Inför SM i kort traillöpning 2022
Årets andra svenska mästerskap i traillöpning handlar om den korta distansen. I år innebär det 40 km med 800 höjdmeter, på Romelåsen utanför Genarp i Skåne. Starfältet bjuder på en mycket spännande mix av starka traillöpare, ban- och landsvägslöpare, OCR-atleter och orienterare. För några favoriter innebär 40 km distansrekord, medan det för erfarna ultralöpare handlar om en sprintdistans.
Genarps IF är arrangörsförening för SM i kort traillöpning, som även är veteran-SM och sker i samband med tävlingen Genarps IF Trail (GIFT). Tävlingsledare är Laurent Leloup, som också är ansvarig för traillöpning inom KUL, Svenska Friidrottsförbundets Kommitté för Ultradistanslöpning. Starten går på söndag 12 juni kl. 9.00.
SM-löparna börjar med en slinga på 10 km, innan de kommer tillbaka till start- och målområdet vid Ekevallen. Därefter ger de sig ut på en 30-kilometersslinga. De båda tuffaste stigningarna kommer under den senare rundan.
I slutet av april gick SM på den långa traildistansen och likt internationella mästerskap kommer det framöver vara två SM-tävlingar, en med en distans runt 40-45 km och en runt 80 km. 2023 sker båda dessa tävlingar samtidigt under EcoTrail Stockholm i juni.
Herrfavoriter
Det är ett ovanligt svårtippat startfält, då flera av dem som lär vilja fajtas om medaljer aldrig tidigare har sprungit en sådan här distans.
Ser man till ITRA-ranking är det Simon Bloss, Ärla IF, som skulle varit mannen att jaga. Men efter ett 10-kilometerslopp i måndags stoppas han återigen av skada (sjukdom hindrade honom från SM på 100 km).
En av flera huvudfavoriter är sent anmälde Oscar Claesson, IKHP. Han är troligen den i startfältet (tillsammans med Staffan Ek) med flest SM-starter, men då på 5 000 och 10 000 meter på bana, 10 km landsväg, halvmaraton (7:a 2021 på 1:09:24) och terränglöpning (4-12 km). Förra året var han fyra på korta Lidingöloppet (15 km) och har tre tiondeplatser på den långa distansen (30 km). Han leder dessutom Trailrunning Swedens Trailtour efter tre segrar på tre starter.
IF Malmö Löp är den förening som skickar flest topplöpare. Johannes Tegnér, Krister Sellman och Fredrik Källström är de tre med allra högst kapacitet och är alla bekanta med stigarna som de ska springa på.
Tegnér var tvåa i GIFT (30 km) förra året, efter Klas Johansson. Framgångarna på traillopp kortare än ultradistanser är många, men han har även segrar i Kullamannen 44K och var på väg mot seger i Kullamannen 100K senast, när han i hastigheten missade en vänstersväng.
Sellman har framgångar på världsnivå inom OCR, har banrekordet på Tjörnarparen 50 km från 2018 och vann GIFT (27 km) 2019.
Källström var 5,5 minuter efter klubbkompisen Tegnér som trea i förra årets GIFT och vann Trail Genom Skåne (TGS).
Dennis Källerteg, som på SM tävlar för OK Njudung, är en av dem som ser 40 km trail som ett bra träningspass för längre distanser. Hans huvudmål för året är Val d’Aran 100 miles. Dennis har ett väldigt bra rekord på den 480 km långa Kungsleden och vann alla tre distanser på Sandsjöbacka Trail i januari, men missade långa trail-SM på grund av skada.
En annan som säkert ser korta trail-SM som bra träning inför CCC under UTMB-veckan och EM i 24-timmarslöpning, är Christian Malmström, Team Blekinge. Likväl slog han banrekord på Österlen Spring Trail två veckor innan han blev SM-tvåa i ett högklassigt SM på 24-timmars. Och han vann även Tjörnarparen 50 km i februari. Så nog kan han springa snabbt också, även om tredjeplatsen på Kullamannen 100 miles och FKT på Blekingeleden säkert är två andra meriter Christian skulle sätta högre. Innan SM-silvret på 24-timmars hade han fjärdeplatser på SM i triatlon, duathlon och swimrun. Kan det bli SM-medalj i en andra disciplin?
Men två andra speedsters lär inte släppa många löpare framför sig på stigarna. Staffan Ek, som tävlar för den anrika friidrottsklubben Malmö AI, vet hur det är att ta SM-guld. Men det var inomhus på 1500 m och 3000 m som de gulden kom, 2015-2017. Han var även med i ett inomhus-EM. Hans längsta tävlingsdistans hittills är 30 km och har inte tränat specifikt för 40 km trail. Men snabbheten har han onekligen.
En annan som tycker 40 km är långt är Martin Nilsson, IFK Umeå. Han var sjua i SM på halvmaraton 2019 (1:07:28) och placeringen efter Oscar Claesson förra året. Han har även en 17:e-plats på Lidingöloppet och en 10:e på terräng-SM. Men även för honom blir det en mil längre än vad han tidigare sprungit på tävling, även om han inte oroar sig för underlaget, då han även springer orientering.
Även Jimmy Voxek, Falkenberg Allstars, sjua på långa trail-SM, kan vara med och kämpa om en hyfsad placering, liksom ytterligare två från IF Malmö Löp, Peder Enoksson och Oskar Henriksson.
Ett namn som sticker ut i startlistan är Johan Wissman, Gudö SK. Wissman har svenskt rekord på både 200 meter och 400 meter och är en av Sveriges bästa sprinters genom tiderna. Nu när spikskorna är lagda på hyllan, vad kan han göra på en distans som är hundra gånger längre?
Damfavoriter
På damsidan verkar det som att bronsmedaljören från långa trail-SM, Lisa Ring, inte kommer till start. Men det är ändå väldigt öppet om topplaceringarna.
Karin Nilsson, Ullevi FIK, var en minut före Emilia Brangefält, Västerås FK, i förra årets trail-SM över 45 km. Karin var tvåa även i år på den långa traildistansen. Men Brangefält var före Nilsson i Isaberg 500 och vann senast Sundsvall Trail.
En stark utmanare är Lisa Eneroth, som förstås också tävlar för IF Malmö Löp. Hon slog banrekord på Tjörnarparen 50 miles i februari och har gjort flera lopp som är ännu längre än så. 2019 blev hon riksmästare i ultratrail (55 km) just i Genarp.
Elitorienteraren Johanna Engström, OK Hällen, med tre SM-guld i nattorientering, vill säkerligen också vara med i kampen om ytterligare SM-medaljer. Hon vann Kolmårdstrailen både 2019 och 2021, men springer nu en för henne ovanligt lång distans.
Matilda Gend, Ystads IF Friidrott, gillar priser och då behöver hon vara åtminstone topp fem. Men konkurrensen är hårdare här än när hon vann Tjörnarparen 50 km och när hon sprang 73,2 km i ultradebuten på Borås 6-timmars.
En som Matilda i så fall troligen måste slå är Petra Klevmar, som tävlar för Umara SC. Den äldsta av favoroterna (fyller 54 om ett par veckor) var fyra på ultra-trail SM i april liksom på trail-SM förra året, vinnare och totalfemma i Sandsjöbacka Trail 60K och inte minst femma i Ultravasan90 senast och hade samma placering på Ultravasan45 2019.
Några andra som nog också gärna åker hem med pris är Frida Michold (sexa Salomon27K under fjällmaratonveckan), Annie Sönnerborg-Wadenhorn (vann TGS 2020 och vara med i Golden Trail Championship på Azorerna samma år) och inte minst Colette Coumans (vann ultratrippeln i Sandsjöbacka Trail senast och tidigare vinster i bland annat GIFT och Österlen Spring Trail).
Följ tävlingen
Följ tävlingen på https://www.sportstiming.dk/event/9692/ (mellantid vid 21 km).