Ultramarathon.se

Inför #Småland100 2019

av Daniel Westergren
11 min läsning
Inför #Småland100 2019

#Småland100 är det senaste tillskottet av 100-milestävlingar i Sverige. Tävlingen går längs med Ostkustleden, i en enda stor loop norr om Oskarshamn. Det finns även en 50 miles-distans, men vi har kollat in startfältet på den långa distansen.

Det började som en idé bland de tre kompisarna Morten Okbo, Max Skedebäck och Andreas Markhester. Andreas sprang Ostkustleden, som går runt i en ring i Oskarhamns kommun. Först under tre dagar, sedan i ett svep tillsammans med Max under ett testlöp i mellandagarna 2018. De upptäckte att hela varvet är ungefär 160 km, 100 miles.

- Det är en legendarisk distans, här måste vi ju göra en tävling! berättar inflyttade dansken Morten Okbo, som själv inte är löpare, men är professionellt engagerad i cykelvärlden.

Ostkustleden skapades av Döderhults Naturskyddsförening 1977, med övernattningsstugor ungefär var 20:e kilometer. Vid dessa stugor blir det energistationer för löparna. Från början var det tänkt att det skulle ske olika kulturella evenemang vid de olika stugorna under helgen, tillsammans med lokala föreningar. Men första året blir det "bara" löpning.

- Legenden säger att alla barnen i skolan ska gå 20 kilometer av leden per år, så att de har gjort hela leden innan de slutar grundskolan. Om det är sant vet jag inte, säger Morten Okbo.

De tävlande får lite löparhumor på köpet. Skyltarna längs leden är nämligen märkta med initialerna för Döderhults Naturskyddsförening, DNF...

- På alla skyltar och stugor står det DNF, skrattar Morten.

I början av året skickade de in en GPX-fil till ITRA och fick den evaluerad till 5 ITRA-poäng (som t.ex. kan användas för anmälan till lopp under UTMB-veckan). Ännu ett steg i att göra tävlingen till verklighet.

- Det är en tuff bana, med 4 000 höjdmeter och väldigt lite asfalt. Det är inga långa backar, men mycket upp och ner. Markeringarna är inte fantastiskt bra, så man måste vara uppmärksam, berättar Morten.

I samband med starten imorgon kommer löparna också få besked om en häftig möjlighet tillsammans med en legendarisk ultratävling som #Småland100 samarbetar med...

#Småland100 är ett av bara fyra 100-mileslopp i Sverige där deltagarna inte kommer tillbaka till samma plats förrän vid målgång. Loppet följer stigar genom Smålands lummiga skogar, förbi små sjöar och genom idylliska samhällen. Banan består mestadels av stig och skogsväg, men även lite grusväg och asfalt.

Starten går på imorgon fredag kl. 18.00 och maxtiden är satt till 30 timmar. 20 löpare är anmälda till premiärtävlingen, dock enbart män. Av dessa gör fyra stycken, såvitt vi erfar, sin första ultratävling. Förhoppningsvis kommer det att bli en fortsättning, om inte markägare sätter stopp. En sen omdragning behövde göras så sent som idag.

Medaljkandidater

Vi hade tänkt utnämna 38-årige göteborgaren Andreas Bredow till huvudfavorit, trots att han aldrig har sprungit ett 100-mileslopp tidigare (dock 167,65 km på Trosa Backyard Ultra 2018 och finfin 5:a på Sandsjöbacka Trails ultratrippel i januari). Men Andreas kommer inte till start. 

Istället blir det en ytterst öppen historia, med tre stockholmare som favoriter tillsammans med en öländsk outsider.

Martin Ström är en 38-åring från Stockholm med gott om ultraerfarenhet, som sträcker sig tillbaka till debuten på Lidingö Ultra 2013. Han gör pålitliga insatser av en kaliber som mycket väl kan ge honom hans första seger. Placeringsmässigt har han som bäst varit delad 2:a på The Gax 100 Miles 2015. 

- Jag blev jätteglad när jag hörde om Småland 100, att det låg bra i tiden och 100 miles med ett enda varv. Dessutom tycker jag små lopp är charmiga, säger Martin Ström.

Av de senare årens meriter kan bland annat nämnas 8:05 som 8:a på Ursvik Ultra 75K 2018, 7:a på TEC 100 Miles (19:54) 2018, 22:a på High Coast Ultra 129K 2018.  Han har även sprungit UTMB och Zugspitz Ultratrail 2017.

- Eftersom det är första året loppet arrangeras tycker jag det är svårt att veta vilken tid jag ska sikta mot. Istället vill jag försöka vara så snabb jag kan vara, äta ordentligt och trevlig vara mot de som jobbar. Så får vi se hur långt det räcker. Är väldigt taggad på springa ett långt lopp igen!

Liksom Martin Ström springer även 42-årige Torbjörn Wilson från Farsta, Stockholm, för DOA. Och även han besitter gott om ultraerfarenhet de senaste sex åren. Torbjörn var 12:a på EcoTrail Stockholm 80K 2017, 23:a på High Coast Ultra 129K 2018, 12:a på TEC 100 Milwa 2018 (21:13) och sprang även Kullamannen 100 miles i november.

- Jag tänker mest att det ska bli kul att springa 100 miles igen, och synnerligen välkommet med ytterligare en svensk lång sommar-ultra utan varvningar! säger Torbjörn.

- Jag tycker ändå att jag fått in en bra träningsvår med hyfsad mängd och kvalitet. Eftersom jag aldrig sprungit på Ostkustleden så är det svårt att sia om någon tid. Med det i åtanke drar jag mig för att sätta för ambitiösa mål. Jag är nöjd om jag kan röra mig effektivt och lyckas undvika för många och långa svackor under loppets gång.

Den tredje stockholmaren är 40-årige Daniel Zetterqvist, som tävlar för IF Linnéa. Han sprang sin första ultra redan 2012. På senare år har det dock blivit flera DNF (bl.a. Borås Ultramarathon 100 miles 2015, Black River Run 50 miles 2017 & 2018 och Bergslagsleden in 5 days 2018). Det som resultatmässigt sticker ut mest är en 2:a-plats (2017) och en 6:e-plats (2018) på Bjäre Trailrun 51K (med 1 800 höjdmeter). Tidigare har han bland annat en 4:e-plats från Black River Run 50 miles 2015. Den längsta tävling han hittills har kommit i mål i är Mozart 100 - Scenic (104 km), som han sprang på 13:25 2016.

- Jag kom faktiskt precis in från mitt sista pass på Högdalstopparna (1021 höjdmeter) innan jag åker ner till Oskarshamn på torsdag.. Det känns riktig bra, men det är dagsformen som kommer att avgöra och tyvärr vet jag inte så mycket om Ostkustledens svårighetsgrad när det kommer till det tekniska?! Antalet höjdmeter hade dock gärna fått vara flera och temperaturen under loppet får gärna ligga på 25-30 grader! säger Daniel.

Förra gången han sprang 100 miles, på Borås Ultramarathon 2015, bröt han efter vändpunkten i Skatås på grund av extremt ösregn. 

- Här gillar jag tanken med ETT varv, generöst med vätskekontroller, mitt i sommaren och chansen att få springa med massor av nya löparvänner! säger Daniel, som sprang Borås Ultramathon 88K för en månad sedan.

Ett betydligt mindre erfaret, men högst intressant namn är 45-årige Daniel Jonsson från öländska Färjestaden. Han vann den längsta 60 km-distansen i premiärtävlingen av VXO Trail Spring i maj och var 16:e på Tjörnarparen 50 miles i december. 

- Allt känns bra, träningen har flutit på utan större avbrott. Jag har provspungit de första 2 milen av leden och det känns som en tuff bana. Jag har stor respekt för distansen, fick bryta TEC 100 år 2018 så jag vill inte sätta tidsmål. Kommer att göra mitt egna lopp så bra jag kan med de förutsättningar jag ställs inför. Hoppas inte att navigering på natten ställer till det eller värmen. Ser fram emot lopp och att få springa en vacker bana! säger Daniel Jonsson.

En som inte heller har hunnit med särskilt många ultratävlingar ännu är snart 36-årige Jimmy Gustavsson från Norrköping, som tävlar för Team Nordic Trail. För mindre än två år sedan påbörjade han en resa från soffläge till aktiv löpare och redan i september i fjol sprang han sin första 100-milestävling, då han sprang Black River Run på 23:06. Men hans insatser på Simris Alg Ultra 2018 (24:a på 6:07) och 2019 (16:e på 5:37) vittnar om en ännu högre kapacitet och en bra utveckling. 

- Jag planerade först att springa GAX i år men det gick inte ihop sig med familjelogistiken riktigt, då hörde jag om #Småland100 och "bytte" lopp. Jag är uppvuxen i trakten så närheten till släkt var avgörande. Jag har sprungit Black River 100 innan och är sugen på att testa A till B, sen föredrar jag trail så Småland100 passar nog bra. Jag ser det som min absolut största utmaning hittills, säger Jimmy.

När vi ser 37-årig tidigare göteborgaren [SPAN:nselepyv8] på ultratävlingar är det oftast som fotograf. Men nu lämnar han kameran hemma för att springa själv. De bästa insatserna hittills har varit brittiska The Cumbria Way Ultra 119 km 2018 (21:a), kroatiska Dalmacija Ultra-Trail 99 km 2017 (27:a) och Ultravasan45 2014 (72:a på 4:07). 

- Jag har insett att jag har brutit nästan alla lopp jag sprungit över 100 km som går på någon form av bana där man springer flera varv på samma lopp. Men jag har aldrig brutit ett lopp från punkt a-b eller i det här fallet punkt a-a. Det ska bli kul att se hur kroppen känns och huvudet framförallt, säger Jacob, som nyligen flyttat till Brösarp på Österlen.

- Har kört mycket obanat i år och mosspass då vi flyttat ut på landet. Ska bli spännande att se hur det resulterar på träningen. Sen sista två tre veckorna har jag börjat köra längre pass 30+ k. Så jag är taggad och ser fram emot en rolig helg.

Zakarias Matton, 37-åring från Skarpnäck, sprang sin första ultra för ett år sedan. Som längst har han sprungit 80 km när han förra sommaren blev 20:e på EcoTrail Stockholm 80K. Han har även varit 10:a och 18:e i Aros Marathon. Han dubblar nu alltså sin längstadistans.

- Jag hoppas på ett fint lopp. Ambitionen är att komma i mål, jag har sett att det ska bli väldigt varmt under eftermiddagen på lördagen så det vore väl skönt att komma i mål innan dess, säger Zakarias.

Fler att ha koll på

Klicka här för att följa tävlingen live.