Inför Trans Scania 2018

0

246 kilometer från Bjärred på Skånes västra kust, till Haväng på den östra och tillbaka till målet i Lund, på max 60 timmar. Det är vad som väntar 20 löpare till helgen, i Trans Scania. Två tidigare segrare kämpar om att komma under drömgränsen 30 timmar, en “crewed” och en “screwed”.

Trans Scania skapades 2011 av Stefan Samuelsson, som även ligger bakom bland annat The GAX 100 Miles. Legendariska lopp som The Barkley Marathons och Badwater 135 inspirerade. Men trots den heta svenska sommaren lär värmen inte närma sig den i Badwater. Och den skånska terrängen går onekligen inte att mätas med den i Frozen Head State Park. Likväl är det en rejäl utmaning som väntar i det nionde Trans Scania.

Det finns inga officiella supportstationer, förutom möjlighet till en dropbag. Personlig support och pacers är däremot tillåtna. Man kan alltså välja att springa “crewed”, med support, eller “screwed”, utan support (förutom dropbag och befintliga affärer och restauranger). Dessa fyndiga begrepp myntades av mannen bakom The Barkley Marathons, Gary Cantrell (eller Laz Lazarus som han också kallas), för ett annat lopp som han arrangerar i Tennessee, det 500 kilometer långa Last Annual Vol State Road Race.

Kampen om segern

År 2016 delade Martin Scharp och Mikael Hedman på segern i Trans Scania. Året därpå vann Martin igen, på det gällande banrekordet 31 timmar 36 minuter och 57 sekunder, båda gångerna utan support. I år är de båda återigen favoriter till de båda toppositionerna.

Martin Scharp.
Foto: privat

Fram till 2014 sprang Martin Scharp 1-2 gånger i veckan (förutom ett par marathon och triathlon runt sekelskiftet) och hade aldrig drömt att tävla på sådana här långa distanser. Då övertalade hans bror Anders honom att börja springa och samla UTMB-poäng. Fyra år senare, vid 50 års ålder, har Martin etablerat sig som ett pålitligt och återkommande namn på de allra längsta ultradistanserna.

Med segrar i Trans Scania de senaste två åren, liksom på TEC 200 miles, samt 24-timmars på Personliga Rekordens Tävling 2017, är det få som rår på denne malmöbo när tiden börjar tära.

– Det är alltid svårt med så långa lopp eftersom mycket kan hända under loppet. Det är många saker som måste fungera men träningen har varit i stort sett enligt plan. Jag ska göra ett försök att klara en tid under 30 timmar, hoppas Martin.

För första gången på Trans Scania har Martin support, genom erfarna Maria “Mia” Thomsen. Det kan i teorin ge åtminstone en timmes förbättring, tror Martin. Mia har själv sprungit Trans Scania tre gånger och senast Trans Sweden i juli. Supportsamarbetet blir ett test inför Bislett 24-timmars i november.

– Jag har tänkt att bli riktigt trött och ser fram emot att springa på denna fantastiska bana tillsammans med otroligt rutinerade ultralöpare som Henrik Kockum, Peter Bengtsson, Lupita Svensson m fl. Det är också roligt att Mikael Hedman är tillbaka efter en del skadeproblem.

Mikael Hedman på toppen av Kebnekaise.
Foto: privat

Till skillnad från Martin springer Mikael Hedman, från Hammarby Sjöstad i Stockholm, helt utan support. I februari bröt han sin fotled och har kämpat med att komma tillbaka under våren. Formen verkar dock vara stigande.

– När man springer TS utan support så är det en stor utmaning att hitta vatten och mat och det momentet slipper man ju om man har support. Det hade varit grymt kul att klara SUB 30 men det kan bli svårt, tror Mikael, som i alla fall hoppas att slå sin tid från 2016, 33:33:40.

Förutom segern i Trans Scania 2016 är Mikaels meriter bland annat en 5:e-plats på TEC 100 miles samma år, en 9:e-plats året efter och en 6:e-plats på Black River Run 100 miles 2015.

Att vi får se Martin och Mikael tillsammans i början är ingen vild gissning. Med erfarenhet och lugnare start kanske vi kan få se två löpare under 30 timmar?

Övriga toppkandidater

Bakom dessa båda finns ett stort antal löpare som kan kämpa om topplaceringar, beroende på hur alla osäkerhetsfaktorer under de många timmarna i rörelse påverkar dem.

En med erfarenhet av att vara ute länge är startfältets näst yngsta deltagare, Lars Kolmodin, 34-åring från Umeå. 2017 sprang han PTL, UTMB-veckans längsta lopp, tillsammans med två Umeå-vänner. Han vill göra en bra tid och känner sig stark, så om kroppen svarar bra kan han mycket väl kliva upp på pallen. Han var så långt fram som 40:e på Ultravasan 2015 och trea på High Coast Ultra 75 km 2018.

Från Grillby mellan Stockholm och Västerås, kommer Christer Tinnerholm, som senare denna månad firar sin 50-årsdag. Han har sprungit det 180 kilometer långa Olympian Race i Grekland vid två tillfällen, senast i våras, och även gjort 201,66 km på 24-timmars (2017). Sina allra bästa trailmeriter har han från 2013, då han var 8:a (av 78 i mål) på Jättelångt och 43:a (av 171) på Sörmland Ultra.

