Inför SM i ultratrail

0

På lördag är det dags för det första svenska mästerskapet i ultratrail på lång bana. Aktivitus Sports Club arrangerar och banan är en 73 kilometer lång rundbana på stigar, med start och mål vid Skatås motionscenter i Göteborg. Här är alla namnen att ha koll på.

I september stod Hälle IF som värd för det första svenska mästerskapet i ultratrail. Men då var distansen 45 km, en slags kompromiss mellan det som från och med i år är uppdelat i två SM-distanser i traillöpning, ett kortare i Genarp 12 juni och ett på ultradistans nu till helgen.

Vad är traillöpning och ultratrail?

Traillöpning är inte detsamma som terränglöpning. Minst 80 procent av loppet ska löpas på stig eller grusväg. Dessutom är tanken att det ska vara en utmanande banprofil och gärna kuperat. 

Traillöpning fick SM-status förra året, men i år ordnas för första gången SM-tävlingar på två traildistanser.

För den som är intresserad av teknikaliteter ska den kortare SM-tävlingen i traillöpning ha en så kallad km-effort på 45-74. Det räknas ut genom distans + en hundradel av antalet positiva höjdmeter. SM-tävlingen i Genarp 12 juni är 40 km och innehåller 800 höjdmeter, alltså en km-effort på 48.

Det andra SM-loppet i traillöpning ska ske på ultradistans, alltså längre än marathon. I princip skulle alltså båda SM-tävlingarna ske på ultradistanser, en kortare och en längre, likt internationella mästerskap där dessa båda distanser sker under samma mästerskap. 

Förvirrande? Ultratrail är en ny gren i SM-sammanhang och ny inom Svenska Friidrottsförbundet (SFIF). Så räkna med att det kommer att regelverket anpassas och tydliggörs efterhand. Dessutom följer SFIF det regelverk som World Athletics sätter upp, där just de här bitarna om mästerskapsdistanser inte är jättetydliga. Och World Ahtletics låter ITRA (International Trail Running Association) vara den förbundsorganisation som sätter up riktlinjerna, där det nu går mot att dela in de olika trailkategorierna enbart utifrån distans…

I korthet, ett SM ska avgöras på kort traildistans (omkring 40 km) och ett SM på lång ultradistans (runt 80 km). Deltagarna i SM måste representera en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet och fylla minst 17 år under året. Det delas också ut SM-medaljer i veteranklasser, från 35 år och uppåt.

Ultratrail-SM 2022

Årets SM-tävling i ultratrail sker alltså på lördag, 30 april. Starten sker vid Skatås motionscenter i Göteborg kl. 8.00, där även målgången sker efter att en 73 kilometer lång rundbana med 2 240 höjdmeter har avverkats. Någon gång runt 14-tiden kan vi förvänta oss de första löparna i mål.

Arrangör är Aktivitus Sports Club, med Tomas Amneskog som tävlingsledare. Om inte coronapandemin hade satt köppar i hjulet hade det redan 2020 ordnats riksmästerskap på samma plats.

Även om just SM-tävlingen inte är mer avgörande än andra trailmeriter håller förstås landslagsledaren för traillandslaget, Kerstin Rosenqvist, ett särskilt öga på dem som presterar bra under lördagens tävlingar. I november är det VM i trail- och bergslöpning i Thailand.

Damfavoriter

Av topp fem på damsidan från fjolårets SM är fyra tillbaka. Och byter man ut bronsmedaljören Emilia Brangefält mot Lisa Ring är i princip ordningen på förhandsfavoriterna densamma i år.

I vanliga fall hade Johanna Gelfgren varit klar favorit i damklassen. Hon är från Täby, men pluggar i Göteborg och tävlar därför för Örgryte IS. Fjolårets SM-vinnare behärskar både korta och längre distanser och är även framgångsrik inom skyrunning.

– Jag håller tummar och tår att det ska gå, har en rejäl låsning i ryggen och inte kunnat springa senaste veckan. Verkligen sett fram emot det så om ryggen ordnar upp sig är jag med oavsett form, säger Johanna.

Får vi se Johanna på startlinjen (hon bestämmer sig först på fredag) och ryggen håller kan vi nog i alla fall räkna med att just den ryggen är vad de övriga i damklassen får sikta in sig på.

Men det är förstås på inga sätt avgjort på förhand. Det finns åtminstone ett par i startfältet som går in med ambitionen att försöka bärga en guldmedalj.

Karin Nilsson är från Arvidsjaur men bor utanför Borås och tävlar för Ullevi FK. Hon var tvåa i SM efter Johanna förra året och har gott om framgångar när det gäller lite kortare traildistanser. Bland annat har hon två totalsegrar i Trailrunning Sweden Trailtour. Men när hon passerar 46 kilometer kommer det bli distansrekord för Karin.

Linköpings leende Lisa Ring, IK Nocout, har faktiskt bara sprungit längre än Karins distansrekord en enda gång på tävling, när hon vann SM på 100 km 2019. Men erfarenhet har hon redan gott om. Hon har varit med i VM i ultratrail, VM på marathon och swimrun-VM Ötillö och vunnit Ultravasan45 två gånger. Dessutom är hon den svensk med flest FKT:er, fastest known times, hela 15 stycken. Hon har slagit världsrekord på 6-timmars på löpband och tillsammans med Mattias Wellermark även 100 km mixed på löpband mixed (de sprang varannan timme). Inte heller hon är dock helt säker på start.

