Inför Ultravasan 2023 – herrfavoriterna
Herrtävlingen på Ultravasan90 blir även den rafflande, även om två avhopp gör att en löpare står som solklar favorit. Och hela fem av de sju tidigare, olika vinnarna av Ultravasan90 finns med i startlistan.
Med den nya bandragningen från start till Smågan lär Jonas Buud få behålla sitt fantastiska banrekord från 2015, på 5:45:08. Men en som trots den nya bandragningen den bästa av dagar skulle kunnat hota rekordet är nederländaren Piet Wiersma. Han var bara tre sekunder från segern i världens största ultratävling, Comrades Marathon, men har brottats med en hälsena och kommer dessvärre inte till start.
Inte heller SM-vinnaren på 100 km (och SM-tvåan i lång trail), Anton Gustafsson, kommer behöva stiga upp tidigt på lördag morgon. Rejäl förkylning sätter stopp när en strulande kropp annars börjat komma tillbaka.
Istället blir 2021 års herrvinnare, Sébastien Spehler, mannen att jaga för ett annars öppet och starkt herrfält. Ultravasan tillhör det mer snapplöpta av det Spehler brukar springa. Bland starka meriter kan nämnas andraplatser i Le Grand Trail des Templier både 2021 och 2022 och samma placering i Ultra-Trail Cape Town 100K 2021.
Det lär dock finnas villiga utmanare. Och inte minst ser det ut att kunna bli väldigt tajt där bakom. Joacim Lantz jagar en efterlängtad seger efter placeringarna 4-2-3-2 i de fyra senaste upplagorna av Ultravasan90 och dessförrinnan 6-4-2 på halva distansen. Sex av sju lopp bland de fyra främsta och fyra pallplatser, men ännu ingen seger. Storebror Johan fick en lika efterlängtad seger i långa trail-SM i juni.
Ultravasanseger har dock redan Lantz’ kollega i “Ockelbomaffian”, Elov Olsson. 2017 fick han ta emot segerkransen i ett regnigt Mora, efter en tät kamp mot bland annat amerikanen Patrick Reagan. Olsson kommer senast från ett finfint lopp i Comrades Marathon, där han slutade på 19:e plats. På VM 100 km blev han 7:a och i prishyllan finns även tre SM-guld.
En annan som vet hur det känns att f åen segerpuss av kranskullan är Viktor Stenqvist. 2021 var han bäste svensk, då Spehler vann. Men förra året var det ingen annan före Stenqvist i mål. Han tog brons på SM i lång traillöpning i juni och har tre raka segrar i Uka Pain 100 km.
Men en som alla vid det här laget vet att de ska ha koll på, det är 25-årige Olle Meijer, klubbkamrat med Ida Nilsson i Högby IF. När han förra året ledde tävlingen ända fram till sista tredjedelen, då höjdes många ögonbryn. Det var nämligen hans första ultratävling, ja första tävlingen längre än halvmaraton. Med den erfarenheten och ytterligare ett träningsår, och överlägsen seger på 2:26 i maratondebuten i Växjö, kommer ingen bli förvånad av att se honom i tätklungan även i år.
Från Polen kommer Andrzej Piotrowski, en av världshistoriens bästa 24-timmarslöpare. Han är den ende som har varit över 300 km utan att ha haft världsrekord, då han på EM i höstas kom i skymundan av Aleksandr Sorokins otroliga världsrekord. VM i Taiwan i december är årets huvudmål och 24-timmars är hans huvuddisciplin. Men han kan springa snabbt på kortare distanser också. Som uppladdning inför 24-timmars-EM blev han 11:a i VM på 100 km.
Lyssna på intervju med Andrzej Piotrowski inför Ultravasan, i podden Ultraaktuellt
Ännu en tidigare Ultravasan90-vinnare som gör en väldigt intressant start är Fritjof Fagerlund. Han är årskamrat med dubble vinnaren och banrekordhållaren Jonas Buud och två år äldre än de senaste två årens fyra, Erik Anfält. Det blir en intern kamp i M45-klassen, men med tre unga gubbar som inte kommer släppa ungdomarna långt framför sig.
Bland de nämnda lär vi hitta medaljörerna, ja kanske rentav topp sex. Men just sexa var förra året ukrainaren Evgenii Glyva, som bor i Italien. Och bättre än så, 4-4-6, har Marcus Nilsson varit på halva distansen i de senaste tre upplagorna. 92 km blir det längsta han har sprungit på tävling, men han vann Black River Run 50 miles förra året.
Erik Olofsson har sprungit nästan tre ultravasor på ett dygn, svensk rekorhållare på 24-timmars som han var i ett år. I sina två första ultralopp blev den snart 44-årige pokerspelaren SM-trea på 100 km och SM-tvåa på 24-timmars. Nu satsar han stenhårt inför 24-timmars-VM och kan mycket väl överraska även på en för honom kort distans.
Om det blir hårt om segern i M45-klassen kommer det bli svårare att hota Alfons Enell i H19-20. Ja, de är faktiskt bara sex totalt som ännu inte fyllt 21. Men Enell har redan hunnit med att springa 207 km på 24-timmars, längre än någon annan 18-åring i världen någonsin har gjort. Och att han kan hantera trail har han visat genom bland annat seger med 2,5 timmar i Östgöta Ultra Trail 110K.
Fler namn lär förstås hitta fram till placeringarna runt 10 och därefter. Några som kan nämnas är hemmalöparna Anders Snis, Falun, och Sebastian Sundius, Mora, liksom Brian Nilsson och Simon Karlsson. Man till skillnad från de första upplagorna av Ultravasan är det i år bara ett fåtal utländska topplöpare.
Följ Ultravasan
Livesändning på lördag 19 augusti, från kl. 04.20, med kommentatorer från kl. 08.00.