Tobias Backgård, malmöit och nyligen fyllda 43, har sprungit 100 miles på GAX (9:a 2017) och TEC (19:e 2017) som längst. Han hoppas komma i mål under lördagsnatten, vilket skulle innebära en tid på 40-45 timmar.

I mitten av 90-talet var Anders Hagman, 46-åring från Sollentuna, snowboardproffs strax innan snowboard blev en OS-sport. Han grundade även tidningen och sajten Method Snowboarding. På vinterhalvåret åker han fortfarande snowboard, men när det blir varmare springer han ultra för den påhittade klubben Bubbelpoolen IF (som skapades av dåtidens världscupåkare i snowboard som alternativ till Svenska skidförbundets sponsorpool). Hans ambitioner till helgen är att se fina platser i Skåne, komma i mål utan skador med ett leende på läpparna, och hjälpa andra att göra detsamma. Men med en 12:e-plats på Black River Run 100 miles 2017, 50:e-plats på Ultravasan 45 km samma år och under 9 timmar på Ultravasan 90 km 2015 har han kapacitet att också komma i mål på en bra tid.

Gert Magnusson, 48-åring från Partille, har också sprungit TEC 100 miles som längst, 7:a 2016 & 11:a året innan. Dessutom fyra gånger över 70 km på 6-timmars.

En annan Umeå-kille är Lars Hänström, som i oktober fyller 52. Han har i ultraväg hållt sig till High Coast Ultra de senaste åren, med en 17:e-plats 2017 och 24:e 2018 på den långa distansen (129 km).

Nederländaren Ruben Andreas Zondervan, boendes i Lund, har inga andra ambitioner än att gå i mål och fram till dess ha roligt och njuta av den vackra banan. 2017 var han 11:a på GAX 100 miles, hans längsta lopp som han även sprang 2016. För ett par veckor sedan blev han 14:e på Full Moon Race.

Trans Scania-hjältarna

Och så måste vi förstås nämna de verkliga Trans Scania-hjältarna! Henrik Kockum, 51-åring från Lund, är den enda som har slutfört Trans Scania fem gånger, från 2013 till 2017. Som bäst har han gjort 40:26, som 6:a 2016. 2015 kom han 3:a och förra året var han 7:a på strax under 47 timmar. I jämförelse med 250-miles-loppet Thames Ring, som han genomförde både 2015 (91 timmar) och 2017 (85 timmar), är Trans Scanias 246 kilometer inte långt…

– Trans Scania är ett vackert och lagom stort lopp med icke-försumbara utmaningar och som arrangeras på ett mycket sympatiskt sätt. Kanske inte så unikt för detta lopp, men jag råkar bo nära, så det är kanske det som avgör, berättar Henrik, om varför han springer just Trans Scania varje år.

Peter Bengtsson, också han från Lund och 50 år i oktober, missade 2014 och har alltså gjort fyra Trans Scania. Som bäst var han förra året 6:a på 40:38, vilket statistiskt sett också är det bästa ultralopp han har genomfört. På Trans Scania har han testat allt från full packning från start, som träning för flerdagarslopp, till förra årets ”om otränad men skadefri i 3 månader räcker anmäler jag mig till Monarchs Way Ultra”. Monarchs Way Ultra i år blev hans första DNF.

– Jag insåg att jag överlag är en bekvämlighetslöpare. Det straffade sig med DNF, så i juni kände jag att anledningen att jag inte anmält mig till Trans Scania – trodde inte kroppen vilat ifatt – så jag ångrade mig. Tanken på att någon gång försöka springa snabbt har också gnagt, funderar Peter.

Hans guldmål i år är under 40 timmar, silver 42 och brons att gå i mål.

Lupita Svensson.
Foto: Maria Frisk

Och så fältets enda kvinna, Lupita Svensson! Lupita har startat i Trans Scania tre gånger, med DNF förra året och två 9:e-platser 2015 (50:00 & 2016 (46:31). Hon tränar dessutom ofta på Skåneleden och är välbekant med banan.

– Jag har som ambition att ha ett jämt tempo genom hela loppet, och att känna mig stark rakt igenom. Naturligtvis kommer jag kämpa för slå mitt PB på banan, men så mycket kan hända under ett så här pass långt lopp, säger Lupita.

Hon springer medvetet med glest mellan support och har inga pacers.

– För mig är ultralöpningen en form av mental återhämtning, jag får en chans att gå in i mig själv och bara vara i naturen. Det är riktigt stor lyx, säger Lupita, som hoppas kunna inspirera till att fler kvinnor springer Trans Scania och liknande lopp.

 

Trans Scania startar på Långa bryggan i Bjärred kl. 8.00 på fredag 10 augusti, med målgång vid Hotel Lundia i Lund. Drömgränsen 30 timmar är alltså kl. 14.00 på lördag eftermiddag, medan löparna har på sig ända till kl. 20.00 på söndag kväll.

Följ deltagarna live här 
Hela startlistan
Tidigare års resultat

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar