Inför SM i traillöpning – lång trail
För första gången hålls SM i både kort och lång traillöpning samtidigt, i samband med EcoTrail Stockholm den 17:e juni. Och det är riktigt högklassiga startfält, som bådar om häftiga medaljkamper och en verklig löparfest. I den här artikeln går vi igenom favoriterna på den långa trail-SM-distansen.
Riksmästerskap i traillöpning har hållits sedan 2018. SM-status blev det 2021, då enbart på en distans, 45 km. Förra året hölls SM i kort trail (40 km) i Genarp och lång trail (73 km) i Göteborg. När EcoTrail Stockholm, med arrangörsföreningen Team Nordic Trail SC, står som värd den 17:e juni är det alltså två SM-tävlingar samma dag. Kort trail är 33 km och lång trail 80 km.
Startfältet är minst sagt imponerande och faktum är att 80-kilometersdistansen kan innehålla det bästa startfältet någonsin i en svensk ultratrailtävling, om man ser enbart till svenska deltagare. På damsidan har elva löpare ITRA Performance Index eller UTMB-index på över 600. Och på herrsidan har åtta löpare index på 780 eller mer, plus att ytterligare tre av favoriterna inte har något ITRA- eller UTMB-index.
Inte ens Ultravasan har kunnat locka lika många starka svenska löpare. Detta trots SM-tävlingens krock med både VM i trail- och bergslöpning och Comrades Marathon.
Det kan bli några rafflande kamper om SM-medaljerna, där start och mål sker i Stora Skuggans amfiteater på Norra Djurgården i Stockholm. På 80 km är i dagsläget totalt 212 löpare anmälda, varav 31 damer och 83 herrar i SM.
Det är en förhållandevis lättlöpt trailbana, där 80-kilometersdistansen innehåller 1400 höjdmeter. Som jämförelse hade korta trailen på VM 1400 meter nedstigning på de 6,5 sista kilometerna. Det öppnar för att även snabba löpare med mindre trailerfarenhet kan placera sig långt fram.
Damer
Av de 31 anmälda damerna i SM-klassen på 80 km är startfältet så bra att nästan hälften av dessa nämns i nedanstående genomgång.
Malin Barrulf (ITRA Performance Index: 693) från arrangörsföreningen Team Nordic Trail SC får finna sig i att vara huvudfavorit till SM-guldet på den långa traildistansen. Visserligen med brasklappen att ett intensivt jobbschema har påverkat tid för träning och återhämtning och en kropp som inte riktigt velat svara. Men normalt är det ingen av de övriga som når upp till Malins kapacitet. Seger i Fjällmaraton 100K förra året, liksom Nøsen Hundreds Ultramarathon och totalseger i den lilla tävlingen Backen i trädgården och bästa svenska i Ultravasan90 2021 är meriter som ingen av de övriga kan mäta sig med.
Men där bakom ser det ut att bli ett riktigt getingbo.
Hanna Aho (ITRA: 654), Navåsens FK, presenterade sig på allvar när hon vann Kullamannen 100K i november, vilket hon i april följde upp med att bli första kvinna under 5 timmar i Österlen Spring Trail 60K. Hon arbetar inom Försvarsmakten och har möjlighet att träna en hel del på arbetstid och tävlar också i militär femkamp.
Lisa Ring (ITRA: 655), IK Nocout.se, kommer göra sin längsta tävling sedan hon vann SM på 100 km för fyra år sedan. Hon har representerat det svenska landslaget på VM i både maraton och traillöpning, deltagit i swimrun-VM och har inofficiellt världsrekord i 6-timmarslöpning på löpband (76,4 km). Hon är också den svensk med flest FKT (Fastest Known Time) och har skrivit bok om när hon i omgångar sprang hela Östgötaledens 150 mil. Leende Lisa går sin egen väg och springer lopp på alla möjliga distanser och har också ett SM-guld på 10 km landsväg. Förra året blev det ett brons i långa trail-SM.
Elin Hartelius (ITRA: 643) har mest gjort sig känd som en av Sveriges bästa 24-timmarslöpare. Från mars 2021 till september 2022 genomförde hon fem 24-timmarstävlingar, vilket hon krönte med en 17:e-plats på EM. Som uppladdning inför EM sprang hon in som fyra i Ultravasan90, bara 2,5 minuter efter fjolårets totalvinnare i EcoTrail Stockholm 80K och trefaldiga europamästarinnan på 100 km, Kajsa Berg. Under pandemin sprang Elin Hemmavasan på imponerande 7:39, så hon kan springa snabbt även i trailskor.
På placeringen efter Elin i Ultravasan kom Petra Klevmar (ITRA: 651), Umara SC. Hon fyller 55 år 1,5 vecka efter SM och är den äldsta av medaljkandidaterna. Hon var fyra i ultratrail-SM både 2021 och 2022 och har två femteplatser i Ultravasan90 och en femte och sjätte i Ultravasan45. Tillsammans med segrar i Sandsjöbacka Trail 60K både 2022 och 2023 visar hon att man kan springa snabbt även när man närmar sig 55.
Sofia Smedman (ITRA: 640), Billingen X-Trail SC, har också ett SM-guld på 100 km, från 2021. Det kvalificerade henne för VM förra året, där hon blev bästa svenska som 25:a. Hon vann Kullamannen 100 miles 2019 och förra året var hon trea i Mozart 100 by UTMB och fyra i Åre Fjällmaraton 45K. Genrepet med Uka Pain 100K slutade med en DNF halvvägs, efter att kroppen tog slut. Årets största mål är CCC under UTMB-veckan.
Matilda Gend (ITRA: 639), Ystads IF, går själv in i tävlingen med lägre förväntingar än vanligt. Hennes största trailmerit är andraplatsen i Kullamannen by UTMB 50K i november, vilket gjorde att hon fick möjlighet att anmäla sig till OCC under UTMB-veckan i augusti. Men hon slog också banrekord i Full Moon Race förra sommaren och har gjort flera bra tävlingar på 100 km (SM-fyra i maj och vinst på PRT i december förra året) och 6-timmars (75,8 km i Kristinehamn 6-timmars som bäst).
Västerås Löparklubbs största hopp heter Elin Tengbert (ITRA: 642). För två år sedan var hon bara sex minuter efter Malin Barrulf i Silverleden på en dag, troligen Elins bästa traillopp hittills. Hon lär behöva göra något liknande på SM för att ta sig upp på pallen. Men hon har flera andra fina meriter, som segrar i Östgöta Ultra Trail 55K och Black River Run 50 miles i höstas, liksom Aros Marathon för en månad sedan.
Troligen hittar vi de tre medaljörerna bland de ovan nämnda. Förra året totalvann Kajsa Berg hela tävlingen på 7:40:16, men är i år support till maken Robert som springer 45 km. Det lär krävas en bit under 8 timmar för medalj, beroende på hur varmt det blir.
Men det finns ännu fler som kan kämpa om topp 6-placeringar. Som femman i långa trail-SM både 2021 och 2022, Zara Lundgren (ITRA: 621), Sundsvalls Friidrott. Zara gör alltid stabila lopp och har faktiskt också en RM-medalj i ultratrail, från det allra första riksmästerskapet i Sundsvall 2018.
En annan 50-plussare är Sofia Holmgård (ITRA: 615), som tävlar för Kils OK. Seger i EcoTrail Oslo 80K för bara några veckor sedan vittnar om att formen är god. En tredjeplats i Kullamannen by UTMB 100K i november har gett även henne möjlighet att springa CCC i sommar. Kan hon förbättra fjolårets sjundeplats från långa trail-SM?
