Inför SM i lång traillöpning
Östra Gotland är skådeplatsen för årets SM i lång traillöpning. På lördag, 16 mars, ger sig 58 SM-behöriga män och 25 kvinnor ut på en 80 km lång bana, med start och mål i Ljugarn. Vi har tagit tempen på favoriterna.
Wisby Ultralöparförening är tillsammans med RunRaisers värd för årets SM-tävling. Den sker i samband med GotRun Trail Fest, där man även kan springa både längre (100 miles) och kortare, eller springa SM-distansens öppna klass. ”Svettigt. Soligt. Sagolikt” ska det bli enligt arrangörens slogan.
“Enkle” kallas den distans som utgör ett varv på den 81 km långa banan. För dem som springer “Dubble” blir det ett varv åt vardera hållet, de startar redan på fredag kväll. Men för “Enkle” går starten klockan 7 på lördag morgon.
Det första riksmästerskapet i trail på ultradistans hälls 2018. 2021 fick traillöpning för första gången SM-status. Och 2022 var första året när det blev SM både i lång och kort traillöpning.
Samtliga SM-deltagare är försedda med en GPS-tracker och kan följas via https://www.geotracks.co.uk/live/2204. Det kommer även ske viss liverapportering via RunRaisers Instagramkonto.
Damer
På damsidan kan det bli en riktigt tajt kamp om medaljerna. Det är ett öppet startfält där åtminstone sex löpare har medaljchans och ja, rentav guld en bra dag.
Petra Klevmar, Umara Sportsclub, har varit fyra i samtliga tre SM-tävlingar. Vid 55 års ålder verkar hon vara bättre än någonsin och kanske detta är året för den första SM-medaljen? Hon hade bara norskan Nora Serres före sig i Sandsjöbacka Trail 60K i januari och i november vann hon Sätila Trails maradistans med förkrossande marginal.
En som både har varit på SM-pall och som vann det första riksmästerskapet, är fjolårstrean Zara Lundgren, Sundsvalls Friidrott. Att hon trivs på Gotland visade hon också genom seger i Gotland Ultramarathon i oktober.
Borlänge Löparklubb representeras av Maria Saxvall. Det blir hennes första SM. Men med bland annat en sjätteplats i det högklassiga startfältet i Ultravasan senast har hon visat en medaljvittrande kapacitet.
Ett något mer oprövat kort på sådana här distanser är Dagny Bengs, finländska som bor i Täby och tävlar för Täby IS. Däremot har hon sedan tidigare gott om medaljer i modern femkamp. Hon var dessutom trea på 100 km i det stora finska loppet NUTS Ylläs Pallas. Eller ja, hon var tio sekunder efter sin tvillingsyster Eevi Bengs i mål. Eevi springer också Enkle, men inte i SM-klassen.
För Anna Ståhlkloo blir det direkt från vinterunderlaget i Mora till stenarna på Gotland. Hon har varit på platserna 30 och 36 i de senaste två UTMB och 3-5-7 i de tre senaste Kullamannen 100 miles. I Ultravasan 2021 sprang hon i mål som 6:a tillsammans med Maria Saxvall.
Och slutligen, värmländskan Sofia Holmgård från Kils OK. Med sina 53 år ännu en veteran som tävlar på hög seniornivå. 8:a på SM förra året, en månad efter att hon vann EcoTrail Oslo. 2022 var hon trea i Kullamannen 100K.
Dessvärre får vi inte se fjolårets vinnare av GotRun Enkle, Madeleine Wennberg, till start. Hon brottas med en trilskande höft.
Herrar
På herrsidan är det tre namn som sticker ut lite extra. Fjolårets etta och tvåa i långa trail-SM, Johan Lantz och Anton Gustafsson, får nu sällskap av ännu en Lantz-broder, Joacim.
Förra året följde Anton Gustafsson, som numera tävlar för Hälle IF, upp SM-guldet på 100 km med att pressa Johan Lantz hela vägen, i sin debut som traillöpare. Årets bana kan säkert passa Anton ännu bättre. Men det är SM på 100 km i slutet av april som är det stora målet, där är det svenskt rekord som är siktet.
Johan Lantz, Ockelbo SK, gjorde också ett fantastiskt bra lopp på just 50 miles, i Tunnel Hill i USA i november. Tiden 5:14:41 är två minuter snabbare än vad Anton hade som passertid i sitt SM-lopp på 100 km.
På väg tillbaka till toppen är även Joacim Lantz, även han förstås tävlandes för Ockelbo SK. En diger och varierande meritlista innehåller bland annat fyra pallplatser och ytterligare tre topp 6-platser i Ultravasan 45 och 90, en tävling han ännu inte vunnit. Liksom Johan och den tredje pusselbiten i Ockelbomaffian, Elov Olsson, blir Comrades Marathon i juni ett av årets huvudmål.
Men där bakom finns det fler som skuggar om någon av favoriterna faller ifrån. Dock inte Simon Bloss, IFK Växjö, eller Gotlandshoppet Stefan Ehrin, som tvingas stanna hemma på grund av sjukdom och förkylning.
Däremot Erik Anfält, Örebro AIK, som gör sista året i M45, en veteranklass där han givetvis är solklar favorit. Men fjärdeplatser i SM på 100 km, liksom i Ultravasan 90 2021 och 2022 (och en femteplats senast) vittnar om att det inte är veteranmedaljer han är ute efter. En gubbvad har släppt och Erik kommer till Gotland främst för ett bra träningspass inför SM på 100 km.
Tullinge SK:s Johan Ställberg har en förhållandevis kort ultra-CV. Och normalt trivs h an bättre när det är mer tekniskt och kuperat. Men med släkt precis bredvid banan kan han få extra stöd på slutet. Han tog en solklar seger på 100-kilometersdistansen i Sörmlands 100 Trail Festival i höstas och har både två sjätteplatser i Idre Fjällmaraton och en tredjeplats det året, 2021, när det även gick en 84-kilometersdistans i Idre.
Två år äldre, ja nu tävlar han i M50, är ålänningen Fritjof Fagerlund, LK Roslagen. I fjolårets SM gjorde han efterlängtad tävlingscomeback efter fyra år, och blev 6:a. Det följde han upp med en andraplats i Swiss Irontrail 45 km två veckor senare. Men tittar man istället bakåt hittar man bland annat seger i Ultravasan 90 2018, en andraplats 2016, och en seger i Ultravasan 45 2015. Han har även representerat Sverige i både trail-VM 2015 och 2016 och i fyra VM på 100 km, med en sjätteplats och lag-VM-guld som bäst 2015.
Ännu en Hällelöpare är Daniel Bränholm. Han har en sjätteplats från SM 2022 som han säkert vill förbättra ytterligare. Han var före Petter Restorp, slagen enbart av Simon Bloss, i Sandsjöbacka Trail 90K i januari.
Arrangörsklubbens stora hopp är Pedro Demarchi. Brasilianaren vann just Enkle förra året. Men även om tiden 6:43 då innebar en segermarginal på 36 minuter kan det behöva gå fortare än så för en topp 6-plats nu när det är SM.
OK Linné’s Hugo Dahlberg ska också nämnas. En 8:e-plats i Fjällmaraton 100K och 22:a-plats i Kullamannen 50K (och 6:a på 100K året innan) är starka meriter.
Herrarnas segertid lär hamna under 6 timmar, medan det för de främsta damerna troligen tar någon kvart över 7 timmar.