordebo. Vann Obbola Backyard 2019 med 33 varv och sexa på High Coast Ultra i somras. Gör sitt första tidslopp och värmde upp med Kungsledenrännet, 80 kilometer på skidor.
  • Alfons Enell. Trots att han bara är 18 år har han redan sprungit 77,7 km på 6-timmars och varit tvåa i Bergslagsleden Ultra. När han fick förhinder att springa ultra-trail-SM gör han istället debut på 24-timmars.
Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar