Ultramarathon.se

Inför Ultravasan90 – damfavoriterna

av Daniel Westergren
7 min läsning
Inför Ultravasan90 – damfavoriterna

På lördag är det dags för den nionde upplagan av Ultravasan. Damtävlingen på 90-kilometersdistansen ser ut att bli något alldeles extra, med en sällan skådad toppbredd kryddad med flera VM-medaljörer.

Nästan 1300 personer är anmälda till löpversionen av den genom Vasaloppet populära bansträckningen från Sälen till Mora, varav en knapp tredjedel är kvinnor.

För första gången får även löparna kämpa med den berömda backen strax efter starten i Berga by. Tidigare har man sprungit på väg ända till Smågan. Nu blir det mjukare underlag de första åtta kilometerna. Och den sista halvan av dessa är dessutom tekniska stigpartier. Sammantaget lär tiderna även för de allra snabbaste bli minst tio minuter långsammare till Smågan.

Startfältet på damsidan är högklassigare än någonsin, även om en av de stora stjärnorna, Dominika Stelmach från Polen, dessvärre inte kommer till start på grund av skada. Inte heller SM-guldmedaljören i lång traillöpning, Elin Hartelius, kommer finnas på startlinjen.

Damer

Ida Nilsson gör sin tredje start i Ultravasan90, senast var 2018. 2-1-2 är placeringarna hittills. I november vann hon VM-silver i lång traillöpning, under midsommarhelgen sprang hon sitt drömlopp Western States 100 miles och det är svårt att undvika att kalla Ida för favorit. Eller ja, en av två.

För har man varit VM-trea på 100 km och både trea och femma i Comrades Marathon, då tillhör man det absoluta toppskiktet i världen. Vi snackar om Caitriona Jennings, som blev tvåa på den kortare distansen i den tävling som tog Ida Nilsson till Western States, nämligen The Canyons Endurance Run.

Men inte ens de båda ska känna sig ohotade. När namnet Sophia Sundberg står i en startlista brukar det gå snabbt. Tvåa i Ultravasan45 2021, sexa i Comrades Marathon 2018 och global trea i Wings for Life World Run 2022 är några av meriterna hos Sophia, som med 82,344 km är den svenska som har sprungit längst på 6 timmar, vilket hon gjorde i november.

Då har vi ändå tre Ultravasanvinnare, en svensk rekordhållerska och en trefaldig europamästare kvar att nämna. Liselotte Hellsten vann Ultravasan45 2021 och var tvåa förra året. Det ska bli väldigt spännande att se vad hon kan göra när hon springer dubbelt så långt som hon tidigare har gjort på tävling.

Distansen är inget nytt för Kajsa Berg. 2012, 2013 och 2015 tog hon EM-guld på 100 km, de första och sista av de åren dessutom VM-silver. 2018 var hon på pallen i Comrades Marathon. Efter några års frånvaro gjorde hon comeback förra året, då hon även var trea i Ultravasan90. En placering bättre blev det på SM 100 km i maj, så nog går benen fortfarande snabbt.

Att Anna Hellström kan springa snabbt visade hon förra året, när hon stod som vinnare i Mora efter nio mils löpning. Tididigare samma år hade det blivit tre gånger så långt, då hon tillsammans med Jenny Ramstedt även tog sig sträckan på cykel och rullskidor, i Supervasan.

En joker som kan överraska är Lina Karlsson. Hon är förvisso inte ny på Ultravasan, detta blir hennes sjätte start och 2021 blev hon fyra, men i december slog hon svenskt ultramaratonrekord i 12-timmarslöpning, 133 km. Då Comrades Marathon inte gick alls som hon hade tänkt kan Ultravasan bli ett nytt tillfälle att visa framfötterna.

Sofia Byhlinder har också vunnit Ultravasan, 2019 tog hon hem 45:an efter två tidigare tredjeplatser. Dessutom blev hon tvåa på den långa distansen förra året. Svårt att inte räkna in även henne bland möjliga medaljkandidater.

Och i den skaran får vi även ta med Ebba Sigfridson. Hon ledde förra året när hon på grund av skadekänning klev av efter sex mil. När hon blev femma 2019 var det en överraskning för många,

Men heja heja, vi har ytterligare sex löpare som tidigare har placerat sig topp sex på någon Ultravasandistans. Och Zara Lundgren som gör debut, men med ett SM-brons i lång traillöpning i juni visat en hög kapacitet.

Malin Barrulf var trea 2021 och borde egentligen nämnts tidigare. Men hon har inte känt sig på topp i år och en sjätteplats i långa trail-SM är faktiskt enda gången som hon inte har varit på pallen i en ultratävling. Dessutom har hon hemmaplan och har testlöpt den nya inledningen.

Petra Klevmar har bara i ultradebuten 2017, Ultravasan45, varit sämre än topp 6 i en ultratävling. Stabiliteten har tagit henne till tre raka fjärdeplatser i SM i lång traillöpning och femteplatser i Ultravasan90 de två senaste åren.

En intressant comeback gör Johanna Nordblad (tidigare Nilsson). 2018 var hon femma i Ultravasan90 och hon har en silverplacket från halva distansen 2016. Nu är hon tillbaka efter barnafödande.

Hilda Löf är med sina 22 år klart yngst av toppnamnen. Hon har varit snabbaste juniordam i Vasaloppet i fyra i junior-SM på 10 km löpning. Hon tävlar i långloppscupen på skidor, Ski Classics. Den senaste säsongen vann hon tre lopp i Ski Classics Challenger-serien.

Sofia Smedman tog SM-guld på 100 km 2021 och var bästa svenska på VM förra året. I årets tävlingar har hon inte fått kroppen att svara som hon vill. Men när den gör det kan vi få se henne mycket högre upp i resultatlistan än så här.

Maria Saxvall har varit 7:a och 6:a i de två senaste upplagorna av Ultravasan90. Hon har bland annat också både vunnit och kommit tvåa i Uka Pain 100 miles.

Och så Frida Södermark. I fem starter i Ultravasan90 har hon pendlat mellan placeringarna 4 till 7. På 100 km har hon fem SM-guld, men hon kommer säkert vara en bit ner efter den nya inledningen.

En annan längdskidåkare av rang är Sofia Holmgård, i våras var hon bästa svenska i Svalbard Skimarathon och hon har deltagit flera gånger i världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet. Men hon kan springa också och gör sin sjätte start i Ultravasan90, som bäst har hon varit 9:a 2021.

Fler topp 10-namn från ultravasor är englandsboende Amelie Karlsson (10:a Ultravasan90 2018), Madeleine Hedberg (10:a Ultravasan90 2022), Helena Fernström (6:a Ultravasan45 2021) och Hanna Höckert (10:a Ultravasan45 2021, 12:a Ultravasan90 2022).

Följ Ultravasan

Livesändning från kl. 04.20, med kommentatorer från kl. 08.00.

Resultat