Inför SM i traillöpning – kort trail

0

Även om det är ännu högre klass på den långa trail-SM-distansen finns det många riktigt intressanta namn även på den korta. Det handlar om 33 km, med omkring 700 höjdmeter.

Sedan förra året är det SM i traillöpning på två distanser, kort och lång. För första gången sker dessa båda tävlingar samtidigt, i samband med EcoTrail Stockholm. 125 av de anmälda till 33-kilometersdistansen deltar också i SM genom att representera en förening som är ansluten till Svenska Friidrottsförbundet. 56 är kvinnor, 69 är män.

Damer

Det största namnet på damsidan är Fanny Borgström (ITRA Performance Index: 704), Duveds IF. Hade det varit för tre år sedan eller mer hade hon varit solklar huvudfavorit, även om det oftast är i bergen vi hittar henne. Men en opererad fot har gjort att hon inte tävlat på nästan två år och hon är ännu inte kvitt sina fotproblem.

Annars är seger i Fjällmaraton 43K 2018 och 2019 och en andraplats 2020 exempel på meriter som ingen annan i startfältet kan mäta sig med.

Hade det varit mer tekniskt och lite längre hade det gynnat Karin Nilsson (ITRA: 684), Ullevi FK. Men hon måste ändå nämnas som en av favoriterna. Förra året var hon SM-tvåa på både lång trail och kort trail, efter de båda VM-deltagarna Johanna Gelfgren och Emilia Brangefält. Samma placering hade hon i trail-SM 2021 och upprepade även i Idre Fjällmaraton 2022 (en tävling som hon vann 2019). I februari i år gjorde hon internationell debut på högre nivå genom en åttondeplats i Transgrancanaria Maratón..

Karin tävlar också frekvent i Trailrunning Swedens Trailtour, där hon just nu ligger tvåa.

Men det är många som vill vara med i medaljkampen. My Svensson (ITRA: 660), Billingen X-trail SC, till exempel. Även hon hade kanske gynnats av en mer teknisk och kuperad bana, vilket till exempel fjärdeplatsen (med sex skunder till pallen…) i Mozart Marathon i Österrike förra året vittnar om. Hon slog Karin Nilsson i Kolmårdstrailen, men var som trea då efter en annan medaljkandidat i SM, Petra Kindlund (ITRA: 604), Runacademy IF.

Petra låga ITRA-index beror framför allt på att hon inte har tävlat i många ITRA-registrerade tävlingar de senaste åren. Men hon var tvåa i Ultravasan45 2019 och hade samma placering i Transgrancanaria Advanced året efter. Detta året blev det DNF i Transgrancanaria Marató, efter att länge ha legat sexa. I Sundsvall Trail blev dock Petra inte bättre än femma.

Trea i korta trail-SM förra året var Frida Michold (ITRA: 629), IK Akele. Hon har dessutom en femteplats på SM i halvmaraton (2017), två 12:e-platser i SM på 10 km väg och ett JSM-guld på 10 km väg från 2015. En sjätteplats i Salomon 27K under Fjällmaratonveckan i Åre 2021 är den prestation som har gett henne högst ITRA-index.

En outsider om man ser till ITRA-index är Louise Jernberg (ITRA: 588), IF Mantra Sport. Hennes enda ITRA-registrerade resultat är sjundeplatsen i korta trail-SM förra året. Men hon vann minitouren under Sundsvall Trail, före bland annat Petra Kindlund och Karin Nilsson. Hon var dessutom SM-sexa i 10 km terräng förra året. Så räkna med snabba ben på henne.

Placeringen efter Michold i Salomon 27K 2021 intogs av Malin Gibrand (ITRA: 627), FK Studenterna. Trots namnet på klubben var det sisådär 23 år sedan som Malin tog studenten. En femteplats i Fjällmaraton 43K 2020 är också en merit att nämna, liksom en niondeplats i SM på maraton 2017. Sitter krafterna i ännu?

Natalie Persson (ITRA: 621), Duveds IF, har tävlat mer på senare tid. En fjärdeplats i Kullamannen 50K i november tillhör hennes främsta insatser. I Transgrancanaria Maratón blev hon 16:e, även om det var över en halvtimme upp till Karin Nilsson. Liksom många andra svenska trail- och friluftsälskare flyttade hon från Stockholm till Åre för bättre träningsmöjligheter.

Tova Eurén (ITRA: 610), Göteborgs KIK, var sjua i Hoka Torekov-Båstad i mars, bara 20 sekunder efter Karin Nilsson. Även hon nådde framstående placeringar i terräng-SM förra året, med en åttondeplats på 10 km och tionde på 4 km. Hon laddade upp den gångna helgen genom att vinna Vårruset i Umeå.

Medaljörerna lär vi hitta bland de nämnda. Men det finns många fler som kan springa snabbt. 17-åriga Meija Peterson, IF Göta, kan säkert vara med långt framme. Hon var trea och placeringen bakom Karin Nilsson i Skatås ryggar. Förra året var hon SM-sexa på 3000 meter hinder och 19:e i terräng-SM.

En intern familjekamp blir det till exempel mellan snart 49-åriga Jenny Josefsson (ITRA: 626), Vallentuna FK och hennes 17-åriga dotter Agnes Josefsson (ITRA: 545). Tillsammans med yngre dottern Tilde vann det TV-programmet Sveriges starkaste familj. Hade distansen varit fem gånger längre hade morsan varit svår att klå, med fjärdeplats i Kullamannen 100 miles och tredjeplatser i Mozart by UTMB och Trail Alsace Grand Est by UTMB. Men Agnes slog banrekord på Instegsultran på TEC (46 km) och lär ha mer fart i benen.

Systerkampen mellan Fanny och Erika Borgström (ITRA: 593), Team Nordic Trail SC, talar också till den förstnämndas fördel. 

Sent anmäld är Maria Saxvall (ITRA: 631), Borlänge LK, och därför inte med i SM-klassen. Men seger i Ottarsloppet och sjätte- och sjungeplats i Ultravasan90 är exempel på två meriter som skulle placerat henne bland möjliga medaljkandidater.

Herrar

På herrsidan är det svårt att kringgå att utnämna Kristofer Låås (ITRA: 825), Keep Up RC, som mannen att slå. Två raka segrar i Ultravasan45 ingjuter förstås respekt. Sex raka topp 7-platser på SM i marathon, SM-femma på 2:20 nu senast i Stockholm Marathon, och som bäst en fjärdeplats på SM i halvmaraton är andra starka meriter. Och han kan springa bra när det är mer tekniskt också, vilket bl.a. insatser i trailstafetten Infinite Trails 

Men utmanarna är starka! Jonatan Fridolfsson (ITRA: 809), Sävedalens AIK är kanske den främste. Seger i Kullamannen 50K senast och i Golden Trail-loppet Salomon Hammer Trail på Bornholm nu i maj är bara några av de resultat som kan nämnas. Han slog faktiskt också sin klubbkompis i Sävedalen, VM-löparen Linus Hultegård, i Hoka Torekov-Båstad i mars. Han har gott om fina resultat på traditionella friidrottsdistanser och deltog i inomhus-EM på 3000 meter 2021. Fridolfsson leder också trailtouren och vann Kolmårdstrailen.

En annan man bör se upp med är 21-årige Axel Svärdhagen (ITRA: 757), IF Mantra Sport. Han vann Uka Pain 50K på en bra tid nyligen. För två år sedan var han nia i Ultravasan90, det året det enbart var en elittävling. Han var bara 18 år när han slog igenom genom att vinna Uka Pain 100K. Då han inte känner att  han har fått ihop tillräcklig mängd valde han att byta från 80K till 33K.

Martin Nilsson (ITRA: 734), IFK Umeå, var femma i korta trail-SM förra året. Men framför allt är det segrar i Sundsvall Minitour och Skatås Ryggar som gör att det är många som kommer få se Martins rygg. 

På placeringen efter Martin Nilsson i Sundsvall Minitour kom Anders Fox (ITRA: 744), Spårvägens FK. Han vann 64-kilometersloppet Silverleden på en dag på ett övertygande sätt förra sommaren, innan dess hade han inte sprungit längre än een trailhalvmara. Fox var fyra i Hoka Torekov-Båstad.

Sett till ITRA-index är Hugo Lindell (ITRA: 795), IK Akele, en het medaljkandidat. En sjätteplats i Fjällmaraton 45K förra året inger respekt, liksom en femteplats på 31:16 i FOI-loppet 10 km i april.

Kan det vara så att medaljerna fördelas mellan ovanstående sextett? Fler om budet är exempelvis ännu en Akele-löpare, Albin Lillieström (ITRA: 740), med en åttondeplats i Fjällmaraton 45K 2021 och tredjeplats i FOI-loppet där Lindell var femma. Han har gjort så bra som 30:46 på 10 000 meter. Och de båda Studenterna Martin Holm (ITRA 739) och Andreas Lundegård (ITRA: 729). Lundegård vann Kullamannen 20K i november, där Holm var trea, och var sjua i Fjällmaraton 43K 2020. Kompisen Holm har blev tvåa och slog Lundegård i Argentrail 2021 och placerade sig bra i Marathon du Mont Blanc 2022.

Den tredje Akele-löparen, Robert Wingren, får avsluta denna lista av många starka namn. Just Akele får därmed också axla favoritskapet i herrarnas lagtävling på kort trail. Egentligen finns inget lag som verkar kunna utmana om lagsegern, då Studenterna inte har fulltaligt lag.

Tider och hur man följer tävlingen

Starten för SM i kort trail går från Stora Skuggans amfiteater på lördag, 17 juni, kl. 11.15. De främsta herrarna bör vara i mål omkring kl. 13.20-13.25, medan damvinnaren troligen går i mål ungefär 13.45..

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar