Inför SM i ultra-traillöpning
På söndag går det första svenska mästerskapet i traillöpning på ultradistans. Hälle IF står som arrangör och platsen är Norra Fjället utanför Ljungskile där en bana på 22,5 km ska springas två varv. Vi går igenom startfältet, som kommer bidra till en spännande kamp om medaljerna.
2018 gick det första riksmästerskapet i traillöpning på ultradistans, med en bana på 52 km i Sundsvall. Året därpå var Genarp platsen för det andra riksmästerskapet, på en bana som med två varv blev 55 km. 2020 skulle riksmästerskapet arrangerats av Aktivitus Sports Club, men med pandemin ställdes den tävlingen in.
Men nu är det alltså dags att även traillöpning får status av svenskt mästerskap och först ut är ultra-trail. Dessutom är det veteran-SM, även om det i flertalet åldersklasser inte finns någon eller bara någon enstaka deltagare.
Banan är alltså 22,5 kilometer med drygt 450 höjdmeter. Den ska springas två varv, vilket då ger 45 km och 900 höjdmeter. Det är precis minimum för att det överhuvudtaget ska räknas in i ultrastatistiken hos DUV och loppet har på sätt och vis mer prägel av ett trailmarathon. Starten går kl. 10 på söndag och de första löparna beräknas vara i mål omkring 13:30.
För övrigt beslutades igår att SM i traillöpning på ultradistans nästa år arrangeras av Aktivitus Sports Club i Göteborg 30 april 2022, med en distans på 72 kilometer och 2 200 höjdmeter. 2022 blir det även det första SM i traillöpning på kortare distans, med Genarps IF som arrangör av en tävling på 40 km med 800 höjdmeter den 12 juni.
Herrarna
För bara ett par veckor sedan var startfältet väldigt tunt, främst på damsidan. Men med en sen marknadsföringsrusch har startlistan fyllts på ganska bra och på herrsidan har vi fått ett riktigt getingbo av medaljhungriga löpare av hög kaliber.
Många av huvudfavoriterna har förra månaden eller tidigare år figurerat högt upp i resultatlistorna i någon av de fjällmaratävlingar som karaktäriserar augusti.
Sebastian Ljungdahl vann 45-kilometersdistansen på Idre Fjällmaraton sista helgen i augusti och var sexa i Åre Fjällmaraton några veckor tidigare. I Idre väggade han i princip med 12 km kvar, men höll ändå undan och vann. Har han återhämtat sig blir han definitivt med långt fram. Sebastian är också en framgångsrik skyrunninglöpare, med flera framskjutna placeringar i skyrunningvärldscupen från tidigare år.
Anders Kleist har ett par övertygande segrar från Åre Fjälllmaraton från 5-6 år tillbaka i tiden, men vann förra året även Fjällmaraton Bydalsfjällen. Och när Anders Kleist ställer upp i en tävling, då finns bara ett mål.
– Jag hoppas definitivt vara med och utmana om segern. Annars tävlar jag inte, säger Anders.
Hällelöparen Julius Strömberg vann det förra riksmästerskapet i ultra-trail 2019. Hans ultraresumé innehåller en stark andraplats i Ultrabirken i Norge (efter Sebastian Conrad Håkansson som slog norskt rekord på 100 miles under Kilian Jornets världsrekordförsök i Måndalen). I övrigt finns det bara förstaplatser. Vemdalen Fjällmaraton förra året och i slutet av augusti vann han den nya, långa distansen i Idre Fjällmaraton.
– Mina ambitioner – ja, det är väl medaljer som räknas på ett mästerskap? svarar Julius.
Julius tror på ett intensivt lopp med en klunga som springer ihop länge, även om höjdmeterna kommer ta ut sin rätt. Men han ser fram emot fantastisk stiglöpning i vacker natur.
En som själv ser sig som medaljkandidat är Linus Hultegård. Och vann man Lidingöloppet förra året finns det förstås ingen annan ambition än att upprepa den bedriften. Han har dessutom varit SM-fyra på marathon. Men förutom “svenskloppet” Swiss Alpine Marathon som 23-åring 2013, då han var stark 21:a, har han inte sprungit ultradistanser tidigare.
– Loppet var sent påkommet ifrån min sida. Jag har under året känt mig i bättre form än någonsin men inte lyckats få ut det på något lopp vilket har känts tungt. Jag ser därför fram emot att springa ett lopp utan fokus på tider utan endast att komma in i mål och vara slutkörd. Brist på specifik träning inför loppet då jag bestämde mig först igår. Jag är dock trygg i att det inte är många som piskar mig i svår terräng. En pallplats känns realistisk, säger Linus optimistiskt.
Patrik Lindegårdh var tvåa, inte långt efter Julius Strömberg i Idre Fjällmaraton Järvens stig för bara ett par veckor sedan. Tre veckor innan dess var han sjua i Åre Fjällmaraton 45K, placeringen efter Sebastian Ljungdahl. Men just det myckna tävlandet nyligen gör att han garderar sig.
– Lite osäker på hur kroppen kommer reagera efter KIA Fjällmaraton och Järvens stig som inte fick för så länge sen, men hoppas på en bra dag, säger Patrik.
26-årige William “Wille” Englund vann Fjällmaraton 100K och tre veckor senare var han femma i Idre Fjällmaraton. Nu hoppas han få mäta sina krafter mot de bästa i Sverige.
– Aldrig förr har man längtat till en söndag som nu. Jag har inte satt upp någon ambition vad gäller placering, utan mer på min egen prestation att ge allt jag har för dagen. Känns som att formen är god och jag hoppas på att många kända namn dyker upp så man kan ha någon att jämföra sig mot i Sverige, säger Wille.
En annan stark löpare som Wille får jämföra sig mot är Robbin Kantarp. Han kom på placeringen efter Wille i Idre Fjällmaraton 45K (Renens stig) i år, men vann samma tävling för två år sedan och figurerar ofta i toppen när det handlar om traillopp strax under ultradistans. Men Robbin är osäker på om han kommer till start.
– Ambitionen har varit att slås om medaljerna och har haft SM som mål en längre tid. Tyvärr har jag blivit förkyld så just nu hoppas jag bara på snabbt tillfrisknande så jag kan komma till start, berättar Robbin.
Då Erik Wickström med största sannolikhet inte heller kommer till start då han har varit rejält sjuk och Johan Isaksson har böjt knät åt fel håll i en vurpa är de sju nämnda de huvudsakliga medaljkandidaterna. Men det finns säkert fler som vill se till att den analysen inte stämmer och då det är en så kort ultradistans finns det säkerligen löpare i startfältet som tidigare inte har sprungit någon ultra, men som visat sin kapacitet på annat sätt.
Några andra namn som kan nämnas är till exempel Erik Olsson, Anders Dahlgren, Fredrik Larsson och Branislav Pavic. Totalt 52 herrar finns i startlistan.
Damerna
På damsidan är toppen inte riktigt lika bred, även om flera namnkunniga löpare har anmält sig sent. Som huvudfavoriter får nämnas Johanna Gelfgren och Karin Nilsson.
Johanna Gelfgren totalvann så sent som förra helgen Göteborg Trailrun 44 km och slog alltså även alla killarna. I somras totalvann hon även Jättelångt och i augusti vann hon Fjällmaraton 100K. Den som vill utmana Johanna om segern lär behöva ha en riktigt bra dag.
– JAg har varit lite osäker på start under veckan med en vad som krånglar, men nu bestämt att jag kör. Min ambition blir att jag gör mitt bästa med det jag har för dagen. Håller tummarna att kroppen är på min sida, säger Johanna.
Den som främst lär vilja utmana Johanna är Karin Nilsson. Hon har inte sprungit längre än just 45 km, men med många vinster i kortare traillopp. I slutet av augusti var hon trea i Idre Fjällmaraton, ett lopp som hon vann för två år sedan. De två hon hade före sig i år var å andra sidan Ida Nilsson och den överraskande vinnaren Ebba Ganslandt. 2019 vann hon dessutom Trailrunning Sweden Store Trailtour.
– Riktigt roligt att trail fått SM-status. Ambitionerna är inriktade på medalj och jag ska försöka vara med och slåss om den äldlaste valören också. Men det finns ett gäng starka tjejer och 45 km är långt, så mycket kan hända, säger Karin.
Bakom dessa båda kan det bli en hård kamp om vad som troligen blir bronspengen, mellan huvudsakligen tre löpare. Emilia Brangefält var fyra i Idre Fjällmaraton (placeringen efter Karin Nilsson, men före bland andra välmeriterade Fanny Borgström). Hon är bara 19 når och onekligen ett starkt namn för framtiden som redan
Zara Lundgren var trea i Fjällmaraton 100K, tvåa i Björnfrossa Ultramaraton och vann Höga Kusten Winter Trail i februari. Så normalt har hon definitivt kapacitet att utmana om medalj. Men själv vill hon inte ha höga förväntningar.
– Ambitionen är att genomföra loppet efter bästa förmåga för dagen, så får vi se hur långt det räcker i detta startfält. Jag är inte i någon toppform och har i år kämpat på med en seg känsla i kroppen. Men det ska bli riktigt kul att springa på för mig nya marker, säger Zara.
Den tredje starka bronskandidaten är 53-åriga Petra Klevmar. Hon var så bra som femma i Ultravasan90 förra månaden, samma placering som hon hade på halva distansen 2019. Men på kortare lopp blir hennes hjärtarytmi mer påtaglig, då det kan triggas av hög hjärtfrekvens.
– Då pumpar hjärtat ineffektivt och det är ingen idé att fortsätta på ett kortare lopp. Min förhoppning är att kunna springa fritt och utan hämning av mitt hjärta och njuta av detta historiska lopp i fin natur, säger Petra.
Colette Coumans har i vanliga fall också kapacitet att utmana. Hon var trea i riksmästerskapet i Genarp 2019 och vann det året både Hammer Trail Bornholm 50 miles och Österlen Spring Trail. Av 24 målgångar i ultratävlingar har hon bara varit utanför pallen två gånger. Men även hon vill tona ned förväntningarna.
– Jag har tvekat lite om jag ville springa för att formen inte är topp. Jag är bara så otroligt sugen att springa lopp och jag behöver testa kroppen efter jag behövde bryta på fjällmaratonet 100K. Så min ambition är en härlig blandning att njuta och att pressa mig till vad jag kan, säger Colette.
Ett intressant namn som rimligen inte bör vara med i kampen om medaljerna, men som när hon är välförberedd har visat sin kapacitet både på 100 km och 12-timmars, det är Krisztina Ruscák. Men hon fick barn för fyra månader sedan och har haft ett längre uppehåll från tävlandet och sprang mindre det senaste året än vad de bästa gör på sex dagar i Viadal Ultra.
– Det var lite av en impulsanmälan på grund av att jag var sugen på något lopp i närheten. Ambitionerna var att genomföra loppet. Men det är inte alls säkert att jag står på startlinjen på söndag. Jag är som sagt dåligt tränad och då blir det nästan klokare att strunta i det och mysa hemma med bebisen, funderar Krisztina.
Totalt är 17 kvinnor anmälda.