Mellan Zara och Sofia i förra årets långa trail-SM klämde sig orienteraren Eva Öhlund (ITRA: 583), IKHP Huskvarna, in som sexa. Det är den enda tävlingen som räknas med i hennes ITRA-index, även om hon bland annat också kan stoltsera med en tredjeplas i Swedish Alpine Ultra 2019, bara en halvtimme efter årets VM-deltagare Johanna Gelfgren. Eva är styrelseledamot i Svenska Orienteringsförbundet och ordförande i IKHP Huskvarna.
Marie Krysander (ITRA: 598) tävlar också för arrangörsföreningen Team Nordic Trail SC. Hon var nia i den starka konkurrensen i Åre Fjällmaraton i somras och tvåa i Öppet Fjäll året innan. Men mer anmärkningsvärt är hennes meriter från multisport, där hon har flera framstående placeringar i Adventure Racing World Series.
Ännu en tävlande för Team Nordic Trail SC, Hanna Bergwall (ITRA: 573), är mest känd för sitt deltagande i TV-programmet Robinson och arbetar som influencer. Men hon har också ambitioner med sin ultralöpning. Hittills är andraplatsen i EcoTrail Stockholm 80K hennes främsta merit.
Och vi får nämna ytterligare två namn i detta starka startfält, Linn Davies Sahlström (ITRA: 566), Fika SC. Linn har bott i England, där hon vann Centurion North Downs Way 100 i augusti.
Och så en intressant start av EM-femman på 100 km 2015, Stina Svensson, Fredrikshofs FIF. Stina har inte sprungit ultra sedan det året. Kanske är 50-årsdagen veckan före årets SM en anledning till comeback, vad kan vara ett bättre sätt att fira 50-årsdagen?
Oavsett kapacitet ska det bli intressant att följa ännu en deltagare i Sveriges bästa ultraårgång någonsin, VM-laget på 100 km 2015. Det var året då Jonas Buud blev världsmästare, Fritjof Fagerlund sexa och herrarna tog lag-VM-guld. Kajsa Berg vann EM-guld och VM-silver och Kajsa, Stina och Sophia Sundberg tog VM-silver och EM-guld i lag.
Då det samtidigt är veteran-SM kommer medaljer också delas ut i K35, K40, K45, K50 och K55. Däremot blir det ingen lagtävling för damer på 80 km, då bara en förening har minst tre deltagare.
Herrar
Även på herrsidan ser det ut att bli en riktigt rafflande tävling, där i princip 13 av de 83 löparna i SM-klassen har chans på medalj. Det blir också spännande att se hur trailspecialister står sig mot dem som normalt springer på plattare underlag.
Man kan ändå nämna fem namn som huvudfavoriter. Högst ITRA-index har Noah Brautigam (ITRA: 855), Falu IK, en amerikan med svensk hustru som bor i Falun. Sedan flytten till Sverige har han bland annat vunnit Fjällmaraton 100K, varit tvåa i Fjällmaraton Bydalsfjällen och fyra i Idre Fjällmaraton. Men hans främsta prestationer är i USA, med seger i Speedgoat 50K 2020, Antelope Island Buffalo Run 50K 2021 och en tredjeplats i The Canyons 100K samma år. Frågan är hur han klarar den snabblöpta Stockholmsterrängen?
En som väldigt gärna skulle vinna SM-guld är Johan Lantz (ITRA: 827), Ockelbo SK. En fin tredjeplats i Val d’Aran by UTMB 100K förra året belönade honom med en möjlighet att springa UTMB senare denna sommar. Den mångfacetterade medlemmen i “Ockelbomaffian” behärskar både snabblöpt (även om en baksida hindrat snabbare löpning de senaste två åren) och bergsterräng. Efter att ha brutit lårbenshalsen under Transgrancanaria 2015 har han haft en framgångsrik karriär 2.0 de senaste åren. men där de enda ettorna i ultratävlingar kom i GotRun Winter Trail för 1,5 år sedan och Uka Pain 50K förra året.
En med fler ettor i protokollet är Viktor Stenqvist (ITRA: 816), Billingen X-Trail SC. Efter att ha varit tvåa och bäste svensk i Ultravasan90 2021 blev det en totalseger i den tävlingen förra året, för övrigt före Johans bror Joacim Lantz (som springer Comrades Marathon istället för SM). Viktor har dessutom tre raka segrar i Uka Pain 100K, men fick stryk av Noah Brautigam i Fjällmaraton 100K.
Bergen är där även André Jonsson (ITRA: 818), Duveds IF, normalt trivs bäst. Det är faktiskt bara en enda gång som han har gått i mål på en längre distans än årets SM, Transgrancanaria 83K för åtta år sedan. När han försökte sig på samma tävling i februari i år, för att ta en plats i VM-laget på lång trail, slutade det med magproblem och DNF efter att ha varit i ledningen inledningsvis. När det inte blev VM har han tränat för mer fart, så räkna med en skäggig man i tätklungan.
Den femte huvudfavoriten är lite av en outsider. Anton Gustafsson, Axa SC, har inget ITRA-index, då den enda ultratrailtävlingen han har genomfört är Billingen Trail Marathon 2017. Den tävlingen vann han förvisso, men det är på asfalt och bana som han har visat sin kapacitet. En varm dag i mitten av maj vann han SM på 100 km, på en tid som bara har överträffats av Jonas Buud och med 43 sekunder av VM-sjuan Elov Olsson.
Anton kvalade till VM på 100 km förra året i en tävling som han själv ordnade, men insjuknande covid hindrade start. Senare på hösten vann han istället Oslotrippelen före VM-fyran Sebastian Conrad Håkansson. Den stora frågan i långa trail-SM är hur han hänger med trailspecialisterna på partierna med rötter och stenar.
Även om dessa fem sticker ut lite extra finns det i princip åtta löpare till som en riktigt bra dag kan vara med i medaljkampen. Fjolårets SM-guldmedaljör i lång trail, Patrik Lindegårdh (ITRA: 800), Hälle IF, till exempel. Om han kommer till start, då han brottas med en skada i baksidan. Han hade föredragit en SM-tävling i mer “internationell terräng”, alltså med mer trail och höjdmeter.
Simon Bloss (ITRA: 779), IFK Växjö, ska man aldrig räkna bort. Även om skador och sjukdom orsakat flera DNS tävlar han ändå frekvent och framgångsrikt. Förra året sprang han tillsammans med Kilian Jornet när han vann Tjörnarparen 50 miles (Kilian sprang den dubbla distansen). I år vann Simon 50-kilometersdistansen i samma tävling och har sedan hunnit med segrar i två mindre ultratävlingar, Tjust Trail Run och VXO Trail. När han var SM-femma i lång trail förra året var han 40 minuter efter Patrik Lindegårdh.
Niklas Sjöblom (ITRA: 744), Terrible Tuesdays AC, är ännu en outsider. Niklas är stockholmare, men bor i Schweiz. Snabbhet har han visat med en global tiondeplats i Wings for Life World Run i början av maj och seger i den schweiziska tävlingen. Två veckor innan dess sprang han marathon i Zürich på 2:29. Men det är återhämtningen efter 62 varv och 415 km i Backyard Masters fyra veckor före SM som är hans största frågetecken. En niondeplats i Swissalpine 2020 är den mångkunnige löparens bästa trailmerit.
Lika intressant ska det bli att följa Fritjof Fagerlund, LK Roslagen. Tio dagar efter SM fyller han 49 och då han inte har tävlat på trail eller ultra sedan 2019 har han inget ITRA-index. Bara Jonas Buud och Jim Walmsley har sprungit snabbare än den tid Fritjof hade när han vann Ultravasan90 2018. Han var VM-sexa på 100 km 2015 och tävlade också i trail-VM 2016. Tre topp 15-placeringar i världens största ultratävling, Comrades Marathon, visar också att här har vi att göra med en av svensk ultralöpnings stora stjärnor. Även om formen inte lär vara som under hans storhetstid ska det bli väldigt spännande att se vad han kan göra i sin comeback efter fyra års frånvaro.
Lite av comeback är det också för William “Wille” Englund (ITRA: 782), Apladalens LK. När han blev tvåa i Uka Pain 50K nyligen var det hans första tävling på nio månader. Smålänningen som nu bor i Mora har tävlat med framgång i OCR-VM. När han 2021 gav sig på ultralöpning blev det seger i Fjällmaraton 100K, i tät kamp med Stefan Ehrin. I Kullamannen 100 miles senare samma år blev det ombytta roller. Med sänkta prestationskrav kan det också komma resultat.
Skulle distansen varit den dubbla hade Bill Öster (ITRA: 797), Karlshamn SK, tillhört huvudfavoriterna. När han i februari slog Kilian Jornets banrekord i Tjörnarparen 100 miles och för bara ett par veckor sedan krossade Johanna Bygdells banrekord i Uka Pain 100 miles, då var det två av de bästa svenska prestationerna på den distansen någonsin på svensk mark. Bara Petter Restorp är just nu rankad högre i ITRA:s 100-mileskategori.
Mellan dessa båda 100-milestävlingar tog Bill dessutom bronsmedalj i SM i 24-timmarslöpning. Efter att ha varit med i det svenska landslaget i 24-timmarslöpning förra året är årets stora mål CCC. Trail-SM ser han mer som ett långpass med nummerlapp. Vi får väl se hur det blir med den saken.
Att Christian Malmström (ITRA: 746), Team Blekinge, nämns så här långt ner visar på den tuffa konkurrensen. Christian slog sitt eget banrekord när han vann Österlen Spring Trail i april. Han var trea i Kullamannen 100 miles 2021 och efter att ha drabbats av rhabdomyolys under EM i 24-timmarslöpning i september kom han tillbaka med en tredjeplats i Kullamannen 100K bara några veckor senare. I mitten av maj sprang han Köpenhamn Marathon på 2:33. Det finns med andra ord både snabbhet och uthållighet hos denna triathlon- och löparcoach.
En sen anmälan av Tobias Johansson (ITRA: 764) gör att också han bör nämnas, en av Team Nordic Trail SC:s senaste medlemmar. Tobias har bott i Frankrike och var tia i anrika Lavaredo Ultra Trail förra sommaren. Nu betraktar han Duved som sitt hem och har två raka tredjeplatser i Uka Pain 50 km. Annars är det kamperna med brodern Jonas Johansson och Sten Orsvärn i Swedish Alpine Ultra, som ledde till två delade segrar och två andraplatser mellan 2014 och 2018, som gjorde hans namn bekant i svenska ultrakretsar.
Det är ett ganska tydligt glapp mellan dessa tretton och dem där bakom. Johan Isaksson (ITRA: 710), Umara SC, är den som närmast ha chans att slå sig in på topp tio. Men då prognosen pekar på riktigt högsommarväder kan det också bli utslagsgivande, med någon överraskning som slår sig in bland de högre rankade.
Ettan och tvåan i SM i 24-timmarslöpning, Tobbe Gyllebring och Erik Olofsson, lär dock hittas en bit längre ner i resultatlistan den här gången. Hela 26 herrar representerar Team Nordic Trail SC i SM på 80 km. Likväl får Gudö SK och Umara SC stå som favoriter i lagtävlingen, där de tre bästa löparnas placeringar räknas samman. Men med Tobias Johansson som nytillskott ska arrangörsklubben inte räknas bort.
Tider och hur man följer tävlingen
Starten för SM i lång trail går från Stora Skuggans amfiteater på lördag, 17 juni, kl. 07.00. De främsta herrarna är i mål någon gång efter kl. 13, medan damerna troligen går i mål omkring kl. 14.30.
- Mellantider och resultat
- Följ EcoTrail Stockholm på Facebook för livesändningar under dagen