Den främsta utmanaren till ovanstående medaljfavoriter är ännu en göteborgare, snart 54-åriga Petra Klevmar, Umara Sportsclub. Förra året tog hon för första gången steget upp över fem mil genom att bli femma i Ultravasan90 och i januari gjorde hon ett topplopp hemma i Göteborg när hon vann Sandsjöbacka Trail 60K. På trail-SM förra året var hon fyra.

Från Sundsvall kommer femman på SM förra året, Zara Lundgren, Nordanstigs Friidrott. Hon säger själv att hon inte är i toppform och har kämpat med en seg känsla i kroppen i år. Men Zara gör ofta stabila insatser, även om det inte skulle räcka hela vägen till medalj.

Andra utmanare strax bakom medaljkandidaterna är Antonia Ramböl Bryntesson, Sofie Strömberg (som inte deltar i SM), Sofia Holmgård, Eva Öhlund, Mervi Heiskanen och Linda Hallberg.

Fjolårets sexa Collette Coumans håller fortfarande på ett återhämta sig efter skada och kommer inte till start.

Här är startlistan med alla damer

Herrfavoriter

I herrklassen lär det bli tajtare om medaljplatserna. Sex löpare (eller kanske egentligen fem av dem) ser ut att göra upp om pallplatsrena. Det är en spännande blandning mellan löpare som brukar springer kortare traillopp och dem som normalt gör sig bäst på längre distanser.

Fjolårets guldmedaljör Anders Kleist från IK Akele får alltid axla favorittryck när han står på en startlinje. Men på tävling har han aldrig sprungit längre än fem mil. Han har å andra sidan kommit 15 mil under ett rekordförsök på Bergslagsleden. 41-åringen tävlar inte särskilt frekvent, men desto mer målinriktat när han väl står på startlinjen. Han har exempelvis banrekord i Fjällmaraton Bydalsfjällen och segrar i både Åre Fjällmaraton och Fjällmaraton Sälen.

Men nummer ett på bröstet kommer William “Wille” Englund, 27-åring som tävlar för Apladalens Löparklubb, att ha. Wille vann Åre Fjällmaraton 100K i tät kamp med Stefan Ehrin. Samme Ehrin fick Wille sedan se sig knappt besegrad av på Kullamannen 100 miles. Han har dessutom placerat sig högt i OCR-VM. En längre bana än när han blev SM-sjua förra året tror han gynnar honom och att numera bo i Mora och tävla med traillöparna där lär knappast heller göra honom sämre.

Simon Bloss, Ärla IF, skulle egentligen ha sprungit SM på 100 km hemma i Växjö, men då sjukdom satte stopp anmälde han sig istället sent till ett annat SM veckan därpå. När han i februari vann Tjörnarparen 50 miles sprang han stora delar av det loppet med superstjärnan Kilian Jornet (som sprang två varv på samma bana). Efter det kände han sig i väldigt gott slag innan sjukdom slog till igen, men kanske är han nu åter redo även om han tror att han kommer öppna lugnare än konkurrenterna.

Med nummer två på bröstet springer det främsta hemmahoppet, göteborgaren Patrik Lindegårdh som tävlar för Hälle IF. Förra året var han placeringen före Wille, men förutom en andraplats i Idre Fjällmaraton 84K i höstas har den äldre av löparbröderna Lindegårdh främst hållit sig till kortare distanser. Å andra sidan har han träningsmängd som säkerligen har gjort honom väl förberedd för 73 kilometer och fördel av att ha kunnat träna på SM-stigarna.

Den sjätte löparen i medaljkampen är Fredrik “Fredda” Eriksson. Han är klubbkompis med Anders Kleist i IK Akele, men det är nu första gången de ställer upp i samma tävling. Fredrik har egentligen marathon som fokus (personbästat är 2:26:58), med Stockholm Marathon som nästa mål. Men efter en sjundeplats i Ultravasan90 (han vann Ultravasan45 2019) har han blivit sugen på att springa längre distanser och omväxling i form av en utmaning på stigar lockar, inte minst när det är SM. 

Magnus Rabe blev framröstad till Årets Ultralöpare 2021 och blev just uttagen till EM i 24-timmarslöpning i september. Men om han kommer till start på lördag blir det inte för att konkurrera om några framskjutna placeringar, enligt honom själv. Han har nämligen haft problem med höften sedan i somras, vilket förvärrades ytterligare efter PRT i december. Därför har vi inte sett honom i några startlistor sedan dess och därför nämns han inte högre upp. Men en Magnus Rabe i gott slag kommer förstås vara med väldigt långt fram.

Dessa sex står i vanliga fall i en viss klass för sig. Men det klassiska ultrauttrycket bör givetvis användas även här, allting kan hända i ett ultralopp. 

Närmast bakom de nämnda har vi exempelvis malmöiten Jakob Åberg som tävlar för Axa Sports Club och de båda göteborgarna Daniel Bränholm, Hälle IF och Johan Hartelius, IF Kville. 

Men bli inte förvånade om vi även får se andra namn uppe i tätstriden, åtminstone inledningsvis. Även om 73 kilometer med 2 240 höjdmeter nästan uteslutande på stigar är tufft finns det snabba löpare på kortare traildistanser eller marathon som gärna mäter sina krafter i en SM-tävling.

Här är startlistan med alla herrar

Livesändning och liveresultat

En enkel livesändning kommer att ske via Friidrottskanalen, med start på lördag kl. 7.40.

Liveresultat kan följas via https://live.eqtiming.com/61546

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar